CoinList Nedir? Ön Satışlara Katılma Rehberi

Giriş Yeni bir fon toplama yöntemi olmasına rağmen ön coin satışları ICO’lar geçtiğimiz yıllarda oldukça ilgi çekti


Giriş

Yeni bir fon toplama yöntemi olmasına rağmen ön coin satışları ICO’lar geçtiğimiz yıllarda oldukça ilgi çekti. Son iki yıla bakıldığında erken safhalarında bulunan ve geliştirilen projelere 440 milyon dolardan fazla ICO’larla fon toplandı.

Bu halka arzlar yeni kripto para girişimleri için çok daha fazla kitleye ulaşma fırsatı veriyor. Token satın alanlar belli bir süre satamadıkları için fonlanan projelerin popülerliği arttıkça her payın fiyatı da doğru orantılı olarak artıyor.

2021’de yeni başlayan blockchain girişimleri şimdiden diğer fon toplama yöntemlerine kıyasla ICO’lardan daha fazla fonlama aldı. Hatta yatırım şirketleri de kendilerini öne atarak değerlin token haline getirilmesi yönünde çeşitli adımlar attı.

CoinList Platformu

ICO’lar rüzgarı arkasına almış olsa da halen akıllarda soru işaretleri var. En büyük soru işareti ise: ICO yoluyla satılan tokenler menkul kıymet sayılır mı? Ek olarak birkaç sayfa yazı yazarak, bir internet sitesi açarak ve ortaya gerçek bir ürün koymadan ortaya çıkan projeler mevcut. Sadece token ve blockchain kelimelerini kullanan birçok asılsız proje ve kötü niyetli kişiler yatırımcıların korkmasına sebep oluyor.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü AngelList ve Protocol Labs (Filecoin geliştiricisi) birlikte CoinList’i kurdu. CoinList bir token tabanlı ağ kurarak yatırımcıları geliştirilmekte olan projelerle buluşturuyor. Platform üzerindeki ilk ICO Filecoin oldu.

Filecoin merkezsiz bir depolama ağı olarak tanımlanabilir. Filecoin ilginç yapısı sayesinde bulut depolamayı algoritmik pazar haline getiriyor. Madenciler Filecoin ağında diğer kullanıcılara depolama alanı sunarak madencilik yapıyor ve karşılığında token kazanıyorlar. Filecoin’i özel yapan en önemli şey ise madenciler için gerçekten avantajlı olması.

Filecoin’in ICO’su CoinList üzerinde gerçekleşti ve başarıyla sona erdirildi. Büyük ilgi gören Filecoin için başlangıç fiyatı 1 dolardı. Filecoin satışında token satın alındıkça fiyatın artacağı bir sistem seçildi. Toplamda 257 milyon dolar toplandı. Bu yöntemle bütün arzın %10’u satıldı. Filecoin ön satışı o tarihe kadar yasalara uygun bir şekilde gerçekleşen en büyük ön satış oldu.

CoinList’e Nasıl Üye Olunur?

CoinList’ üye olmak oldukça kolay. Üye olmak isteyen kullanıcılar sadece mail adreslerini ve isim- soy isimlerini kullanmaları yetiyor. Kayıt olduktan sonra girilen mail adresine doğrulama kodu geliyor, bu kodla kullanıcılar adreslerini doğrulayabiliyor. Platform güvenliği ön planda tuttuğu için kullanıcılarından 10 karakterli şifre oluşturmasını istiyor.

CoinList’e aralarında ABD, Çin, Suriye ve İran gibi ülkelerin bulunduğu bir listenin haricinde kalan ülkelerde yaşayan kullanıcılar üye olabiliyor. Türkiye’de ikamet edenler için henüz bir kısıtlama bulunmuyor.

Üyelik oluşturulduktan sonra üyeliğin doğrulanması adına bazı aşamalardan geçiliyor. Bu aşamalar üyeliğin tamamlanması adına zorunlu. Öncelikle adresinizi ve adresinizin doğru olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Bunun için fatura, kart ekstrelerinde yazan adresler, üzerinde adres yazan belgelerden bir tanesini ibraz etmeniz gerekiyor.

