Helium (HNT) Nedir? Yeni başlayanlar İçin Temel Rehber

Günümüz teknolojileri o kadar çok veriye ev sahipliği yapıyor ki artık kendi aralarında bu verileri paylaşarak işlerini daha verimli hale getirebiliyorlar


Günümüz teknolojileri o kadar çok veriye ev sahipliği yapıyor ki artık kendi aralarında bu verileri paylaşarak işlerini daha verimli hale getirebiliyorlar. Nesnelerin interneti dediğimiz bu teknoloji, şu an birçok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Akıllı evler, akıllı asistanlar, sürücüsüz otomobiller ve hatta evimizdeki kahve makinesi bile artık IoT dediğimiz, nesnelerin interneti ile koordineli çalışabiliyor. Nesnelerin interneti, kurulu ağ üzerinden diğer cihazlara veya sistemlere bağlanmak ve veri alışverişinde bulunmak için sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle birlikte kullanılarak işlevlerini bir bütün halde gerçekleştirmelerini amaçlıyor.

Helium ise, nesnelerin interneti (IoT) cihazları için merkeziyetsiz bir Blockchain tabanlı ağ olarak karşımıza çıkıyor. IoT cihazları bu sisteme bağlanabiliyor, diğer cihazlarla iletişim haline geçebiliyor.

Helium (HNT) Nedir?

Takma adı “halkın ağı” olan Helium, ağa kapsama alanı sağlamak karşılığında yeni bir kripto para birimi şeklinde para kazanan, ağ kullanıcıları tarafından kullanılmakta ve işletilmektedir. Helium, nesnelerin interneti mantığı ile çalışan cihazlar (LoRaWAN özellikli) için merkeziyetsiz Blockchain tabanlı bir ağ projesidir. İleride değineceğimiz Hotspot’ları kullanarak, düşük güçlü kablosuz cihazların aralarında iletişim kurmalarına ve düğümler (node) ağı üzerinden veri alışverişinde bulunmalarını sağlar. Böylece diğer ağ bağlantılarılarına kolaylıkla erişilebilir ve merkeziyetsiz bir şekilde geliştirilip, işlevlerini yerine getirebililer. 

Helium Blockchain’i, merkezi olmayan kablosuz ağların oluşturulmasını teşvik etmek için oluşturulmuş tamamen yeni, açık kaynaklı, halka açık bir Blockchain’dir. Bugün, Helium Blockchain’i ve on binlerce Hotspot, dünyadaki en büyük LoRaWAN Ağına erişim ve hizmet sağlamaktadır. Bununla birlikte bu ağ için çalışan madenciler Helium coin (HNT) ile ödüllendirilmekte ve bu ödül sistemi ile birlikte kripto para borsalarında işlem yapabilmektedir.

Helium Kurucusu Kimdir?

Helium’un üç kurucu ortağı olan Amir Haleem, Shawn Fanning ve Sean Carey şirketi 2013’te faaliyete geçirdi. Haleem’in aktif bir e-Spor takımı ve oyun geliştirme geçmişi bulunuyor. Fanning ise, 1990’ların sonunda ilk ana akım internet servislerinden biri olan ünlü müzik paylaşım servisi Napster’ı geliştirmesiyle tanınıyor. Bu sırada Carey, Helium’dan önce, PayPal tarafından alınan reklamcılık optimizasyon şirketi Where’in de dahil olduğu birçok yerde geliştirici rolünde bulundu. Helium’un şu anki ekibi, şirketin dediğine göre “radyo ve donanım, imalat, dağıtık sistemler, eşler arası ve blockchain teknolojileri” konularında tecrübeli personelden oluşuyor.

Helium Nasıl Çalışır?

Helium ağı nesnelerin interneti üzerinden geliştirilen sistemleri, cihazlar ile bağlantılı hale getirir, bunları LoRaWAN ağı ile bir bütün şeklinde yapar. LoRaWAN ağı, Semtech’in LoRa modülasyon şemasını kullanan noktadan noktaya çalışan bir ağ protokol sistemidir. Ayrıca, birden çok ağ geçidinin bağlandığı bir bulut yapısı bileşeni de içerir. Bu ağ ile birlikte çalışan Helium Hotspotları, aralarına iletişim kurarak cihazlar arasındaki iletişimi sağlar. Bu Hotpoint’ler işlemleri birbirine iletir ve bunun karşılığı olarak Helium coin ile ödüllendirilir. Helium Blockchain bu sayede yeni bir kripto para birimi olan HNT’ ile kablosuz ağ kapsama alanı oluşturan madencileri ödüllendiren bir teşvik modeli oluşturur. Bu ödüllendirme kısmına değineceğiz. Helium bir ağ oluşturmak adına Hotspot denilen cihazları kullanır. Bu cihazlar oldukça basit yapıda ve kolay kullanıma sahiptir. Aslına bakacak olursak her Helium Hotspot’un iki amaca hizmet ettiğini söyleyebiliriz: yarı kripto madencisi, yarı kablosuz ağ sunucusu. Bir Hotspot için sadece güç kaynağına bağlayıp, onu mevcut bir WiFi ağına bağlamak yeterlidir, Helium veya ağı kullanan başka bir şirket ile herhangi bir hesap veya üyelik gibi şeyler oluşturmaya gerek yoktur. İnternete bağlandıktan sonra, Hotspot’lar otomatik olarak birbirleriyle iletişim kurmaya başlar, IoT cihazlarının daha sonra bağlanabileceği ve birbirleri arasında veri aktarmaya başlayabileceği geniş ağ alanı oluşturan uzun menzilli radyo dalgaları yayınlar. Şimdi bu ağ oluşturuculardan (rehber yazım tarihi itibariyle) 28.560 adet olduğunu ve IoT cihazlarının bunlara bağlanıp veri akışında bulunabildiğini düşünün. Tüm bu ağ içerisinde cihazlar birbirleriyle hızlı ve düşük maliyetle iletişim kurabilirler. İşte bu noktada Helium’un CEO’sunun şu yorumları akla geliyor:

