Factom (FCT) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Factom (FCT) Nedir

factom-nedir-temel-rehber

Factom (FCT) Nedir?

Factom, blok zinciri teknolojisinin değişmezliğini genellikle onunla ilişkili olan para birimlerinden ayıran bir blok zinciri protokolüdür. Bu, işletmelerin verileri blok zincirinde depolamasını daha kolay ve daha ucuz hale getirir.

Factom, Bitcoin ağında görülen üç ana sorunu çözmeye çalışır:

  1. Hız – Bitcoin işlemleri tek bir onay için en az 10 dakika sürer. Bir işlem tam olarak işlenmeden önce 6 onaylık bir topluluk standardıyla, çoğu bir saatten fazla sürer.
  2. Maliyet – Bitcoin işlem ücretleri artıyor ve ağa daha fazla işlem girdikçe artmaya devam edebilir.
  3. Bloat – 1MB blok boyutlarıyla, saniye başına olası işlem sayısı sınırlıdır. Segregated Witness (SegWit) ve Lightning Network’ün uygulanması bile Bitcoin’in ölçeklendirme sorunlarını azaltmak için yeterli olmayabilir.

Ek olarak, Factom kullanılarak depolanan belgeler ve veriler kolayca denetlenebilir ve bu da işletmelerin güvenli ve doğru bir veri deposuna sahip olması için gereken maliyeti daha da düşürür.

Factom, önemli verilerin düzenli olarak el değiştirdiği işletmeler için özellikle yararlıdır. Arazi hibeleri ve tıbbi kayıtlar gibi belgelerin bir kişiden diğerine geçerken doğruluğunu sağlamış olması gerekir. Verileri blok zincirinde saklamak, bu işletmeler için muazzam miktarda değer sağlar. Kağıt kayıtların tutulması pahalıdır ve geleneksel dijital depolama, kötü niyetli müdahalelere karşı savunmasızdır. Factom bu iki sorunu da çözer.

Factom Nasıl Çalışır?

Factom, ağda iki token kullanır:

  1. Factoids
  2. Entry Credits

Factoids (FCT)

Factoids Factom’un kendi zinciri vardır ve diğer birçok kripto para gibi serbestçe alınıp satılabilir. Bu paralar, sistemi merkezden uzaklaştırır ve kullanıcıların ağa spam göndermesini önler.

Factom sunucuları, ağı sürdürmenin bir ödülü olarak Factoids alır. Ağ, bu ödülleri, fiyatlarından bağımsız bir süreçte sabit bir oranda (ayda ~ 73.000) yayınlar.

Entry Credits (EC)

Factoids’i protokol aracılığıyla Entry Credits satın almak için kullanabilirsiniz. Entry Credits devredilemez ve bunları yalnızca Entry için ödeme yapmak veya oy vermek için kullanabilirsiniz .

Çok az içsel değere sahip oldukları için, Entry Credits’i hırsızların çalma riski çok az olan düşük güvenlikli bir alanda saklayabilirsiniz.

Factom blok zincirine veri eklemek için Entry Credits harcamalısınız. Bir Entry Credits harcadığınızda, onu satın almak için kullandığınız Factoids sistemden kaldırılır.

Factoids’i Entry Credits’ten ayırmak, kripto para birimini anlamayan veya kullanmak istemeyen kullanıcılara Factom’u açar. Kendi seçtikleri para birimini kullanarak Entry Credits satın alabilirler. Factom daha sonra Factoids’i açık pazardan satın alır ve satın alma işlemini karşılamak için yakar.

Factom Özellikleri

  • Daha Hızlı Protokol: Factom, kullanıcıya daha hızlı bir işlem kayıt süreci sağlar. Daha hızlı ve daha güvenli işlemlere izin veren özel bir protokoldür.
  • No Bloating: Diğer platformların aksine, Factom tek bir hash oluşturur. Bu, Factom ağının, katmanın hızlı bir şekilde eklenmesiyle işlem 10 dakika gibi bir sürede tamamlanır.
  • Çeşitli Kullanım Durumları: Factom’un kullanımı sadece finansal işlemlerle sınırlı değildir. Güvenilir bir ortama sahip olduklarından emin olmak için şimdi Factom’a güvenen tıp, hukuk, bilgi ve teknoloji gibi farklı alanlar var.

Factom’un Diğer Kripto Paralardan Farkı Nedir?

Factom, kripto para birimi platformuna Chain, Spacemash ve CyberVein gibi rakiplerine göre bir avantaj sağlayan kendi avantajları ile birlikte gelir. Factom, yalnızca para birimi değeri değil, her tür dijital varlık için bir defter tutmanın tamamen merkezi olmayan bir sistemidir. Örneğin Bitcoin ağı, yalnızca finansal verileri depolar. Factom ise her türlü veriyi saklayabilir.

Factom Ekibi ve İlerleme

Factom projes, 2014 yılında başladı . Ekip o zamandan beri istikrarlı bir ilerleme kaydetti. Factom’un ilk sürümünü 2015’in başlarında yayınladılar ve o yılın ortasında token satışlarını gerçekleştirdiler.

Factom’un şu anda 11 milyondan fazla girişi ve bazı önemli ortaklıkları var. Ekip, ABD sınırlarında toplanan veriler için denetim izleri sağlamak için İç Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalışıyor. Ayrıca , gelişmekte olan ülkelerdeki insanların tıbbi kayıtlarını saklamak için Gates Vakfı ile birlikte çalışıyorlar.

Haziran 2018’de bir Çin mahkemesi, Factom blok zincirinde depolanan verileri yasal kanıt olarak kullandı ve gelecekteki davalar için bir emsal oluşturdu.

FCT Nereden Alınır?

Üzerinde FCT satın alabilirsiniz Poloniex ve Bittrex Bitcoin ile bir ticaret çifti olarak.

Bu borsalarda FCT satın almak için önce Bitcoin sahibi olmanız veya bazılarını GDAX veya Gemini gibi başka bir borsada satın almanız gerekir. Oradan, değişim yapmak için Bitcoin’inizi transfer edebilirsiniz.

FCT Nerede Saklanır?

FCT’nizi saklamak için önerilen iki cüzdan seçeneğiniz var:

  1. Güvenli (Şifreli) Kurumsal Cüzdan
  2. Ledger Nano S

Kurumsal Cüzdan Mac, Windows ve Linux’ta mevcuttur. FCT’nizi Ledger Nano S donanım cüzdanında da saklayabilirsiniz. Ledger, kripto para birimi topluluğundaki en güvenilir ve güvenli cüzdanlardan biridir. Exodus’un yeni cüzdanı Eden de, FCT’yi destekliyor.

Sonuç: Factom

Factom, çok sayıda sektöre yayılan büyük bir sorunu çözen köklü bir projedir. Takımın odak noktası pazarlama olmasa da, iş ortaklıkları oluşturmak ve ürünlerini geliştirmeye devam etmek için gölgede çalışıyorlar.

Ekip yalnızca önceki projeler üzerinde birlikte çalışma deneyimine sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaç yıllık blok zinciri bilgilerini de paylaşıyor.

Proje büyüdükçe, FCT fiyatının nasıl tepki verdiğini ve deflasyonist bir noktaya ulaştığında ne olacağını görmek ilginç olacak.