Bitcoin Üretimi Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin Madenciliği

Bitcoin son zamanların en çok konuşulan ve en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor

Bitcoin nedir

Bitcoin son zamanların en çok konuşulan ve en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Peki popülerliğini her geçen gün. artıran Bitcoin nasıl üretiliyor? Bu rehber yazımızda Bitcoin madenciliği yani Bitcoin üretimi ile ilgili bilmeniz gerekenleri ve merak edilenleri derlemeye çalıştık.

Yazımızın içeriğinde Bitcoin madenciliğinin (mining) temel çalışma mantığını, Bitcoin’in nasıl üretildiğini, Bitcoin üretebileceğiniz programları/ donanımları ve yöntemleri göreceksiniz.

Bitcoin Madenciliği Nedir? Neden Yapılır?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin piyasası içinde yapılan finansal işlemleri onaylamak, transferleri sağlamak ve yeni Bitcoin’ler üretmek için yapılır. Blockchain temelinde, merkezi olmayan bir sistemle çalışan Bitcoin madenciliği en hızlı blok üreten ve işlemleri onaylayan kullanıcıya ödül verme sistemine dayanır. Her yeni Bitcoin üretildiğinde oluşan blokların zorluk seviyeleri de artmaktadır işte bu nedenle madencilik(mining) için çok güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlara ihtiyaç olmaktadır.

Kısaca söylemek gerekirse, Bitcoin madenciliği hem blok zincirine işlemler katmakta hem de yeni Bitcoin’i serbest bırakmaktadır. Piyasada bulunabilecek en fazla Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. İşte burada çok merak edilen bir soruya da hemen cevap verelim. Peki madencilik en fazla Bitcoin sayısına ulaşıldığında bitecek mi? Cevap tabiki hayır. Bitcoin’de yapılan işlemlerin sürekli olarak onaylanması için madencilere her zaman ihtiyaç bulunuyor. Eğer çok köklü ve teknolojik bir güncelleme çıkmaz ise maksimum Bitcoin sayısına ulaştıktan sonra bile madencilere çözdükleri işlem için ödül verilecek. Bu demek oluyor ki madenciler Bitcoin kazanmaya devam edecekler. Böylece madenciliğin devam etmesini sağlanacak.

Bitcoin Madenciliği Güvenli Mi?

Bitcoin madenciliği merkezi olmayan bir yapı üzerinde ilermesini sürdürür. İnternet bağlantısı olan herkes bu donanıma katılabilir. Bitcoin ağının güvenliği, merkezi olmayan yapıya bağlıdır. Bunun sebebi ise Bitcoin ağı, karar üzerine “fikir birliğine” dayalı kararlar verir. Bir bloğun blok zincirine dahil edilip edilmeyeceği konusunda bir anlaşmazlık veya çakışma yaşanırsa, karar  çoğunluk konsensusu ile etkili bir şekilde karar verilir. Karar verilmesinin şartı madencilik gücünün yarısından fazlasını kabul etmesine bağlıdır ve böylece madencilikteki blok ekleme işi tamamlanır. Yani sistem tamamen kullanıcılara bağlıdır ve oy birliği ile karar verme süreci ilerler.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği yapabilmeniz için öncelikli olarak bir internet bağlantısına ve uygun donanıma veya sisteme ihtiyacınız olacaktır. Bitcoin madenciliğinin çalışma prensibi, üretilen blokların şifrelenmiş versiyonlarını oluşturmak ve bunu onaylamak üzerine dayanır. Bu bloklar içerisinde daha önce de söylediğimiz şekilde Bitcoin sistemi içerisinde yapılan finansal işlemler yer alır. Bitcoin madenciliği şuanda ASIC cihazlar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Bitcoin madenciliği yapabilmek için birden fazla yol vardır;

  • Donanım ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak
  • Cloud Mining ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak
  • Bilgisayar ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak

Şimdi gelin hep birlikte Bitcoin(BTC) madenciliğinin nasıl yapıldığını daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Donanım ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak

