Defi Akıllı Sözleşme Sigortası Nexus Mutual Nedir?

GİRİŞ Nexus Mutual, Ethereum ağına dayanan ve merkezi olmayan sigortayı merkezi olmayan finansa getiren ilginç bir konsepttir

nexus-Mutual-nedir-temel-rehber

GİRİŞ

Nexus Mutual, Ethereum ağına dayanan ve merkezi olmayan sigortayı merkezi olmayan finansa getiren ilginç bir konsepttir.

Proje, Mayıs 2019’da yeniden başlatıldı ve kullanıcılara yerel NXM tokenı kullanarak akıllı sözleşme pozisyonlarını sigortalama olanağı veriyor. Nexus Mutual risk paylaşım havuzları oluşturarak, herkese akıllı sözleşme pozisyonlarını karşılama veya pasif bir gelir akışı için havuzda sermayelerini paylaşma imkanı veriyorr.

DeFi Sigortasına İhtiyacımız Var Mı?

Yıllar geçtikçe, kullanıcıların hesapların saldırıya uğradığını ve coinlerin çalındığını gördüğü oldukça fazla sayıda vaka yaşandı. Kullanıcıların özel anahtarlarına ve kripto paralarına erişimlerini kaybettikleri bazı yüksek profilli durumlar bile olmuştur. O paralar sigortalı olsaydı harika olmaz mıydı?

Ne yazık ki Nexus Mutual piyasaya sürülene kadar kripto varlıklarını sigortalamanın iyi bir yolu yoktu. Bitcoin’inizi veya diğer kripto para birimi adreslerinizi korumak için arayabileceğiniz ve bir politika çıkarabileceğiniz State Farm gibi bir şirket yoktu. Çalınan varlıklar ortadan kayboldu.

Sorunlar, 2014 yılında akıllı sözleşmelerin getirilmesiyle daha da arttı. 2020’de kullanılan akıllı sözleşmelerin çoğu, Ether’i veya başka bir varlığı tutan değer saklama sözleşmeleridir. Tüm bu akıllı sözleşmeler, saldırıya uğrama veya kripto paraları başka bir boşlukta kaybetme riski altında. Muhtemelen 2016’da 3,6 milyon ETH kaybıyla sonuçlanan Ethereum DAO’nun hack’ini hatırlarsınız.

Kripto para birimlerinin genel kabul görmesini istiyorsak, kullanıcıların paralarını kaybetme konusunda endişelenmeyecekleri kadar güvenli olmaları gerekir. Geniş çapta kabul görmeden önce kripto para birimlerinin çalınmasına veya kaybına karşı korunmanın bir yolu olmalı. Bu durum, özellikle çeşitli DeFi uygulamalarında kilitlenen ETH ve diğer kripto varlıkların miktarı artmaya devam ederken, merkezi olmayan bir sigorta protokolüne duyulan ihtiyacı ortaya çıkarır.

Herkesin yeni DeFi uygulamalarının ne kadar riskli olduğunu kabul etmesi ilginç, ancak kimse bu akıllı sözleşme kontrollü portallara aktarılan fonların sigortalanmasından bahsetmiyor. Sigorta, akıllı sözleşme uygulamalarıyla çalışanların güvenini artıracak bir güvenlik katmanı eklemede muazzam potansiyel açan bir basamak gibi görünüyor.

Nexus Mutual Nedir?

Nexus Mutual, kullanıcılara DeFi ekosistemindeki bazı faaliyetlerini koruma imkanı sunan bir sigorta sağlayıcısıdır. Buna sigorta diyorsunuz, ancak ekip buna, öncelikle yasal nedenlerden dolayı öyle demiyor. Ayrıca, tipik olarak sigorta olarak düşündüğümüzden bazı temel farklılıkları da vardır.

