2020’nin En İyi 20 DeFi Coin’leri: En İyi DeFi Projeleri Listesi

Kripto para birimleri küresel ödemeleri herkes için erişilebilir kılmayı hedeflerken, Defi (Merkezi Olmayan Finans), hem kripto hem de finansmanı birleştirerek bunu bir adım daha ileri götürmeyi hedefliyor

defi-coinleri-2020

Kripto para birimleri küresel ödemeleri herkes için erişilebilir kılmayı hedeflerken, Defi (Merkezi Olmayan Finans), hem kripto hem de finansmanı birleştirerek bunu bir adım daha ileri götürmeyi hedefliyor.

Otomatik krediler, tasarruf hesabı, sigorta, yatırım hesapları gibi bugün kullandığımız tüm finansal hizmetlere merkezi olmayan alternatiflerin olduğu, tümü akıllı telefon ve internet bağlantısıyla dünyadaki herkesin erişebileceği bir dünya hayal edin.

Bu, bugün Ethereum gibi akıllı sözleşme blok zincirlerinde yapılabilir. Akıllı sözleşmeler, belirli koşullar karşılandığında otomatik olarak yürütülecek şekilde tasarlanan blok zincirinde programları çalıştırır. Bu akıllı sözleşmeler, geliştiricilerin yalnızca kripto para gönderip almanın ötesinde daha fazla işlev oluşturmasına ve karmaşık eylemler oluşturmasına olanak tanıyan şeydir. Bu yeni protokoller, merkezi olmayan uygulamalar veya dapp’ler olarak bilinir.

Defi ve tüm Dapp ekosistemi, kriptoda en hızlı büyüyen endüstrilerden biridir. Topluluk, dapp’lerin büyümesi ve popülerliğinin bir ölçüsü olarak “ETH’nin DEfi’de ne kadar kilitlendiğini” belirtiyor.

DeFi coinleri, piyasada olumlu bir eğilim göreceğinden emin olan ve doğru zamanda doğru projelere yatırım yapan herkese potansiyel kâr sağlayan bir dizi ürün sunuyor. Tabii ki, yıllardır kripto meraklısı olan herkes, Ocak 2018’de 838 Milyar Dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olan bir piyasa değerinin Aralık 2018’de 105 Milyar Dolar’a düşürülmesine yardımcı olan ICO balonunu hatırlayacaktır.

DeFi coinleri, blok zinciri tabanlı merkezi olmayan kripto varlıkların inovasyonu, optimizasyonu ve küreselleşmesi, kullanıcılar ve uygulamalar açısından yeni zirveler aramaya kesinlikle öncülük ediyor. Dapps ve DeFi’de ses getiren en popüler protokoller hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

1. Maker (MKR)

maker

Maker, DAI stablecoin’den sorumlu Ethereum tabanlı bir kripto para birimi projesidir. Aslında, LINK’in hemen arkasından gelen DeFi alanındaki en büyük ikinci proje olarak ilan edildi. Bu coin, parça başına yüksek bir fiyata oturan birkaç seçkin kripto para arasında yer alıyor.

Birçok analist, DAI’nin finansal özgürlüğü teşvik ettiği, neredeyse hiç dalgalanma olmadığı ve 400’den fazla uygulama ve hizmete (cüzdanlar, DeFi platformları, oyunlar vb.) entegre olduğu için MKR projesinin dikkat edilmesi gereken bir proje olduğuna inanıyor.

2. Aave (LEND)

Aave, kullanıcıların mevduattan faiz kazanabilecekleri, varlıkları ödünç alabilecekleri açık kaynaklı ve gözetim dışı bir protokoldür. Açıkçası, bu durumda, yerel tokenı LEND gereklidir. LEND ile ilgili olarak, resmi web sitesine göre, 1.544.8225.541,46 dolarlık bir piyasa değerine sahiptir. Ocak 2020’de yaklaşık 0,009 dolar seviyesindeydi.