Donanım ile Bitcoin madenciliği şuanda kâr getiren bir Bitcoin üretimi diyebiliriz. 2010-2013 yılları arasında bilgisayar ile üretim altın çağını yaşadı ve bitti. Şimdi artık ASIC cihazlar ile BTC üretimi yapılabiliyor. Peki ASIC cihazlar ve donanım derken neyden bunlardan kasıt nedir? ASIC cihazlar, uygulamaya özgü tümleşik devreleri ifade etmektedir. Çok somut ve daha anlaşılır bir tanım ile sadece kullanılmak istedikleri alan için üretilirler. Dolayısı Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC cihazlar sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiştir ve bu amaçla kullanılmaktadır. Tabi bazı ASIC cihazlarda farklı coin’ler de üretilebiliyor. Ancak bu yazımız BTC üretimi ile ilgili olduğu için o alana girmiyoruz. Yıllar geçtikçe Bitcoin kullanımının artması (hala hedeflenen seviyede olmasa da), borsaların işlem görmeye başlaması derken üretilen blokların seviyeleri ve yükseklikleri de artış sağladı. Bu sebeple ASIC cihazların kapasitelerinin de yüksek olması gerekti. Şu anda aylık 0.16 BTC kazanabileceğiniz ortalama bir ASIC cihazının maliyeti 1000 dolarlık bir yatırımla 12 aydan biraz uzun bir sürede geri gelmektedir.

Cloud Mining ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak

Donanım maliyetleri oldukça fazla ve elektrik giderleri oldukça fazla olan bir üretim yöntemidir. Peki elinizde 100 dolar olduğunu varsayalım. Bu parayla Bitcoin madenciliği yapmak mümkün mü? Cevap evet. Cloud yani bulut tabanlı, birden fazla cihazın bulunduğu web servislerine kayıt olarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede BTC üretimine başlayabilirsiniz. Bunun için Dualmine, Genesis-mining, S4mining (Türk girişimi) gibi platformları kullanarak Bitcoin üretebilirsiniz. Tabi Bitcoin üretiminin zorlaşması ile birlikte ilk etapta donanıma nazaran düşük olsa da belirli giderleri gözden çıkarmalısınız. S4mining ana sayfasında ne kadarlık bir yatırımla ne kadar Bitcoin üretebileceğinize dair hesaplama tablosu da bulunuyor.

Antminer, Dragonmint ve Avalon ile Bitcoin Madenciliği (BTC Mining)

500 dolardan başlayan Antminer serileri, Dragonmint ve Avalon serileri piyasada  bulunmaktadır. Antminer’ın son cihazı S9 20 bin TL’den başlamaktadır. Yurtdışında satılan bu cihazların ülkemize girişi fiyatından dolayı gümrüğe takıldı. Bu sebeple cihazların fiyatları oldukça  yüksektir. Amazon ve Türkiye’deki popüler e-ticaret siteleri üzerinden satın alınabilmektedir. Bir yılın sonunda tahmini 0.01 BTC üretebilmek için en az 320 GHz’lik işlemci kapasitesine sahip olmalısınız. Bu ihtiyaç şu anki sistem büyüklüğüne ve Bitcoin fiyatlarına bağlı olarak ilerde değişim gösterebilir. Pek çok madencilik cihazı yok sattığı için fiyatlar oldukça yükselmiştir. Yüksek fiyatlarla aldığınız bu donanımları direkt olarak kullanamazsınız. Öncelikle kurmalı, bir üretim ağına veya havuzuna dahil etmeli ve ardından elektrik giderlerini de hesaplamalısınız. Sessiz çalışmayan ve çok fazla elektrik tüketen, aynı odada birden fazla cihaz olduğunda büyük bir sıcaklık yayan bu cihazları iyi bir şekilde de korumalısınız. Sıcaklık artışı ve elektirik kullanımı çok fazla artış gösterdiği için size zorluk yaşatabilir.