Blockstack Nedir?

GİRİŞ Vitalik Buterin’in, Bitcoin’in akıllı sözleşmeleri etkin bir şekilde destekleyemediğini fark ettikten sonra Ethereum’u yarattığını biliyor muydunuz? Monero ve Zcash gibi gizlilik paraları da aynı nedenle yaratıldı

blockstack-stx-nedir-temel-rehber-coinbilgi

GİRİŞ

Vitalik Buterin’in, Bitcoin’in akıllı sözleşmeleri etkin bir şekilde destekleyemediğini fark ettikten sonra Ethereum’u yarattığını biliyor muydunuz? Monero ve Zcash gibi gizlilik paraları da aynı nedenle yaratıldı: kurucuları Bitcoin’in istedikleri gizlilik derecesini destekleyemediğini gördü. Hem Monero hem de Zcash’in aslında gizlilik odaklı Bitcoin’in çatalları olması şaşırtıcı değil.

Yakın zamanda herhangi bir zamanda Bitcoin’de çığır açan akıllı sözleşmeler veya kurşun geçirmez gizlilik görmesek de, bizi bu noktaya olabildiğince yaklaştırmaya çalışan bazı projeler var. Blockstack bu projelerden biridir. Ancak, Lightning Network gibi başka bir katman-2 ölçekleme çözümü değildir . Blockstack, blockchain’ini Bitcoin’in kullanımına bağlayarak Bitcoin’e akıllı sözleşmeler ve gizlilik getiriyor.

Blockstack’in Kısa Tarihi

Blockstack, 2013 yılında Princeton Üniversitesi’nde Muneeb Ali ve Ryan Shea tarafından kuruldu. Muneeb, Princeton’dan bilgisayar bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir ve Ryan, makine mühendisliği alanında bilgisayar bilimi yan dalında lisans derecesine sahiptir.

Benzer şekilde Cardano, Blockstack erken gelişme Princeton ve Stanford hem akademisyenler tarafından yönlendiriliyordu. Blockstack’in ilk dört yılı, neredeyse tamamen araştırma ve geliştirmeye odaklandı ve proje için ilk tohum finansmanı bu 4 yıllık dönemin sonunda geldi.

Bunun temel nedeni, Blockstack’in aslında internetin orijinal tasarımını aracıların eşler arası ağ yokluğu olarak gerçekleştirmeye çalışan Muneeb’in doktora tezinin konusu olmasıydı. Buna ek olarak, Blockstack, bu yeni web ile uygulamalar ve platformlarla etkileşimde bulunurken kendi bilgileri ve ürettikleri veriler üzerinde tam kontrol sağlayarak kullanıcıların gizliliğini koruyacaktı.

Blockstack’in 2018 ilk madeni para teklifi, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından onaylanan ilklerden biriydi. Proje ayrıca Andreas Antonopoulos ve Edward Snowden gibi konuşmacıların yer aldığı konferanslarıyla da oldukça ilgi gördü.

Blockstack Nedir?

Blockstack, Bitcoin’in üstüne açık kaynaklı bir ağ kurmayı amaçlayan bir kripto para birimi projesidir. Blockstack’in şu anda yukarıda bahsedilen teknoloji devleri tarafından işgal edilen internete uygulama katmanı olarak işlev görmesi amaçlanıyor.

Basit bir ifadeyle, Blockstack blok zincirinde gerçekleşen her şey Bitcoin blok zincirinde doğrulanabilir ve Blockstack’in fikir birliği (madencilik) mekanizması Bitcoin’e bağlıdır. Blockstack , Bitcoin’de uzantıya göre (Blockstack aracılığıyla) merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmeler oluşturmayı mümkün kılar.

Ek olarak, Blockstack ağındaki tüm kullanıcılar, bu dApp’ler ve akıllı sözleşmelerle etkileşimde bulunurken verileri üzerinde sahiplik ve kontrole sahiptir. Bu, onlara mevcut internete kıyasla gelişmiş bir gizlilik düzeyi sağlar; burada tüm veriler Google, Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerine aittir.

Blockstack Auth Nedir?