3. Synthetix Network Token (SNX)

Synthetix-Network -token

Synthetix protokolü iki simge kullanır. İlki, Synthetix varlıklarını desteklemek için teminat olarak kullanılan birincil form olan SNX’tir. Stakerlar, yapılan her sentez ticaretinden ücret alma potansiyeline sahiptir. Ethereum blok zincirine dayanan bir türev likidite protokolü olarak, Haziran 2020’den itibaren yükseliş eğilimi göstermeyi başardı ve o zamandan beri hiç durmadı. İkincisi, Synthetix sisteminde teminat olarak stake edilebilen Ether (ETH). Ancak, ikincisi sadece üç aylık bir denemedir.

4. Dai (DAI)

DAI-Dai (DAI) 

Yukarıda bahsedildiği gibi DAI, USD’ye karşı desteklenen bir stabilcoin’dir. Bu nedenle, bundan kar etmek isteyenler için şans çok zayıf. Bununla birlikte, özellikle çok az dalgalanma (24 saatte% -0.29 ile 1.00 USD) ve merkezi olmayan finansmana katkısı nedeniyle kredilendirilmesi gerekiyor. USD tarafından desteklenen birkaç stabilcoin olmasına rağmen, DAI daha ölçeklenebilir ve esnek olacak şekilde tasarlandığı için öne çıkıyor. İhtiyaç duyulan teminatlara sahip oldukları sürece herkes kendi DAI alımlarını oluşturabilir.

5. Compound (COMP)

Compound -COMP)

COMP, Bileşik protokolünden oluşturulmuş bir ERC-20 tokenıdır. Resmi web sitesine göre, kullanıcılara yaklaşık 2.880 COMPS dağıtılıyor. Haziran 2020 lansmanında, yatırımcılar her bir COMP’u 65 USD’ye satın alabildiler ve iki ay içinde 172,20 USD (24 saat içinde +% 2,48) değerine ulaştı. Pek çok kişi, yatırımcılar kullanılabilirliğini ve gücünü gördükçe değerin artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

6. Kyber Network (KNC)

Tüm DeFi tokenleri arasında, Kyber Network’ün yerel token’ı olan KNC, 2020’de büyümesini arttırdı. Bu yükselen değer, 2020 ileriye doğru hareket etme potansiyelinin bir göstergesidir. Kyber, amaçlanan noktaya gelince, aracı bir rol olmaksızın herhangi bir uygulamaya kolayca entegre edilebilen blok zinciri tabanlı bir likidite protokolü olacaktır. KNC’nin 1 milyar dolarlık toplam hacmi ve bugüne kadarki 1 milyon doların üzerinde işlem hacmi ile daha da büyümesi bekleniyor.

7. Chainlink (LINK)

Chainlink

Chainlink ağı, gerçek dünya verilerine, olaylara ve ödemelere bağlanabilen karmaşık akıllı sözleşmeler için gerekli olan güvenli giriş ve çıkışları sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, geçen yıldan bu yana istikrarlı bir şekilde arttığı için büyümesi gözden kaçamaz. Ekibin belirttiği gibi, başarılarının çoğu birden fazla stratejik ortaklık imzalamalarının bir sonucudur.

8. 0x (ZRX)

0x, yatırımcıları Ethereum blok zincirinde token ticaretini teşvik ederken, likidite amaçlı akıllı sözleşmeler sunan bir başka açık kaynaklı protokoldür. ZRX, İyileştirme Tekliflerinde oylama amacıyla gerekli olan 0x’in yerel tokenıdır. Ek olarak, ödül kazanmak için 0x piyasa yapıcılar ile stake edilerek kullanılabilir.

9. Ampleforth (AMPL)

AMPL, günlük olarak değişen arzlara sahip bir kripto para birimidir. Daha spesifik olmak gerekirse, AMPL protokolü mevcut talebe cevap vererek değişir. Buna göre, değeri artırmayı başarırsa, kişinin cüzdanındaki token sayısı da artacaktır. Aynı durum değer düştüğünde de geçerlidir. Kullanımlarına gelince, kişinin portföyünü çeşitlendirmesine veya merkezi olmayan bankalarda yedek teminat olarak hizmet etmesine yardımcı olabilir.

