Blockchain Cüzdanı Nedir?

Blockchain cüzdanı, kullanıcıların Bitcoin ve Etherlerini saklamasına ve yönetmesine izin veren dijital bir cüzdandır

wallet

Blockchain cüzdanı, kullanıcıların Bitcoin ve Etherlerini saklamasına ve yönetmesine izin veren dijital bir cüzdandır. Blockchain Cüzdan, Peter Smith ve Nicolas Cary tarafından kurulan bir yazılım şirketi olan Blockchain tarafından sağlanmaktadır. Blockchain cüzdanı, kripto para birimlerinde aktarımlara ve bunları kullanıcının yerel para birimine geri dönüştürme yeteneğine izin verir. Blockchain Wallet, kurulumu basit ve kripto para sahipliğinin güvenlik avantajlarını bir bütün olarak sunan yazılım cüzdanıdır. Blockchain Wallet, kurulumu basit ve kripto para sahipliğinin güvenlik avantajlarını bir bütün olarak sunan yazılım cüzdanıdır. Blockchain Wallet, kurulumu basit ve kripto para sahipliğinin güvenlik avantajlarını bir bütün olarak sunan yazılım cüzdanıdır.

Blockchain Cüzdanları Hakkında Temel Noktalar

  • Blockchain cüzdanı, kullanıcıların Bitcoin ve Etherlerini saklamasına ve yönetmesine izin veren dijital bir cüzdandır.
  • Blockchain Cüzdan, Blockchain tarafından sağlanır ve bireylerin kripto para birimlerini saklamasına ve aktarmasına izin veren bir E-cüzdandır.
  • Blockchain Cüzdan kullanıcıları iki kripto para dengesini yönetebilir: Bitcoin ve Ether.
  • Blockchain Cüzdan dinamik ücretler alır, yani işlem ücretleri, işlem boyutu gibi faktörlere bağlı olarak farklı olabilir.

Blockchain Cüzdanını Anlamak

Dijital cüzdanlar bireylerin kripto para birimlerini saklamasına izin verir. Daha önce de belirttiğimiz gibi Blockchain Cüzdan durumunda, kullanıcılar iki kripto para biriminin dengesini yönetebilir: Bitcoin ve Ether. Blockchain Cüzdan ile e-cüzdan oluşturmak ücretsizdir ve hesap kurulum işlemi çevrimiçi olarak yapılır. Bireyler hesabı yönetmek için kullanılacak bir e-posta adresi ve şifre sağlamalıdır. Ardından ise sistem hesabın doğrulanmasını isteyen otomatik bir e-posta gönderir.

Cüzdan oluşturulduktan sonra, kullanıcıya bir banka hesap numarasına benzeyen aynı zamanda benzersiz bir tanımlayıcı olan bir Cüzdan Kimliği (Wallet ID) verilir.
Cüzdan sahipleri, e-cüzdanlarına Blockchain web sitesine giriş yaparak veya bir mobil uygulamayı indirerek erişebilirler.

Blockchain Cüzdan arayüzü, hem Bitcoin hem de Ether tokenları için geçerli cüzdan dengesini gösterir ve kullanıcının en son işlemlerini görüntüler. Kullanıcılar ayrıca kripto para birimi bakiyesini tıklayabilir ve fonların değerini fiat veya kullanıcının yerel para biriminde görüntüler.

Blockchain Cüzdan Ödeme Süreci

Kullanıcılar belirli bir miktarda bitcoin veya eter için başka bir tarafa istek gönderebilir. Sistem üçüncü bir tarafa gönderilebilen veya kısaca Hızlı Yanıt koduna (QR kod) dönüştürülebilen benzersiz bir adres oluşturur. QR kodu, finansal bilgileri depolayan ve bir dijital cihaz tarafından okunabilen bir barkoda benzer.

Kullanıcı her istek yaptığında benzersiz bir adres oluşturulur. Kullanıcılar, biri benzersiz bir adres sağladığında da Bitcoin veya Ether gönderebilir. Gönderme ve alma işlemi PayPal aracılığıyla para gönderme veya alma işlemine benzer, ancak bunun yerine kripto para birimini kullanır. PayPal, finansal kuruluşlar aracılığıyla çevrimiçi transferleri kolaylaştırarak müşteriler ve bankaları ve kredi kartları arasında bir geçiş işlevi gören çevrimiçi bir ödeme sağlayıcısıdır.

Kullanıcılar, Bitcoin’i Etherler için de değiştirebilir (veya tam tersini de yapabilir). Kullanıcılara cari döviz kuruna göre ne kadar alacaklarını gösteren bir teklif gösterilir ve bu oran kullanıcının işlemi ne kadar sürede tamamlayacağına bağlı olarak değişir. Borsalar cüzdanda anında görünmez, çünkü her bir para biriminin blok zincirine işlemlerin eklenmesi biraz zaman alır.

Kullanıcılar bu hizmeti Coinify veya SFOX gibi bir değişim ortağı tarafından desteklenen arayüzle Bitcoin satın alabilir veya satabilirler. Döviz kurları sınırlı bir süre için garanti edilmektedir. Bir satın alma işlemi yapmak için kullanıcının bir bankadan para aktarması veya bir kredi kartı veya banka kartı kullanması gerekir.

Blockchain Cüzdan Ücretleri

Banka havaleleri küçük bir ödeme ücretine (ör. %0,25) tabi tutulacak ve bitcoinlerin alınması birkaç gün sürebilir. Kredi kartı veya bankamatik kartı kullanmak, bitcoin’e anında erişim sağlar, ancak daha yüksek bir kolaylık ücreti (ör. %3) gerektirir. Alış ve satış hizmetleri tüm bölgelerde mevcut değildir.

Bununla birlikte, Blockchain Cüzdanının dinamik ücretler olarak adlandırdıkları bir işlem kullandığını, yani işlem başına ücretin çeşitli faktörlere göre farklı olabileceğini unutmayın. Hem işlem büyüklüğü hem de işlem sırasında ağın koşulları ücretin büyüklüğünü etkileyebilir. Madenciler adı verilen yüksek güçlü bilgisayarlar tarafından bir blokta yalnızca çok fazla işlem gerçekleştirilebilir. Madenciler, genellikle finansal açıdan avantajlı olduklarından, en yüksek ücrete sahip işlemleri işlerler.

Blockchain Cüzdan, işlemin bir saat içinde işlenmesini sağlayacak bir öncelik ücreti sunar. Ayrıca daha ucuz olan düzenli bir ücret var, ancak işlem muhtemelen bir saatten fazla sürecek. Ücretler müşteri tarafından da özelleştirilebilir. Ancak, müşteri ücreti çok düşük ayarlarsa, aktarım veya işlem gecikebilir veya reddedilebilir.

Blockchain Cüzdan Güvenliği

Cüzdanın güvenliği, kullanıcılar için önemli bir husustur, çünkü hesabına yasa dışı bir şekilde erişilmesi kullanıcının bitcoin ve eter kaybetmesine neden olabilir. Blockchain Cüzdan’ın üç güvenlik seviyesi vardır:

Seviye 1

Seviye 1 Güvenlik, kullanıcıların hesap erişimini kaybetmelerini önlemek için tasarlanmıştır. Kullanıcıların e-posta adreslerini doğrulamalarına, bir parola unutulursa kullanılabilecek 12 kelimelik bir yedekleme kurtarma ifadesi oluşturmalarına ve bir parola ipucu ayarlamalarına olanak tanır (Blockchain parolayı saklamaz).

Seviye 2

2. Seviye Güvenlik, başkalarının cüzdana yetkisiz erişmesini önlemek için tasarlanmıştır ve hesap oturum açıldığında bir kerelik şifre almak ve iki adımlı yetkilendirme oluşturmak için bir telefon numarasının hesaba bağlanmasını içerir.

Seviye 3

Seviye 3 Güvenliği, kullanıcıların TOR isteklerini engellemesine olanak tanır. TOR, kullanıcıların web trafiğini, kullanıcıların kökenlerini kullanıcıya kadar izlemesini engellemek amacıyla birden çok bilgisayar üzerinden yönlendirmelerine olanak tanıyan küresel bir sunucu ağıdır. TOR yasal olarak kullanılmasına rağmen, bir iz orijinal kullanıcıyı tanımlayamayacağından, anonim olarak dijital bir cüzdanı hackleyerek hain amaçlarla kullanılabilir.

