Secret Network İncelemesi: Secret Network Nedir?

GİRİŞ Kripto para biriminin yaratılmasından bu yana zor bir görevi vardı

secret-network-nedir-temel-rehber-coinbilgi

GİRİŞ

Kripto para biriminin yaratılmasından bu yana zor bir görevi vardı: şeffaflık ve gizliliği dengelemek. Bir zamanlar bu dengeleme eylemi kolaydı: işlemler halka açıktı. Ancak bu işlemleri yapan adreslerin arkasındaki kişiler isimsizdi.

Bugün, bu işlemleri analiz etmede uzmanlaşmış onlarca firma var. Bazı hükümetler, kişisel kimliğinizi kripto cüzdanınıza bağlamayı zorunlu kılmanın eşiğinde bile. Düzenlemedeki aşırılık, kripto alanındaki birçok kişi tarafından haklı olarak kabul edilemez olarak görüldü.

Bununla birlikte, gerçek şu ki, büyük kurumlar ve halk kripto para birimlerini tam olarak kucaklayacaksa, bir dereceye kadar gözetim gereklidir. Bir uçta Monero gibi gizlilik paraları ve diğerinde Stellar gibi tamamen uyumlu kriptolar ile Secret Network, herkesin aradığı orta yolu bulmuş gibi görünen bir kripto para birimi projesidir.

Secret Network Kısa Tarihi

Secret Network’ün kökleri Enigma adlı başka bir kripto para birimi projesine dayanmaktadır. Enigma, 2014 yılında MIT mezunları Can Kisagun ve Guy Zyskind tarafından kuruldu. Enigma, akıllı sözleşmelere gizlilik ekleyen Ethereum için bir katman-2 ölçeklendirme çözümüydü.

Secret Network teknik olarak Enigma’nın bir devamı olmasına rağmen, başlangıçta Secret Network’ü başlatan şirket olan Enigma MPC, şu anda projeye dahil olan birçok taraftan sadece biri. Ayrıca, Enigma’nın eski Büyüme ve Pazarlama Başkanı Tor Bair, teknik olarak Secret Network’ün de kurucusudur.

Tor, lisansüstü eğitiminden önce profesyonel bir opsiyon traderi idi. 2017’de Enigma ile tam zamanlı gitmeden önce Spotify’da stajyer olarak çalıştı ve Snapchat’ta veri bilimcisi olarak çalıştı.

Tor’un Snapchat’taki deneyimi, gizliliği koruyan teknolojilerde çalışmak için birincil motivasyonlarından biriydi. Bir röportajda Snapchat gibi şirketlerin, kullanıcı verilerini düzgün bir şekilde ele almak veya gizliliği korumak için çok az teşviki olduğunu veya hiç teşviki olmadığını belirtti. Tor sonuç olarak Secret Network hakkında oldukça açık sözlü oldu ve bunun kripto para birimindeki gizlilik/şeffaflık ikilemine bir çözüm olduğuna inandığını belirtti.

Secret Network Nedir?

Secret Network, tamamen özel akıllı sözleşmeler sunan ilk kripto para birimi blok zinciridir. Bu ifade, tüm akıllı sözleşme girişlerinin ve çıkışlarının tamamen şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. Gizli Akıllı Sözleşmelerde yapılan işlemler, Secret Network blok zincirini çalıştıran düğümler tarafından bile görüntülenemez.

Bununla birlikte, Secret Network’ün yerel SCRT parası bir gizlilik parası değildir. SCRT’de yapılan tüm işlemler, Bitcoin veya Ethereum’da olduğu gibi herkese açık olarak görüntülenebilir. Buna karşılık, Secret Network’te verilen Secret tokenlar, Monero gibi varsayılan olarak gizliliği korur.

Secret Network, bu şeffaflık ve mahremiyet dengesinin, kripto para biriminin ana akım olarak benimsenmesi için gerekli olan şey olduğuna inanıyor. Ayrıca, hassas bilgileri açığa çıkarabilecek şeffaf blok zincirleri nedeniyle daha önce kullanılamayan kripto para birimi için birden fazla kullanım durumunun kilidini açar .

Secret Network Nasıl Çalışır?

Secret Network, Cosmos SDK kullanılarak oluşturuldu. Bu nedenle, Tendermint Bizans Hata Toleranslı fikir birliği mekanizmasını kullanır.

Gizli Sözleşmeler

Gizli Sözleşmeler, Secret Network üzerinde oluşturulmuş, gizliliği koruyan akıllı sözleşmelerdir. Bunlar Rust’ta kodlanır ve WASM kullanılarak derlenir. Tüm Gizli Sözleşme işlemleri, Güvenilir Yürütme Ortamları (TEE’ler) içinde yapılır.

