Melon (MLN) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Ethereum tabanlı bir protokol olan Melon (MLN), bu yılın başında yaklaşık 3 dolar olan değerini yaşadığı iniş çıkışlarlarla şu anda 20 dolar seviyesine taşımayı başardı

melon-nedir-mln-nedir

Ethereum tabanlı bir protokol olan Melon (MLN), bu yılın başında yaklaşık 3 dolar olan değerini yaşadığı iniş çıkışlarlarla şu anda 20 dolar seviyesine taşımayı başardı. Bu yazımızda Melon Protokolü ve kripto para birimi MLN ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Melon Nedir?

Melon, kullanıcıların özel kripto varlık yönetimi araçları oluşturmasına, yönetmesine ve bunlara yatırım yapmasına olanak tanıyan, Ethereum (ETH) üzerine inşa edilmiş bir protokoldür.

Melon, geçmişte profesyonel finansal danışmanların ve firmaların etki alanı olan geleneksel varlık yönetimini merkezden uzaklaştırmayı hedefliyor. Buradaki fikir, Melon kripto para biriminin varlık yönetimi için giriş engellerini azaltarak daha küresel tüketicilere erişim sağlamasıdır.

Örneğin, yönetilen fonlar tipik olarak minimum yatırım tutarı ve yönetim ücretleri gerektirir ve bu da bu varlık araçlarını ortalama tüketicilerin erişiminden uzak tutabilir. Ulaşılamayacak bir başka nokta, bugün önemli miktarda sermaye ve hukuki danışmanlık gerektiren varlık yönetimi fonları yaratma kabiliyetidir. Üstelik, bir fon için belgelerin dosyalanması bile yıllar alabilir.

Melon, alternatif bir sistem yaratmayı hedefliyor. Kullanıcılar projenin web portalını kullanarak diğer kullanıcılar tarafından başlatılan fonlara ve portföylere yatırım yapabilir ve diğer kullanıcılar kreasyonlarına yatırım yapabilir. Melon protokolü, platformda çeşitli işlemleri yürütmek için MLN kripto para birimini kullanır.

Melon, resmi web sitesi ve blogu aracılığıyla kullanıcıları yol haritasının durumu hakkında güncel tutar.

Melon Nasıl Çalışır?

Melon Protokolü, hesaplamaları Ethereum blok zinciri tarafından gerçekleştirilen akıllı sözleşmelerin bir koleksiyonudur. Bu tasarım nedeniyle, işlem ücretleri Ether olarak ödenir. Bu ücretler, Ethereum’un bilgi işlem gücünü ve Melon’un yazılımını kullanmanın maliyetini kapsar.

Protokolün kendisi iki katmandan oluşur, bir fon katmanı ve bir altyapı katmanı. Her iki katman da web tarayıcısı desteğini sağlayan kendi Javascript kitaplığı ile birlikte gelir.

1.Fon Katmanı

Fon Katmanı, kullanıcıların diğer kullanıcıların yatırım yapabileceği fonları başlattığı ve kontrol ettiği yerdir.

Her fon da iki bölümden oluşmaktadır:

Merkez – Merkez, fon oluşturmak için gerekli tüm araçları sağladığı ve fonları oluşturan bileşenleri izlediği için fon katmanının temel parçası olarak kabul edilir.

Sözcüler – Sözcü, her bir fon yöneticisi tarafından oluşturulan fonları tanımlamak için akıllı sözleşmeler kullanır ve fona belirli hizmetlere katkıda bulunur. Örnekler arasında, fonlar adına tokenları depolamak için kullanılan bir bileşen olan Vault ve fon sahipliğini izleyen bir bileşen olan Shares sayılabilir.

2. Altyapı Katmanı

Altyapı katmanı, Melon’un DAO’su olan Melon Council tarafından kontrol edilmektedir. Bazı altyapı sözleşmeleri örnekleri şunları içerir:

Belirli varlıkları ticaret için fiyat akışlarına bağlayan “adaptör (adapter)” sözleşmesi.

Belirli hesaplamalar için ödeme yapmaya yardımcı olması amacıyla ETH için MLN satın alan “engine (motor)” sözleşmesi.

Fiyat kaynağı (price source)” sözleşmesi – fonlardaki eylemler için gereken genel bilgileri sağlar.

Melon’u Kim Geliştirdi?

Melon Protokolü, 2016 yılında eski Goldman Sachs başkan yardımcısı Mona El Isa ve matematikçi Rito Trinkler tarafından kurulan özel bir şirket olan Melonport tarafından inşa edildi.

2017 ve 2018 yılları arasında 1.250.000 MLN coin yaratıldı ve İsviçre merkezli şirket tarafından dağıtıldı. Melonport, 2017’de ilk madeni para teklifi (ICO) ile 2,9 milyon dolar topladı.

Melonport, 2019’da Melon protokolünün ilk versiyonunu teslim ettikten sonra feshetti ve yönetimini merkezi olmayan özerk bir organizasyon (DAO) olan Melon Council’e devretti.

Melon Council artık MLN kullanıcılarının yeni üyeler davet etmesini, protokolü yükseltmesini ve parametrelerini değiştirmesini sağlayan bir akıllı sözleşmeler sistemi kullanılarak işletilmektedir. Misyonu, ağın bütünlüğünü korumak, benimsemeyi en üst düzeye çıkarmak ve ekosistemi içinde yeniliği teşvik etmektir. Melon’ın amacı doğrudan bu varlıkları dijitalize etmektense; bu varlıkların dijitalleşmiş sürümleri olduğunda, platform üzerinden yapılacak işlemler için uygun bir konumda olmak. Tıpkı; Synthetix’in Tesla ve Apple hisselerini dijitalleşmiş şekilde işleme almak istemesi gibi.

MLN’nin Neden Bir Değeri Var?

MLN kripto para birimi, fon işlemlerini yürütmek ve protokolün enflasyon oranı gibi yazılım politikalarını oylamak için kullanılır. Fon işlemleri, işlem maliyetlerini veya performans ve yönetim ücretlerini içerebilir.

Katkı döneminde toplam 1.250.000 MLN token oluşturulmuş ve dağıtılmıştır. Buna ek olarak her yıl sabit bir miktar olan 300.600 MLN basılmıştır.

Protokol, MLN’nin kullanımını teşvik etmek için bir satın al ve yak modeli uygular.

Ağ ücretleri ETH’de ödendiğinden, DAO toplanan ETH’yi MLN’ye dönüştürür ve paraları yakarak etkili bir şekilde dolaşımdan kaldırır. Bu işlem, fiyat üzerinde yukarı doğru bir baskı yaratır ve MLN coinlerini uzun vadede daha değerli hale getirebilir.

Neden MLN Kullanmalıyım? Avantajları Nedir?

Varlık yönetimi şirketleri ile yatırımcılar arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlayan Melon Protokolü, kripto para birimini geleneksel finansa uygulamada yeni bir deneydir.

Blok zinciri üzerinde tamamen denetlenmiş ve şeffaf bir fon oluşturmak istiyorsanız, Melon’un teknolojisini kullanmak ilginizi çekebilir. Ayrıca, yöneticiler Melon’da belirtilen akıllı sözleşmelerle bağlı olduklarından, paranızı yönetmek için bir fon yöneticisini bilmeden veya güvenmeden yatırım yapmak için Melon’u kullanabilirsiniz.

Yatırımcılar, yatırımcıların platformu kullanmaya devam edeceğine ve kripto varlık yönetiminde daha büyük bir rol oynayacağına inanıyorlarsa portföylerine MLN coinleri eklemek isteyebilirler.