Kripto Para Kredi Platformu Creditcoin (CTC) Nedir?

Giriş Kripto para dünyasına bakıldığında en iyi kripto paraların kendi blockchain’lerine sahip olduğunu görürüz


Giriş

Kripto para dünyasına bakıldığında en iyi kripto paraların kendi blockchain’lerine sahip olduğunu görürüz. Bu sayede projeler kendi blockchain’leri üzerinde söz sahibi olabilir ancak kapalı bir sistem yarattıkları da söylenebilir. Creditcoin bu konudaki genel geçer düşünceyi değiştirmeyi amaçlıyor. Farklı blockchain değerlerini doğrudan bir protokolle birleştirmeyi düşünen Creditcoin geliştiricileri böylece farklı blockchain’lerin birleşiminden oluşan bir blockchain ağı oluşturacak. Ek olarak kredi sistemi çalışırken bir yandan da kredi tarihi değiştirilemez biçimde kaydedilmiş olacak. Projenin arkasındaki şirketlerin yüksek koltuklarında dikkate değer isimler oturuyor: Coinbase CEO’su Barian Armstrong ve YouTube kurucularından Steve Chen.

Creditcoin Ekosistemi

Blockchain ortaya çıkmadan önce herkes tarafından paylaşılan objektif bir veri akışı sağlamak mümkün değildi. Veri ve bilgilerin tasdiklenmesi için merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyuluyordu. Tabii ki günümüzde veri tabanları merkezi bir usulle saklanmaya devam ediyor. Doğal olarak bilgilerin satılması ya da ana sağlayıcının fiziksel sıkıntılar yaşaması bütün sistemi etkiliyor. Fakat şimdi blockchain sayesinde aracı olmadan güvenli bir şekilde finansal işlemler yapabiliyoruz. Blockchain’in finansal devrimin kapılarını araladığını söyleyebiliriz. Diğer yandan bu demek değildir ki Blockchain sihirli bir değnek gibi dokunduğu her şeyi mükemmel yapıyor. Blockchain halen geliştirilen yeni bir teknoloji, barındırdığı potansiyele ulaşması ve hali hazırdaki ölçeklendirme gibi problemleri aşması gerekiyor.

Blockchain pazarı günümüzde kendini kanıtladı ve başarılı oldu. Yıllar içerisinde blockchain’in adı giderek yaygınlaştı ve yeni projeler halen piyasaya çıkmaya devam ediyor. Kripto para piyasası değeri yüzlerce milyar dolar değer görüyor, altcoin’ler bir yana Bitcoin tek başına bile inanılmaz yatırımcı çeken bir güç. Buna rağmen fiat para birimleri halen finansal ekosistemlerin vazgeçilmezi. İşlem süreleri, zaman zaman yüksek işlem ücretleri ve yüksek volatilite kripto paraların kendilerini bir ödeme sistemi olarak kabul ettirmesini önüne geçti. Tabii ki dünya fiat para birimlerine alışık olduğu kadar henüz kripto para birimlerine alışmadı. Her büyük değişimin başlangıcında olduğu gibi bu alışma süreci oldukça uzun süreceğe benziyor.

Creditcoin’i yaratan Gluwa ve Aella Credit yukarıda bahsettiğimiz sorunlara çözüm olmayı amaçlıyor. Kripto para ekosisteminin bütün potansiyeline ulaştırmayı hedefleyen Creditcoin geliştiricileri fiat ve dijital birimleri birbirine yakınlaştıracak. Creditcoin geliştiricileri pazarın büyümesi adına birleşmiş blockchain ve ekosistemlerin olması gerektiğini savunuyor. Özünde, Creditcoin Satoshi Nakamoto’nun öngördüğü şekilde herkes için sağlam bir para birimi yaratmayı planlıyor.

Merkezsiz Kredi Platformu

Creditcoin ağının odak noktası blockchain teknolojisinin kripto para değerleri için saydam bir kredi pazarı oluşturması olacak. Böylece kullanıcılar finansal risklerden kısmen korunacak. Ek olarak aracılar da ortadan kalkacak. Böylece kullanıcıların 3. Bir partiye güvenme mecburiyeti olmayacak.

