Merkez bankası dijital para, fiat paranın dijital biçimidir. Mevcut CBDC kavramı doğrudan Bitcoin’den ilham almıştır. Ancak CBDC, devlet tarafından verilmeyen ve hükümet tarafından beyan edilen yasal ihale statüsünden yoksun olan sanal para ve kripto para biriminden de farklıdır. Bu yazımızda Merkez bankasının dijital parası hakkında merak edilen sorularını cevaplamaya çalışacağız.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Nedir?
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC), belirli bir ulusun (veya bölgenin) bir fiat para biriminin dijital biçimini temsil eder. Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ülkenin yetkili para otoritesi tarafından verilir ve düzenlenir.
İngiltere Merkez Bankası, CBDC’yi şu özelliklere sahip elektronik CB parası olarak tanımlamıştır:
- Rezervlerden daha geniş bir şekilde erişilebilir,
- Potansiyel olarak perakende işlemler için nakitten çok daha fazla işleve sahiptir,
- Diğer Merkez Bankası parası türlerinden ayrı bir operasyonel yapıya sahiptir ve potansiyel olarak farklı bir temel amaca hizmet etmesine izin verir.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ‘ni Anlamak
Dünyanın dört bir yanındaki geleneksel bankacılık düzenleme otoriteleri, bir blok zinciri ağında çalışan Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto para birimlerinin artan nüfuzunu kontrol etmek için mücadele etti. Bu tür sanal para birimleri, merkeziyetsiz ve düzenlemeden bağımsız yapıları nedeniyle büyük popülerlik kazanmıştır. Bu sebeple bir ülkenin düzenleyici otoritesinin (bir merkez bankası gibi) kapsamı ve kontrolü altında çalışan günümüzün geleneksel bankacılık sistemi için bir tehdit haline gelmiştir. Kripto para birimlerinin değerlemelerini yedeklemek için herhangi bir uygun rezerv bakımı konusunda netlik yoktur. Ek olarak, yeni kripto para birimlerinin piyasaya sürülmeye devam etmesi, dolandırıcılık, hırsızlık ve korsanlık olasılığı konusunda endişeleri de artırmıştır.
Bu tür kripto para birimlerinin büyümesini ve etkisini kontrol edemeyen, dünyanın dört bir yanındaki birçok önde gelen merkez bankası kendi kripto para sürümlerini piyasaya sürmek için çalışıyor. Çalışmaya henüz geçmeyen bankalar ise bunu gerçekleştirmeyi düşünüyor. Bu düzenlenmiş kripto para birimleri, merkez bankası dijital para birimleri olarak adlandırılır. Bu paralar belirli bir ülkenin ilgili para otoriteleri veya merkez bankaları tarafından işletilecektir. Dijital fiat para birimleri veya dijital temel para olarak da adlandırılan CBDC, bir ülkenin fiat para biriminin dijital bir temsili gibi hareket edecektir. Ayrıca altın veya forex gibi uygun miktarda parasal rezerv tarafından desteklenecektir.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC)’nin Özellikleri
Her CBDC birimi, kağıt bir faturaya eşdeğer güvenli bir dijital araç gibi davranacak ve bir ödeme modu, bir değer deposu ve bir hesap birimi olarak kullanılabilir. Benzersiz bir seri numarası taşıyan kağıt tabanlı bir kağıt para birimi gibi, her CBDC birimi de taklidi önlemek için ayırt edilebilir olacaktır. CBDC, Merkez bankası tarafından kontrol edilen para arzının bir parçası olacaktır. Bu sebeple madeni paralar, bonolar, banknotlar ve tahviller gibi diğer düzenlenmiş para biçimleriyle birlikte çalışacaktır. CBDC, her iki para birimi dünyasının da en iyi özelliklerini almıştır. Kripto para birimleri gibi dijital formun rahatlığını ve güvenliğini ve geleneksel bankacılık sisteminin düzenlenmiş, yedek destekli para dolaşımını getirmeyi amaçlamaktadır. Ülkenin belirli bir merkez bankası veya diğer yetkili para otoritesi, faaliyetlerinden yalnızca sorumlu olacaktır.
