FTX Token (FTT) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

FTX Borsası FTT Token FTX borsasının ve sisteminin kendine has tokenidir


FTX Borsası

FTT Token FTX borsasının ve sisteminin kendine has tokenidir. 8 Mayıs 2019’da piyasaya çıkan FTX token, platform üzerinde kullanıcılarına çeşitli avantajlar sağlıyor. FTX geliştiricileri sundukları türev ürünlerin rakipleri BitMEX ve OKex’in sunduklarına kıyasla market koşullarına daha uygun olduğunu öne sürüyor. FTX geliştiricileri kısa sürede ulaştıkları işlem hacminin muadil platformları solladığını iddia ediyor.

FTX Sam Bankman-Fried ve Gary Wang tarafından kuruldu. Bu iki isim aynı zamanda FTX’in arkasındaki şirket Alameda Research’ün kurucusu. Bankman-Fried Jane Street Capital’de 2014-2017 arasında çalıştı ve MIT’den Fizik lisansına sahip. Wang ise MIT’de matematik ve bilgisayar bilimleri öğrenimi gördü. Facebook ve Google’da yazılım mühendisi olarak staj yaptı.

FTX Gücünü Neye Borçlu?

FTX whitepaper’ında yer alan, FTX’in kendine güç kattığını düşündüğü birkaç dayanak bulunuyor. Bunlardan ilki FTX ekibi. Ekip içerisinde Wall Street’in önde gelen teknoloji şirketlerinde çalışmış birçok isim bulunuyor. Jane Street, Susquehanna, Optiver, Facebook ve Google bunlardan bazıları.

FTX Alameda Resarch tarafından destekleniyor.  Alameda yaklaşık 100 milyon dolar değerinde bir kripto para trader’ı. Alameda Research dalgalanmalara da bağlı olarak yıllık 1 milyar dolar hacme kadar alım-satım yapıyor ve toplam stabil coin işlem hacminin %15’ini oluşturuyor.

Aynı zamanda FTX büyük bir OTC (tezgah üstü) işlem hacmine sahip. Geçtiğimiz yıl yaşanan ayı sezonuna ve reklamlama yapmamasına rağmen günlük 30 milyon dolar hacme ulaşan FTX, pazarlama operasyonunun da başlamasıyla hızla büyümeyi planlıyor. PR çalışmaları arasında sosyal medya etkinliği, ortaklık programları ve dünyanın her yerinde oluşturulacak toplantılar bulunacak.

FTX araştırmacılarına göre BitMEX iyi tasarlanmış ve geniş bir kullanıcı kitlesine sahip ancak yeterince iyi pazarlanmamış. OKex ve Bitflyer ise aksine kötü tasarımlı ve çok fazla kullanıcıya ulaşmış platformlar. FTX bu platformlara karşı her alanda gücünü göstererek lider olmayı vizyonu olarak seçti. FTX ekibi piyasa koşulları göz önünde bulundurulduğunda bilinirliliğinin artmasının çok iyi bir zamanlamaya sahip olduğunu  düşünüyor. Likidite konusunda sorun yaşamayacağına inanan platform yetkilileri sundukları yatırım ürünlerinin büyük şirketlerin dikkati çekeceğine emin.

FTX’in Özellikleri Nelerdir?

FTX yaklaşık bir buçuk senedir kripto para vadeli işlemleri üzerinde çalışıyor. Farklı borsalara stratejiler hakkında danışmanlık da yapan FTX geliştiricileri, bir süre sonra ipleri kendi eline almaya kara verip FTX platformunu yarattı. 8 Mayıs 2019’da hayata geçen platform 2021’e gelindiğinde ilgi görmeye başladı.

  • FTX geliştiricilerine göre türev ürün işlemleri yapan diğer borsalar müşterilerinin kayıplarından fazla miktarda besleniyor. Bu yüzden FTX Clawback (geri alma) önleyici bir plan hazırladı. Plana göre 3 katmanlı bir likiditasyon modeli seçildi.
  • Merkezi Teminat Havuzu: Günümüzde borsalar teminatları parça parça birçok tokene ve marjin cüzdanlarına yayıyorlar. Bu yüzden yatırımcılar denge kurmakta zorlanıyor. Bu sorunu çözmek için FTX, türev ürünlerini stabilcoinler’le yapıyor ve tek bir global marjin cüzdanla bunu başarmayı hedefliyor.
  • FTX yeni bir ürün olarak kaldıraçlı tokenleri sunuyor. Kaldıraçlı tokenler yatırımcılara marj ticareti yapmadan kısa ya da kaldıraçlı pozisyon almalarına olanak sağlıyor. Örneğin bir yatırımcı Bitcoin’i 3x short’lamak istediğinde basitçe FTX üzerinde bu iş için yaratılmış tokeni satın alacak. Bu tokenler Ethereum tabanlı ERC20 tokenleri olacak. Şu anda FTX’de BTC, ETH, USDT, XRP, BNB ve TRX kaldıraçlı tokenleri bulunuyor.
  • FTX kurucularının aynı zamanda kurucusu oldukları Alameda Research’e güveni tam. Alameda’nın geliştirici takımı deneyimli ve daha önceden kısa sürede büyük işler başarmış durumda. Alameda’nın diğer türev borsaları ile iyi ilişkilere sahip olduğu biliniyor. Dolayısıyla yeni ortaklık ve birlikte çalışma seçenekleri arasında saygın şirketler de bulunuyor.

Yukarda belirttiklerimizin haricinde FTX halihazırda çalışan platformu olması bakımından yerine yeni bir platformun gelemeyeceğini düşünüyor. FTX ilk açıldığı andan beri likidite sahibi.

FTT Tokenleri Ne İşe Yarar?

  • Token yakma ve gelir dağılımı: FTX borsası işlem ücretinden kazandığı FTT tokenlerinin 3’te 1’ini FTT tokenlerini geri almak için harcayacak. Geri alınan bu tokenler yakılacak.
  • Borsa işlem ücretlerinde indirim: FTT ile yapılan alım-satımlar daha ucuz. OTC işlemlerindeki makas daha dar.
  • Teminat: FTT’ler türev işlemleri için teminat olarak kullanılabilecek. Bu aynı zamanda FTT için talebi de artıracak.
  • Gelirlerin paylaşılması: FTX yaptığı simülasyon testlerinde büyük market hareketlerinin sonucunda elde ettikleri kazançların, FTT token sahipleri arasında paylaştırılabileceğini görmüş.
  • Kaldıraçlı token listeleme ücreti: FTX borsasında listelenmek isteyen kaldıraçlı tokenler FTT kullanarak işlem ücretlerini ödeyebilecek.
  • FTX uygulama satışları: FTX ilerleyen dönemde OTC platformunun veya borsa altyapısını satarsa ödemeyi FTT ile alacak.
  • TX’in belkemiği: FTT, FTX ekosisteminin ayrılmaz bir parçası. Bundan dolayı gelecekte daha fazla kullanım alanı olacak.
  • FTT Stake: FTT tokenleri FTX platformu üzerinde stake’lenebiliyor. Kullanıcılar platforma ödünç verdiği FTT tokenleri karşılığında FTT kazanabiliyorlar. Stake’lenen FTT miktarına göre kazılan FTT ve avantajlar artıyor.

FTT Tokenleri Nereden Alınır?

Başlangıçta 350 milyon FTT token’i basıldı.  FTT tokenleri FTX borsasından USD ve USDT karşılığında satın alınabilir. Aynı zamanda FTT Binance ve Huobi’de işlem görüyor. FTT 2021 yılı başlarından beri giderek yükselen bir grafiğe sahip. Binance’in BNB ile yarattığı sinerjiyi kendi ürünleriyle yaratmak isteyen FTX kripto para piyasasında kalıcı olmayı hedefliyor.