Geleneksel sigortada, sağlayıcıların her şeyden önce kâr elde etme teşviki vardır. Zaten kâr olmasa sigorta şirketi iflas ederdi. Dolayısıyla, kar elde etme ihtiyacı genellikle poliçe sahiplerinin ihtiyaçlarının yerini alır. Nexus Mutual, kar amacı güden bu odağı değiştirmek ve sigortayı herkes için daha iyi hale getirmek için blockchain teknolojisini kullanmayı umuyor.

Sigorta, modern yaşamın kritik bir parçası haline geldi. Ancak sigorta ürünlerinden kâr sağlayan dev şirketler yerine, kullanıcıları için daha yararlı hale getirmek için bazı iyileştirmeler yapabilir. Doğal olarak çok yeni bir proje ve ürün olarak Nexus Mutual’ın sigorta sektörünü bozmadan önce kat etmesi gereken bir yol var, ancak blok zinciri tabanlı teklifi tam da bunu yapmak için çalışıyor.

Projenin adı, sigortalıların sahip olduğu “ortak” bir şirketin olduğu sigorta sektöründen geliyor. Bu Nexus Mutual için de geçerlidir. Poliçe sahipleri veya bu durumda yerel NXM tokena sahip olanlar, blok zincirinin sahipleri ve blok zincirinin ödemeleri ve yönetişimiyle ilgili kararlar veren kişilerdir.

Nexus Mutual’ın Kullanım Durumları

Nexus Mutual’ın sunduğu sigortanın geleneksel firmalardan farklı olarak sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Dolayısıyla, kendinizi veya mülkünüzü doğal afetlere, araba kazalarına, sağlık sorunlarına veya ölüme karşı sigortalamak için Nexus Mutual’ı kullanamazsınız. Ekip, bunların gelecekte mümkün olabileceğini ima etti. Ancak şu anda Nexus Mutual yalnızca akıllı sözleşme hatalarına karşı sigortalamak için kullanılıyor.

Bu iyi bir kullanım örneğidir, çünkü yıllar boyunca blockchain varlıklarının ve akıllı sözleşmelerin ne kadar savunmasız olabileceğini gördük. Aktif saldırılardan kripto para çalmaktan, bir cüzdandaki veya başka bir dApp’deki arızalı koddan veya basit kişisel hatalardan, kripto paraları kalıcı olarak kaybetmek çok kolaydır. DeFi’nin popülaritesinin artmasıyla birlikte, akıllı sözleşme güvenlik açıkları giderek daha endişe verici hale geldi.

Nexus Mutual, akıllı sözleşme güvenlik açığı konusunu ele alıyor. Akıllı Sözleşme Kapağı (Smart Contract Cover), kullanıcılara 2016’daki DAO hacklemesi gibi kayıp türlerini önlemeye yardımcı olacak bir koruma seviyesi sağlar. 

Bu, Nexus Mutual kullanıcılarının satın aldıkları herhangi bir kapsamın hüküm ve koşullarını yakından incelemelerini çok önemli hale getirir. Nexus Mutual kapsamı, bir soruna neden olan ağ tıkanıklığı durumunda ödeme yapmaz. Sigorta, madenciler ve kahinler gibi sözleşmenin dışındaki kuruluşları kapsamaz. Ve bir phishing saldırısının sonucu olarak para kaybedilirse ödeme yapılmayacaktır.

Ve ödeme koşulları açıkça tanımlanmış olsa da, nihayetinde bir talebe yanıt olarak ödeme yapılmasıyla ilgili son söz, ortakların üyelerinden gelir.

Akıllı Sözleşme Kapsamı Satın Alma

Nexus Mutual şu ​​anda Smart Contract Cover adında bir ürün sunmaktadır. Protokolün SSS belgesine göre

“Akıllı Sözleşme Kapağının amacı, akıllı iletişim kodunun” istenmeyen kullanımlarından kaynaklanan maddi değer kaybına karşı koruma sağlamaktır.” 

