Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nedir?

Dünyanın en büyük iki blok zinciri projesi ve topluluğu olan Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar nedir

Bitcoin vs Ethereum

Dünyanın en büyük iki blok zinciri projesi ve topluluğu olan Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar nedir? Bitcoin ve Ethereum projelerinin bugün sahip oldukları değeri ve önemi nasıl kazandılar?

Kripto dünyasında en önemli iki kripto para birimi, Bitcoin ve Ethereum genel olarak birçok ortak noktaları var, ancak aynı zamanda büyük farklılıkları da var. Öyle ki bazen ikisi tamamen farklı teknolojilermiş gibi görünebilir.

Bu tamamen mantıksız bir şey gibi gelebilir, gerçekte çok fazla değil. Özellikle farklı kripto para birimleri olduğunu dikkate alırsak. Ve hepsinden önemlisi, her birinin Bitcoin’inkine benzeyen veya benzemeyen teknolojilere dayalı olarak inşa edildiği yerler. Bu yazıda Bitcoin ve Ethereum arasındaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğunu incelemeye odaklanacağız.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nedir?

Yaratıcıları

Yaratıcıları olan bu kripto para birimlerinin doğuşuyla başlıyoruz. Bitcoin’in yaratıcısının, teknoloji blok zincirinin ve kripto para birimleri kavramının 2009’da Bitcoin’in ilk versiyonunu yayınlayan Satoshi Nakamoto olduğu hiç kimse için bir sır değil. Kripto para devrimini başlatan oydu. Daha sonra, işlerinden doğacak binlerce ve binlerce kripto para birimi çığını başlatacak bir iş. Kimse Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu bilmiyor ve Bitcoin’in özgürce büyümesine izin vermek için fikrini söylemiyor.

Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, ilk vizyonun öncüsü olan, Bitcoin’den çok daha büyük ve karmaşık bir şey yaratmak isteyen, dünyayı dönüştürmeye çalışan büyük bir geliştirici ekibidir. O, şu anda birçok kişi tarafından tanınan, Ethereum’un büyümesini etkileyen fikrini sürekli olarak veren, halka açık bir kişidir.

Finansman

Bitcoin ve Ethereum arasındaki bir başka ilginç karşılaştırma noktası, her iki projenin de geliştirmelerini finanse etme şeklidir. Bitcoin durumunda, gelişimi tamamen ücretsizdi ve başlangıçta ekonomik bir ilgi yoktu. Aslında, Satoshi Nakamoto, yazılımı fon talep etmeye veya toplamaya başvurmadan geliştirdi. İlk Çekirdek bile, çalışmaları için herhangi bir ödeme almadan Bitcoin’in geliştirilmesine katıldı.

Şu anda, Bitcoin’in gelişiminin çoğu aynı kalıyor. Aslında, çoğu geliştirici çalışmaları için maaş almaz. Öte yandan, insanlardan, vakıflardan ve kripto yanlısı kuruluşlardan yapılan bağışlar sayesinde sadece bir kısmı burs alıyor. Ve son olarak, sadece birkaçı diğer şirketlerde Bitcoin’in kripto dünyasıyla ilgili işler için maaş alıyor ve doğrudan protokol üzerindeki çalışmaları için değil.

Ethereum durumunda durum çok farklı. Ethereum, gelişimine 2014 yılında 18 milyon toplamını toplamanın mümkün olduğu bir ICO’dan (İlk Para Teklifi) sonra başladı. Aslında, Ethereum kripto dünyasındaki ilk ICO’ydu ve pratik olarak oldukça net bir gelişme ve başarıya sahip birkaç ICO’dan biriydi.