10. Augur (REP)

Augur-Augur (REP)

Augur, blok zinciri tabanlı, eşler arası, merkezi olmayan bir bahis platformudur. Bu platformun “düşük ücretleri” ve “en iyi oranlar” sayesinde elde edilen tüm kazançlar kullanıcılar tarafından tutulur. Ethereum tarafından desteklenen, yerel tokenı, Augur’un piyasa anlaşmazlığı aşamalarında kullanılan Reputation (REP) olarak adlandırılır. Kullanıcılar doğru şekilde rapor verirse, pazarın uzlaştırma ücretlerinin bir kısmını alırlar. Ancak yanlış bir tahmin yaptığında, hiçbir ücret kazanılmaz ve bireyler REP’yi kaybedebilir. Herhangi bir şeyle ilgili tahminler yapılabildiğinden, bu platform şu anda piyasada oldukça popüler bir konumda bulunuyor.

11. Bancor (BNT)

Bancor, çeşitli platformlarda otomatik değişimleri destekleyen bir zincir içi likidite protokolüdür. Gelecek zamanlarda, BNT’nin ticaret hacimlerini etkin bir şekilde işleme ve blok zinciri varlıklarını nakde dönüştürme yeteneğine sahip olduğu için büyük bir oyuncu olduğuna inanılıyor.

12. Ren (REN)

Ren, tüm merkezi olmayan uygulamalar için blok zincirler arası likiditeye erişim sağlayan açık bir protokoldür. Özellikle yatırımcılar, Ethereum ile köprü kurarak BTC, BCH ve ZEC sahipliklerini güvence altına alabilirler. Yerel tokenı REN, değeri 0.03$ ‘da olan kaba bir başlangıç yaptı.

13. Wrapped Bitcoin (WBTC)

Wrapped Bitcoin, sözde BTC gücüne sahiptir. Ancak tipik olarak Ether blok zinciriyle ilişkilendirilen esnekliğe sahiptir. Başka bir deyişle, Bitcoin ile 1’e 1 oranında desteklenen ilk ERC20 tokenidir. WTC’nin çok önemli görülmesinin nedeni, Ether ekosistemine çok daha fazla likidite ekleme potansiyeline sahip olması ve BTC’yi bir ERC20 formatına standardize edebilmesidir. En önemlisi, Kyber, Ren ve BitGo gibi ortak bir çabadır.

14. Band Protocol (BAND)

Bant Protokolü, gerçek kelime verilerini ve API’leri akıllı sözleşmelere bağlayan, “blok zincirinden bağımsız”, merkezi olmayan bir platform olarak tanımlanır. Bant Protokolü aracılığıyla akıllı sözleşmeler, güvenilir verilere erişime izin vermek için ihtiyaç duydukları desteği alır.

15. Loopring (LRC)

Loopring (LRC)

Loopring, geliştiricilerin bir zkRollup yapısı aracılığıyla merkezi olmayan değişimler oluşturabildikleri açık bir protokoldür. Bu yapı, sözde ölçeklenebilirliğe izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda akıllı sözleşmeler ve sıfır bilgi geçirmez devreler kullanıyor. Yerel tokenına gelince, Loopring protokol ücretlerini kazanmak için stake edilebilen LRC’den başkası değildir.

Buna ek olarak, DEX’ler aracılığıyla itibar da oluşturulabilir. Birisi protokol kurallarına uymazsa, DEX sahipleri, kazanılan LRC’lerin sayısı aracılığıyla başkalarına ifşa edilirken, sonuçlarla karşılaşacaktır. Çok fazla LRC’yi stake etmenin bir başka avantajı da, DEX için uzlaştırma maliyetinin çok daha düşük olacağıdır.

