Algorand (ALGO) Coin Nedir?

Algorand, merkezsiz bir blok zinciri sistemidir


Algorand, merkezsiz bir blok zinciri sistemidir. Çok çeşitli güvenli, verimli ve ölçeklenebilir uygulamalar sunar. Temel amacı herkesin erişebileceği bir blok zinciri platformu oluşturmak ve kullanıcıların yeteneklerini genişletmektir.

Algorand, 2019 yılında Massachusetts Institute of Technology’de bilgisayar bilimi profesörü olan Silvio Micali tarafından kuruldu. Silvio Micali, modern kriptografinin kalbinde doğrulanabilir rastgele işlevler, sıfır bilgi ispatları ve diğer protokoller gibi birçok buluşa imza attı. Algorand, projenin başında çoğunlukla girişimcilerden oluşan bazı projelerin aksine, öncelikle araştırmacı ve bilim adamlarından oluşuyor. MIT ile bağlantısı nedeniyle, Algorand ekibinin çoğu Boston’da bulunuyor.


Algorand Nasıl Çalışır?

Algorand, sahiplerinin sadece kripto para birimini cüzdanlarında veya takas bakiyelerinde tutarak ödül aldığı bir fikir birliği algoritması olan Proof-of-Stake (PoS) üzerinde çalışır. Algorand’ın teknolojisi, güvenlik, ölçeklenebilirlik, gizlilik ve işlem kesinliği sunan yüksek performanslı bir katman 1 blok zinciri koleksiyonu sağlar. Katman-1 blok zinciri, sistemi daha ölçeklenebilir hale getirmek için protokolü geliştiren bir çözümler kümesidir. Konsensüs protokolü değişiklikleri ve parçalama, en yaygın iki katman-1 seçeneğidir.

Performans, birlikte çalışabilirlik ve ölçeklendirmenin yanı sıra 2. katman akıllı sözleşmeler ve özel ve genel modeller, Algorand’ın teknik yenilik geliştirmesinin ön saflarında yer alıyor. Ödeme ölçeklenebilirliği ve zincir dışı bilgi işlem gibi ek işlevler, 2. katman ölçeklendirme çözümleriyle sağlanır.

Algorand’ı Farklı Kılan Ne?

Algorand, akıllı sözleşme özelliği sayesinde çeşitli katma değerli hizmetler sunan bir altcoindir. Yeni sunulan özellikleriyle, merkezsiz finans (DeFi) ve benzersiz token (NFT) işletmeleri dahil olmak üzere platformun uygulamalarını genişletmektedir.

Algorand’ın öne çıkan avantajı, sistem içerisinde onayların gerçekleştiği hızdır. Şu anda ALGO, saniyede binden daha fazla işlem kapasitesini desteklemektedir ve bu sayının zamanla artması beklenmektedir. Ek olarak, Algorand blok zincirinin, fikir birliğinde bir kesintiye dayalı olarak asla birden fazla zincire bölünmemesi amaçlanır; bu, bu işlemlerin diğer kripto para birimi ağlarında olduğundan çok daha hızlı sonuçlanabileceği anlamına gelir. Buradaki verimlilik kazanımlarının çoğu, Algorand’ın saf bir hisse kanıtı modeli kullanmasından kaynaklanmaktadır.

Turing Ödüllü Silvio Micali gibi yüksek kaliteli bir kurucuya sahip olmanın önemi de göz ardı edilemez. Algorand’a benzer şeyler yapmaya çalışan birçok proje varken, hiçbiri aynı zamanda MIT’de profesör olan Micali ile gelen güvenilirlik düzeyine sahip değil. Bugün Algorand üzerinde çalışan çok sayıda kriptografi uzmanı varken, her şey Micali ile başladı.

Algorand’ın son bir avantajı, Bitcoin’in yıllardır planladığı gibi, ölçeklendirmeye katmanlı bir yaklaşım benimsemesidir. Algorand, temel katmana mümkün olduğunca çok veri yerleştirmeye çalışmak yerine, daha sınırlı bir komut dosyası diline sahip bir katman-bir ağ ve daha karmaşık akıllı sözleşmeler için daha uygun olan daha karmaşık bir katman-iki sistemi ile bir kombinasyon kullanır. Bunun uzun zamandır kripto para sistemlerini ölçeklendirmenin en iyi yolu olduğu düşünülüyor.

Algorand’ın Fiyatı

Algorand’ın dolaşımdaki arzı 6.64 Milyar dolar, toplam arzı ise 7.07 Milyar dolardır. 5 Nisan 2022 itibarıyla tüm kripto sistemde 0,88 dolar fiyatla 29. sıradadır. Türk Lirası cinsinden Algorand’ın fiyatı 13 TL’dir. Bugün itibariyle, piyasa değeri 5.84 Milyar dolardır.


Algorand’ın Geleceği

CoinArbitrageBot uzmanları, Algorand’ın yeni zirveler gösterebilecek umut verici bir kripto para birimi olduğuna inanıyor. Uzun vadede, ALGO iyi bir yatırım olabilir. WalletInvestor’a göre Algorand’ın geleceği parlak. Şirketin Algorand fiyat tahminine göre, 2025’in sonunda ALGO 6,740 dolardan işlem görebilir. DigitalCoinPrice’a göre, ALGO’nun kripto para piyasasındaki ortalama fiyatı 2025’te 4,36 dolar olabilir.