Bu sermaye ile Ethereum’u gerçeğe dönüştürmek için katkıda bulunan geliştiriciler, tasarımcılar, çevirmenler ve diğer kişilere ödeme yapıldı. Bu gerçekten olumsuz değil, insanların emeği için ödeme yapmak övgüye değer ve adil, ancak Ethereum’un gelişimi için kullandığı ICO modeli bir model olarak hizmet etti, bu nedenle diğer birçok proje onu korkunç sonuçlarla ve milyarlarca dolar zararla deneyecekti (ICO dolandırıcılığı). Öte yandan, Ethereum’dan sonra, birçok kez şüpheli uygulamaları nedeniyle topluluk tarafından reddedilen Ethereum Enterprise Alliance y ConsenSys ile başlayan çok güçlü ticari çıkarlar kuruldu.

Bitcoin vs Ethereum
Bitcoin vs Ethereum

Merkeziyetsizleşme

Merkeziyetsizleşme söz konusu olduğunda, Bitcoin, tüm kripto dünyasında var olan en merkezi olmayan kripto para birimidir. En fazla sayıda node, madenci, geliştirici, bilgi işlem gücü ve çatal içeren ağdır.

Ek olarak, Bitcoin’in gelişimi Ethereum’dan çok daha merkezi değildir, çünkü ikincisinde geliştiricileri, Ethereum’un gelişiminin seyahat etmesi gereken yolu işaretleyen güçlü bir merkezileşme oluşturur.

Öte yandan, Ethereum, blok zincirinin değişmezliğini kırarak, DAO’da meydana gelen hırsızlığı silmek ve o organizasyonun fonlarını geri almak için tarihinin bir bölümünü yeniden yazarak, o sırada lekelenmiş bir projedir. Toplulukta ve blok zincirinde güçlü bir bölünme oluşturan ve söz konusu tapuyu kabul etmeyerek Ethereum’un orijinal kripto para birimi ve blok zinciri olacak olan Ethereum Classic’e (ETC) yol açan oldukça tartışmalı eylemler dizisi.

Fiyat

Bitcoin ve Ethereum arasında genellikle gördüğümüz ilk farklardan biri, ikisi arasındaki fiyat farkıdır. Bitcoin her zaman Ethereum’dan daha yüksek bir değere sahipti ve bunun bazı nedenleri: Bitcoin’in sınırlı olması, daha fazla kabul görmesi, çok daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip olması ve daha fazla zaman ve olgunluğa sahip bir proje olduğu için daha fazla güven yaratıyor.

Öte yandan Ethereum, ether token’ı başına çok daha düşük bir değere sahiptir. Ek olarak, Ethereum’un akıllı sözleşmeleri arasında hayat veren bazı tokenlerin, blok zincirinin aynı kripto para biriminden (Ether) çok daha yüksek bir değere sahip olması birçok insanı şok ediyor. Örneğin, Maker tokeni (MKR), Ether için 323€’ya karşı yaklaşık 521€’luk bir mevcut değere sahiptir.

Bununla birlikte, yaygın hata, büyük harf kullanımına değil fiyata bakmaktır. Maker’ın durumunda, tokenleri daha değerli olsa da, Ethereum’dan çok daha düşük bir piyasa değerine sahiptir.

Yani, Ethereum, tokenin değerini oldukça düşük bir fiyat artışını sürdüren enflasyonist bir token ihraç sistemine sahiptir, bu, verilen tokenlerin sayısını telafi eden ve en büyük ikinci kripto para olan piyasa değerine yansıyan bir şeydir.

Toplam Token İhracı

Bitcoin ve Ethereum arasındaki diğer bir fark, kripto paraların verilmesidir. Bitcoin söz konusu olduğunda, sorun toplamda yaklaşık 21 milyon Bitcoin olarak belirlenir, bu miktarı asla geçemezsiniz. Ayrıca, Bitcoin emisyonu 0’a ulaşana kadar zamanla azalır, dolayısıyla deflasyonist tipte bir emisyondur.