Kripto Para Cüzdanı Nedir?

bitcoin-cuzdan

Bir kripto para cüzdanı, kripto para birimini saklamanızı, almanızı ve göndermenizi sağlayan bir araçtır. Çoğu token kendi cüzdanıyla gelir. Bununla birlikte, çeşitli tokenleri de saklamanızı sağlayan çok sayıda üçüncü taraf cüzdanı vardır.

Herhangi bir cüzdan şunları içerir:

  • Cüzdanda depolanan tokennlara erişmenizi sağlayan Genel ve Özel Anahtarlar
  • Anahtarları yöneten ve kripto para birimi ağında para gönderip almanıza izin veren algoritmalar
  • Cüzdanlar “sıcak” veya “soğuk” olarak adlandırılabilir. “Sıcak” cüzdanlar internete bir şekilde bağlanır ve onları siber saldırılara karşı daha savunmasız hale getirir. “Soğuk” cüzdanlar genellikle internete bağlı olmadıklarından daha güvenlidir ve saldırıya uğramak için fiziksel cihaza bir tür uzlaşma gerektirir.

Bitcoin Cüzdanıyla İle İlgili Önemli Noktalar

Public Key‘ler genel anlamda bizim kripto paralardaki adresimizi ifade eder. Örneğin siz herhangi bir kişiye para gönderecekseniz karşı tarafın Public Key‘ini bilmeniz gerekir veya aynı şekilde siz bir yerden para alacaksanız karşı tarafa Public Key‘inizi belirtmek durumundasınız. Diğer bir deyişle Public Key‘ler sizin benzeri olmayan hesap numaralarınız gibi düşünülebilir. Aynı Public Key birden fazla kişide olamaz; Her cüzdanın kendine özel bir Public Key numarası vardır. Bankacılık sistemi gibi düşündüğünüzde sizin hesap numaranızdır denilebilir. Bu bağlamda sizin de anlayacağınız üzere Public Keylerinizi başkalarıyla paylaşmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Private Key‘ler ise size paralarınıza erişebilme yetkisi veren anahtarlardır; Public Key‘lerden farklı olarak bu numaraları hiçkimseyle paylaşmamanız gerekir. Birazdan bahsedeceğimiz farklı türdeki cüzdanların hepsinin ortak özelliği Private Key‘lerinizi gizli tutmaya çalışmalarıdır. Size özel olan Private Key‘in kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda hesabınızdaki tüm parayı kaybedebilirsiniz.

Donanım Cüzdanı Nedir?

Donanım cüzdanı, paranızı bir cihaza (genellikle USB) depolamanızı sağlayan bir tür “soğuk” saklama cüzdanıdır. Donanım cüzdanları kendi özel anahtarlarını oluşturur ve doğrudan cihazda saklar.

Donanım cüzdanlarının güzelliği, pin erişimini kullanarak varlıklarınızı kolayca değiştirmenize ve yönetmenize izin vermek için bilgisayarınıza ve internete bağlanabilmeleridir. Bununla birlikte, paranızı yönetmeyi bitirdiğinizde, cüzdanınızın internet bağlantısını kesebilir ve fiziksel olarak güvenli bir yerde saklayabilirsiniz. Bu da özel anahtarlarınızı siber korsanlara karşı korunaklı bir hale getirir.

Çoğu donanım cüzdanı, küçük ekranlar ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi daha güvenli ve kullanımı kolay hale getiren ek özelliklere sahiptir.

Donanım Cüzdanları

Piyasada çeşitli donanım cüzdanları var, ancak en popüler ve güvenilir olanları Trezor ve Ledger Nano S.

Trezor

trezor

Trezor, piyasadaki orijinal donanım Bitcoin cüzdanıdır. Cihaz hem masaüstü hem de mobil cihazlarla uyumludur ve paranızı yönetmek ve ticaret yapmak için kendi yazılım arayüzü ile birlikte gelir. USB, menülerinde gezinmenize ve işlemleri yetkilendirmenize izin veren fiziksel düğmelere sahiptir.

Trezor aşağıdaki paraları destekleyebilir:

Bitcoin (BTC)
Litecoin (LTC)
DASH
Zcash
Bitcoin Cash / Bcash (BCH)
Bitcoin Gold (BTG)
Ethereum (ETH)
Ethereum Classic (ETC)
ERC-20 Tokens
Expanse (EXP)
UBIQ (UBQ)
NEM (XEM)
Namecoin
Dogecoin

Ledger Nano S

ledger

Ledger Nano S, Trezor’dan sonra geldi, ancak hızla popülerlik kazandı. Ledger, Trezor’a kıyasla 95$ ‘dan biraz daha düşük bir fiyata gidiyor. Paslanmaz çelik tasarımı ve yerleşik OLED ekranıyla Trezor’dan daha şık bir tasarıma sahiptir. Hesabınızı kolayca görüntülemenizi ve para gönderip almanızı sağlayan bir krom uzantısına sahiptir. Ledger ayrıca menüler arasında gezinmenizi ve işlemleri yetkilendirmenizi sağlayan fiziksel düğmelere de sahiptir.
Ledger’in Trezor’daki en büyük avantajı, daha fazla tokenı destekleyebilmesidir. Ledger şunları destekleyebilir:

Bitcoin (BTC)
Bitcoin Cash (BCH)
Bitcoin Gold (BTG)
Ethereum (ETH) + ERC20 Tokens
Ethereum Classic (ETC)
Litecoin (LTC)
Dogecoin (DOGE)
Zcash (ZEC)
Ripple (XRP)
Dash (DASH)
Stratis (STRAT)
Komodo (KMD)
Ark (ARK)
Expanse (EXP)
Ubiq (UBQ)
Vertcoin (VTC)
Viacoin (VIA)
Neo (NEO)
Stealthcoin (XST)
Stellar (XLM)
Hcash (HSR)
Digibyte (DGB)
Qtum (QTUM)
PivX (PIVX)
PosW (POSW)

Kağıt Cüzdan Nedir?

kagit-cuzdan

Bir kripto yatırımcısı olarak, Bitcoin’inizi güvende tutmanın farklı yollarını anlamanız çok önemlidir. Medyanın ilgisinin çoğu donanım ve yazılım cüzdanı çözümlerine odaklanırken, Satoshis’inizi saklamanın başka bir etkili yolu daha var: Bir Bitcoin kağıt cüzdanı.

Bu kripto depolama şekli, dünyanın en büyük Bitcoin yatırımcıları tarafından kullanılmaktadır. Dünyanın ilk Bitcoin milyarderleri olan Winklevoss Twins’in kriptolarını kağıt cüzdanlarda tuttuğu bildiriliyor. Kağıt cüzdanlar parçalara ayrılır ve ülke çapında farklı banka kasalarında saklanır.
Bu güvenlik düzeyi çoğu insan için biraz fazla olabilirken, Bitcoin kağıt cüzdanlarının piyasaya getirdiği etkinliği ortaya koyuyor. Neyse ki, bir Bitcoin kağıt cüzdan stratejisi kullanmanın çok daha kolay yolları var.

Bir Bitcoin Kağıt Cüzdan Nasıl Çalışır?

Bir Bitcoin kağıt cüzdanı, özel anahtarlarınızın çıktısıdır. Özel anahtarınızı PC’nize kaydetmek yerine yazdırarak çevrimiçi tehditleri ortadan kaldırmış olursunuz. Kağıt cüzdanlar HODLers ve önemli miktarda Bitcoin olanlar için idealdir.

Bitcoin kağıt cüzdanlar saldırıya uğramadıkları için daha güvenli kabul edilir, ancak kaybolabilir veya çalınabilirler. Bitcoin’inizi çevrimdışı sakladığınızda buna soğuk depolama denir. Soğuk depolamanın avantajı, korsanlardan, dolandırıcılardan ve kripto alanında gizlenen tüm dijital hırsızlardan gelen tehditlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Kağıt cüzdanların ana dezavantajı, özel anahtarınızı ve bu nedenle tüm kripto paranızı sonsuza dek kaybetme olasılığıdır. Kağıt cüzdanınızı kaybederseniz, Bitcoin’inize veda etmek zorunda kalırsınız.

Sadece az miktarda Bitcoin’e sahipseniz ya da kripto para işlemlerinizi sık sık kullanıyorsanız bir kağıt cüzdanın sizin için en iyi seçenek olması mümkün görünmüyor. Ayrıca, her zaman bir şeyler kaybeden veya evrak işlerini takip etmede zorlanan biriyseniz, kağıt cüzdanlardan kaçınmalısınız. Bu durumda, piyasadaki diğer Bitcoin cüzdanlarından birini düşünebilirsiniz.