0Chain İncelemesi (ZCN): Blockchain Tabanlı Bulut Depolama

GİRİŞ Sıfır zincir” olarak telaffuz edilen 0Chain, veri gizliliği ve veri korumasına odaklanan bir veri depolama ağı olarak işlev gören hızlı, ölçeklenebilir, izinsiz bir blok zinciridir. 0Chain’deki farklı olan özellik, diğer veri depolama platformlarından farklı olarak...

0chain-nedir-ZCN-temel-bilgi

GİRİŞ

Sıfır zincir” olarak telaffuz edilen 0Chain, veri gizliliği ve veri korumasına odaklanan bir veri depolama ağı olarak işlev gören hızlı, ölçeklenebilir, izinsiz bir blok zinciridir. 0Chain’deki farklı olan özellik, diğer veri depolama platformlarından farklı olarak verileri blok zincirinde depolamamasıdır.

Bu özellik, 0Chain’in blokları depolamak ve fikir birliğine ulaşmak için iş yükünü bölme yöntemi ile birlikte, daha hızlı işlem hızlarına sahip hafif bir ağ sağlar.

0Chain Nedir?

Kripto para birimlerinin başarısı, şüphesiz tokenleştirmeye doğru bir paradigma değişimini teşvik etti. Günler geçtikçe, daha fazla işletme tescilli tokenleri piyasaya sürüyor. Sonuç olarak, Web ve IoT uygulamalarını kontrol etmek için etkili ve ölçeklenebilir bir protokole olan ihtiyaç her zaman yüksek. Sıfır dereceli merkezi olmayan bir bulut sağlayan 0Chain, Nesnelerin  İnterneti ve Web uygulamaları için yapılmış uygun fiyatlı, hızlı ve sonsuz ölçeklenebilir bir blok zinciridir.

0Chain, bileşen uygulamalarının ihtiyaçlarını daha büyük blok zincirinin güvenilirliğini etkilemeden ayrı zincirlerde bağımsız olarak ayarlamasına izin verir. Geleneksel bulut abonelik modellerinin aksine, 0Chain içindeki DApp’lerin blok zincirine erişmek için token sahipleri olması gerekir. Bu nedenle, temelde ölçeklenebilir bir buluttur ve programa daha fazla dijital uygulama kaydoldukça değer kazanmaya ayarlanmıştır.

0Chain Tarafından Ele Alınan Sorunlar

Hepimizin iyi bildiği gibi, blockchain teknolojisi halihazırda büyük bir fayda sağlasa da mükemmel değildir. Blok zinciri ağlarını kurumsal ve bireysel kullanıcılar için yararlı hale getirmek amacıyla ele alınması gereken birkaç sorun vardır. 0Chain, bu sorunların çoğunu kendine özgü bir şekilde ele alıyor:

1. Ölçeklenebilirlik

Ölçeklenebilirlik, çoğu blockchain projesi tarafından ele alınan bir sorundur. Şu anda blockchain uygulamaları, onları büyük gruplar için yararlı hale getirmek amacıyla yeterince ölçeklenememektedir. Ek olarak, daha büyük ağlar üzerinde fikir birliğinin maliyeti giderek daha pahalı hale geliyor. Bu sorun çözülene kadar blockchain teknolojisi, Nesnelerin İnterneti veya mikro işlemler gerektiren herhangi bir sistem için uygun değildir.

0Chain, ölçeklenebilirlik sorunlarını iki şekilde ele alır. Birincisi, verileri zincir dışı depolamak, çok fazla verinin depolanması ve blok zincirinden erişilmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek tıkanıklık sorunlarından kaçınmaktır. Ek olarak, 0Chain bu veri depolamasını fikir birliğine varma ve blok depolamadan ayırıyor.

2. Enerji Kaybı

Bitcoin ve diğer birçok blok zinciri tarafından fikir birliğine varmak ve yeni bloklar oluşturmak için kullanılan geleneksel Proof of work fikir birliği çok yoğun enerji tüketir. Bu durum, süreci çok pahalı hale getirir ve madenciliğe katılmak için özel ekipman gerektiğinden madencilik operasyonlarını merkezileştirme eğilimindedir. Bu merkezileştirme, blok zincir teknolojisinin temel taşlarından biri olan merkeziyetsizlik ilkelerine aykırıdır.

0Chain, önceden oluşturulmuş Dfinity protokolünün çalışmasını genişleten bir Proof of Stake konsensüs mekanizması kullanarak fikir birliği oluştururken ve bloklar oluştururken aşırı enerji kullanımından kaçınır. 0Chain konsensüsü, çok daha az enerji kullanmanın yanı sıra, blokların oluşturulmasında da hızlı sonuç sağlar.