Bunun yerine, Ethereum’un toplam enflasyonist emisyonu ve bütünlüğü içinde sonsuz bir kripto para emisyonu vardır. İkincisi, topluluk tarafından hala tartışılan bir nokta ve bu konuda ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir birliği yok. Buna, Ethereum’un sistemdeki toplam aktif para birimi sayısına bağlı olarak yılda %2’den fazla enflasyon oluşmasını önleyen bir enflasyon kontrolüne sahip olduğu eklenir. Bu mümkündür, çünkü Ethereum’da blok başına token üretimi çok küçüktür ve şu anda blok başına 2 Ether’e (yaklaşık her 15 saniyede bir) ulaşır.

Şu anda dolaşımda 111 milyondan fazla Ether var ve Ethereum 2.0 ve madencilik modeli Proof of Stake (PoS) aktif hale gelse bile daha fazlası üretilmeye devam edecek.

Kripto Para Madenciliği

Madencilik, Bitcoin ve Ethereum arasındaki büyük farklardan bir diğeridir. İlk olarak, Bitcoin, hesaplamalı çalışmayı gerçekleştirmek için HashCash algoritmasını ve SHA-256 karma işlevini kullanarak iyi bilinen İş Kanıtı (PoW) modelini kullanır. Bu, Bitcoin ağının sahip olduğu muazzam hesaplama gücü nedeniyle şu anda yalnızca ASIC madencileri kullanılarak mümkün olan bir madencilik modelidir. Aslında, Bitcoin ağı o kadar güçlü ki, TOP 500’ün tüm süper bilgisayarları birlikte onu güç olarak geçemez.

Bitcoin madenciliğinin bir diğer önemli özelliği de yaklaşık olarak her 10 dakikada bir yeni bir blok oluşturması, her 2016 blokta (yaklaşık 14 gün) zorluk ayarlarından muzdarip olması ve her 210.000 blokta (yaklaşık 4 yıl) bir halving (blok ödülünün yarısına bölünmüş) olması). Şu anda, Bitcoin’de çıkarılan her yeni blok için kripto para üretimi 6,25 BTC’dir.

Ethereum, aynı İş Kanıtı’nı (PoW) kullanır, ancak Dagger-Hashimoto (Ethash) ve Keccak karma işlevi (SHA’ya benzer bir işlev) adlı bir algoritma kullanır. Madencilik, bellek kullanımında yoğundur, bu nedenle başlangıçta ASIC’lere dirençliydi, 2018’de bu kripto para birimi için ilk ASIC olan AntMiner E3’ün ortaya çıkmasıyla üstesinden gelinen bir durum. Bununla birlikte, Bitcoin’de yapılamayan GPU’lar kullanılarak Ethereum’da madencilik yapmak hala mümkündür.

Ethereum’da madenciliğin önemli özellikleri, yaklaşık her 10-20 saniyede bir yeni bir blok oluşturması, sürekli zorluk ayarlarından muzdarip olması ve uygun bir halving sistemine sahip olmaması, ancak toplulukta varılan bir fikir birliğine göre emisyon değerinin düşmesidir. Şu anda, Ethereum’da çıkarılan her yeni blok için kripto para üretimi 2 Ether’dir.

Komisyon Yönetimi

Bitcoin ve Ethereum arasındaki farkı gösteren bir nokta, madencilik komisyonlarını ele alma biçimleridir. Bitcoin’de madencilik komisyonları, işlemin kapladığı alanın boyutunu etkilediği için giriş ve çıkış sayısı nedeniyle karmaşıklığı gibi değerleri dikkate alır. Bu alan, sonunda size işlemin fiyatını söyleyecektir ve ödenecek komisyon, ağ tıkanıklığına bağlı olarak kullanıcılar tarafından oluşturulan talep ve arz tarafından belirlenir.

Yani, Bitcoin’de ağ çok sıkışıksa, işlemlere yönelik yüksek talep, Bitcoin’deki blokların alan arzını (2 MB maksimum düşük takip ile sınırlı) herkese hizmet etmek için yetersiz hale getirecektir. Ağın işlemesi gereken çok sayıda işlem olması durumunda, madenciler komisyon baytı başına daha fazla satoshi (bitcoin’in en küçük ondalık birimi) ödeyenlere öncelik verecek. Bu, bir sonraki blokta onaylanmak istiyorsanız, yüksek bir komisyon ödemeniz gerektiği anlamına gelir. Daha az ödeyenler madenciler için bir öncelik olmayacak ve daha az ek yük olduğunda bunları işleyecekler.

