USDT ve USDC Nedir? USDT ve USDC Farklılıkları ve Benzerlikleri

Stabilcoin’ler, kripto alanında hızla büyüyor


Stabilcoin’ler, kripto alanında hızla büyüyor. Kripto para birimleriyle ilgili iyi şeyler ve kötü şeyler söyleniyor. Kötü olanlardan bazıları, para birimleri olarak daha yaygın bir şekilde benimsenmelerini engelleyen sorunlar arasındadır. İdeal bir para biriminin enflasyon nedeniyle değer kaybetmemesi ve fiyat oynaklığının düşük olması gerekir. Bu, bir para biriminin fiyatının bir tür hız treni gibi çılgınca yukarı ve aşağı gitmemesi gerektiği anlamına gelir. Kripto para birimleri yüksek oynaklıkları ile ünlüdür.

Sadece birkaç saat içinde %10’un üzerindeki varyasyonlar kripto dünyasında yaygındır. Dünyanın her yerindeki şirketler ve bireysel kullanıcılar, blok zinciri işlemlerinin hızını, kolaylığını ve güvenliğini takdir etse de, bu tür yüksek oynaklıklı para birimlerini benimseme konusunda hala tereddüt ediyorlar. Stabilcoinler, fiat ve kripto dünyaları arasında köprü kurabilen kripto para birimleri; blok zincirlerinin faydalarını ve itibari paranın istikrarını sunarlar.

En büyük iki stablecoin Tether (USDT) ve USD Coin’dir (USDC). Ama aralarındaki fark nedir? Hangisi daha iyi? Cevapları bilmek istiyorsanız, bu USDT ve USDC tam karşılaştırması ve incelemesi için okumaya devam edin.

USDT ve USDC Arasındaki Fark Nedir?

USDT ve USDC arasındaki temel farklar, birincisinin daha yüksek piyasa değeri ve işlem hacmine sahip daha eski bir kripto para olması, ikincisinin ise daha yeni ancak daha düzenli olması ve aylık kamu denetimleri ile daha güvenilir olması.

USDT Nedir?

USDT veya Tether, Tether Holdings tarafından 2014 yılında piyasaya sürülen bir sabit paradır. ABD Dolarına sabitlenmiş itibari para destekli bir sabit paradır. Bu, USDT’nin değerinin her zaman 1 USD olması gerektiği ve ihraç eden şirketin yeterli gerçek ABD Dolarına sahip olması nedeniyle fiyatın sabit kaldığı ve böylece her USDT tokeninin talep üzerine 1 dolar ile değiştirilebileceği anlamına gelir.

Düşük volatiliteli kripto para birimleri güçlü bir araçtır çünkü spekülatif yatırım için daha uygun olan geleneksel kripto para birimlerine kıyasla bir değişim ve değer saklama aracı olarak kullanılmaya daha uygundurlar.

Tether ilk olarak 2014 yılının ortalarında RealCoin olarak piyasaya sürüldü, ancak o yıl içinde Tether olarak yeniden markalandı.Tether tokenlerinin gerçek ticareti 2015 yılının başlarında başladı.

USDT Nedir

USDT Token Özellikleri

USDT, 2014 yılında piyasaya sürülen en eski sabit paralar arasında yer alıyor. Şu anda Tether’in birkaç farklı sürümü var. Bazıları Bitcoin blok zincirinde çalışıyor, bazıları Ehtereum’da çalışan ERC-20 tokenleri ve hatta TRON’da çalışan bir sürümü bile var. Tüm stabilcoinler arasında en yüksek piyasa değerine ve 24 saatlik işlem hacmine sahiptir ve tüm büyük borsalarda listelenir. Herhangi bir fiat para birimi veya sabit para biriminde işlem gören tüm bitcoinlerin %57’den fazlası Tether ile işlem görmektedir.

