Harmony (ONE) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Giriş Harmony, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik çalışmaları arasında bir köprü olarak tasarlanmış, merkezi olmayan bir Blockchain platformudur

Harmony nedir

Giriş

Harmony, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik çalışmaları arasında bir köprü olarak tasarlanmış, merkezi olmayan bir Blockchain platformudur. Veri paylaşımına, değiştirilebilen ve değiştirilemeyen (NFT) varlıklara pazar yeri yaratmak amacıyla ortaya çıkan bir projedir. Fakat bu proje iki değişkeni özellikle daha verimli hale getirmek üzerine yoğunlaşır. Gecikme süreleri ve işlem ücretleri üzerine verimlilik konusunda sıfırdan geliştirilen Harmony Blockchain’i “full-stack” yaklaşımı ile yalnızca ölçeklenebilir, güvenli ve ek olarak verimli, parça tabanlı (sharding) bir Blockchain oluşturuyor.

Kısaca Harmony , geleceğin merkezi olmayan ekonomisini güçlendirmek için tasarlanıp yüksek verimli, düşük gecikme süreli ve düşük ücretli bir fikir birliği platformu sağlıyor. ONE Coin ise bu Harmony Blockchain projesinin yerel tokenidir. Bu token ağı geliştiren, güvence altına alan ve yöneten geliştiriciler, doğrulayıcılar, pay sahipleri, yatırımcılar ve Harmony topluluk üyeleri dahil olmak üzere çeşitli katılımcıları teşvik ederek, ödüllendirilmesini sağlar.

Harmony Kısa Tarihi?

Harmony, IEO’dan önce 2018’de bir startup olarak projelerine başladı. Fon yaratma projesi Nisan 2019’da 18 milyon doları yatırım toplamayı başardı ve diğer birçok yatırımcının dikkatini çekti. ONE Token’larının 2,8 milyardan fazlası yatırımcılar tarafından satın alındı ​​ve bunların 12,6 milyarı ön madencilik için ayrıldı. Haziran 2019’da ana ağını başlattıktan sonra, Harmony çok iyi bir büyüme kaydetti ve Haziran 2020 itibariyle ağın merkeziyetsizleşmesine yardımcı olan 1000’den fazla node’a sahip oldu. Proje ayrıca orijinal olarak verilen ERC-20 ve BEP-2 Token yerine, kendi yerel token sistemine geçmiş durumda. Son olarak, proje Etkili Teminat Kanıtı’na (EPoS) dayalı bir stake sistemi uygulamakta.

Harmony Nasıl Çalışır?

Harmony projesi iddia ettiği ölçeklenebilir bir Blockchain oluşturma hedefleri doğrultusunda, mutabakat protokolü, dahili sistemler ve ağ mühendisliği gibi pek çok konuda yeni ve gelişmiş inovasyonlara imza attı. Proje bu şekilde başka Blockchain’lere uygun olmayan dApps (Decentralised Applications) uygulamalarına platform hazırlayabilir hale getirildi. Söz konusu dApps’ler arasında, merkezsiz borsalar, yüksek verimli ödeme sistemleri ve nesnelerin interneti gibi uygulama alanlarını saymamız mümkün. 

Harmony’nin gelişimi, hiçbir platformun merkeziyetsiz ve ölçeklenebilirlik arasında tatmin edici bir denge sağlayamadığı fikrine odaklanarak sürdü. Bu fikre dayanarak da Harmony, kripto para birimlerinin gerçek dijital para haline gelmesini engelleyen yapısal sınırlamalardan kurtulmak istiyor. Harmony öncelikle, artan popülaritesi ile performans yaratan ve ödeme sistemiyle kullanım maliyetlerini artıran Bitcoin’in karşılaştığı gibi ölçeklenebilirlik sorunlarını ele alıyor. Bunun yerine Harmony, yalnızca işlem doğrulama ve ağ iletişimini değil, aynı zamanda blok zinciri durumunu da kapsayan derin bir parçalama teknolojisi (Sharding) uyguluyor. Tam ölçeklenebilirlik teklifi, modüler yaklaşımından kurtulmaya ve uzlaşıyı “ölçekte” çözmeye odaklanıyor. Bu, merkeziyetsizliğe zarar vermeden performansı artırmak için birden fazla fikir birliği algoritması, ağ oluşturma ve sistem katmanına eklenen optimizasyonları içermekte.