Diğer kripto para platformlarının aksine Creditcoin kendi blockchain’ini oluşturmuyor. Geliştiricilerin yarattığı protokol diğer blcockhain’lerden oluşan bir ağı meydana getiriyor. Blockchain’leri birleştirme özelliği güvenlik ve saydamlık gibi avantajlar sağlıyor. Bu sayede fon toplayıcıları ve kredi almak-vermek isteyenleri doğrudan birbirine bağlamış oluyor.

Creditcoin Nasıl Çalışır

Creditcoin spesifik olarak merkezsiz bir kredi ağını yatırım pazarına ulaşabilen dijital cüzdanlara dönüştürüyor. Sistemin devamlılığını sağlayan birkaç etken mevcut. Bunlardan ilki sistemin kullanıcılarına kapital sağlayan madenciler, paralarının karşılığında Creditcoin kazanıyorlar. Creditcoin’in madenci gücü doğrudan yatırım yapanlara bağlı görünüyor bu yüzden madenciler ellerindeki bütün parayı kullanmaları için fon toplayıcılarına ödünç verirler. Böylece alınabilecek en yüksek miktarda faiz oranına sahip olurlar ve sistemin sağlamlaşmasına katkı sağlarlar.

Diğer yandan madenciler kendi parametrelerini seçebildikleri için risklere karşı korunurlar. Ağ etkili bir biçimde yatırımcı ve fon toplayıcılarını belirli şartlar altında birleştirdiği için taraflar arasındaki veriler blockchain’e kaydediliyor. Blockhain değiştirilemez olduğundan dolayı kaydedilen veriler sonradan manipüle edilemiyor. Böylece kredi sağlayıcıların için tutarlı bir veritabanı oluşuyor ve sicili iyi olan ve kredi almak isteyenlerin de iş kolaylaşmış oluyor.

Creditcoin whitepaper’ında şu ifadelere yer verildi:

Tek bir işi mükemmel yapabilecek basit bir blockchain tasarlamayı hedefliyoruz: blockchain tabanlı borç verme işlemleri… Çok yönlülüğümüzü kullanıcılarımızın yaratıcılığına borçluyuz.

Creditcoin geliştiricileri gelecekte kripto paralar dışındaki ekonomiye de genişleme planları olduğunu belirtiyor. Geliştiriciler imdiye kadar sadece kripto para kullanıcılarına hizmet sunduklarının altını çiziyorlar. Kripto para borsalarının ve stabilcoin’lerin kripto para alanına kapı tutucu gibi hareket ettiğini öne süren Creditcoin geliştiricileri, ucuz ürünlerle değeri sürekli artmakta olan bir endüstriyi boğmanın mantıksız olduğunu ekledi.

Creditcoin’in gelecek planlamasında 3 adım bulunuyor;

  • Teknolojik uygulamalar geliştirmek
  • Creditcoin kullanılarak doğrudan tahvillerin yaratılması
  • Tahvil türevleri marketini açmak

Creditcoin geliştiricileri 2. aşamada olduklarını belirtti ve geliştirmelere devam ediyorlar. Kullanıcıların kredi geçmişlerini kullanarak tahvil oluşturulmaya başlandı. Markette yeteri kadar tahvil olduğunda tahvil türevleri marketi aşamasına geçilecek. Ethereum ICO konseptini oluşturarak kripto para sistemi içerisindeki likidite sağlama sorununa cevap aradı. Creditcoin ise fiat tabanlı blockchain çözümleri üreterek bütün kripto para alanına likidite sağlamayı hedefliyor. Creditcoin’in arkasındaki isimler bu gelişmenin kripto para alanını geniş kitlelere yayacağını söylüyor.

CTC Fiyatı

Creditcoin 2021’in şubat ayında bir anda ilgi çekmeye başladı. Avantajlı madenciliği ve projenin arkasında güvenilir isimlerin olması CTC fiyatını da büyük oranda etkiledi. 8 Şubat 2021’de sadece 0.83 dolardan işlem görürken 13 Mart’a gelindiğinde CTC değeri 8 dolara kadar yükselmişti. CTC şu anda Bittrex ve OKEx’de işlem görüyor.