Merkezi olmayan borsalar olarak bilinen alternatif bir tasarım oluşturuldu ve bu çok umut verici. Bu borsalar tek, merkezi bir sunucuda depolanmadığından, bunlara girmek daha zordur.

Bu merkezi olmayan alışverişlerin mimarı 0x’tir. Aşağıdaki vakıf ve gelecek vizyonları hakkında daha çok bilgi bulabilirsiniz..

0x Nedir?

0x, Ethereum’un üstünde merkezi olmayan borsalar oluşturmak için bir temeldir .

Şu anda, ethereum üzerine inşa edilen herhangi bir borsada bir sorun var: Bir işlem her gerçekleştiğinde, Ethereum’un durgun ağı tarafından doğrulanması gerekiyor. Her gün yüzlerce işlem yapabilecek kişiler için bu çok iyi bir şey değil. Ox, işlemlerin Ethereum’un ana ağı tarafından doğrulanmasına gerek kalmadan yapılmasına izin verir. Bunu Yan zincir olarak bilinen bir yöntemle yapar.

Aynı zamanda 0x, bir dizi başka önemli özelliğe de sahiptir:

  • Açık bir protokoldür, bu nedenle herkes kodunu inceleyebilir, bir şeyin değiştirilip değiştirilmediğini fark etmeyi kolaylaştırır.
  • İşlemi doğrulamak için üçüncü bir tarafa gerek kalmadan tokenların değiştirilmesine izin verir.
  • Akıllı sözleşmeler kullanır, yani üçüncü bir tarafa veya aracıya ihtiyaç duymadan bir dizi farklı işlevi yerine getirebilir.
  • Ethereum’daki en yaygın tür olan ERC-20 tokenleri ile çalışır, yani şu anda Ethereum’da bulunan neredeyse tüm tokenlerle uyumludur.

0x’in Amacı Nedir?

Ethereum platformunda inşa edilmiş çok sayıda token var. Bunların çoğu ERC-20 standardına uygundur. Yine de birçoğu, itibari değerle ölçüldüğünde, büyük miktarlarda yaygın olarak bulunmaz. Bu ifade, likit olmadıkları anlamına gelir. Likidite bir birim değer veya para biriminin ne kadarının alınıp satıldığını ifade eden bir finansal şarttır.

0x, bu tokenlerin pazarını açmayı amaçlamaktadır. Birbirleriyle kolayca takas edilebilmelerini sağlayarak, her bir token setindeki değer daha büyük bir likidite havuzu oluşturmak için birleştirilebilir.

Bunu merkezi olmayan bir şekilde yapar. Bu, kimsenin kimsenin tokenlarına güvenilmediği anlamına gelir ve Dapps’ın, kullanıcının tokenlarını ele geçirmeden takas etmesini sağlar .

Biliyor Musun?

Piyasa değerine göre ilk 100 tokenın %90’ı Ethereum üzerine inşa edilmiştir.

0x’i Kim Geliştirdi?

0x 2016 yılında kuruldu. Fintech Blockchain Group, Pantera, Polychain Capital, Jen Advisors ve Blockchain Capital tarafından finanse ediliyor. Oluşturan:

  • Will Warren (CEO) – Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda araştırma görevlisi.
  • Amir Bandeali (CTO) – DRW ticaretinde bir tüccar.

0x’in CEO’su Will Warren,

“Küresel değişim için tamamen yeni bir paradigma yaratıyoruz ve zamanla, 0x protokolünü tokenize edilmiş varlıklarda trilyonlarca dolarlık değişim için raylar olarak hizmet edeceğini öngörüyoruz.”

0x Nasıl Çalışır?

Siparişler zincir dışı yayınlanır. Bu, kriptografik olarak imzalandıkları ancak blok zincirine yüklenmedikleri anlamına gelir. Daha sonra, siparişleri eşleştiren bir aktarıcı sistemi kullanır.

Birisi ticareti kabul etmek istediğinde, kendi imzasıyla imzalar ve tüm işlemi Ethereum blok zincirine yükler. Bu noktada ticaret yapılır ve tokenler iki taraf arasında aktarılır.

Aktarıcılara, yaptıkları her işlem için 0x’in yerel tokenı ZRX cinsinden ödeme yapılır. Bu, onları merkezi bir platform yerine eşleştirme hizmeti sağlamaya teşvik eder.

0x İle Ne Yapılabilir?

0x bir değişim oluşturmuş olsa da, üzerine kurulu olduğu teknoloji bir dizi başka özelliğin de ağı kullanmasına izin verir.

  • Merkezi olmayan yönetişim – 0x, sahipliği temsil eden tokenlar oluşturmak için kullanılabilir; bu, kuruluşların sorunsuz ve özerk bir şekilde çalışabileceği anlamına gelir
  • Tahmin piyasaları – gerçek dünyadaki olayların sonuçlarında mali payı temsil eden tokenlar üretmek
  • Merkezi olmayan krediler – yatırımcıların kredileri alıp yeniden satabilecekleri likit piyasalar yaratmak.
  • Fon yönetimi – 0x, insanların güvensiz bir sistemde para alışverişinde bulunmalarına yardımcı olmak için akıllı sözleşmeler kullandığından, önceden kararlaştırılmış varlıklara yatırım yapmak için güvenlik kısıtlamalarını uygulamak için de kullanılabilir.

0x’in Ne Gibi Avantajları Vardır?

0x’in birçok potansiyel faydası vardır:

  •  Ölçeklenebilir – Gereksiz verileri Ethereum blok zincirinden uzak tutarak, ağı yavaşlatmadan daha fazla işlem yapılmasına izin verir.
  • Merkezi Olmayan – Çoğu ticaret biçiminin aksine 0x, güvenilir bir üçüncü taraf olmadan ticareti kolaylaştırmayı başarır.
  • Açık – Kod açık kaynaklıdır, yani herkes tarafından kontrol edilebilir.

0x’in Ne Gibi Dezavantajları Vardır?

0x sağladığı birçok avantajın yanı sıra bazı riskler de taşır:

  • Kod tabanlı – Sorumluluk alabilecek üçüncü bir tarafa güvenmek yerine, fonları güvende tutmak için çoklu imza sözleşmeleri gibi araçlar kullanır. Kodda bir zayıflık varsa, DAO hacklemesi gibi istismar edilebilir.
  • Likit olmayan – Merkezi olmayan borsalar genellikle düşük kullanıcı numaralarına sahiptir, bu da daha belirsiz token alım satımlarının gerçekleşmeyebileceği anlamına gelir.

Gelecek

Birçok şirket, kripto para birimleri için güvenli ticaret ortamları oluşturmak için merkezi olmayan borsalar oluşturmaya çalışıyor. Şimdiye kadar hiçbir şirket, ana akım kripto borsalarına kıyasla yaygın olarak kullanılan bir ürün yaratmadı. 0x değerini kanıtlayabilirse, geniş bir likidite kaynağı sağlayarak Ethereum ekosistemine değerli bir katkı olabilir.