Filecoin (FIL) Nedir?

Son zamanların popüler projesi Filecoin nedir, Filecoin ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizlere sunmaya çalışacağız

filecoin

Son zamanların popüler projesi Filecoin nedir, Filecoin ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizlere sunmaya çalışacağız.

Giriş

Filecoin, kullanıcıların açık bir pazarda kullanılmayan depolama alanlarını satın alıp satmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir depolama ağı olmayı hedefliyor. Filecoin protokolü, yerel bir token ve dağıtılmış defter ile oluşturulmuş, eşler arası dosya sistemi IPFS’nin üstünde yer alan bir teşvik katmanıdır. Filecoin, Protocol Labs CEO’su Juan Benet tarafından başlatılan bir projedir. Protocol Labs 2014 yılında kuruldu ve o zamandan beri IPFS, lib p2p, Filecoin ve diğer birçok projeyi yarattı.

Şirket, 12 çekirdek geliştiriciden oluşuyor ve internetin çalışma şeklini iyileştirmek için açık kaynak teknolojisine odaklanıyor. Şirket, Digital Currency Group (CoinDesk’in ana şirketi), Naval Ravikant, Union Square Ventures, Winklevoss Capital ve Y Combinator gibi önemli yatırımcılar tarafından finanse edildi.

Filecoin Nedir?

Sistem tasarımı, kullanıcıların ağın yerel kripto para birimi olan Filecoin’i (FIL) kullanarak mevcut cihazlarda depolama alanı kiralamasına olanak tanır. Müşteriler, verileri paylaşmak ve almak için FIL harcarlar ve bunun tam tersi olarak, madenciler de verileri depolayarak ve sunarak FIL kazanır. Madencileri hesaplama gücü yerine depolamaya yatırım yapmaya teşvik etmek için, ağın yeni bir blok oluşturmak için bir madenciyi seçme olasılığı, ağın geri kalanıyla ilişkili olarak şu anda kullanımda olan depolama alanlarıyla orantılıdır.

Bir blok madenciliği yaparken, her madencinin ağa bir uzay zaman kanıtı (PoST) sunması gerekir. PoST, ağın herhangi bir üyesinin, bir depolama sağlayıcısının sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini doğrulamasına izin verir.

Filecoin Nasıl Çalışır?

Filecoin, hem ön satış hem de ilk kripto para teklifinde (ICO) satılan ve sırasıyla 52 milyon dolar ve 205,8 milyon dolara ulaşan 200 milyon Filecoin ile finanse edildi.  Şubat 2019’da, Filecoin ağı ilk test ağının lansmanını geri çekti. Ağın 2019’un ilk çeyreğinde devreye gireceği tahmin ediliyordu, ancak yol haritası 2. çeyrekte bir lansman yapmak için değiştirildi. Ana ağ lansmanı 2019’un 2./3. çeyreğinden 2019’un 3. çeyreğine ve yine 20 Temmuz – 21 Ağustos 2020 tarihleri ​​arasında yapıldı.

Ağ Tasarımı ve Güvenliği

Filecoin’in protokolü, her biri toplam sistem dosyalarının bir kısmını tutan bir eşler ağına bağlanmayı amaçlayan dağıtılmış bir depolama sistemi olan IPFS üzerine inşa edilmiştir. Filecoin, mevcut gönüllü depolama sistemine katılmak yerine, insanların depolama için ödeme yapmalarını sağlayan IPFS’nin üstünde bir teşvik katmanı görevi görür.

Filecoin, blockchain, geri alma node’ları (düğüm), depolama node’ları ve yerel bir token’dan (Filecoin) oluşur. Depolama node’ları, depolamayı kabul ettikleri verilerin mühürlü kopyalarını ve kullanıcılar arasındaki işlemin tam blok zinciri kaydını saklayan madencilerdir. Geri alma düğümleri, verileri depolamaya veya depolama kanıtları sağlamaya gerek kalmadan dosyaları alır ve kullanıcılara teslim eder.

fil

Tüm depolama madencileri, depolama taahhüdü vererek, teminat taahhüt ederek ve uzay zaman kanıtına (PoSt) uyarak Filecoin madenciliği protokolüne katılmalıdır. PoSt, bir kullanıcının bir depolama sağlayıcısının dış kaynaklı verileri gerçekten belirli bir süre boyunca depolayıp depolamadığını kontrol etmesine olanak tanır.

