En İyi DeFi Protokolleri Nelerdir?

Blockchain’i takip ediyorsanız, muhtemelen DeFi (merkezi olmayan finans) adı verilen gelişmekte olan bir sektörü duymuşsunuzdur

en-iyi-defi-protokolleri-nelerdir

Blockchain’i takip ediyorsanız, muhtemelen DeFi (merkezi olmayan finans) adı verilen gelişmekte olan bir sektörü duymuşsunuzdur.

Peki, DeFi tam olarak nedir ve neden önemlidir? Kısacası, DeFi, Ethereum’un birlikte çalışabilirliği ve akıllı sözleşme yeteneklerinden yararlanarak gözetim dışı finansal hizmetleri kitlesel pazara getirmek için merkezi olmayan bir harekettir. Aşağıda sizler için hazırladığımız en iyi DeFi projelerini görebilirsiniz.

1. DIA

DIA  (Merkezi Olmayan Bilgi Varlığı), şeffaf, açık erişimli veri ve oracle’ların benimsenmesini sağlama misyonuna sahip, kar amacı gütmeyen ve açık kaynaklı bir İsviçre blok zinciri projesidir. DIA’nın DeFi ekosistemi içinde, DIA token sahipleri ve temsilcilerinden oluşan merkezi olmayan bir topluluk kontrol altındadır. DIA’nın Yönetişim Tokenı, kilit piyasa aktörleri için bir teşvik görevi görür.

2. Orion Protokolü

Orion Protokolü (ORN) ilk Dinamik Para Arzı (DYCO) olarak piyasaya çıktı

Orion, lansmanından bu yana Elrond Network, Bitmax, MXC ve Acheron ile ortaklıklar imzaladı. Kucoin ve Bitmax’ta piyasaya sürüldüğünden beri, ilk ORN arzının yaklaşık %33’ü bir ön stake programına katkıda bulundu ve token 20x’in üzerinde stabilize oldu.

3. Aleph.im

Aleph.im, son zamanlarda DeFi arenasına en yeni katılanlardan biri. Aleph, blok zincirinin merkezi olmayan bilgi işlem gücü ve depolama için düğümler olarak çalıştığı makineler için bir sohbet protokolüdür. 2020’de genel bulut hizmetleri pazarının 374 Milyar Dolara ulaşması ve 2022’ye kadar 520 milyar doları aşması bekleniyor. Şu anda Amazon’un AWS’si pazarda lider durumda ancak merkezi olmayan çözümlere olan talep hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Aleph.im’in başarısının bir kanıtı olarak, web siteleri aslında şu anda ağ üzerinde çalışıyor. Aleph, dünyanın ilk tam merkezi olmayan türev borsası olan, Serum’u yürüten ortaklardan biri olarak dahil edilecek.

4. Serum

Basından yeni çıkan, önde gelen kripto türev borsası FTX, Solana’dan inşa edilecek yeni DeFi DEX’i (merkezi olmayan borsa) duyurdu. Serum adı altında, bu yaklaşan DEX, müşterilerin istediği hızda ve fiyatta, güvenilmez çapraz zincir ticareti sağlayarak diğer DEX’lerin başarısız olduğu noktalardan yararlanmaya çalışacak.

DeFi Rate’e göre, “Serum’un enerji tacirlerine FTX gibi merkezi bir değişimin rahatlığını tamamen izinsiz ve güvensiz bir şekilde sunmayı amaçladığı görülüyor. Mimari, SRM enflasyonu, alım satım ücretleri ve “liderler” adı verilen bir delegasyon / yönlendirme sistemi sayesinde teşviklere sahip düğüm operatörlerini destekleyecek şekilde ayarlanmıştır.”

5. Compound

Compound, ilk DeFi şirketlerinden biriydi ve yerel tokenları COMP, mevcut seviyelere düzeltmeden önce değerde fırladı. Compound, kullanıcıların tamamı Ethereum blok zincirinden faiz kazanmalarına veya teminat karşılığında varlıkları ödünç almalarına olanak tanıyan bir para piyasası protokolüdür.