Güvenlik

Tether işlemleri, bir blok zincirinde yürütülen tüm işlemler gibi güvenli ve hızlıdır. Ancak USDT tokeninin kendisiyle ilgili tartışmalar var. Her şeyden önce, itibari para destekli bir token olarak, dolaşımdaki her bir token için 1 dolarlık teminat olması gerekiyor. Kartı veren şirket olan Tether Holdings, durumun böyle olduğunu iddia ediyor ve kullanıcılar istedikleri zaman ABD doları çekebiliyor. Ayrıca düzenli olarak denetlendiklerini iddia ediyorlar. Ancak 2017 yılında talep edilen tüm para çekme işlemlerini gerçekleştiremediler.

Ayrıca, hiçbir zaman tam bir kamu denetimi yapılmadı ve raporlar, şirketin gerçek desteğinin tüm dolaşımdaki tokenlerin %74’üne yakın olduğunu söylüyor. Daha da kötüsü, fiyat manipülasyonu ve USDT’nin destek dolarını 850 milyon USD’den fazla kaybı gizlemek için kullanmakla suçlandılar. Tether ayrıca hack’lerle düzensiz bir geçmişe sahiptir.

Kasım 2017’de 31 milyon USDT çalındı ​​ve Tether, blok zincirinde bir hard fork gerçekleştirerek tüm ticareti durdurmaya zorladı. Ticaret 19 Aralık’ta yeniden başladı.

USDT Artıları

  • Dünyanın en çok işlem gören stablecoin’i
  • Tüm büyük borsalarda mevcuttur
  • Tüm stablecoin’ler arasında en yüksek işlem çifti sayısı

USDT Eksileri

  • %100 itibari para destekli değil
  • Hiç denetlenmedi
  • Düzenlenmemiş

Özet

2014 ve 2017 yılları arasında, stabilcoin piyasası, tüm pratik amaçlar için, tartışmasız kral olarak Tether ile bir tekeldi. Ve USDT, hem piyasa değeri hem de işlem hacmi açısından hala dünyanın en büyük sabit parası. Aynı zamanda en yüksek sayıda borsa ve işlem çiftinde listelenmiştir, bu nedenle çok yönlü bir işlem seçeneğidir.

Ancak, tokenin istikrarı hakkında bazı şüpheler var. Bir stablecoin’in değerinin herhangi bir itibari para birimine sabitlenmesi için, o tokenin geliştiricisinin, tüm token sahiplerinin tüm tokenlerinin herhangi bir zamanda gerçek para birimiyle takas edebilmesi için yeterli fiat para birimine sahip olması gerekir. Şu anda dolaşımda 35 milyar USDT tokeni var, bu nedenle Tether holdinglerinin en az 35 milyar ABD doları tutması gerekiyor.

Sorun şu ki, Tether varlıkları bunun doğru olduğundan emin olmak için hiçbir zaman tam bir denetime başvurmadı ve bu konuda sahip olduğumuz çok az bilgi, tokenin gerçekten tam olarak desteklenmediğini söylüyor.

USDC nedir?

USD Coin veya Circle USD olarak da adlandırılan USDC, Boston merkezli finansal hizmetler şirketi Circle, Ltd. ve Coinbase arasındaki bir işbirliği ile 2018 yılında piyasaya sürülen bir sabit paradır. Ethereum blok zincirinde çalışan bir ERC-20 kripto para birimidir. USDT gibi USDC de ABD Dolarına sabitlenmiş itibari para destekli bir stabilcoindir.

Özellikler

USDC, iki yıldan biraz fazla bir süredir piyasada ve her ikisinde de USDT’nin çok gerisinde olsalar da, hem piyasa değeri hem de işlem hacmi açısından dünyanın en büyük ikinci sabit parası olmayı başardı. Artı tarafta, USDC, Coinbase tarafından bu borsanın resmi sabit parası olma noktasına kadar destekleniyor. Bir ERC-20 tokeni olarak, USDC ile erişebileceğiniz cüzdan veya DeFi uygulamaları sıkıntısı olmayacak.

Güvenlik

Muhtemelen bu makaledeki öne çıkan iki tokenin en farklı olduğu sorun budur. Tether Holdings başlangıçta tam desteği kanıtlamak için denetimler yapacağını açıklamış olsa da, bu denetimler gerçekte hiç gerçekleşmedi ve Tether 2018’de denetçileriyle bağlarını bile kopardı. Öte yandan Circle’ın aylık kamu denetimleri var. Genel olarak konuşursak, Circle Tether’den çok daha fazla düzenleme dostudur ve bu nedenle daha güvenli olarak algılanabilir.

