Fiat Para Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, itibari para birimi, değerini fiziksel bir mal veya maldan ziyade ihraç eden hükümetten alan yasal para birimidir. İtibari paranın değerini belirleyen hükümetin gücü, bu tür paranın anahtarıdır. Dünyanın dört bir yanındaki çoğu ülke, mal...

fiat-para-nedir

Basitçe söylemek gerekirse, itibari para birimi, değerini fiziksel bir mal veya maldan ziyade ihraç eden hükümetten alan yasal para birimidir. İtibari paranın değerini belirleyen hükümetin gücü, bu tür paranın anahtarıdır. Dünyanın dört bir yanındaki çoğu ülke, mal ve hizmet satın almak, yatırım yapmak ve tasarruf etmek için fiat para birimi sistemini kullanıyor. Fiat para birimi, yasal ihalenin değerini belirlemede altın standardı ve diğer emtia tabanlı sistemlerin yerini aldı.

Farklı bir tanım yapacak olursak; fiat parası, altın veya gümüş gibi fiziksel bir emtia tarafından değil, onu çıkaran hükümet tarafından desteklenen, devlet tarafından verilen para birimidir. İtibari paranın değeri, meta parada olduğu gibi onu destekleyen bir emtianın değerinden ziyade, arz ve talep arasındaki ilişkiden ve çıkaran hükümetin istikrarından kaynaklanır. Modern kağıt para birimlerinin çoğu, ABD doları, euro ve diğer büyük küresel para birimleri dahil olmak üzere fiat para birimleridir.

Fiat Para İle İlgili Temel Noktalar

  • Fiat parası, altın gibi bir emtia tarafından desteklenmeyen devlet tarafından verilen bir para birimidir.
  • Fiat parası, merkez bankalarına ekonomi üzerinde daha fazla kontrol sağlar çünkü ne kadar para basılacağını devlet kontrol edebilir.
  • ABD doları gibi çoğu modern kağıt para birimi itibari para birimleridir.
  • İtibari paranın bir tehlikesi, hükümetlerin çok fazla para basması ve bunun da hiper enflasyona neden olmasıdır.

Fiat Paranın Yükselişi

Fiat para birimi yüzyıllar önce Çin’de ortaya çıktı. Siçuan eyaleti 11. yüzyılda kağıt para basmaya başladı. İlk başta ipek, altın veya gümüş ile değiştirilebiliyordu. Ancak sonunda, Kubilay Han iktidara geldi ve 13. yüzyılda bir fiat para birimi sistemi kurdu. Tarihçiler, bu paranın Moğol İmparatorluğu’nun çöküşünde etkili olduğunu ve düşüşünün temelinde aşırı harcama ve hiper enflasyon olduğunu iddia ediyorlar.

Fiat parası, 17. yüzyılda Avrupa’da İspanya, İsveç ve Hollanda tarafından da kullanıldı. Sistem İsveç’te bir başarısızlıktı ve hükümet sonunda gümüş standardı için onu terk etti.

20. yüzyılda ABD, emtia bazlı para birimini biraz sınırlı bir şekilde kullanmaya geri döndü. 1933’te hükümet, kağıt parayı altınla takas etme uygulamasına son verdi. 1972’de, Başkan Nixon yönetiminde, ABD altın standardını tamamen terk etti, uluslararası ölçekte sonunu tamamlayarak fiat para sistemine geçti. Bu, dünya çapında fiat para biriminin kullanılmasına yol açtı.

Fiat Para Nasıl Çalışır?

İtibari paranın bir değeri vardır bunun sebebi; bir işlemdeki iki tarafın paranın değeri üzerinde anlaşmasıdır. Buna bağlı olarak hükümet bu değeri korur. Tarihsel olarak, hükümetler altın veya gümüş gibi değerli bir fiziksel emtiadan madeni para basarlar veya belirli bir miktar fiziksel meta için kullanılabilecek kağıt para basarlardı. Fiat parası dönüştürülemez ve itfa edilemez. “Fiat” kelimesi Latince’den gelir ve genellikle “yapılacak” veya “yapmasına izin ver” olarak çevrilir.

İtibari para, ulusal altın veya gümüş stoğu gibi fiziksel rezervlerle bağlantılı olmadığından, enflasyon nedeniyle değer kaybetme ve hatta hiper enflasyon durumunda değersiz olma riski taşır. İnsanlar bir ulusun para birimine olan inancını kaybederse, paranın artık değeri kalmayacaktır. Fiat Para, altın destekli para biriminden farklıdır. Örneğin; mücevher ve dekorasyonda altın talebinin yanı sıra elektronik cihazların, bilgisayarların ve havacılık araçlarının imalatından dolayı gerçek bir değere sahiptir.

