DeFi Yatırımcılarının Bilmesi Gereken 7 Gösterge

Giriş Merkezi Olmayan Finans (DeFi) o kadar hızlı hareket eder ki, yeni projeleri zamanında değerlendirmek bir yana, ayak uydurmak bile oldukça zor olabilir. Bunu daha da zorlaştıran şey, standart bir yaklaşımın olmamasıdır

DeFi-Yatırımcılarının-Bilmesi-Gereken-7-Gösterge-temel-rehber-coin-bilgi

Giriş

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) o kadar hızlı hareket eder ki, yeni projeleri zamanında değerlendirmek bir yana, ayak uydurmak bile oldukça zor olabilir. Bunu daha da zorlaştıran şey, standart bir yaklaşımın olmamasıdır. Bununla birlikte DeFi protokollerini ölçmenin ve karşılaştırmanın birçok farklı yolu vardır.
Yine de endişelenmeye gerek yok. Bu rehber yazımızda DeFi’de iyi bilgi kaynakları olabilecek yaygın olarak kullanılan bazı göstergeleri ele alacağız. Zincir üzerinde önemli miktarda veri halka açık olduğundan, herhangi bir trader veya yatırımcının bu göstergeleri kullanması kolaydır. 

1. Kilitlenen Toplam Değer (TVL)

DeFi protokollerinin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda TVL belki de en yaygın göstergedir. TVL, belirli bir protokolde kilitli olan fonların toplamını ifade eder. Bunu anlamanın daha kolay bir yolu, belirli bir DeFi projesi için akıllı bir sözleşmede tutulan tüm tokenların dolar değeri olarak düşünmektir.

Bir yatırımcı olarak, yalnızca TVL’sine bakarak belirli bir DeFi’ye olan genel ilgiyi öğrenebilirsiniz. TVL’ye bakmak farklı projelerin pazar büyüklüğünü değerlendirirken oldukça faydalıdır. Kriptoda TVL, piyasa değerine eşdeğer olacaktır.

TVL, dünyanın önde gelen DeFi kaynağı olan DeFi Pulse tarafından oluşturulmuştur. Likidite sağlayıcıları genellikle DeFi projelerini kriptoda finanse etse de, TVL dolar cinsinden ölçülür. Yukarıda belirtildiği gibi, TVL’nin doğruluğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var. Bununla birlikte, başlangıçta belirtildiği gibi, DeFi ve tüm ölçümleri hala gelişmektedir. Bu göstergeler üzerinde genel bir anlaşmanın olacağı böyle bir zamana kadar TVL, bir DeFi projesinin yatırım potansiyelini değerlendirmek için yararlı bir gösterge olarak kalacaktır.

2. Fiyat Satış Oranı (P / S Oranı)

Fiyat-satış oranı (P / S oranı), bir varlığın düşük veya fazla değerlenmiş olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır. Geleneksel finansta bu oran, bir şirketin gelirinin hisse senedi fiyatına bölünmesiyle elde edilir. DeFi’de, protokolün piyasa kapitalizasyonunu gelirine bölerek hesaplanır. Genel olarak, nispeten yüksek bir değer, DeFi projesine aşırı değer verilebileceği anlamına gelir.
Bunun değerlemeyi hesaplamanın kesin bir yolu olmadığını unutmayın. Ancak, piyasanın bir projeyi ne kadar adil bir şekilde değerlendirebileceği konusunda size genel bir fikir vermede yardımcı olabilir.

3. Borsalarda Token Arzı

Token arzı, yatırımcılara bir borsada kaç tokenın ‘yüzdüğünü’ söyler. Bir borsada yüzen çok sayıda token olduğunda, token sahipleri muhtemelen tokenlarını serbest bırakıyor ve bu da arzda bir artış yaratıyor. Bu durumun sebebi, diğer para piyasalarında olanla aynı nedenlerle olabilir. Örneğin, yatırımcılar piyasanın daha riskli hale gelmesinden korkuyor olabilir.

Bazı durumlarda, bir balinanın hisselerini satmasından yüksek miktarda token arzı ortaya çıkabilir. Aynı fenomen, yatırımcılar bir marj veya vadeli işlem için teminat olarak kendi varlıklarını kullandıklarında da gözlemlenebilir. Bu nedenle, borsalardaki token arzı sizi yaklaşan hacimli bir satıştan kurtarabilirken, bu kadar basit olmayabilir. Kripto, genellikle merkezi borsalarda alınıp satılır. Ancak bu eğilim merkezi olmayan borsalar lehine değişiyor. Merkezi borsaların avantajı, genellikle daha güçlü likidite sağlayabilmeleridir.