3. Kaynak Ölçeklendirme

Kaynaklara olan ihtiyaç arttıkça neler olabileceğini diğer blok zincirlerinden de gördük. Son derece yavaş performans ve aşırı ağ maliyetleri kaçınılmaz son olmaktadır. Ethereum buna mükemmel bir örnektir. Kullanıcıların blok zincirinde verileri nasıl sakladığını, kullandığını ve hesapladığını sürekli olarak izleyen komut dosyaları uygular.

Ethereum bu ağ kullanımını sınırlamak için  gas ücretleri uyguladı. Sonuç olarak, Ethereum ağında giderek daha fazla uygulama çalıştıkça ağ maliyetleri arttı. Gas maliyetlerinden kaçınmanın bir yolu, uygulamaların çevrimdışı çalışmasını sağlamaktır. Ancak bu, her zaman çevrimiçi kalması gereken IoT cihazları düşünüldüğünde bu çözüm pratik değildir.

0Chain, “token kilitleme” adı verilen bir işlem aracılığıyla ücretsiz işlemler oluşturarak bu sorunu ele alıyor. Bir token sahibi (müşteri olarak bilinir) işlem ücretleri için token harcamak yerine, işlemi bir blokta içeren madenciye ödül olarak yeni tokenlar oluşturmak için tokenları kilitler.

Bu token kilitleme ödül modeli, müşterileri tokenlarını feda etmeye zorlamadan blok zincirindeki tıkanıklığı hafifletir.

4. Çatallanma

Çatallamanın birkaç blok zincirini etkilediğini gördük, en önemlisi Bitcoin’in birçok çatalıydı. Bu çatallar, blok zincirlerinin yeni özellikler eklemek için yeni kod eklemesi gerektiğinden ortaya çıkar, ancak topluluğun tamamı hangi özelliklerin ekleneceği ve hangilerinin blok zincirinden çıkarılacağı konusunda hemfikir olmayabilir. Bir blok zinciri bölündüğünde, topluluğun katılımını azaltır ve aynı zamanda blok zinciri tokenlarının değerinin düşmesine neden olabilir.

0Chain, bir teklife belirsiz “Evet / Hayır” oylama turlarıyla basit ping-ping yönetişimi ile bu çatallaşma sorununu ele alıyor. Bunun son blok saldırılarını ve sert çatalları önleyeceği varsayılmaktadır.

5. Enflasyon ve Oynaklık

Kripto para birimleri, fiyatların bazen şaşırtıcı bir oranda ileri geri dalgalanmalarıyla, oynaklıklarıyla ünlüdür. Ek olarak, birçok kripto para birimi fiyatı, dış kuvvetlerden ve bazı durumlarda düpedüz manipülasyondan büyük ölçüde etkilenir.

0Chain, bu sorunu , doğal ZCN tokenının değerini tamamen matematiksel yollarla belirleyen bir Ekonomik Protokol aracılığıyla ele alıyor . Bu nedenle, ZCN’nin değeri tamamen içseldir. ZCN fiyatı, ağda depolanan veri miktarından ve stake edilen kullanıcı ve token sayısından etkilenir.

0Chain Token (ZCN) Nedir?

ZCN, 0Chain’in yerel belirtecidir ve depolama için kullanılır ve sistemde depolanan verilere bağlanır. Sahipler için ilgi uyandırmak için de kilitlenebilir veya istiflenebilir. ZCN’nin değeri tamamen matematiksel olarak yönlendirilir ve ağda depolanan veri miktarına bağlıdır.

0Chain Vizyonu Nedir?

0Chain, kurumsal pazarı hedefliyor ve Oracle, Amazon Web Services, Coresite ve Cogent ile halihazırda yürürlükte olan ortaklıklar sayesinde yollarına devam ediyorlar. Bunun nedeni, 0Chain’in, blockchain teknolojisinin sunduğu güvenlik ve merkeziyetsizlikten ödün vermeden hızlı sonuç, saniyede binlerce işlem ve ücretsiz işlemler sunan, sıfırdan inşa edilmiş bir blok zinciri başarıyla oluşturmasıdır.