Özel Hususlar

ABD doları, özel ve kamu borçları için kabul edilen hem Fiat para hem de yasal teklif olarak kabul edilir. Yasal teklif, temelde bir hükümetin yasal olduğunu beyan ettiği herhangi bir para birimidir. Birçok hükümet bir fiat para birimi çıkarır, ardından bunu borç geri ödemesi için standart olarak belirleyerek yasal para teklifi yapar.

ABD tarihinin başlarında, ülkenin para birimi altınla (ve bazı durumlarda gümüşle) destekleniyordu. Federal hükümet, 1933 Acil Bankacılık Yasası’nın kabulü ile vatandaşların devlet altını için para bozdurmasına izin vermeyi bıraktı. ABD para birimini federal altınla destekleyen altın standardı, 1971’de ABD’nin yabancı hükümetlere ABD para birimi karşılığında altın ihraç etmeyi bırakmasıyla tamamen sona erdi.

Fiat Paranın Avantaj ve Dezavantajları

1. Avantajları

Fiat parası, bir ülkenin ekonomisinin kendi parasal biriminin ihtiyaç duyduğu rolleri (değeri depolamak, sayısal bir hesap sağlamak ve değişimi kolaylaştırmak) yerine getirebiliyorsa, iyi bir para birimi olarak hizmet eder.

Fiat para birimleri 20. yüzyılda kısmen hükümetler ve merkez bankalarının ekonomilerini iş döngüsünün doğal patlamalarının ve çöküşlerinin en kötü etkilerinden izole etmeye çalıştıkları için önem kazandı. İtibari para, altın gibi kıt veya sabit bir kaynak olmadığından, merkez bankaları arzı üzerinde çok daha fazla kontrole sahiptir. Bu da onlara kredi arzı, likidite, faiz oranları ve para hızı gibi ekonomik değişkenleri yönetme gücü verir. Örneğin, ABD Merkez Bankası, işsizliği ve enflasyonu düşük tutmak için ikili yetkiye sahiptir.

2. Dezavantajları

Bununla birlikte, 2007’deki mortgage krizi ve ardından gelen mali çöküş, merkez bankalarının para arzını düzenleyerek bunalımları veya ciddi resesyonları zorunlu olarak önleyebilecekleri inancını yumuşattı. Örneğin, altına bağlı bir para birimi, sınırlı altın arzı nedeniyle genellikle fiat paradan daha istikrarlıdır. Sınırsız tedariki nedeniyle fiat parayla baloncuklar oluşturmak için daha fazla fırsat var.

Fiat Para Birimi ve Kripto Para Birimi

Fiat para birimi ve kripto para birimi, her ikisi de fiziksel bir emtia tarafından desteklenmediği için biraz ortak bir zemine sahiptirler. Ancak benzerlikler burada bitiyor. İtibari para hükümetler ve merkez bankaları tarafından kontrol edilirken, kripto para birimleri, büyük ölçüde Blockchain adı verilen dağıtılmış bir dijital defterden dolayı, esasen merkezsizleştirilmiştir .

Bu iki para birimi sistemi arasındaki bir diğer önemli fark, bu para türlerinin her birinin nasıl üretildiğidir. Çoğu kripto para birimi gibi, Bitcoin de dahil olmak üzere, kontrollü ve sınırlı bir arza sahiptir. Aksine, bankalar, bir ulusun ekonomik ihtiyaçları hakkındaki yargılarına göre, sıfırdan fiat para yaratabilirler.

Dijital bir para biçimi olarak, kripto para birimlerinin fiziksel karşılığı yoktur ve sınırsızdır, bu da onları dünya çapındaki işlemler için daha az kısıtlayıcı hale getirir. Dahası, işlemler geri alınamaz ve kripto para birimlerinin doğası, fiat sistemine kıyasla izlemeyi önemli ölçüde zorlaştırır.

Dikkate değer diğer bir nokta ise, kripto para birimi piyasası çok daha küçük ve bu nedenle geleneksel piyasalardan çok daha değişkendir. Muhtemelen bu, kripto para birimlerinin henüz evrensel olarak kabul edilmemesinin nedenlerinden biridir. Ancak kripto ekonomisi büyüdükçe ve olgunlaştıkça, oynaklık muhtemelen azalacaktır.

Fiat Para Örneği

Afrika ülkesi Zimbabwe, 2000’lerin başındaki en kötü durum senaryosunun bir örneğini sağladı. Ciddi ekonomik sorunlara yanıt olarak, ülkenin merkez bankası şaşırtıcı bir hızla para basmaya başladı. Bu, 2008’de yüzde 230 ila 500 milyar arasında değişen hiperenflasyon ile sonuçlandı. Fiyatlar hızla yükseldi ve tüketiciler, sadece temel gıda maddeleri satın almak için çantalar dolusu para taşımak zorunda kaldı. Krizin zirvesinde, 100 trilyon Zimbabwe doları ABD para birimi cinsinden yaklaşık 40 sent değerindeydi.