Reserve Rights (RSV) Nedir?

Bu yazımızda sizlere Reserve Rights nedir, Reserve Rights ne işe yarar bu soruların cevabını sunmaya çalışacağız


Bu yazımızda sizlere Reserve Rights nedir, Reserve Rights ne işe yarar bu soruların cevabını sunmaya çalışacağız.

Reserve Rights Nedir?

Reserve Rights, temelde enflasyon oranı yüksek olan ülkelerdeki insanlar ve şirketler için  stabil ve küresel bir para birimiyle beraber ödeme yöntemi sunmak isteyen bir sistemdir. RSR ise Reserve Rights’ın yönetişim token’ıdır. Reserve Rights protokolünün 3 adet kripto para birimi bulunur. Reserve token (RSV), Collateral token ve Reserve Rights token (RSR).

RSV adı verilen token, merkezsiz bir stablecoin’dir. Reserve Rights token ise Reserve token’ın istikrarlı halini kolaylaştırma amacıyla kullanılan bir kripto para birimidir.  Reserve Rights’a göre kripto para birimleri, şu an tüm dünyada kullanılan geleneksel para birimlerinden çok daha iyi ve bu nedenle de tüm dünyanın rahatlıkla kullanabileceği bir kripto para birimi yaratılmalı. Protokol de tam olarak bu amaçla çalışmalarını sürdürüyor.

Reserve Rights Protokolü Ne İşe Yarar?

Rezerv Rights’ın ilk versiyonu büyük ölçüde merkezi bir şekilde çalışacak. Protokol daha sonra zamanla her bir protokol bileşeni zincir üzerinden taşınmak suretiyle kurucu ekip tarafından kontrolden çıkarılarak sonunda tamamen merkeziyetsiz bir hale getirilecek.

Rezerv ağının planlanan üç aşaması bulunmaktadır:

Merkezi halde olan aşama: Reserve, her biri tokenize edilmiş bir ABD doları olan az sayıda teminat token’ı ile desteklenmektedir.

Merkeziyetsiz aşama: Reserve, merkezi olmayan bir şekilde değişen bir varlık sepeti ile desteklendiği, ancak yine de ABD dolarına göre fiyatı stabilize edildiği aşama.

Bağımsız aşama: Rezervin, doların değerindeki dalgalanmalardan bağımsız olarak gerçek satın alma gücünü dengelemek amacıyla artık ABD dolarına sabitlenmediği aşama.

Bu genel bakışta, Reserve Rights’ın merkezi olmayan bir şekilde değişen bir varlık sepeti ile desteklendiği, ancak ABD dolarına göre fiyatta hala stabilize edildiği, merkezi olmayan aşama olan Aşama 2’yi açıklayacağız.

Reserve Rights Protokolü, herhangi bir akıllı sözleşme platformunun üzerine veya kendi zinciri üzerinde uygulanabilir. Başlangıçta Ethereum Ağı üzerinde geliştirme yapılıyor ancak nihayetinde iki yönlü köprülerin tüm büyük akıllı sözleşme platformlarında Reserve token’ın tam birlikte çalışabilirliğini sağlanması bekleniyor.

Reserve Token’ının başlangıçta hedef değeri 1,00 ABD doları olacak, ancak uzun vadede ABD dolarının sabiti olmaktan çıkması amacıyla tasarlandı.

Reserve Rights Token Çeşitleri

Rezerv Protokolü, üç tür jetonla etkileşime girer:

Reserve Token’ı (RSV): ABD doları ve diğer sabit fiat parayı kullandığımız şekilde tutulabilen ve harcanabilen istikrarlı (stablecoin) bir kripto para birimi.

Reserve Rights Token (RSR): Reserve token’ının istikrarını kolaylaştırmak için kullanılan bir kripto para birimi.

Teminat Token’ları: ABD hükümetinin ABD dolarını altınla desteklediği zamana benzer şekilde, Reserve token’ının değerini desteklemek için Reserve akıllı sözleşmesinde tutulan diğer varlıklardır. Protokol, tüm Reserve token’larının değerinin en az %100’ü değerinde teminat token’ları tutacak şekilde tasarlanmıştır. Teminat token’larının çoğu, belirteçli tahviller, mülkler ve emtialar gibi gerçek dünya varlıklarıdır. Portföy nispeten basit başlayacak ve zamanla daha fazla varlık sınıfı tokenize edildikçe çeşitlenecektir.

Reserve Rights’ın Amacı Nedir?

Bilindiği üzere kripto para birimi kavramı, bir e-posta listesinde teknik bir tartışma olarak başladı, daha sonra küçük bir harekete dönüştü, spekülatör ordularını cezbetti ve ardından kendisinin milyarlarca işe yaramaz taklitine bölündü. Reserve ekibi kripto para piyasasının küresel sahnede sağlamlaşmaya ve nihayetinde bir güç savaşına yol açacağına inanıyor. Rahatsız edici bir kesinti, gerçek bir felaket tehdidi ve gerçek bir refah artışı vaadi gördüklerini dile getirerek bunun nedenlerini ise şu şekilde açıklıyorlar:

  • Dünyanın bazı yerlerinde paralar değer kaybediyor: Yozlaşmış hükümetler para birimlerinde istikrarlı bir değer sağlamakta zorlanıyor.
  • Kripto para birimleri, ABD dolarına sabitlenmiş merkezi paralar üzerinde çalışan birçok proje ile bu sorunu çözmeye çalışıyor.
  • Gelecekteki baskın kripto para birimi, merkezi olmayan, dolardan bağımsız bir stablecoin olacak ve dünyadaki birçok ülkede ekonomik durumu değiştirecek.

Bir süredir Ropsten test ağında bir Reserve sürümü çalışıyor, ancak bu kadar önemli bir yazılım parçasını sorumlu bir şekilde başlatma süreci, kontrol token sahiplerine teslim edilmeden önce bir üretim ortamında yinelenen test aşamalarını içeriyor. Nihayetinde bir ağ, sadece teknoloji ile ilgili değildir, insanlarla ilgilidir. Reserve, bir fikir ve bir kişiyle başladı ve yatırımcılar ve büyüyen bir topluluk tarafından desteklenen destansı bir ekibe dönüştü. Hâlâ sadece başlangıç aşamasındalar ama yolculuk için oldukça heyecanlılar.