Yatırım araçlarına yönelmeden ve kararınızı vermeden önce yararlanabileceğiniz birçok indikatör bulunur. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan bu indikatörlerden yararlanarak yatırımlarınızı daha doğru bir şekilde yönetebilirsiniz. Yatırım araçlarına karar verilmesinin yanı sıra trendlere dair ön görülerde bulunmanızı da sağlayan bu teknik göstergeler size bir yol gösterici konumunda yer alır. Bunlardan biri de aşırı alım ya da aşırı satım durumlarını gösteren RSI (göreceli güç endeksi) göstergesidir. RSI’dan türetilen bir indikatör olan stokastik RSI ya da stokastik RSI, bu nedenle göstergenin göstergesi olarak kabul edilir. Stokastik RSI, teknik analiz kapsamında tüm yatırım araçlarında olduğu gibi kripto paralarda da sıklıkla kullanılan bir indikatör olarak bilinir.
Stokastik RSI Nasıl Çalışır?
RSI (göreceli güç endeksi)’dan türetilen bir indikatör olan stokastik RSI’ın çalışma mantığı RSI ile paralellik gösterir. Stokastik RSI çoğunlukla 0 ve 100 arasında hızlıca gidip gelir. Stokastik RSI çizgisi, temel bir indikatör olan RSI çizgisinin üzerinde yer aldıkça fiyatın güçlendiği ve alımların hızlandığı manası taşır. Bu da size teknik analiz sınırları içerisinde fiyatın yükselebileceğinin sinyalini verir. StokRSI çizgisinin, RSI çizgisinin altında kalması ise tam tersi bir mana taşıyarak, fiyatın güç kaybettiğini ve yükselme ihtimalini zayıf olduğunu gösterir. Buradan hareketle kripto para yatırımlarınıza yön verebilirsiniz. Ancak her indikatör için geçerli olan durum, stokastik RSI için de geçerlidir. Yani yatırım yapmak için tek başına bir yeterlilik sergilemez ve yüzde yüz oranında başarı getirmez. Bunun için diğer indikatörlerden de destek almak gerekir. Özellikle stokRSI kullanan traderlar, hareketli ortalamalardan da destek alır.
RSI ve Stokastik RSI Karşılaştırması
Stokastik RSI, RSI’dan yola çıkılarak elde edilen bir indikatör olduğundan benzer nitelikler taşır. Ancak bu benzerliklerin yanı sıra stokastik RSI’ın birtakım farklılıkları mevcut. Bu çerçevede ilk fark olarak stokastik RSI’ın daha hızlı hareket etmesi görülebilir. RSI ise genellikle daha yavaş hareket eden bir indikatör olarak bilinir. Bununla birlikte RSI temel olarak aşırı alım ve aşırı satım bölgelerine işaret eder. Stokastik RSI ise daha çok fiyatlar açısından trend dönüşlerini, yani fiyatların aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğini gösterir. Tüm nedenlerle stokRSI traderler için daha farklı ön görüler sunar.