Ardından kimliğinizi onaylatma süreci başlıyor. Sistem sizden kimliğinizin ön ve arka fotoğrafını istiyor. Sonrasında yüz tanıma sistemini açmanız gerekiyor. Dilerseniz telefonunuzdan uygulamayı çalıştırıp yüz tanıma taramasını yaptırabiliyorsunuz. Son olarak hesabınızın güvenliğini artırmak amacıyla 2 aşamalı doğrulamayı aktif etmeniz isteniyor. Bunun için Google Authenticator kullanılabiliyor.

CoinList’in İçeriği

Yukarıdaki aşamaları geçmeden CoinList hizmetlerinden faydalanılamıyor. Bir süre belgelerinizi incelemeye alıyorlar ve ardından otomatik onay alırsanız 5 dakika, hesabınız incelemeye alınırsa 1 gün içerisinde onaylanıyor.

CoinList’in sunduğu hizmetler arasında Cüzdan, borsa ve token satışları bulunuyor. Platformun Web tabanlı ve mobil uygulaması oldukça kolay ve kullanışlı. Tek bir tıkla istenilen işlem yapılabiliyor. CoinList’in bütün fonksiyonları tek bir uygulama içerisinde kompakt halde bulunuyor.

Diğer yandan CoinList’e belirli miktarda token yatıran kullanıcılar ödül kazanabiliyor. Bu ödüller genellikle yıllık faiz olarak ödeniyor. Örneğin FLOW token’lerini CoinList platformu üzerinden stake eden kullanıcılar, ödüllere ek olarak yıllık %5 faiz getirisi kazanabiliyor.

CoinList’te Öne Çıkan Token Satışları

Haziran 2021 itibariyle CoinList platformunda yer alan ve şu anda kayıtlara açık olan 2 adet token bulunuyor. Bu token’lerden biri Efinity, diğeri ise Swarm.

Efinity

Enjin’in ekibi tarafından geliştirilen Efinity bir yeni jenerasyon NFT blockchain’i. Token ön satışı için son kayıt tarihi 18 Haziran, token satışları 24 Haziran’da başlayacak. Toplamda 100 milyon token satılacak bu rakam toplam arzın %5’ine tekabül ediyor. Token satış fiyatı 0.20 dolar olarak belirlendi. Kullanıcılar minimum 100, maksimum 500 dolar değerinde token satın alabilecek.

Önceden kayıt olan kullanıcılar için bir sıra oluşturulacak ve satış öncesinde kullanıcılar bir “bekleme odasına” katılacak. Bu odanın içerisinden rastgele seçilen kullanıcılar tokenler bitene kadar seçilecek ve alım yapabilecekler. Sıradaki herkes alım yaptıktan sonra “ilk gelen alır” mantığıyla token satışı devam edecek. Token alımları BTC, ETH, USDC ve USDT ile yapılabilecek.

Swarm

Swarm projesi merkezsiz depolama ve iletişim sistemi olarak tanımlanıyor. Kendi içerisindeki teşvik sistemi sayesinde Swarm çok ucuz maliyetler ile çalışabiliyor. Ethereum akıllı sözleşmelerini kullanan sistemi sayesinde oldukça güvenli. Verileri küçük parçalara ayırarak çalışma sistemini temel alan Swarm gelecek planlaması konusunda oldukça iddialı. Şimdiden 4 yıllık planını yoluna koymuş durumda.

Swarm kayıtları 11 Haziran’da sona eriyor ve token satışları 14 Haziran’da başlayacak. 5.173.934 adet token’ın piyasaya sürülmesi planlanıyor, token satış fiyatı 1,92 dolar olarak belirlendi. Daha önce, Ekim 2020’de ilk satışlarını yapmış ve 2 milyon dolar toplamıştı. Özel satışlarında da 4 milyon dolar toplayan Swarm projesi bu sürecin tamamlanmasının ardından 4 Ağustos’da piyasaya sürülecek.