“İnsanları AT&T’nin kendi minyatür versiyonu olmaya teşvik edebildik. Kendi operatörleri; kendi paralarını kendileri kazanıyorlar.”

Helium Coin (HNT) Nedir?

Helium Coin (HNT), diğer kripto paralar gibi alım-satım veya elde tutma işlemlerin yapılabildiği bir kripto para birimidir. Helium, iki jetonlu bir sistemle desteklenen tamamen yeni, sıfırdan oluşturulmuş bir Blockchain üzerine kuruludur. Benzersiz bir “proof of Coverage” fikir birliği mekanizması kullanır; bu, Hotspot’ların ağa, söyledikleri kişi olduklarını ve bulunduklarını söyledikleri yerde bulunduklarını ve bunu nasıl kanıtlayacklarını gösterir.

İlki Hotspot’lar tarafından, ağa kablosuz kapsama alanı sağlarken, aynı zamanda matematiksel kanıtları da çözerek elde edilen Helium jetonlarıdır. İkincisi, ağ kullanıcılarının (Lime ve InvisLeash gibi ağı kullanan şirketlerin) kablosuz bant genişliğinin ücretini ödemek için kullandıkları birim olan “Veri Kredisi” olarak adlandırılır.

Veri Kredileri değiştirilemez ve devredilemez ve her Veri Kredisi, bir kullanıcıya Helium ağında bir bayt veri yetkisi verir. Bunu bir havayolu mili, bir cep telefonu dakikası veya bir geçiş bileti olarak düşünebilirsiniz. Helium’un CEO’su Haleem’in deyişiyle: “tek amacı veri satın almak ve kablosuz ağ üzerinden veri göndermek”olan bir araç. Veri Kredisi almanın tek yolu, Helium Coin’lerini dönüştürmek ve harcamaktır.

Helium’un CEO’su, planının ağ kapsama alanı fiyatını Veri Kredisi açısından sabit tutmak olduğunu, böylece bir Veri Kredisinin bayt başına 0,0000002 dolara mal olacağını söyledi. Yani, bir Helium Coin’i 10 dolardan işlem görüyorsa ve bir Coin kullanırsanız, o zaman 200 milyon Veri Kredisi elde edeceğiniz anlamına gelir. 

Nereden Helium Coin (HNT) Alabilirim ?

Helium Coin (HNT) Bilaxy, Binance, Coinbase ve Hotbit gibi kripto para borsalarında listelenmiş durumda. İstediğiniz kripto para borsasından, Helium Coin alabilir, satabilir veya tutabilirsiniz. 

Maksimum arzı 230 milyon olarak belirlenen HNT’nin 50 yıl içerisinde maksimum arza ulaşacağı düşünülüyor. Rehberimizin yazım tarihi itibariyle CoinMarketCap verilerine göre HNT 16.52 dolardan işlem görüyor.

HNT Madenciliği Nasıl Yapabilirim?

Helium diğer kripto paralara benzer bir madencilik imkanı sunmuyor. Tamamen farklı bir sistem ile Hotspot cihazlarına sahip olmanız gerekiyor. Resmi sitelerinde 5 farklı türü bulunan bu cihazlar hem size HNT kazandırıyor, hemde çevresindeki IoT cihazları için bir ağ paylaşımcısı görevi görüyor. 

Helium Ağının Geleceği

Gün geçtikçe büyüyen veri trafiği ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte git gide daha akıllı cihazlara ev sahipliği yapan dünyamız, bunun beraberinde çok güçlü bağlantılara ihtiyaç duyuyor. Eğer ki vadedilenleri gerçekleştirebilirlerse, Helium’un devrimsel potansiyele sahip olacağını söyleyebiliriz. Fakat hem cihazların az oluşu hemde ağ alt yapısının oturmaması sebebiyle bunu söylemek için çok erken. Blockchain teknolojilerinin ve akıllı cihazların yaygınlaşması ile bu tür projelerin hayatımızda yer alacağını ön görebiliriz.