0Chain tarafından sağlanan çözümler, blok zinciri teknolojisi ve yerel ZCN tokenı kullanılarak merkezi olmayan veri depolanmasına izin verir. 0Chain ana ağını başlattıktan sonra bunun kurumsal bulut tabanlı depolamayı bozması bekleniyor . Kurumsal kullanım ve teknolojinin geniş çapta benimsenmesiyle ilgili geliştirilmekte olan birkaç alan vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Hizmet Olarak Blockchain (BaaS) desteği;
  • gerekli özelleştirme;
  • merkezi olmayan depolama desteği (dStorage).

Verileri güvenli bir şekilde depolamak isteyen kuruluşlar ve işletmeler, bunu yapmak için gerekli sayıda ZCN token satın alabilir ve kilitleyebilir. Sözleşmeli depolama süresi sona erdiğinde, işletme tokenleri satma, onları daha sonra kullanmak üzere tutma veya diğer depolama ihtiyaçları için yeniden kullanma seçeneğine sahiptir.

Token satın almanın peşin maliyeti daha yüksek olsa da, bu yaklaşım bulut depolama için aylık ücretleri ortadan kaldırıyor.

Tüm bunlar, 0Chain’in geleneksel bulut depolama şirketleriyle ve kurumsal kullanıcıları hedefleyen diğer blok zinciri şirketleriyle rekabet etmek için iyi bir konuma sahip olduğu anlamına gelir. Buna ek olarak, 0Chain, kurumsal yazılımları hem genel hem de özel zincirlerde entegre etme kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda kuruluşun verilerini mevcut bulut depolama çözümlerine kıyasla çok veya daha yüksek hız ve güvenilirlikle zincir üzerinde güvenli bir şekilde depolamasına olanak tanır.

dStorage Nedir?

dStorage, kullanıcılara benzersiz güvenlik, denetlenebilirlik, performans ve kullanılabilirlik sağlamak için 0Chain tarafından oluşturulan merkezi olmayan depolama platformudur. Kullanıcılar, tamamen gizli olacağını ve bilgisayar korsanlarının ihlal etmelerinin neredeyse imkansız olacağını ve her eylemin anında ve değişmez bir şekilde blok zincirinde saklandığını bilerek verileri depolayabilir ve yedekleyebilir.

dStorage aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • İhlal neredeyse imkansız;
  • Daha hızlı veri depolama ve kurtarma için daha hızlı yükleme ve indirme;
  • Çok yüksek kullanılabilirlik;
  • Geleneksel bulut tabanlı depolamadan daha düşük maliyet.

dStorage Nasıl Çalışır?

dStorage platformu, depolanan dosyaları birkaç parçaya böler, her bir parçayı şifreler ve ardından her bir parçayı depolama için farklı sunuculara gönderir. Bu sunucuların her birinin kendi şifreleme anahtarı vardır ve bu, anahtarlara sahip değilseniz verilere erişmenizi imkansız hale getirir.

Diğer Kurumsal Kullanım Durumları

Güvenlik ve denetlenebilirlik, kurumun benimsenmesini sağlayacak temel özellikler olsa da, 0Chain’in kurumsal kullanıcılarına fayda sağlayabilecek birçok başka uygulama ve araç vardır.

Bu büyüyen uygulamalar listesinden her işletme, kriptografik yollarla değişmez bir deftere ekleyerek hangi ürünlerin geliştirilebileceğini seçebilir. Zaten kurumsal şirketlerin çözümler sunmak, işbirliği yapmak ve eğitmek için kullandıkları çok sayıda farklı araç ve kaynak var ve bunları bir blockchain çözümüne eklemek onları daha güvenli, daha hızlı ve daha etkili hale getirebilir.

0Chain Ekibi Kimlerden Oluşuyor?

0Chain ekibine, kriptografi, dağıtılmış bilgi işlem ve bulut altyapısı dahil olmak üzere birçok disiplinde birinci sınıf bir ekibe liderlik eden iki vizyon sahibi kişi başkanlık ediyor.

Saswata Basu, 0Chain’in kurucusu ve CEO’sudur. Nesnelerin interneti, blok zinciri teknolojileri, bulut teknolojileri ve kablosuz teknolojiler alanlarında 20 yılı aşkın deneyime sahip vizyon sahibi bir girişimcidir. Daha önce Intel, GuruHubb, Harris, Nortel, Aviat ve Energous için çalışmıştır.

Thomas Austin, programlama dili güvenliği ve kötü amaçlı yazılım analizi konusunda kapsamlı deneyime sahip, 0Chain’in kurucu ortağı ve CTO’sudur. UC Santa Cruz’dan Bilgisayar Bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir ve daha önce Mozilla ve CloudFlare için çalışmıştır.