TX Maliyeti (BTC) = (Bayt cinsinden TX * Bayt başına Ağ Fiyatı) * BTC Maliyeti

Ethereum’da şema benzer, ancak depolama alanı yerine gas veya aynı olan tüketilecek bilgi işlem gücü hakkında konuşuyoruz. Gas, Ethereum motorunda belirli bir eylemi işlemek için alacağı bilgi işlem gücü miktarını ölçmek için Ethereum’da kullanılan bir ölçü birimidir: Ethereum Sanal Makinesi (EVM . Bu Gazın bir dizi sınırlaması vardır, örneğin normal bir işlem 21.000 Gaz Biriminden fazlasını harcayamaz, ancak akıllı sözleşmeler bu anlamda neredeyse sınırsızdır.

Bu Gaz Birimlerinin Gwei (Ether’in en küçük ondalık birimi) cinsinden ölçülen bir maliyeti vardır. Buradan, bir işlem için ödenecek toplam tutarı bilmek için, işlemin ihtiyaç duyduğu toplam gas miktarı, Gwei’deki gas Biriminin maliyeti ve bize bu formülasyonu bırakan Eter’in değeri arasında bir ilişki kurulur:

Maliyet Tx (ETH) = ((Gas TX * Maliyet Gas’i) * 0,00000001) * Maliyet Ether’i

Gördüğünüz gibi, her iki kripto para biriminde de komisyonların işlenme şekli farklıdır, ancak hepsi sonunda madencilerin eline geçmektedir.

Komisyonlarla ilgili bir başka merak da, Bitcoin’de bu fonları yöneten madeni para birimi işleminin yalnızca 100 onaydan sonra (yaklaşık 16 saat) harcanabilmesi, Ethereum’da ise 30 onay tamamlandığında (yaklaşık 7 dakika) bakiyelerin kullanılabilir olmasıdır.

Bitcoin vs Ethereum
Bitcoin vs Ethereum

Ölçeklenebilirlik

Bitcoin ve Ethereum’un ölçeklenebilirliği büyük farklılıklara sahiptir. Bitcoin’de ölçeklenebilirlik şu anda saniyede yaklaşık 7-8 işlemle sınırlıdır. Ancak Ethereum’da değerler saniyede 16-20 işleme kadar çıkıyor. Ethereum’un Bitcoin’e göre ölçeklenebilirliğini iki katına çıkardığından bahsediyoruz, ancak yine de Ethereum şu anda Bitcoin’den daha yüksek düzeyde tıkanıklık sunma eğilimindedir. Bu durum, Ethereum’un, toplamda ağa aşırı yük bindiren binlerce ek tokenin aktivitesini taşıması gerçeğinden kaynaklanmaktadır, bu Bitcoin’de gerçekleşmez.

Şu anda Bitcoin blok zinciri 300 GB, Ethereum’unki ise 5000 GB’dir. 5000 GB veya 5 TB ise ve çarpıcı biçimde artıyorsa. Bu, her iki kripto para birimindeki ölçeklenebilirlik sorunlarını belirgin hale getirir. Bu nedenle, geliştiriciler bu durumu iyileştirmenin yollarını arıyorlar. Örneğin, Bitcoin’de, ölçeklenebilirliği geliştirmek için Lightning Network gibi ikinci katman çözümlerine ve tap root y Schnorr gibi zincir üstü çözümlere bahse girerler.

Ethereum’da, başlangıçtaki bahis benzerdi. Ancak, tüm bu çabalarından vazgeçmeye ve yerel zincir üstü ölçeklenebilirlik sağlamak için tüm protokolü değiştirmeye odaklanmaya karar verdiler. Bu, yeni protokolü Ethereum 2.0’da sharding kullanımına ek olarak, Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçen konsensüs protokolünün değişmesi sayesinde oldu. Ancak, bu riskli bir bahis ve şu anda hala geliştirme aşamasında.