İngiltere Merkez Bankası (BOE), CBDC teklifini başlatan öncü oldu. Bunu takip eden ise, Çin Halk Bankası (PBoC), Kanada Bankası (BoC) olmuştur. Uruguay, Tayland, Venezuela, İsveç ve Singapur merkez bankaları gibi diğer ülkelerin merkez bankaları da CBDC teklifinin olasılık ve geçerliliği araştırıyor.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC)’nin Faydaları
Merkez bankasının CBDC’leri keşfetmesini teşvik eden ana potansiyel faydalar şunlardır:
Verimlilik: CBDC’ler, mevcut ödeme sistemlerindeki sürtünmeyi azaltabilir, potansiyel olarak maliyeti düşürür ve kesinliği sağlarken işlemlerin hızını artırır.
Daha geniş vergi tabanı: CBDC’ler potansiyel olarak efektif vergi tabanına daha fazla ekonomik faaliyet getirebilir, vergi kaçakçılığını sınırlayabilir, vergi gelirlerini artırabilir ve CBDC’nin yasadışı amaçlarla kullanımını engelleyebilir.
Esnek para politikası: CBDC’ler, para politikasında yeni esnekliği kolaylaştırabilir, teorik olarak merkez bankalarının negatif nominal faiz oranları belirlemesine ve bozucu olmayan helikopter indirimleri veya merkez bankası parasını geri çekmelerine izin verebilir.
Ödeme geri döndürmez: CBDC’ler, özel olarak yönetilen ödeme sistemleri için bir arka durdurucu görevi görebilir ve kriz zamanlarında ödeme sistemlerinin bozulma riskini ortadan kaldırabilir.
Finansal içerme: CBDC’ler, banka hesabı olmayan ve yetersiz bankası olan bireylerin elektronik ödeme sistemlerine ve potansiyel olarak diğer finansal ürün ve hizmetlere erişebilmeleri için bir ağ geçidi görevi görebilir.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC)’nin Riskleri
CBDC’lerin birçok potansiyel faydası, aşağıdakiler dahil hem finansal hem de teknik potansiyel risklere karşı tartılmalıdır:
Bankacılık sisteminin ortadan kaldırılması: Çoğu CBDC planı iki katmanlı bir mimari içerir. CBDC’nin kendisi temel bir işlevsel katman olarak hizmet eder. Mevcut hükümet dışı finans kurumları kullanıcılarla arayüz oluşturan ikinci bir katmanı yönetir. Bununla birlikte, işlem sürtüşmelerini azaltarak ve hatta muhtemelen faiz getiren hesaplar sağlayarak, CBDC’ler bankacılık sisteminin önemli alanlarını ortadan kaldırabilir.
Devlet müdahalesinin yanlış kalibrasyonu: Yeterli merkez bankası gözetimini sağlamak ile yeniliğe yer bırakmak arasındaki denge, her iki tarafın da aşırı vurgulanması risklerini beraberinde getirir.
Düzenleyici uzmanlık ve kapasite eksikliğinden kaynaklanan finansal riskler: Düzenleyiciler, CBDC’lerin neden olduğu dramatik yapısal değişiklikleri ve finansal yenilikleri ele almak için araçlar ve uzmanlık geliştirebilirler.
Gizlilik kaybı: Mevcut gizliliği artıran teknolojilerin sınırlamaları göz önüne alındığında, CBDC tasarımcıları en başından itibaren yasal ve teknik azaltmaları dikkate almalıdır.
Teknolojik güvenlik açıkları veya yerleşik tasarım hataları: Muhafazakar tasarımla bile, CBDC’ler önemli bilgi güvenliği başarısızlıkları riski taşıyan teknik bir deneyi temsil edecektir. Tasarım hatalarının düzeltilmesi özellikle zor olabilir.