Cosmos (ATOM) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Cosmos (ATOM) Nedir

Cosmos (ATOM) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Cosmos (ATOM) Nedir?

Kurucu ekibi tarafından “blok zincirlerinin interneti (Internet of blockchains)” olarak ilan edilen Cosmos, aralarındaki işlemleri kolaylaştırmak için açık kaynaklı araçlarla birleştirilmiş bir kripto ağı oluşturmayı hedefliyor.

Cosmos’u diğer projelerden ayıran, özelleştirilebilirlik ve birlikte çalışabilirliğe odaklanmış olmasıdır. Amacı, faaliyeti kolaylaştıran hiçbir merkezi taraf olmadan programatik olarak dataları ve tokenları paylaşabilen bir ağlar ekosistemini teşvik etmektir.

Cosmos içinde oluşturulan her yeni bağımsız blok zinciri (“bölge” olarak adlandırılır) daha sonra Cosmos Hub’a bağlanır.
Cosmos Hub her bölgenin durumunun kaydını tutar ve bunun tersi de geçerlidir.

Proof of Stake blockchain olan Cosmos Hub, kendi yerel kripto para birimi olan ATOM  tarafından desteklenmektedir.

Cosmos’un mevcut geliştirme durumu hakkında sürekli bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar, web sitesi aracılığıyla yol haritasını takip edebilir.

Cosmos Nasıl Çalışır?

Cosmos ağı üç katmandan oluşur:

Uygulama – İşlemleri işler ve ağın durumunu günceller.
Ağ Oluşturma – İşlemler ve blok zincirleri arasında iletişime izin verir.
Konsensüs – Düğümlerin sistemin mevcut durumu üzerinde anlaşmalarına yardımcı olur.

Cosmos aynı zamanda, tüm katmanları birbirine bağlamak ve geliştiricilerin blok zinciri uygulamaları oluşturmalarına olanak sağlamak için bir dizi açık kaynaklı araca güveniyor.

1. Tendermint

Cosmos’un katmanlı tasarımının en önemli öğesi, geliştiricilerin blok zincirlerini sıfırdan kodlamak zorunda kalmadan oluşturmalarına olanak tanıyan ağın bir parçası olan Tendermint BFT motorudur.

Tendermint BFT, ağın güvenliğini sağlamak, işlemleri doğrulamak ve blok zincirine blokları işlemek için Cosmos yazılımını çalıştıran bilgisayarlar ağı tarafından kullanılan bir algoritmadır. Uygulamalara, Uygulama Blok Zinciri Arayüzü adı verilen bir protokol aracılığıyla bağlanır.

2.Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)

Tendermint’in merkezinde, Cosmos Hub’ı çalıştıran dağıtılmış bilgisayar ağını senkronize halde tutan bir Proof-of-stake (PoS) yönetişim mekanizması olan Tendermint Core bulunur.

Katılımcıların (“onaylayıcı düğümler”) blok zincirine güç vermesi ve değişiklikleri oylaması için, önce ATOM’u hisseye almaları gerekir. Doğrulayıcı olmak için, bir düğümün ATOM’u tutan ilk 100 düğüm arasında olması gerekir. Oylama gücü, stake edilen ATOM miktarına göre belirlenir.

Kullanıcılar ayrıca tokenlerini diğer doğrulayıcılara devredebilir, oyları onlara tahsis ederken, blok ödülünün bir kısmını kazanmaya devam edebilirler.

Doğrulayıcılar, dürüst bir şekilde performans göstermeye teşvik edilir, çünkü kullanıcılar, oylama tercihlerine bağlı olarak, ATOM’a delege ettikleri doğrulayıcılar arasında kolayca geçiş yapma esnekliğine sahiptir.

3.Cosmos Hub ve Bölgeleri

Cosmos Hub, Cosmos ağında başlatılan ilk blok zinciriydi. Cosmos ağında oluşturulan, “bölgeler” adı verilen tüm bağımsız blok zincirleri arasında bir aracı görevi görecek şekilde inşa edildi.

Cosmos’ta her bölge, temel işlevlerini kendi başına gerçekleştirebilir. Buna, hesapların ve işlemlerin doğrulanması, yeni tokenların oluşturulması ve dağıtılması ve kendi blok zincirinde değişiklikler yapılması dahildir.

Cosmos Hub, durumlarını takip ederek ağ içindeki tüm bölgeler arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmakla görevlendirilmiştir.

4.Inter-Blockchain İletişim Protokolü

Bölgeler, Cosmos Hub’a, bilgilerin her bağlı bölge arasında serbestçe ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlayan bir mekanizma olan Inter-Blockchain İletişim protokolü (IBC) aracılığıyla bağlanır.

Bir bölge Cosmos Hub’a bağlandığında, hub’a bağlı diğer tüm bölgelerle birlikte çalışabilir, yani çok farklı uygulamalara sahip blok zincirleri, doğrulayıcılar ve fikir birliği mekanizmaları veri alışverişi yapabilir.

5.Cosmos SDK

Cosmos ekibi, geliştiricilerin Tendermint fikir birliği algoritmasını kullanarak blok zincirleri oluşturmalarına olanak tanıyan Cosmos yazılım geliştirme kitini (SDK) de oluşturdu.

SDK, blok zincirleri arasında bulunan en yaygın işlevleri (yani, stake etme, yönetişim, tokenlar) sunarak karmaşıklığı en aza indirir. Geliştiriciler, sahip olmak istedikleri ek özellikleri eklemek için eklentiler oluşturabilir.

Cosmos’u Kim Geliştirdi?

Açık kaynaklı blok zinciri projelerine fon sağlayan ve kâr amacı gütmeyen bir İsviçre kuruluşu olan Interchain Foundation (ICF), Cosmos’un geliştirilmesine ve başlatılmasına yardımcı olan kuruluştur.

Geliştiriciler Jae Kwon ve Ethan Buchman, Cosmos’u güçlendirecek fikir birliği algoritması olan Tendermint’i yarattığı sırada Cosmos ağını 2014 yılında kurdular. Kwon ve Buchman daha sonra Cosmos teknik incelemesini yazdı ve yazılımını 2019’da yayınladı.

Interchain Vakfı, 2017 yılında ATOM tokeninin iki haftalık ilk para teklifini (ICO) düzenledi ve 17 milyon doları aştı. Tendermint Inc., 2019’da A Serisi finansman turu yoluyla projenin geliştirilmesine devam etmek için 9 milyon dolar topladı.

ATOM’un Neden Bir Değeri Var?

ATOM tokenı, daha geniş Cosmos ağındaki tüm bölgeler arasında birlikte çalışabilirliği sürdürmede önemli bir rol oynar ve tutma, harcama, gönderme veya stake etme için kullanılabilir. Bu nedenle, işlem geçmişlerini korumak için Cosmos Hub’a güvenerek, ağ içinde daha fazla blok zinciri kuruldukça, ATOM daha değerli hale gelebilir.

Kullanıcılar, ATOM’a sahip olarak ve hisselerini alarak, ağ yükseltmeleri için oy kullanma olanağına sahip olurlar ve her oy, hissettiği ATOM miktarıyla orantılıdır.

Cosmos, onaylayıcıları kaç token stake ettiklerine bağlı olarak ATOM ile ödüllendiriyor ve delegatörler ödülün küçük bir yüzdesini alıyor.

Yatırımcılar, şu anda oluşturulabilecek yeni ATOM tedarikinde bir sınır olmadığını unutmamalıdır. Bunun yerine Cosmos, stake edilen ATOM sayısına göre oluşturulan token miktarını ayarlar. 2020 itibariyle bu, yıllık enflasyon oranının %7 ile %20 arasında olmasıyla sonuçlanıyor.

ATOM Ne İçin Kullanılabilir?

Kullanıcılar, Cosmos ağını, blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmaya odaklandığı için çekici bulabilir.

Cosmos ağı üzerine inşa edilmiş çeşitli projeler vardır. Bazı örnekler arasında, fiyat açısından istikrarlı bir kripto para birimi ve traderların varlıklarından yararlanmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir finans (DeFi) projesi bulunmaktadır.

Yatırımcılar ayrıca, geliştiricilerin özel blok zincirleri başlatmalarını sağlayan çerçevelere akın edeceklerine inanmaları halinde ATOM satın alıp portföylerine eklemeye çalışabilirler.