Akıllı Sözleşmeler

Ethereum ve Bitcoin arasındaki en büyük farklardan biri akıllı sözleşmeler. Bitcoin, oldukça sınırlı bir akıllı sözleşme işleviyle oluşturuldu ve Bitcoin komut dosyası sayesinde potansiyelinden yararlanılabilir. Bu dil, nodeler tarafından işlenen ve işlemin yürütülmesinde mantığı programlamamıza izin veren bir dizi OP_CODES’e sahiptir, Bitcoin’e programlanabilir para adını veren bir işlevsellik.

Ancak Bitcoin Script, özellikle Ethereum Full Turing olmadığı için Ethereum’dan daha sınırlı bir dildir. Ayrıca, geliştirmeyi basitleştiren ve gelişmiş sistemleri programlamayı daha karmaşık hale getiren bir ara dile sahip değildir.

Bitcoin’in bu sınırlaması, Ethereum tarafından bir niş oluşturmak için kullanıldı. Bunun için, Tam Turing özelliğine sahip talimatları yürütebilen sanal bir makine olan Ethereum Sanal Makinesini (EVM) geliştirdi. Bunun için, herhangi bir programcının blok zincirinde başlatmak için komut dosyaları (akıllı sözleşmeler) geliştirebilmesi için JavaScript’e benzer bir dile sahip olacaktır. Sonuç olarak, Ethereum, merkezi olmayan uygulamaları (DApp’ler aracılığıyla kullanılır) mükemmel bir şekilde dağıtmak için bir platformdur.

Ancak, bu sınırlamalar olmadan değildir. Ethereum bu konuda açık bir avantaja sahiptir. Finans sektörüne yönelik geniş bir merkezi olmayan uygulamalar ekosistemi geliştirmek için yaygın olarak kullanılan bir sistem ( DeFi ). Gelişmesi kripto para birimlerinin kitleselleşmesinin başlangıcı olabilecek bir sektör.

Tabii ki, Bitcoin de boş durmadı. Aslında şu anda Complete Turing akıllı sözleşme ekosistemi geliştirmeyi amaçlayan farklı projeleri var. Bütün bunlar, bu ağın gücünü ve kullanılabilirliğini genişletmek amacıyla.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farkların Özeti

Özellikler Bitcoin Ethereum
Yaratıcı Satoshi Nakamoto Vitalik Buterin
Finansman Finansman yok 2014’te ICO, 18 milyon dolar topladı
Merkeziyetçilik düzeyi Alto Orta (Birçok karar küçük bir grup insana bağlıdır)
Fiyatı Yüksek, fiyatı deflasyonist bir politika, kabul ve güven ile konsolide edilir. Orta, fiyatı enflasyonist ihraç ve Bitcoin’in yukarı yönlü baskısı nedeniyle dalgalanıyor.
Toplam token ihracı Sınırlı (yaklaşık 21 milyon token) Sınırsız (Toplam ihraç sınırlı değil, şu anda yıllık ihraç 18 milyonda kalıyor, ETH 2.0 onu yıllık 2 milyona çıkaracak)
Madencilik SHA-256 ile İş Kanıtı (PoW) Algoritması Şu anda Ethash (Keccak) ile PoW algoritması, ETH 2.0 ile algoritma Proof of Stake (PoS) olarak değişecek.
Ölçeklenebilirlik Şu anda saniyede 6-8 işlem. LN ve diğer ödeme kanalları ile işlemler neredeyse anında gerçekleşir. Saniyede 16-20 işlem arası. ETH 2.0’a geçilmesiyle teorik olarak saniyede 100.000 işleme ulaşmak mümkün olacak.
Akıllı Sözleşmeler Sınırlı. Şu anda Tam Turing desteği yok. Gelişmiş. Tam Turing desteği ve kolay kodlama için esnek bir programlama dili.