Whitepaper Nedir? Whitepaper Nasıl Yazılır, Okunur? 

Whitepaper, yatırımcılara konsepti hakkında teknik bilgi ve nasıl büyümeyi ve başarılı olmayı planladığına dair bir yol haritası veren bir kripto projesi tarafından yayınlanan bir belge

Whitepaper

Whitepaper, yatırımcılara konsepti hakkında teknik bilgi ve nasıl büyümeyi ve başarılı olmayı planladığına dair bir yol haritası veren bir kripto projesi tarafından yayınlanan bir belge.

Teknik incelemeler, bir projenin arkasındaki amacı ve teknolojiyi açıklar. İlgili yatırımcıları kripto para birimini satın almaya ikna etmek için genellikle istatistikler, diyagramlar ve gerçekler sağlarlar. Bir teknik rapor hazırlamak, yatırımcıların bir işletmenin alandaki rakiplerinden nasıl farklı olduğunu anlamalarına yardımcı olduğundan, bir kripto girişiminin meşru ve profesyonel olarak kabul edilmesi için gerekli bir adımdır. Teknik incelemeler, daha kısa, daha az teknik ve anlaşılması daha kolay olma eğiliminde olan basit kağıtlardan farklıdır.

Whitepaper Nedir?

Teknik incelemenin en gerçek çevirisi “Whitepaper”dır, ancak bu şekilde çevrilmiş olmasına rağmen hala bu konuda fazla bir şey söylemiyor. Kökeni akademik alanda aranmalıdır. Bu bağlamda, iki Anglikizm haline gelen birkaç terim vardır:

Un paper, bilimsel bir yazı, normalde bir araştırmanın veya çok spesifik bir konunun açıklanması olarak anlaşılır.

Whitepaper, belirli bir kavramı veya belirli bir sorunun çözümünü açıklamak için kılavuz görevi gören bir belgedir.

Genellikle konuyla ilgili yetkisi olan bir kişi veya kuruluş tarafından verilir ve içerik genellikle tekniktir, çok spesifiktir. Genel olarak net bir şekilde açıklama ve ayrıca sunulan açıklamanın anlaşılmasına katkıda bulunan herhangi bir unsuru içerebilir (grafikler, diyagramlar …)

Kripto para birimleri dünyasında, projeyi tanımlama misyonuna sahip olduğundan ve projenin bir ICO’su olması durumunda potansiyel yatırımcıları cezbettiğinden, teknik inceleme çok önemlidir (asla daha iyi söylenmez).

Bu belge, sorunun ne olduğunu, nasıl çözüleceğini, finansmanı ve mevcut olacak token miktarını açıklamalıdır. Bir proje uygulama yol haritasına ek olarak, diğer dikkat çekici detayların yanı sıra bu detaylarada yer verilir.

Böylece kripto dünyasındaki whitepaper, projenin temellerini açıklama ve atma işlevini yerine getiriyor. Hiçbir şekilde eksik veya inşa edilmemesi gereken bir sütundur.

Kripto para piyasasındaki bu belgelerle ilgili temel sorun, kripto para birimlerinin yükselişiyle birlikte ne eğitimli ne de anlama yeteneğine sahip bir izleyici kitlesi tarafından anlaşılmasının zor olmasıdır. Bu nedenle, birçok kişi, yıkıcı veya gerçek olma potansiyeline sahip hiçbir şey sağlamayan projelerle dolandırılma riskiyle karşı karşıyadır.

Bu belgeleri geliştiren kişilerin normalde programcılar olduğunu ve terimleri ve kavramları basitleştirdikleri kadar, Whitepaper’ın herkes için anlaşılmayabileceğini, bu nedenle bu tür belgeleri okumak için sabırlı olmanın uygun olduğu zamanlar olduğunu unutmayın.

Bir örnek Bitcoin teknik incelemesi olabilir. Kripto para biriminin temelini oluşturan basit, dokuz sayfalık bir belgedir. Belge, ileri düzeyde programlama ve matematik bilgisine sahip olmayanlar için anlaşılması zordur, bu nedenle oldukça teknik bir izleyici kitlesine yönelik olduğu açıktır.

Minimum veya maksimum uzunluk gerekli değildir, basitçe projeyi açıklamak için neyin gerekli olduğu. Bu belgenin her şeyi açıklamak zorunda olmadığı, bazı şeylerin eksik olabileceği dikkate alınmalı ve bu nedenle belgenin yazarları veya çevresinde oluşan teknik topluluğa sorulmalıdır.

Whitepaper
Whitepaper

Temel olarak, bir kripto para birimine yönelik tüm teknik incelemelerde bulunması gereken temel unsurlar şunlardır:

  • Projenin çözdüğü problem
  • Nasıl çözdüğü
  • Projenin kapitalizasyonu (finansman turları, minimum sermaye, maksimum sermaye, geliştirme aşamaları vb.)
  • Tokenlerin nasıl dağıtılacağı ve geliştirmeye nasıl yatırım yapılacağı
  • Ekip
  • Geliştirme için yol haritası veya son tarihler