Bu, koddaki herhangi bir güvenlik açığının istismar edildiği ve fonların geri alınamaz hale geldiği durumları kapsar. Ne yazık ki şu anda bu takas hack’lerini içermiyor ve aynı zamanda bir kullanıcının kendi ihmali nedeniyle kişisel anahtarların kaybını da içermiyor.

Nexus Mutual şemasında, satın alınan her Akıllı Sözleşme Teminatının, teminat tutarı olarak adlandırılan sabit bir tutarı vardır. Aslında bu tutar, bir talepte bulunulması ve talep değerlendirme süreci yoluyla onaylanması gereken ödeme tutarıdır. Bu, ödemenin mutlaka zarara eşit olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine teminat satın alındığında belirlenen teminat miktarına eşittir ve hissenin büyüklüğüne bağlıdır.

Kapsam satın alma Nexus Mutual web sitesinden yapılabilir ve basit bir işlemdir.

  1. Web sitesinden “Teklif Al” ı seçin.
  2. Kontrol panelinden “Kapak Satın Al” ı seçin .
  3. Kapak satın almak istediğiniz akıllı sözleşme adresini girin.
  4. Sabit teminat tutarı olarak istediğiniz tutarı Dai (USD) veya Ether cinsinden girin.
  5. Kapsamın sürmesini istediğiniz süreyi girin.

Yalnızca birkaç dakika süren bu adımları tamamladıktan sonra, sistem sizin için bir fiyat teklifi oluşturacak ve teminat satın almayı seçebilirsiniz. Kapsam satın almayı seçerseniz, bu noktada Nexus Mutual’ın da bir üyesi olmanız gerekecektir ve sistem sizden bunu yapmanızı isteyecektir.

Akıllı Sözleşme Kapsamı Satın Almanın Faydaları

Şu anda teminat satın almak, Nexus Mutual üyelerinin birincil faaliyetidir. Genel akıllı sözleşme risklerine karşı koruma sağlamak için genellikle teminat satın alınır. Teminat satın alındıktan sonra teminat tutarı Sermaye Havuzuna gider ve bu, tüm müşterek grubun mali durumunu iyileştirir. Teminat tutarları, Sermaye Havuzunda zaman içinde fazlalık oluşturacak şekilde fiyatlandırılır ve bu fazlalık daha sonra müştereklerin üye tabanı arasında paylaşılır.

Nexus Mutual Üyelerinin Rolü

Üyeler, Nexus Mutual ekosisteminde çeşitli görevleri yerine getirir. Doldurulan birincil rollerden biri, kapsanan her akıllı sözleşmenin risk düzeyini değerlendirmektir. Ve ne zaman bir talepte bulunulsa, taleplerin meşruiyetini oylamaktan ve bir ödemenin yapılıp yapılmayacağına karar vermekten de sorumludurlar.

Üyelerin, sözleşmenin ne kadar güvenli olduğuna inandıklarına bağlı olarak çeşitli akıllı sözleşmelerle tokenlerini yatırmaları mümkündür. Bu nedenle, akıllı bir sözleşmeye ne kadar çok NXM yatırılırsa, bu sözleşme için teminat satın almak o kadar ucuz hale gelir, çünkü stake edilen büyük miktar akıllı sözleşmenin karşılıklı üyeler tarafından oldukça güvenli kabul edildiğini gösterir. Tersine, az hisseli akıllı bir sözleşme, topluluğun bu sözleşmede büyük bir risk olduğunu düşündüğünü ve sonuç olarak daha pahalı bir teminat satın aldığını gösterir.

Üyelerin (NXM sahipleri) yapabilecekleri şeyler:

  • Akıllı sözleşme kapağı satın alma.
  • Sözleşmenin güvenli olduğunu düşündüklerini göstermek ve ödüller kazanmak için akıllı sözleşmelere bahis yapma.
  • Diğer üyeler tarafından sunulan talepleri değerlendirmek için pay.
  • Yönetişim önerileri sunma.
  • Ekip veya diğer üyeler tarafından öne sürülen tekliflere oy verme.
  • Karşılıklı fonlarla katkıda bulunun ve NXM tokenlarını tutma.
  • Karşılıklı tüm üyeler ile risk paylaşma.

