Blockchain Explorer – yani Blockchain Kaşifi, kripto para birimlerinin ve blockchain’in Google’ıdır. Kullanıcıların, belirli cüzdan adresleri ve blok zincirlerindeki işlemlerle ilgili, işlem gören miktar, fonların kaynakları ve varış yeri ve işlemlerin durumu dahil olmak üzere farklı ayrıntılara erişmesine izin verir.
Zengin listeler ve gizli mesajlar dahil olmak üzere işlemler, cüzdanlar ve blok zincirleriyle ilgili hemen hemen her türlü veriyi çıkarmak için kullanılabilirler.
Blockchain Explorer Nedir?
Bir blok zinciri explorer, bir blok zincirinden çeşitli verileri çekmek için API ve blok zinciri düğümünü kullanan ve ardından aranan verileri düzenlemek ve verileri aranabilir bir biçimde kullanıcıya sunmak için bir veritabanı kullanan bir yazılım parçasıdır.
Kullanıcının girdileri, explorerde aranabilir terimlerdir ve bunlar daha sonra veritabanındaki organize bir tablo aracılığıyla aranır. Explorer zaten bir blok zincirinden verileri tablo biçiminde organize etmiş olacaktır.
Çoğu kullanıcı için, bir blockchain explorer, yakın zamanda çıkarılan bloklar veya yakın zamanda bir blok zincirinde gerçekleştirilen işlemler hakkındaki verileri aramanıza ve keşfetmenize olanak tanır. İdeal olarak, bloklarla ilgili verilerin yanı sıra, çıkarıldıkları sırada blokların canlı yayınını görüntülemenize olanak tanırlar.
Ancak, aşağıdakileri yapmanıza da izin verirler:
- Herhangi bir cüzdan adresinin işlem geçmişini keşfedin: Bu, herhangi bir cüzdan adresini denetlememize olanak tanır ve bir blok zincirindeki şeffaflığı artırır.
- Alıcı adresleri keşfedin ve adresleri değiştirin: İşlem alıcı adresine ek olarak, giriş değerinin çok büyük bir kısmının işlem ücretlerine gitmesini önlemek için kripto parayı harcayana döndüren bir çıktı olan değişiklik adresini görebilirsiniz. Bu aynı zamanda işlemlerin şeffaflığını da artırır.
- Mempool statüsünü keşfedin: Bu, ayrıntıları dahil olmak üzere bir blok zincirindeki onaylanmamış işlemleri keşfetmemizi sağlar.
- Havuzu veya belirli bir bloğu bulan veya çıkaran kişiyi keşfedin: Farklı bireyler ve madencilik havuzları (kripto madenciliği yapmak için bilgi işlem kaynaklarını birleştiren gruplar) herhangi bir blok zincirinde blok madenciliği yapmak için rekabet eder ve kaşifler, kimin başarılı bir şekilde madencilik yaptığını bulmamıza izin verir.
- Genesis bloklarını keşfedin: Belirli bir zincirde ilk olarak kim tarafından çıkarılan bloğu ve diğer verilerini bulabilirsiniz.
- Kullanıcıların işlem ücretlerini, blok zincir zorluğunu, hash oranını ve diğer verileri görebilirsiniz.
Yaygın Blockchain Explorer’lar
Blockchain kaşifleri, tüm blockchain’i aranabilir bir biçimde ve tablolarda tutan bir veritabanı kullanarak çalışır. Bu nedenle bir kaşif, önce belirli bir blok zincirindeki tüm verileri çıkarmak için bir düğüm arayüzü ile çalışacaktır. Verileri türetir ve kolayca aranabilir tablolarda saklar.
En son işlemleri ve blokları toplayacak ve bunları tanımlı aranabilir kategorilere göre düzenleyecektir. Örneğin, cüzdan adresleri işlem kimlikleri, zengin listeler, bakiyeler, vb.
Bir kaşif ayrıca kullanıcıya bilgileri aramasına izin vermek için bir arayüz sağlar. Teknoloji açısından, bir kaşif ilişkisel bir veritabanı, SQL veritabanı ve bir API kullanabilir.
Her blok zincirinin birçok dağıtılmış düğüm içerdiği gerçeğine zaten aşina olabilirsiniz. Bir blok zincirindeki verileri doğrudan okuyabilen her düğüm, en son işlemin ayrıntılarını ve çıkarılan bloğu ve diğer verileri alır. Bu daha sonra, verilerin aranabilir tablolar biçiminde düzenlendiği veritabanına gönderilir.
Bu, gezginin kullanımını hızlı hale getirir. Blok zincirlerinin çoğu, blok, adres, işlem vb. dahil olmak üzere 24 tablo kullanır. Her satırın benzersiz bir kimliği veya anahtarı vardır, örneğin, blok zincirinde kullanılan adresler için benzersiz bir tanımlayıcı. Diğerleri benzersiz bir anahtar oluşturur.
Explorer için kullanıcı arayüzü sunucusu daha sonra aranabilir terimlerin ikinci girişi yoluyla bir kullanıcıyla etkileşime girmesine izin veren bir web sayfası oluşturur. Ayrıca, diğer bilgisayarlarla arayüz oluşturmak için bir API sağlar. Bunlar, sunucu tarafından okunabilen bir formatta arka uç sunucusuna gönderilir ve daha sonra arka uç sunucusu, arama terimleri için kullanıcı arabirimi sunucusuna yanıt verir.
Kullanıcı arayüzü ve API daha sonra web sayfalarını HTML olarak tarayıcıya göndererek yanıtların kullanıcı tarafından okunmasını sağlar.