16. Terra (LUNA)

Terra, insanları günlük ödemelerde gizli ücretlerden kurtarmak için yaratılan, finansal altyapı içinde genişleme potansiyeline sahip, fiyatı sabit bir kripto para birimidir. Bazı özellikleri arasında daha düşük işlem ücretleri, anında ödeme ve devam eden indirimler de bulunur. Bu ağı benzersiz kılan şey, dünyanın dört bir yanındaki büyük para birimlerine karşı sabitlenmiş bir stabilcoin ailesi tarafından desteklenmesidir. LUNA, Terra’nın Proof-of-Stake blok zincirine güç veren stake tokenıdır. Luna’ya bağlı bazı ödüller “işlem ücretleri” ve “senyoraj” dan geliyor.

17. Yearn Finance (YFI)

İncelediğimiz tüm DeFi tokenleri arasında, Yearn Finance ve tokeni YFI, 30.000 ile en düşük toplam arza sahip para birimidir.  Yearn Finance’in ne olduğunu merak edenler için bu sistem, birinin kazanabileceği, yatırım yapabileceği, para aktarabileceği ve YFI tokenlerini paylaşabileceği merkezi olmayan bir finansal ekosistemden başka bir şey değildir.

18. Kava.io (KAVA)

Kava.io (KAVA)

Kava, şu anda mevcut olan bazı büyük blok zincirlerine USDX stabilcoin kredileri ve Chainlink verisi sunan bir DeFi kredi platformudur. Bu sistem, kişinin sahip olduğu varlıklardan yüksek getiri elde etmek ve varlıkları güvenli bir şekilde depolamak için kullanılabilir. Ekip, yakın gelecekte BTC ve XRP dahil olmak üzere borç verme ve borç alma seçeneklerini de öngörüyor. Destek toplamaya devam eden platform ayrıca Binance, OKEx ve Huobi gibi şirketlerin de zaten dahil olmasıyla parlak işler  başaracak gibi görünüyor.

19. THORChain (RUNE)

Yine başka bir çapraz zincir likidite ağı, THORChain ile devam ediyoruz. Yapılan iddialara göre, bu platform herhangi bir bağlı varlık arasında ve doğrudan desteklenen herhangi bir cüzdandan takas etmek için kullanılabilir. Bireylerin ücretler kazanabilmesi ve ödülleri bloke edebilmesi için yerel tokenını riske atma seçeneği RUNE da mevcuttur. THORChain’i öne çıkaran şey, manipülasyonlara karşı dirençli olmasıdır.

20. Balancer (BAL)

Balancer (BAL)

Son olarak, programlanabilir likidite için tasarlanmış bir protokol ve gözetim dışı portföy yöneticisi olan Balancer’ımız var. Piyasa değerine göre en iyi 100 kripto para birimi arasında, programlanabilir likiditeye erişmek için gerekli olan yerel token Balancer (BAL)’dır. Bu tokenın en iyi yanı, yatırımcıların yürütme amaçları için maksimum değeri elde etmek için birkaç havuz arasındaki likiditeyi karşılaştırabilmeleridir. Çok yakın bir tarih olan Haziran 2020’de piyasaya sürüldüğünden dolayı, gelecekte BAL’ı neler beklediği bir soru olarak kalmaya devam ediyor. Ancak birçok yatırımcı daha önce nereye gidebileceğini görmek için projeye katıldı.

Sonuç

Dijital para birimi fikri ilk kez kavramsallaştırıldığında, ağırlıklı olarak vurgulanan tek faktör merkeziyetsizlikti. Ancak, dijital para kavramı bugüne kadar çeşitli kullanımlara ve özelliklere yayılmak için hızla büyüdü. DeFi tokenları, yukarıda görüldüğü gibi kesinlikle birçok insanın dikkatini çekmiştir ve bu ilginin bundan sonra artması da beklenmektedir. DeFi içinde bile, piyasaları tahmin etme, borç verme ve stake etme yoluyla ödül kazanma yeteneği ile tanışıyoruz. Söz konusu trendler 2020’nin sonuna kadar devam edecek mi? Bekleyip görmemiz gerekecek!