Compound’da bir likidite havuzuna katkıda bulunma süreci nispeten basittir ve herkesin arz ve talebe göre otomatik olarak ayarlanan oranlarla bileşik faiz kazanmaya hemen başlamasına izin verir. Compound, 1 Haziran 2020’de sadece 100 milyon dolar olan 790 milyon dolarlık varlığa kilitlendi.

6. Yearn Finance

Yearn, borç verme hizmetlerini kullanan toplayıcılar için merkezi olmayan bir ekosistem görevi görür ve katılımcıların USDC, DAI ve USDT gibi tokenleri yatırmalarına ve Yearn’ın en kârlı borç verme fırsatları seçimine katılmalarına izin verir.

Şirket, süreci demokratikleşmeyi düşünerek başlatan geliştirici Andre Cronje tarafından yönetiliyor. Ön madencilik, ön satış veya takım tahsisi yok, yani YFI tokenleri esasen topluluğa aittir. YFI’nin önümüzdeki aylarda nasıl bir performans sergilediğini görmek ilginç olacak.

7. dHedge

Synthetix tarafından desteklenen dHedge, ayrıca Blocktower Capital ve Three Arrows Capital gibi önde gelen yatırımcılar tarafından da desteklenmektedir. dHedge herkes için ticareti demokratikleştirmeyi amaçlayan merkezi olmayan varlık yönetimi için yeni bir protokol oluşturmuştur. Şirket kısa süre önce gizli moddan çıkacağını duyurdu.

Synthetix’in sıfır kayma ticaret modeli ve genişleyen listelenen varlık grubu ile dHedge, Synthetix protokolünün sağladığı türevlerin likiditesini kullanmak için yeni yollar yaratıyor. Synthetix şu anda kullanıcıların kripto para birimleri, itibari para birimleri ve emtialar dahil olmak üzere varlıklara dayalı çeşitli türevleri basmasına, tutmasına ve ticaretine izin veriyor. DHedge resmi olarak faaliyete geçerken gözünüzü dört açın.

8. Uniswap

Uniswap, mevcut DeFi boğa koşusunun arkasındaki itici güçlerden biridir. Tamamen merkezi olmayan bir borsa olarak hareket eden Uniswap, sipariş defterleri yerine teşvikli likidite havuzlarından yararlandığı için diğer DEX’lerden farklıdır. Likidite sağlamaya karar veren kullanıcılar, Ethereum destekli her işlem için tahakkuk eden ücretlerin bir yüzdesi ile ödüllendirilir.

Şu anda Uniswap, 100 milyon doların üzerinde likidite havuzlarına ve haftada yüzlerce yeni listeye kilitlenmiş durumda. Acemi kripto para birimi kullanıcıları için, Uniswap’i kullanmadan önce incelenmesi gereken kayma ve oynaklık ile ilgili hususlar da vardır.

9. Curve Finance

2020’nin başlarında piyasaya sürülen Curve, kullanıcıların stabilcoinler için özel olarak tasarlanmış düşük kayma, düşük ücretli algoritma ile stabilcoinler arasında ticaret yapmalarına olanak tanır. Curve, verim çiftçiliğinin ilk savunucularından biridir ve şu anda, kullanıcıların yeni para birimleri gibi ödüller kazanmak için stabilcoin yatırabilecekleri 7 havuz sunmaktadır. Şu anda Curve havuzlarında, 1 Haziran’da sadece 15 milyon dolardan 210 milyon doların üzerinde kilitli durumda.

Basit bir arayüze sahip olan Curve, en popüler DeFi platformlarından biridir ve kullanıcı dostu özellikleri ve şeffaf dokümantasyonu ile övgüler almıştır.

10. Maker DAO

1 milyar dolardan fazla taahhüt edilen varlıkla, Maker DAO muhtemelen bu listedeki en tanınmış isim ve iyi bir sebep. Merkezi olmayan kredi platformu, değeri USD’ye sabitlenmiş bir stabilcoin ve kripto para birimi endüstrisinde en çok kullanılan stabilcoinlerden biri olan DAI’yi destekliyor. Maker DAO, herkesin bir kasa açmasına, kripto teminatını kilitlemesine ve bu teminata karşı DAI oluşturmasına izin verir.