Filecoin, açık bir pazarda veri depolama ve erişim hizmetleri sağlamak için boşta kalan sabit disk alanını ve bant genişliğini kullanarak, herkesin bir depolama sağlayıcısı olarak katılmasına ve yedek sabit disk kapasitesinden para kazanmasına olanak tanır. Filecoin blok zinciri, hatalı depolama düğümlerinin tespit edildiği ve depolanan dosyalarının güvenilir düğümlere yeniden dağıtıldığı yerleşik bir kendi kendini iyileştirme sürecine sahiptir. Filecoin ağı, çeşitli düğüm türlerini ağa katkıda bulunmaya teşvik etmek için FIL token’ını kullanır.

Filecoin Node Türleri

Node türleri şunları içerir:

Zincir Doğrulayıcı Node: Filecoin blok zincirini senkronize eder ve bir fikir birliği durumuna ulaşmak için en son blokları doğrular.

İstemci Node: Bir Zincir Doğrulayıcı Node üzerine kurulur ve Filecoin ağında oluşturulan herhangi bir uygulama tarafından uygulanmalıdır.

Storage Miner Node: Formlar, verileri belirli bir süre saklamak için istemcilerle sözleşmeler yapar. Storage Miner Nodes, yeni bloklar oluşturulduğunda ve depolama sözleşmelerini tamamlayarak ve bloklara yeni mesajlar ekleyerek FIL kazanabilir.

Retrieval Miner Node: Belirli bir veri setini almak için istemcilerle formlar oluşturur. Retrieval Miner Nodes, veri alma sözleşmelerini tamamlayarak FIL kazanır. İyi yerleştirilmiş konumlarda bulunan Geri Alma Madenci Node’ları, daha fazla aktarımı kolaylaştırdıkça daha fazla kazanacak ve daha düşük gecikme nedeniyle daha iyi bir hizmet sağlayacaktır.

FIL, madencilerin Filecoin ekosistemine katılmaları için bir teminat olarak da kullanılacaktır. Gerekli teminat, madenciler tarafından sağlanan depolama alanıyla orantılı olacaktır. Filecoin, üç farklı teminat mekanizmasına sahiptir.

Filecoin Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Filecoin, merkezi veri depolama çözümlerine göre birçok avantaja sahiptir:

Maliyet: Veri depolama için daha geniş bir serbest pazar oluşturarak, bu fiyatı düşürür.

Ölçek : Dünyanın her yerinden milyonlarca bilgisayarı bir araya getirmek, büyük bir depolama ağı oluşturacaktır.

Ekonomi: Yeni depolama bilgisayarları oluşturmak yerine, Filecoin mevcut kaynakları kullanır.

Güvenlik: Dropbox ve iCloud saldırıya uğramış olsa da, merkezi olmayan bir ağ, tek bir saldırı noktası olmadığı anlamına gelir ve bu da ödün verilmesini zorlaştırır.

Filecoin Kullanmanın Dezavantajları Nedir?

Filecoin ile ilgili bazı olası sorunlar şunlardır:

Hız: Tek bir sunucuya erişmek yerine, gerektiğinde belgeleri bir araya getirmek için birden çok sunucuya erişmesi gerekir. Bu, sunucuların çevrimiçi olmasına ve İnternet hızlarına bağlıdır.

Dapp: İşlemleri Filecoin kripto para birimini kullanarak işleyerek, birinin başka bir para satın alması ve hizmeti kullanmak için takas etmesi gerektiği için girişte bir engel oluşturur.

Filecoin Güvenli midir?

Belgelerinizi başka birinin bilgisayarına kaydetmek risklidir. Ancak Filecoin, verileri parçalar gibi böler, böylece kimse bir araya getiremez. Ancak, verilerin nasıl birbirine uyduğunu bilir ve istendiğinde yeniden düzenler.

Bu, ana makinenide dokümanların hack’lenemeyeceği ve kullanıcının dosyalarına erişilemeyeceği anlamına gelir. Onu hack’lemeye çalışırlarsa, sadece anlamsız bir veri akışı bulurlar.