4. Borsalarda Token Bakiyesi Değişiklikleri

Borsalarda token arzını takip etmek akıllıca bir harekettir. Ve bir yatırımcı olarak, dengelerin nasıl değiştiğini öğrenerek bunu tamamlayabilirsiniz. Hacim takibi biraz statiktir ve bir piyasanın mevcut finansal eğilimini tam olarak yansıtmaz. Token bakiyelerindeki değişiklikleri değerlendirmek muhtemelen size neler olduğuna dair daha iyi bir fikir verecektir.

Tipik olarak, token bakiyelerindeki büyük bir değişiklik size piyasanın şu anda değişken olduğunu söyler. Örneğin, büyük sahipler token biriktiriyorsa, borsalardan büyük para çekme işlemleri fark edebilirsiniz. Ancak yukarıda tartışılan diğer ölçütlerde olduğu gibi, bunu yalnızca bir kılavuz olarak ele almanız daha sağlıklı olacaktır.

5. Eşsiz Adres Sayısı

Benzersiz adres sayısı, belirli bir tokenı tutan adreslerin sayısıdır. Yüksek sayıda adres, muhtemelen o pazarda çok sayıda kullanıcı olduğu anlamına gelir. Bunun aksine, nispeten daha az sayıda adres görürseniz, DeFi protokolünün henüz yaygın bir şekilde benimsenmemiş olduğunu düşünebilirsiniz.

Benzersiz adreslerin sayısı statik bir gösterge olduğundan, yeni adreslerin oranını izlemek daha anlamlı olacaktır. Bu size kullanıcıların DeFi protokolüne ne kadar hızlı katıldığına dair daha iyi bir fikir verecektir. Para piyasalarında boğa koşusu ile nasıl çalıştığı gibi, katılmak için en iyi zaman benimseme oranının yüksek olduğu zamandır. Bu, genellikle yatırımınızda en hızlı büyümeyi beklediğiniz zamandır.

Yine de dikkatli olun: bir kullanıcı birden fazla adres oluşturabilir ve tokenlarını hepsine dağıtabilir. Bu nedenle, bu gösterge yalnızca bir kılavuz olarak kullanılmalı ve en önemlisi diğer göstergelerle birlikte kullanılmalıdır.

6. Spekülatif Olmayan Kullanım

Spekülatif olmayan kullanım, bir tokenın yalnızca abartılı olmanın ötesinde kullanışlılığını ifade eder. Bir tokenın değerini değerlendirirken, o tokenın arkasında sağlam bir proje olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Token satın alımlarının spekülasyona mı dayandığını veya insanların bunları gerçekten belirli kullanımlar için satın alıp almadığını izlemek bazı durumlarda zor olabilir.

7. Enflasyon Oranı

Enflasyon, tıpkı ekonomik enflasyonda olduğu gibi ekosisteme yeni tokenlerin pompalanma oranıdır. Genellikle, sınırlı arz, tokenlerin nadirliği ve dolayısıyla daha yüksek bir değer anlamına gelir. Yeni tokenler kolay ve hızlı bir şekilde basılıyorsa, mevcut olanlar da aynı oranda değersizleştirilecektir.

Ancak, bu göstergeye biraz dikkatle yaklaşmanız öneriyoruz. Ekonomide yükselen enflasyon insanları harcamaya teşvik eder ve böylece ekonomik büyümeyi destekler. Yaşanan bu durum, artan token arzının yatırımcı duyarlılığını artırabileceği ve aslında yükselişe neden olduğu DeFi’de de gözlemlenebilir. Aynı şekilde, sınırlı arz yalnızca geçici olabilir.

Son Düşünceler

DeFi, yatırımcılara yeni ve heyecan verici fırsatlar vaat eden hızla yükselen bir finans teknolojisidir. Bir DeFi yatırımcısı olarak, farklı protokolleri analiz etmeye ve karşılaştırmaya yardımcı olur. Yukarıdaki göstergeler, farklı DeFi seçeneklerini değerlendirmek söz konusu olduğunda yatırımcıları doğru yöne yönlendirebilir. Her bir DeFi protokolünü her zaman değerlerine veya eksikliklerine göre analiz edin ve en önemlisi kendi araştırmanızı yapın.
Her zaman olduğu gibi, piyasalar öngörülemez, mantıksız ve aşırı oynaklığa eğilimlidir. Her şeyden önce, kendi araştırmanızı yapmak başarı için çok önemlidir.