USDC Artılar 

  • %100 itibari para destekli
  • Aylık kamu denetimleri
  • Düzenlenmiş
  • Coinbase tarafından desteklenmektedir

USDC Eksileri

  • USDT’den daha az borsada
  • USDT’ye kıyasla daha az işlem çifti

Özet

USDC, oyuna USDT’den daha sonra gelmiş olabilir, ancak sert bir şekilde sallandı. Hızla dünyanın en büyük ikinci sabit parası oldu ve ivme kazanmaya devam etti. Tokenin kendisine gelince, USDT’den çok farklı değil. İkisi de itibari para destekli, ABD Doları’na sabitlenmiş ve Ethereum’da çalışıyor (yani USDT’nin bir versiyonu orada çalışıyor). Aralarındaki temel fark, denetimler ve düzenlemelerdir.

USDC, %100 desteklendiğini kanıtlamak için düzenli olarak denetlenir; bu, tüm USDC sahiplerinin tokenlerini şu anda fiat’a çekebileceği ve Circle’ın hepsi için yeterli paraya sahip olacağı anlamına gelir. Özetle, bu iki kripto para arasındaki fark güvene dayanıyor. Circle’ın bunu kanıtlayan sık sık kamu denetimleri olduğundan, dolaşımdaki her USDC tokeni için gerçekten bir dolar olduğuna güvenebilirsiniz.

Sonuç olarak

Stablecoin’ler gerçekten zekice bir fikir. Blok zinciri teknolojisinin tüm avantajlarına sahip kripto para birimleri, ancak geleneksel tokenlerin yüksek oynaklığını ortadan kaldırır. Kripto fiyatlarının ne kadar değişken olabileceğine bir örnek olarak, Bitcoin 21 Şubat’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 58.000 USD’nin üzerine çıktı. İki gün sonra, 23 Şubat’ta fiyat yaklaşık %20 düşerek yaklaşık 46.000 USD’ye düştü.

Bu tür aşırı fiyat değişimi, kripto para birimlerini potansiyel yatırımlar olarak ilgi çekici kılar, ancak günlük para olarak kullanılabilirliklerini engeller. Fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasındaki boşluğu kapatmak için stabil paralar oluşturuldu. Bu makalede ele alınan her iki token de ABD Dolarına sabitlenmiştir, ancak sabit paralar Euro, İngiliz Sterlini veya Japon Yeni gibi herhangi bir fiat para birimine veya hatta altın veya petrol gibi emtialara sabitlenebilir.

Stablecoin’ler günlük işlemler için kullanılabilir ve ayrıca kripto para birimlerinin fiyat dalgalanmalarına karşı bir kalkan görevi görebilir. Biraz Eteriniz var ve fiyatın düştüğünü görüyor musunuz? Mali durumunuza daha fazla zarar gelmesini önlemek için bir stablecoin ile ticaret yapın. BAT yükselmeye mi başladı? Stabilcoin’inizle bazı BAT tokenleri satın alın. Veya daha sonra kullanmak üzere sabit paralarınızı tutun.

Bu USDT ve USDC karşılaştırma kılavuzunun size bu iki tokenin daha iyi bir resmini verdiğini umuyoruz. Peki bu iki stablecoin’den hangisi diğerinden daha iyi? Duruma göre değişir. Tether daha fazla borsada ve çok daha yüksek ticaret hacmine sahip. USD Coin düzenli olarak denetlenir ve %100 desteklenir. Bu gerçekten stabilcoin’inizi ne için kullanmak istediğinize bağlı.

Hızlı işlemler ve kısa vadeli oynaklığa karşı koruma için arada bir tokene sahip olmasını istiyorsanız, USDT daha çok yönlüdür. Ancak paranızı uzun vadede tutmak istiyorsanız, USDC daha iyi bir seçimdir. Yani USDT – USDC maçımız nakavtla bitmiyor. Sonuç, bölünmüş bir karardır, ancak kazanan size kalmış.