Blockstack Auth, Blockstack’in kullanıcı tanımlama sistemidir. Blockstack üzerine kurulu her uygulamada aynı oturum açma kimlik bilgilerini kullanmayı mümkün kılar.

Blockstack Auth, Gaia adlı bir depolama sisteminde zincir dışı olarak depolanan kullanıcı verilerine erişmek ve bunları yönetmek için de kullanılır.

Blockstack Gaia Depolama Sistemi

Gaia Depolama Sistemi Blockstack kullanıcı kimliği ve işlem meta haricinde kendi ekosisteminde oluşturulan tüm kullanıcı verilerini depolayan yerdir. Gaia, AWS 3 ve Azure dahil olmak üzere bir avuç bulut hizmeti sağlayıcısından oluşur. Veriler, tamamen etkileşime girdikleri çeşitli uygulamalarla veri izinlerini yönetmek için Blockstack Auth kullanan kullanıcıların denetimindedir.

Blockstack’te oluşturulan verilerin şifrelenmesinin varsayılan olarak şifrelenmediğini unutmamak önemlidir. Bu bir “müşteri tarafı” endişesi olarak kabul edilir, yani veri yönetimi temelde her kullanıcıya bağlıdır. Bununla birlikte, bir kullanıcı, yeterli bilgi işlem gücüne ve depolamaya sahipse, Gaia Depolama Sisteminde kendi kişisel veri bulutunu barındırmayı seçebilir.

STX Kripto Para Birimi Nedir?

STX, Blockstack’in yerel kripto para birimidir. Kullanıcı kimlikleri ve akıllı sözleşmeler dahil olmak üzere dijital varlıkları Blockstack blok zincirine kaydetmek için yakılır. Bununla birlikte, enflasyon, ağdaki madencilere ödeme yapmak için kullanılır. Bu ifade, STX’in enflasyonist olduğu ve sabit bir arzı olmadığı anlamına gelir. Başlangıçta , STX toplam 1.32 milyar token arzına sahipti.

STX enflasyona neden olsa da, yıllık enflasyonun önümüzdeki on yıllarda yılda %5’in biraz altından %1’in altına düşmesi bekleniyor. Bunun nedeni, hem ağ katılımı sırasında yakılan tokenlar hem de daha önce özetlenen yarılanma programı nedeniyle yeni basılan STX’teki azalmadır.

STX Kripto Para Nereden Alınır?

STX tokenl satın almak istiyorsanız, Binance gitmeniz gereken ilk yerdir. .

Paranızın güvenliği garanti edilmediğinden, kripto para biriminizi bir borsada tutmanız tavsiye edilmez. Binance’de STX için para çekme işlemleri mevcut olduğunda, bunları kendi cüzdanınıza taşımayı unutmayın.

STX Depolama

Şimdilik STX token için tek cüzdan Blockstack’in kendi masaüstü cüzdanıdır. Hem Windows hem de macOS bilgisayarlar için mevcuttur.

Blockstack Yol Haritası

Ekim 2020’de Blockstack, Stacks olarak yeniden markalandı. Aynı ay, Blockstack ekosistemini geliştiren New York merkezli Blockstack PBC, Hiro Systems PBC olarak yeniden markalaştı. Her iki markanın da proje için bir paradigma değişikliğine işaret etmesi amaçlandı.

Stacks olarak yeniden markalaşma kararı, Blockstack’in bir kripto para birimi projesinden çok daha büyük bir ekosisteme geçtiği fikrini vurgulamayı amaçlıyordu. Ek olarak, tüm ürünler için evrensel bir adın (örn. Stacks blockchain, Stacks Auth, Stacks token) kullanılmasının, projeyi yeni başlayanlar için daha az kafa karıştırıcı hale getirmesi umulmaktadır.

Son olarak, Blockstack, topluluk oylamasını ekosistemine getirmeyi planlıyor. Bunun nasıl çalışacağına dair kesin ayrıntılar henüz açıklanmadı, ancak birçoğu bunu Blockstack’in bir DAO (merkezi olmayan otonom organizasyon) haline gelmesinin habercisi olarak yorumluyor.