TEE’ler, akıllı telefonlar ve video oyun konsolları dahil olmak üzere birçok cihazda kullanılır ve şifreli verilerin hesaplanmasının mümkün olduğu bir “kara kutu” gibi davranır.

Secret Tokenlar

Secret Network’teki Secret tokenlar, SNIP-20 standardı kullanılarak yapılabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu token standardı, Ethereum’un ERC-20 token standardı gibidir. Ancak tüm Secret token’ların gizlilikleri varsayılan olarak korunur (bakiyeler ve işlemler). Gizli sözleşmelerde secret tokenlar kullanılır.

Secret Network Staking

Secret Network’te stake etme iki şekilde yapılabilir: bir doğrulayıcı olarak veya bir delege olarak. 

Secret Network’teki Doğrulayıcıların katılmak için yalnızca 1 SCRT token yatırması gerekir. Ancak, Secret Network’te şu anda 50 doğrulayıcı sınırı vardır. Bu nedenle, bir doğrulayıcı olmak için bu ilk 50 arasında yer almaya yetecek kadar SCRT yatırmanız gerekir.

Yetkilendirenlerin ayrıca katılmak için yalnızca 1 SCRT token yatırması gerekir. Hem doğrulayıcıların hem de delege edenlerin 21 günlük bir kesinti süresi vardır, ancak delege edenler hisselerini istedikleri zaman başka bir doğrulayıcıya serbestçe aktarabilirler. Secret Network’te stake etme ödülleri şu anda doğrulayıcılar için yılda %30 ve delegatörler için yaklaşık %22’dir.

Secret Network Yönetişimi

Secret Network hakkındaki her şey, 1 SCRT’nin 1 oya eşit olduğu topluluk oylamasıyla değiştirilebilir. Her oylama dönemi 2 hafta sürer ve iki aşamada gerçekleşir: öneri ve oylama. Bir öneriyi masaya yatırmak için, oylamanın ilk haftasında 1000 SCRT değerinde oy kilitlenmelidir.

Bu teklifin kabul edilmesi için, ikinci hafta boyunca tüm SCRT’lerin %33,4’ünden fazlasının katılması ve en az %50’sinin lehte oy kullanması gerekir. Yetkilendirenler, üzerinde çalıştıkları onaylayıcıdan farklı oy kullanmayı seçebilirler, ancak varsayılan olarak doğrulayıcı ile aynı şekilde oy kullanırlar. 

Secret Vakfı

Secret Vakfı, Illinois eyaletinde kayıtlı kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Secret Network kurucusu Tor Blair tarafından yönetiliyor ve başlangıçta Enigma MPC tarafından finanse edildi. Secret Vakıf artık Secret Network’teki tüm stake ödüllerinin %15’i olan Kuruluş Vergisi ile finanse ediliyor.

Secret Vakfın birincil görevleri, Secret Network topluluğunu yönetmek, proje için dokümantasyon oluşturmak, ağı geliştirmek ve topluluk tarafından oylanan değişiklikleri uygulamak ve benimsemeyi teşvik etmektir.

Secret Vakıf bu hedeflere, topluluk tarafından yönetilen çeşitli Secret Network Komitelerinin yardımıyla ulaşır. Bu komiteler haftalık olarak toplanır ve finansman için Secret Network’teki tüm stake ödüllerinin %2’si (Topluluk Vergisi) tahsis edilir. Şu anda 5 Secret Network Komitesi bulunmaktadır: Geliştirme, Altyapı, Yönetişim, Eğitim ve Farkındalık.

SCRT Kripto Para Birimi Nedir?

SCRT, Secret Network blok zincirinin yerel parasıdır. Secret Network’te stake etme ve yönetişim için kullanılır. SCRT’nin teorik başlangıç ​​kaynağı 150 milyon SCRT’dir.

SCRT’nin, Secret Network’te hisseli olan SCRT’nin yüzdesine bağlı olarak yılda % 10-25 arasında bir enflasyon oranı vardır. Bu katılımı teşvik etmek içindir.

Secret Network SCRT ICO

Secret Network’ün SCRT tokenı için ICO gerçekleştirilmedi. Bunun yerine, Enigma’nın ERC-20 tokenı olan ENG sahipleri , ENG’lerini eşdeğer miktarda SCRT basmak için bir yazma sözleşmesine gönderebildiler .

ENG tokenın maksimum 150 milyon arzı olduğu göz önüne alındığında, bu SCRT için teorik başlangıç ​​kaynağıdır. Ancak şimdiye kadar sadece 62 milyon ENG yakıldı ve bu sayı son birkaç aydır aşağı yukarı aynı kaldı. Bu durum, SCRT token için 62 milyonluk “gerçek” başlangıç ​​arzına karşılık gelir.