Blockchain Köprüleri (Blockchain Bridge) Nedir?

Blockchain köprüleri, tıpkı fiziksel dünyada bildiğimiz köprüler gibi çalışır

blockchain köprüleri

Blockchain köprüleri, tıpkı fiziksel dünyada bildiğimiz köprüler gibi çalışır. Fiziksel bir köprünün iki fiziksel konumu birbirine bağlaması gibi, bir blockchain köprüsü de iki blockchain ekosistemini birbirine bağlar. Köprüler, bilgi ve varlıkların aktarımı yoluyla blok zincirleri arasındaki iletişimi kolaylaştırır.

Bir örnek ele alalım:

ABD’lisiniz ve Avrupa’ya bir gezi planlıyorsunuz. USD’niz var, ancak harcamak için EUR’ya ihtiyacınız var. USD’nizi EUO’ya çevirmek için küçük bir ücret karşılığında bir döviz bozdurma kullanabilirsiniz.

Ancak, farklı bir blok zinciri kullanmak için benzer bir değişim yapmak isterseniz ne yaparsınız? Diyelim ki Ethereum Mainnet’teki ETH’yi Arbitrum’daki ETH ile takas etmek istiyorsunuz. EUR için yaptığımız döviz bozdurma gibi, ETH’mizi Ethereum’dan Arbitrum’a taşımak için bir mekanizmaya ihtiyacımız var. Köprüler böyle bir işlemi mümkün kılar. Bu durumda, Arbitrum’un ETH’yi Mainnet’ten Arbitrum’a aktarabilen yerel bir köprüsü vardır.

Blockchain Köprüleri ‘ne Neden İhtiyaç Vardır?

Tüm blok zincirlerinin sınırlamaları vardır. Ethereum’un ölçeklenmesi ve talebe ayak uydurması için toplamalar gerekiyordu. Alternatif olarak, Solana ve Avalanche gibi L1’ler, daha yüksek verim sağlamak için farklı şekilde tasarlanmıştır, ancak bunun maliyeti ademi merkeziyetçiliktir.

Bununla birlikte, tüm blok zincirleri izole ortamlarda gelişir ve farklı kurallara ve mutabakat mekanizmalarına sahiptir. Bu, yerel olarak iletişim kuramayacakları ve belirteçlerin blok zincirleri arasında serbestçe hareket edemeyeceği anlamına gelir.

Blok zincirlerini birbirine bağlamak için köprüler vardır ve bunlar arasında bilgi ve jeton aktarımına izin verir.

Köprüler şunları sağlar:

  • varlıkların ve bilgilerin zincirler arası aktarımı
  • çeşitli blok zincirlerinin güçlü yönlerine erişmek için dapp’ler – böylece yeteneklerini geliştirir (çünkü protokoller artık inovasyon için daha fazla tasarım alanına sahiptir).
  • kullanıcıların yeni platformlara erişmesini ve farklı zincirlerin avantajlarından yararlanmasını sağlar.
  • kullanıcılar için işbirliği yapmak ve yeni platformlar oluşturmak için farklı blockchain ekosistemlerinden geliştiriciler.

Blockchain Köprüleri ‘nin Kullanımı

blockchain köprüleri
SSUCv3H4sIAAAAAAACA41RwU7DMAz9Fcvnsg7t1huCCcFpAgkOEwc3Na21NKmStGOq+u8425B25Pbs9/T88jJjTVEMVjOKtWNMgZJ4h9V9gdxI8kHIYrVeCoyJ0hg5qlYnQ4lbZc/zn8l+znus8OXGK5aPVoa7h5BQTcZa6c0TLsU/tR9sNAUuXwVSy86c8n0NENgynePslTocE4f+mm2Shv0F0thIhjh5Q1b5Tc6u93yft22goRMTZOKQ54ajUYCfXMNmtYbEpnPe+vYEEn3PKYiBo6QOauvNwXQkDobgDccI0zkp3Pa4gq2WSLVl2O7egVwDb+waVpWD190zfPvQU35s+sldYHEt5eIVS+Od4SGNZMt6jOL0jmr8QT9oWZZflgYp5L4BAAA=

Aşağıda, bir köprü kullanabileceğiniz bazı senaryolar verilmiştir.