Nexus Mutual Ekibi Kimlerden Oluşuyor?

Nexus Mutual, yaklaşık yirmi yıllık deneyime sahip bir sigorta endüstrisi emektarı olan Hugh Karp tarafından kurulmuştur. Proje ayrıca Kenetic, Blockchain Capital ve Version One gibi bir dizi girişim firmasının desteğine sahip. Ek olarak, önemli ortaklar arasında Solidified ve London Crypto Services bulunmaktadır.

Danışma kurulu, merkezi bir grup olduğu için Nexus Mutual’ın tartışmalı bir parçası haline geldi. Nexus Mutual’a göre, danışma kurulu “karşılıklı üyelere nitelikli teknik rehberlik sağlamak ve gerektiğinde acil durum işlevlerini hayata geçirmek” için var.

Danışma kurulu, sahtekarlık iddiaları veya karşılıklı kötü niyetli faaliyetler için hafifletme sağlamaya yardımcı olabilir. Üye tokenlarını yakma ve bunu yapmak için bir sebep varsa üyeleri karşılıklı olarak atma gücüne sahipler.

NXM Token Nasıl Çalışır?

NXM token, kripto para birimleri arasında benzersizdir çünkü yalnızca Nexus Mutual platformu üzerinden satın alınabilir. Başka herhangi bir borsa, komisyoncu veya ticaret platformu aracılığıyla kullanılamaz. 

NXM’yi borsalardan ve ticaret platformlarından uzak tutmanın nedeni, tokenın tüm değer yaratımının aynı zamanda Nexus Mutual platformunun sağlığının bir işlevi olacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Dolayısıyla, token fiyatı büyük ölçüde piyasa odaklı olsa da, aslında temel bir arz ve talep dinamiğinden daha karmaşıktır.

Fiyat, kısmen Minimum Sermaye Gereksinimi (MCR) tarafından belirlenir. Bu, sistemin tüm talepleri ödemek için yeterli sermayeye sahip olup olmadığını tanımlayan seviyedir. Daha yüksek bir MCR, tüm taleplerin ödenmesi olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir. Ayrıca NXM tokenın değerinde bir artış sağlar.

Son Düşünceler

Nexus Mutual, potansiyel olarak büyük bir pazarda benzersiz bir proje. Şimdilik, akıllı sözleşmeler için sıkı sıkıya odaklanmış durumda ve ekip büyümeye devam etmek için gereken ilgiyi bulmuş gibi görünüyor. Gelecek oldukça parlak görünüyor.

Projeye yönelik ilk zorluk, Şubat 2020’deki bZx hackini takiben yaklaşık 31.000 $ ‘lık tazminat talebinde bulundukları için sorunsuz bir şekilde geldi ve gitti. Bu, proje etrafında bir meşruiyet duygusu yaratmak için yeterliydi, 2020’de önemli bir büyümeye ve NXM tokeninin fiyatında büyük bir artışa yol açtı.

Yine de Nexus Mutual ve ekibi için hala birçok engel var. Doğal olarak ele alınması gereken ilk konu, kapsamın nasıl ve hangi yönde genişletileceğidir. Akıllı sözleşme güvenlik açıklarını kapatmak mükemmel bir niş, ancak yeni ortaya çıkan kripto para birimi dünyasındaki buzdağının yalnızca görünen kısmı.

Ve proje kurucusu Karp, doğal afetler ve yaralanmalar gibi tüm tipik şeyleri kapsam dahil etme olasılığından daha önce bahsetti. Bu kesinlikle gelecekte büyük bir adım, ancak aynı zamanda uzun vadede cesaret verici ve Nexus Mutual’ın ne kadar büyük hale gelebileceğini vurguluyor.