Cream.Finance Compound’un bir çatalına dayalı, blok zincirinden bağımsız, merkezi olmayan eşler arası bir kredi verme platformudur. Cream, yetersiz hizmet alan varlıklara algoritmik para piyasaları sağlayarak yetersiz hizmet verilen varlıklar arasında likidite köprüsü sağlar. Kullanıcılar, desteklenen herhangi bir varlığı tedarik edebilir ve sağlanan bu varlıkları, desteklenen diğer varlıkları ödünç almak için teminat olarak kullanabilir. Cream, Ethereum ağında başlatılmıştır ve yakında Binance Smart Chain’de de satışa sunulacak.
CREAM‘in odak noktası, stablecoin’ler, (USDT, USDC, BUSD, yCRV, yyCRV, vb.), yönetişim token’ları (COMP, BAL, YFI, LEND, CRV, CREAM) gibi DeFi ekosistemiyle ilgili ve önemli olan token’ları listelemektir. CREAM token’ları, C.R.E.A.M. için yönetim token’ı görevi görür.
CREAM Nedir?
CREAM Finance (CREAM / Crypto Rules Everything Around Me) projesi geleneksel muadillerinden daha erişilebilir bir finansal sistem kurma vizyonuyla işe başlamıştır. Dolayısıyla CREAM, kullanıcılarına verimli bir şekilde hizmet yelpazesi sağlamak için diğer Ethereum platformlarıyla bağlantılı olabilecek bir ekosistem yarattı. Potansiyel yüksek getirileri nedeniyle şu anda merkezi olmayan finans (DeFi) alanının en çok konuşulan yönü olan likidite madenciliği eğilimi, CREAM’in bu alandaki popülerliğini ve temelini oluşturmasına da yardımcı oldu.
CREAM Finance’in Kurucusu Jeffrey Huang, tüm dünyada kripto para piyasasının açık ve kapsayan bir finansal sistem yaratma potansiyeline inanıyor. Huang’ın ekibi, akıllı sözleşmelerin yardımıyla bugün birçok kullanıcının ihtiyaç duyduğu çok sayıda ürün ve hizmeti birbirine bağlayacak bir DeFi ekosistemi oluşturdu.
CREAM Finance, borç verme, takas, ödeme ve varlık belirtme hizmetleri sağlamaya odaklanan bir DeFi ekosistemidir. Compound’un bir çatalı olarak oluşturulmuş, aynı zamanda merkeziyetsiz ve açık kaynaklı bir protokol çalıştırdığını iddia ediyor. Bu şekilde herhangi bir internet katılımcısı, sistemi sadece kullanmak veya stake etmek için değil aynı zamanda ağın gelişiminin de bir parçası olabilecek.
Finansal tabana yayılma, ekibin birincil hedefleri arasında bulunuyor. Ve amaç, her kullanıcının ve varlıklarının emniyetinden ve güvenliğinden ödün vermeden bunu başarabilmek. CREAM, Ethereum blok zincirinde kurulduğundan, Ethereum Sanal Makinelerini (EVM) çalıştırmak için kullanılabilecek akıllı sözleşmelerden yararlanabilir. Böyle bir kurulum aynı zamanda CREAM projesinin diğer DeFi projelerine göre daha iyi şekillendirilebilirliğe sahip olmasını sağlar.
EVM’ler ayrıca topluluk kullanıcılarının ağ üzerinde kendi merkezi olmayan uygulamalarını (Dapps) geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ancak şu anda topluluğun planlarına ilişkin çok az ayrıntı var.
1 Eylül 2020’den bu yana, CREAM, yalnızca BSC ve diğer benzer zincirlerde mevcut olan işlem hacmi ve uygun maliyetli hizmetten yararlanmak için Binance Smart Chain’e (BSC) geçiş yaptı. Ek olarak, Binance Chain ile yapılan bağlantı, en büyük kripto para birimlerine erişimiyle onlara daha iyi likidite sağlayabilir. CREAM’in akıllı sözleşmeleri için yapılan denetimlerle ilgili henüz bir rapor yok. Ancak son yaptıkları bir açıklamaya göre, kısa süre önce gerekli platform geliştirmeleri üzerinde çalışması için bir güvenlik danışmanı tuttular.
CREAM Token ve Likidite Havuzları
CREAM token, yani CREAM platformunun yerel varlığı Uniswap ve Balancer’da mevcuttur. 20 Ekim 2020 itibariyle, CREAM token piyasa değeri, dolaşımdaki 149.928 CREAM arzı ile 4.6 milyon doların üzerinde. CREAM Ağustos 2020’de piyasaya sürüldü. Yearn Finance’in (YFI) meteorik yükselişini kesinlikle taklit edemese de, yalnızca birkaç hafta pazarda bulunduktan sonra çok fazla ilgi gördüğü için hala dikkate değer bir DeFi protokolü olarak kabul ediliyor.
Likidite madenciliği veya yield farming’e katılan kripto para kullanıcılarının sayısı giderek arttığı için, CREAM’in arkasındaki ekip de kendi likidite madenciliği programını başlattı. Ekip, ödül sistemlerindeki ve havuzlarındaki herhangi bir değişiklik veya güncellemeyle ilgili olarak ortam hakkında önemli istatistikler yayınlar. Böylece kullanıcılara hangi trade’leri yapacaklarına karar vermeleri için ihtiyaç duydukları bilgileri verir.
CREAM Swap Nedir?
Cream Swap, 8 Eylül 2020’de piyasaya sürülen otomatik bir piyasa yapıcıdır (AMM). Bu, kullanıcıların teminat pozisyonlarını ayrılmadan değiştirmelerine olanak tanır. Bu, farmer’ların kripto para birimlerini dönüştürmek için Uniswap gibi token takas platformlarını kullanmaları gereken mevcut yield farming modelinde bir iyileştirme anlamına geliyor.
CREAM Nasıl Kullanılır?
Kullanıcılar CREAM’de token tedarik edebilir ve ödünç alabilir. app.cream.finance adresine giderek bunları yapmak mümkündür. Kontrol paneli, sağlanan ve ödünç alınan token’ları gösterir. Ödül sayfası, kullanıcıların şimdiye kadar kazandıkları CREAM ödüllerini ve bunları nasıl kazanacaklarına ilişkin bilgileri gösterir.
Cream Finance Nasıl Çalışır?
Cream.Finance, aşağıdakileri içeren sürekli genişleyen hizmet ve özellik teklifleriyle çoğu DeFi protokolünden farklıdır:
- Borç verme
- Borçlanma
- Likidite madenciliği
- DEX benzeri hizmetler
- Yönetim
- Otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolleri