Fugu Finance (FUGU) Nedir? FUGU Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Fugu Finance çeşitli kripto paralar üzerinden staking yoluyla ödül kazanılabildiği bir DeFi platformudur


Giriş

Fugu Finance çeşitli kripto paralar üzerinden staking yoluyla ödül kazanılabildiği bir DeFi platformudur. Proje %100 topluluk tarafından geliştiriliyor ve destekleniyor. Platform başlangıçta Binance Smart Chain üzerinde kuruldu, ilerleyen zamanlarda Fugu Finance’in kendi ağına göç etmesi ya da ayrı bir blockchain oluşturması bekleniyor.

Fugu Finance geliştiricileri her insanın kendi parasını, verisi ve kimliği üzerinde tam kontrol sahibi olması gerektiğine inanıyor ve projelerinin merkezine de bu inancı alıyorlar. Fugu Finance geliştiricilerine göre DeFi protokolleri milyarlarca insanın temel haklarının garantiye alınmasında yardımcı olacak.

Bu hedeflerle yola çıkan Fugu Finance DeFi ürünü Fugu farm’ı sunuyor. Fugu farm’ın DeFi coin’lerini kazanmak için en uygun yer olacağı iddia ediliyor ve geliştiriciler kullanıcılar için en iyi oranları sunacaklarını belirtiyorlar.

Fugu Finance’e Genel Bakış

Platformdaki likidite sağlayıcıları yani LP’ler likidite havuzlarına yaptıkları katkılar karşılığında birden fazla ödül kazanabiliyor. Bunu gerçekleştirmek için iki yol var: İlki herhangi bir ağa Fugu coin’lerini stake ederek bunun sonucunda belirli sürelerle ödül kazanmak yoluyla gelir elde edilmesi. İkincisi ise özel olarak Fugu Finance’in ortaklık kurarak oluşturduğu “farm” adı verilen ve LP’lere kazanç sağlayan sistemler.

Fugu Finance platformunda yer alacak bazı kripto paralar

Fugu Finance protokolünün temelde iki Fonksiyonu bulunuyor; staking ve APY (yıllık faiz getirisi). Bu fonksiyonlara bir göz atalım.

Staking

Platformda yer alan bütün likidite havuzları çeşitli şekillerde destekleniyor. Çoğu likidite havuzunda birkaç BEP-20 tokeni havuzu destekliyor. Böylece havuzdaki rezervin hangi oranda kullanıcılara ait olduğu sabitlenmiş oluyor.

Likidite havuzu sahipleri kendi gelirlerini ve bonus getirilerini görüntüleyebiliyor ve belirli bir süre sonra çekebiliyorlar. Kullanıcıların staking yapabilmeleri için bir baraj bulunuyor. Staking yapmak isteyen kullanıcıların minimum 2 milyar FUGU’yu stake etmeleri gerekiyor. Staking süreleri için de belirli bir zaman aralığı şart koşuluyor. Kullanıcılar en az 14 gün en fazla 1 yıl süreyle stake ettikleri kripto paralarını tutabiliyorlar.

Yıllık Faiz Getirisi (APY)

Likidite sağlayıcıları ne kadar FUGU kazanacaklarını DeFi platformu üzerinden tahmini olarak görebiliyorlar. Platform bu tarz hesaplar için kullanıcılara araçlar sunuyor. Böylece kullanıcılar stake etmek istedikleri miktarı ve kripto paralarının ne kadar sistemde kalabileceğini görüntüleyebiliyor. Buna göre kullanıcılar kendi planlarını oluşturabiliyor.

Faizler yıllık olarak belirtilse de stake’lenen kripto para miktarı ve süreye göre yeniden hesaplanıyor ve ona göre ödüller dağıtılıyor. Ayrıca Fugu Defi içerisindeki bütün veriler herkese açık ve herkes tarafından görüntülenebiliyor.

FUGU Tokenleri

Platformda kullanılan ana token FUGU olacak. Fugu Finance platformu Binance platformunun sunduğu BEP-20 blockchain’inde inşa edildi. Bu nedenle FUGU tokenleri BEP-20 standardını kullanıyor. Fugu Finance geliştiricileri satabildikleri kadar token sattıktan sonra kalan tokenleri yakacaklarını ifade ediyor. Böylece market değerinin artırılması planlanıyor.

