Satoshi Nedir?

Satoshi, orijinal kripto para Bitcoin (BTC) için kullanılan en küçük birimidir


Satoshi, orijinal kripto para Bitcoin (BTC) için kullanılan en küçük birimidir. Adını, blok zinciri teknolojisi ve Bitcoin’in kurucusu (ya da kurucuları) olarak bilinen Satoshi Nakamoto’dan almıştır. Blockchain teknolojisini de ilk defa gündeme getiren Satoshi Nakamoto çok sayıda kullanıcının dikkatini çekmeyi başarmıştı. Blockchain teknolojisinin ne anlama geldiğini anlamak ve konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için web sayfamızda yer alan ilgili yazıyı ziyaret edebilirsiniz. Kısacası Satoshi BTC miktarlarını ifade etmek için kullanılan bir birimdir. Durumu daha net bir şekilde anlayabilmek adına Türk lirası ile kuruş örneğini verebiliriz. Aynı örneği dolar ile sent şeklinde çeşitlendirebiliriz. Satoshi de BTC’nin kuruşu ya da sent’idir diyebiliriz. Satoshi’nin Bitcoin’e oranı, bir Bitcoin’e 100 milyon satoshi’dir.

Satoshi Kaç BTC?

Satoshi bir bitcoinin yüz milyonda birini temsil eder. Bitcoin’in değeri katlanarak arttığından daha küçük işlemler için daha küçük değerlere ihtiyaç duyuluyor. Satoshi olarak adlandırılan ölçü birimi bu noktada kullanıcıların imdadına yetişiyor. Satoshi gibi küçük değerler bitcoin işlemlerini insanlar tarafından okunabilir hale getiriyor. Bu sayede BTC işlemlerinin daha kolay yapılması sağlanmış oluyor. Örneğin, bir bitcoin ile 100$’lık bir ürün satın aldıysanız, ücretiniz 0,00180028 BTC veya 180,028 satoshi  olarak görünebilir. Sıfırdan sonraki virgüllü değerleri ifade etmek aynı değeri satoshi cinsinden ifade etmekten daha zor. Yani Satoshi kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak adına tasarlanmış bir birim.

Satoshi İsmi Nereden Geliyor?

Günümüzde çok sayıda kullanıcıyı peşinden sürükleyen ve milyarlarca dolar değerinde bir piyasanın gelişmesine öncülük eden Bitcoin (BTC) popüler bir terim olarak görülebilir. Herkes için merkezsiz ve özgürlükçü bir finans anlayışıyla yola çıkan bu para birimi adeta kullanıcıların gönlünde de taht kurdu diyebiliriz. İşte bu dijital para projesinin geliştiricisi kendisini Satoshi Nakamoto olarak topluluğa tanıtmıştı. Uzmanlar BTC’nin sahip olduğu karmaşık ve çok yönlü yapıyı gözeterek bu kişinin bir grup geliştiriciye de karşılık gelebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Öyle ya da böyle Satoshi Nakamoto ismi BTC severler tarafından bilinen ve merak edilen bir ifade olarak akıllarda yer etti.

Satoshi Nakamoto 2009 yılında tarihteki ilk uygulanabilir kripto para birimi Bitcoin’i (BTC) topluluğa duyuran kişidir ya da kişilerdir. Satoshi, bu tarihte BTC’nin tanıtıcı evrakını (whitepaper) herkese açık şekilde yayımlamıştı. Bu evrakta BTC’ye yönelik tüm teknik ve sektörel veriler yer alıyor. Bu durumdan kaynaklı olarak bir BTC ölçü birimi olan Satoshi de bu ismi aldı. “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” adlı tanıtıcı dosya BTC’nin whitepaper’ı olarak da biliniyor. BTC’yi diğerlerinden farklı ve bu denli popüler yapan birtakım gerekçeler bulunuyor. Bitcoin daha önceki önerilerde yaşanan çift harcama sorununa bir çözüm olarak eşler arası ağ kullanımını literatüre kazandırdı. Bugün blockchain teknolojisinin de kendine özgü ve milyarlarca doları aşan değeri bulunan bir sektörü bulunuyor.

Mükerrer Harcama Nedir?

Fiziksel bir çek veya madeni para yalnızca tek bir yerde bulunabilir. Bu nedenle bu değerler için mükerrer harcama söz konusu olamaz. Başka bir deyişle tek bir madeni parayla bir defa ödeme işlemi yapabilirsiniz. Çift harcama ya da diğer ismiyle mükerrer ödeme fiziksel para birimlerinden söz konusu olmayan bir kavramdı. Bir kişi fiziksel bir öğe para birimi alır ve diğeri onu kaybeder. Çifte harcama yaptığınızda, bir eşyayı birine mal veya hizmet karşılığında verebilir ve tekrar başka bir işlem için kullanabilirsiniz. Bu durum dijitalleşen dünyamızda kullanıcıların ödeme sistemlerinde karşılaştığı bir sorun olarak gündeme geldi. Eşler arası defter ve işlem doğrulama sistemi veya fikir birliği mekanizması, bir kullanıcının aynı öğeyi iki kez harcamaması için dijital para biriminin sahipliğini aktarma sorununu çözdü. Satoshi Nakamoto bu sorunu gideren teknolojiyi literatüre kazandırarak fark yarattı. Üstelik Bitcoin (BTC) bir sorunu çözmekten çok daha fazlasıydı.

Satoshi Nasıl Kullanılır?

Büyük bir döviz çiftiyle ilgili olmasalar da Bitcoin’ler ve satoshiler diğer para birimlerine dönüştürülebilir. Kripto para borsaları, itibari ve kripto paralar arasında dönüştürme yapılmasına veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Satoshi ölçü birimi, BTC türünden işlem yapacak kişiler tarafından kullanılabilir. Genellikle kripto para işlemleri borsalardan cüzdanlara yapılan transfer işlemlerini kapsıyor. Bazen kullanıcılar bir cüzdandan diğerine BTC göndermek isteyebiliyor. BTC fiyatının son zamanlarda geldiği nokta herkesin malumu. Ağda yapılacak işlemlerden alınan ücretler ise BTC türünden tahsil edildiğinde bir hayli düşük meblağlara karşılık geliyor. İşte tam da bu noktada Satoshi’ler devreye giriyor.

Satoshi ve Diğer Ölçü Birimleri

Birçok kripto para geliştiricilerinin tercihlerine özel ölçü birimleri kullanıyor. Bitcoin küçük ölçü birimi olarak yalnızca Satoshi’yi kullanırken, Ethereum (ETH) birkaç tane birimden faydalanıyor. Bütün ölçü birimlerinin temel mantığının aynı olduğunu görüyoruz. Hepsinin ortak amacı kullanıcıların işlemlerini yaparken daha kolay hesap yapmalarını sağlamak. Bu birimler sayesinde söz konusu para birimleri çok daha kolay bir şekilde algılanabiliyor. Aksi halde küçük matematiksel değerlerin en anlama geldiğini idrak etmek de diğerlerine nazaran daha zor oluyor. Ethereum ağındaki en küçük birim wei olarak biliniyor. Bunun da üzerinde Gwei adı verilen bir ölçü birimi daha bulunuyor. 1 ETH 1 kentilyon wei ederken 1 Gwei 1 milyar wei ediyor. Bitcoin’in fiyatının 47 bin dolar civarında olduğunu varsayalım. Diyelim ki sizin de cüzdanınızda 10 bin Satoshi var. Bu durumda cüzdanınızdaki kripto paraların itibari para cinsinden ederi 4,7 dolar civarında olacaktır.