Harmony’nin ölçeklenebilirlik ve verim vaatlerinin çoğu, Hızlı Bizans Hata Toleranslı protokolünün (FBFT), ağın boyutuna göre ölçeklendirme ve bağlantı gecikmesini etkin bir şekilde ele almak için paralel işlemi kullanma becerisine dayanmaktadır. Ağ topolojisi, daha hızlı fikir birliğine ulaşma ve mesaj alışverişi sağlamak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda, Harmony, protokolünü daha geniş bir cihaz yelpazesinin fikir birliği oluşturmaya katılmasına izin verecek şekilde çalıştırmak için tasarlanmış bir çekirdeğe sahiptir ve böylece merkeziyetsizliği güçlendirilir. Derin parçalama (Sharding) sürecinin kendisi, güvenli, kolayca doğrulanabilir ve ölçeklenebilir olarak tanımlanan dağıtılmış rastgelelik oluşturma (DRG) prosedürüne dayalı uyarlanabilir işlem kanıtı modeline dayanır.

Harmony’nin Sharding İşlemi Nasıl Çalışır?

Sharding, ağ geliştiricilerinin Blockchain tabanlı platformların işlem hızlarını artırmayı amaçladıkları yöntemlerden biri olarak ortaya çıktı. Harmony, Blockchain durumunun derinlemesine parçalanmasını planladı. Bu yaklaşım, hem işlem hem de fikir birliği katmanlarında paylaşmayı içeriyordu, buna dayanarak, node’lar işlemde rol oynayabilen diğer node’ları belirleyebilir ve mutabakat oluşturma prosedürünün bir parçası olarak yalnızca aralarında işlem yapabilir hale gelir.

Bunun paralel işlem kapasitesini ve dolayısıyla platformun iş hacmi performansını iyileştirmesi beklenmektedir. Son olarak, blok zinciri durumunun tamamını node’lar tarafından saklama ihtiyacının ortadan kaldırılması, daha küçük kapasiteli cihazların ağ üzerinde Node haline gelmesine izin verir. 

Harmony (ONE) Coin Nedir?

Harmony platformu, kullanıcıların ekosisteme katılmasına izin veren ve çeşitli eylemler için bir ödeme mekanizması görevi gören yerel ONE Token tarafından desteklenmektedir. Harmony Blockchain’ini kullanarak geliştiriciler ve işletmeler, çeşitli paydaşların hedeflerinde ve teşviklerinde uyum sağlamasını sağlar. Harmony ekosisteminin çarklarını, ona katılımı sağlayarak ve ağdaki çeşitli etkinlikler için ödeme aracı olarak hizmet vererek çalışır durumda tutar. Bu, aşağıdaki üç şekilde mümkün olur:

  • One Token, Harmony ile kullanılan fikir birliği modelinde pay olarak kullanılır. Sahipler blok ödülleri kazanabilir ve sistemi sağlıklı tutmak için teşvik edilir.
  • Token’lar, işlem ücretleri, depolama ücretleri ve gaz ücretleri dahil olmak üzere çeşitli ücretleri ödemek için kullanılır.
  • ONE Token’ın yardımıyla, sahiplere platformun yönetim sisteminin bir parçası olarak oy hakları verilir.

Harmony (ONE) Coin Nasıl Alabilirim?

ONE coin Binance, BitMax gibi kripto borsalarında, Ethereum ya da BNB coin ile takas edilebilir, satın alınabilir, satılabilir ve tutulabilir. 

Harmony’nin Arkasındaki Ekip

Harmony’nin arkasındaki ekip girişimcilerden, mühendis ve akademik araştırma uzmanlarından oluşuyor. Google, Amazon, Apple, Microsoft gibi bir dizi başarılı şirketlerde geçmişleri bulunan bu ekip, Apple’ın Siri’si ve Google Haritalar gibi dünyanın en büyük sistemlerinde tecrübe sahibiler. Ekip oldukça küçük olmasına karşın (20 çalışan ve 4 işbirlikçisi) yine de oldukça başarılı işlere imza atıyor. Ekibin CEO’su ve lideri, hayatını derleyiciler ve güvenlik protokolleri üzerinde çalışarak geçirmiş hırslı bir yazılımcı olan Stephen Tse, Pennsylvania Üniversitesi’nde güvenlik protokolleri ve derleyici doğrulaması üzerinde doktora yaptı.