FUGU temel olarak stake işlerinde kullanılması için tasarlandı. BEP-20 destekli cüzdanı bulunan herkes FUGU gönderebiliyor, alabiliyor ya da FUGU tokenlerini saklayabiliyor. Bütün işlemler Binance Smart Chain üzerinde görülüyor. Akıllı sözleşmeler işlemlerin doğru yapılmasını ve sistemin düzgün çalışmasını sağlıyor.

FUGU Token Dağılımı

FUGU tokenlerinin toplam arzı 100 trilyon olarak belirlendi. Tokenler başlangıçta ve süreç içerisinde şöyle dağıtılacak:

  • %60 Ön satış ve Airdrop
  • %20 Likidite için Pancake’de tutulacak
  • %20 staking likiditesi için saklanıyor
  • Eğer tokenlerin tamamı satılmazsa artan tokenlerin yakılacağı belirtiliyor.

FUGU ve DeFi Riskleri

Platformun resmi internet sitesine göre bazı riskler ön palana çıkartılıyor. Fugu Finance tamamen gönüllü geliştiriciler tarafından geliştirildi. Yatırım yapılan DeFi protokollerinin değerinin değerlendirilmesi kullanıcıya bırakılmış durumda. Bu yüzden resmi sitesine göre Fugu yaşanabilecek zararlardan kendilerinin sorumlu tutulamayacağının altını çiziyor.

DeFi protokolünün sorunlarının olduğunu belirten Fugu Finance geliştiricileri doğal olan bazı sıkıntıların halen devam ettiğini öne sürüyor. Karşılaşılabilecek bazı sorunlar şöyle sıralanmış:

  • Yüksek derecedeki dalgalanmalar
  • Sanal değerlerin kısmen ya da tamamının kaybedilmesi
  • Bazı hükümetlerin sanal değerlere karşı yaptığı düzenlemeler
  • Market manipülasyonu
  • Hatalar, hack’lenmeler, kötüye kullanmalar ya da önceden bilinemeyen Binance Smart Chain sorunları
  • Cüzdan anahtarlarının kaybedilmesi
  • Binance Smart Chain’e yapılan DdoS saldırıları, phising

Topluluk ve Fugu Finance kullanıcıların yukarıdaki riskleri göz önünde bulundurarak hareket etmesini ve gerekirse finansal danışmanlarına başvurmalarını öneriyor.

Fugu Finance’in Pazarlama Planı

Fugu Finance oldukça agresif ve hızlı bir pazarlama stratejisini takip ediyor. Platform başlatıldığı andan itibaren 60 farklı ülkeden kullanıcıya ulaşmayı planlıyor. Bunun için Airdrop’ları ön plana çıkarmış durumdalar. Kullanıcılar referans link’lerini paylaşarak referans oldukları kullanıcının aldığı airdrop miktarının %50’sini kazanabiliyor.

Bu uygulamadaki amaç Fugu DeFi platformu üzerindeki ilgiyi olabildiğince canlı tutmak. Son aylarda özellikle sosyal medya üzerinden çalışmaları yoğunlaştıran Fugu platformu hedefini tamamlamış görünüyor. Başlıca Twitter, Reddit, YouTube üzerinden birçok reklam yapan Fugu bu yolla güçlü marka oluşturmayı hedefledi.

Fugu Finance’in Yol Haritası

Fugu Finance yol haritasındaki 2. adımı 22 Haziran itibariyle gerçekleştiriyor. Öncelikli olarak Binance Smart Chain üzerinde bulunan protokol Pancakeswap’da da kullanılabilir oluyor. Ayı zamanda tokenin ön satışı da 22 Haziran 2021 itibariyle son bulacak. Kullanıcılar dilerlerse BEP-20 destekleyen cüzdanlarıyla token satın alabiliyorlar.

Bu yıl için Fugu Finance’in önünde birkaç hedef bulunuyor. Bunlardan ilki yeni ortaklıklara imza atmak ve staking havuzlarını devreye sokmak. Teknik açıdan ise zincirler arası bir köprü kurarak bütün blockchain’lerde kullanılmak üzere ayarlanacak.

Fugu Finance yol haritası

Yılın son çeyreğinde ise NFT marketi hizmete sunulacak. Kullanıcılar kendi NFT’lerini Fugu Finance üzerinde yaratabilecekler. Henüz bir nasıl bir geliştirme olacağı açıklanmasa da Fugu Finance 2.0 geliştirmeleri tamamlanacak.