Göreceli Güç Endeksi (RSI) bir hisse senedi veya başka bir varlığın gelecekteki yönünü belirlemek için kullanılır. Esasen fiyat hareketlerinin büyüklüğünü ve bu hareketlerin hızını (hızını) ölçen bir momentum osilatörüdür. Fiyatın ne zaman tersine döneceğini ve yeni bir trendin yükselip yükselmediğini tespit etmek için kullanılır. RSI’nin arkasındaki temel fikir, yatırımcıların menkul kıymetin fiyatındaki düşüş ve yükselişlerin canlılığını ölçmektir. RSI, bu sonucu 0 ila 100 arasında bir ölçekte çizer. 30’un altındaki okumalar genellikle hisse senedinin aşırı satıldığını, 70’in üzerindeki okumalar ise aşırı alındığını gösterir.
Kripto para piyasasında da kullanılan RSI, ilk olarak J. Welles Wilder Jr. tarafından 1978’de geliştirildi. RSI, yatırımcılara yükseliş ve düşüş fiyat momentumu hakkında sinyaller sağlar. En yaygın ticaret göstergelerinden biridir. RSI genellikle grafiklerde kullanılır ve genellikle bir varlığın fiyat grafiğinin altında çizilir.
RSI, varlığın fiyatını 14 dönemi göz önünde bulundurarak 0’dan 100’e kadar bir ölçekte değerlendirir. 70 ile 100 arasındaki üst bant, aşırı alım bölgesine karşılık gelir. 70’in üzerindeki bir RSI genellikle güçlü bir yükseliş trendinin işaretidir. RSI’nin 70 veya daha yüksek değerleri, bir menkul kıymetin aşırı satın alındığını veya aşırı değerlendiğini gösterir. 30 veya daha düşük bir RSI okuması, aşırı satım veya düşük değerli bir durumu gösterir. Aşırı satın alımda, tersine bir dönüş beklemek gerekir. Aşırı satımda ise tam tersi beklenir. Bu bölgedeki bir kripto para birimi, yeniden yükselmeye başlaması daha olası olduğu için izlenmesi gereken bir varlık haline gelir. Lastik bir bant çok hızlı gerildiğinde geri tepme olasılığı yüksektir. Benzer şekilde 30 veya daha düşük değerdeki RSI durumunda yatırımcılar varlığı dipten satın alır. Öte yandan %30 ile %50 arasındaki değerler genel olarak düşen bir fiyatı ifade etmektedir.
Varsayılan RSI ayarı 14 periyot olmasına rağmen, yatırımcılar hassasiyeti artırmak (daha az periyot) veya azaltmak (daha fazla periyot) için dönem sayısını değiştirmeyi seçebilirler. Bu nedenle, 7 günlük bir RSI, fiyat hareketlerine 21 günü dikkate alan bir RSI’dan daha duyarlıdır. Ayrıca, kısa vadeli ticaret kurulumları, RSI göstergesini 20 ve 80’i aşırı satım ve aşırı alım seviyeleri olarak görecek şekilde ayarlayabilir. Böylece yanlış bir sinyal elde etme olasılığı daha düşük olur.