Daha düşük işlem ücretleri

Diyelim ki Ethereum Mainnet üzerinde ETH’niz var, ancak farklı dapp’leri keşfetmek için daha ucuz işlem ücretleri istiyorsunuz. ETH’nizi Mainnet’ten bir Ethereum L2 toplamasına köprüleyerek, daha düşük işlem ücretlerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Diğer blok zincirlerindeki Dapp’ler

USDT ödünç vermek için Ethereum Mainnet üzerinde Aave kullanıyorsanız, ancak Aave on Polygon kullanarak USDT ödünç vermenin faiz oranı daha yüksektir.

Blockchain ekosistemlerini keşfetmek

Ethereum Mainnet’te ETH’niz varsa ve yerel dapp’lerini denemek için bir alt L1 keşfetmek istiyorsanız. ETH’nizi Ethereum Mainnet’ten alt L1’e aktarmak için bir köprü kullanabilirsiniz.

Kendi yerel kripto varlıklarına sahip olma

Diyelim ki yerel Bitcoin’e (BTC) sahip olmak istiyorsunuz, ancak yalnızca Ethereum Mainnet’te paranız var. Ethereum’da BTC’ye maruz kalmak için Wrapped Bitcoin (WBTC) satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, WBTC, Ethereum ağına özgü bir ERC-20 belirtecidir, yani Bitcoin blok zincirindeki orijinal varlık değil, Bitcoin’in Ethereum versiyonudur. Yerel BTC’ye sahip olmak için varlıklarınızı bir köprü kullanarak Ethereum’dan Bitcoin’e bağlamanız gerekir. Bu, WBTC’nizi köprüleyecek ve yerel BTC’ye dönüştürecektir. Alternatif olarak, BTC’ye sahip olabilirsiniz ve bunu Ethereum DeFi protokollerinde kullanmak isteyebilirsiniz. Bu, daha sonra Ethereum’da bir varlık olarak kullanılabilecek BTC’den WBTC’ye başka bir şekilde köprü kurmayı gerektirir.

Köprü Türleri

Köprülerin birçok tasarımı ve karmaşıklığı vardır. Genel olarak, köprüler iki kategoriye ayrılır: trusted ve trustless köprüler.

Trusted (Güvenilir) Köprüler

  • Güvenilir köprüler, operasyonları için merkezi bir varlığa veya sisteme bağlıdır.
  • Fonların muhafazası ve köprünün güvenliği ile ilgili güven varsayımları var. Kullanıcılar çoğunlukla köprü operatörünün itibarına güvenirler.
  • Kullanıcıların kripto varlıklarının kontrolünden vazgeçmeleri gerekiyor.

Trustless (Güvensiz) Köprüler

  • Güvensiz köprüler, akıllı sözleşmeler ve algoritmalar kullanarak çalışır.
  • Bunlar güvenilir değildir, yani köprünün güvenliği, temeldeki blok zincirininkiyle aynıdır.
  • Akıllı sözleşmeler aracılığıyla güvene dayalı olmayan köprüler, kullanıcıların fonlarının kontrolünü elinde tutmasını sağlar.

Özetle, güvenilir köprülerin güven varsayımları olduğunu, oysa güvenilir olmayan köprülerin güveni en aza indirdiğini ve altta yatan etki alanlarının ötesinde yeni güven varsayımları yapmadığını söyleyebiliriz. Bu terimlerin nasıl açıklanabileceği aşağıda açıklanmıştır:

  • Güvensiz: temeldeki etki alanlarına eşdeğer güvenliğe sahip olmak.
  • Güven varsayımları: sisteme harici doğrulayıcılar ekleyerek temel alan adlarının güvenliğinden uzaklaşmak, böylece sistemi kripto-ekonomik açıdan daha az güvenli hale getirmek.