Merkeziyetsiz Finansta (DeFi) Yield Farming Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Likidite madenciliği olarak da anılan yield farming, kripto para birikimleriyle ödüller kazanmanın bir yoludur

yield-farming-nedir-temel-rehber

GİRİŞ

Likidite madenciliği olarak da anılan yield farming, kripto para birikimleriyle ödüller kazanmanın bir yoludur. En basit haliyle, kripto paraları kilitlemek ve bunun karşılığında ödüller kazanmak anlamına gelir.

Blockchain ve kripto para birimi ile ilgili çoğu şeyde olduğu gibi, Yield farming kavramı ilk başta göz korkutucu olabilir. Ancak aşağıda bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız. Yield farming’in ne olduğu, nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Yield Farming Nedir?

Yield farming, ek kripto para birimi biçiminde yüksek getiri veya ödüller elde etmek için kripto varlıklarını stake etme veya ödünç verme uygulamasıdır. Merkezi olmayan finansın (DeFi) bu yenilikçi, ancak riskli ve değişken uygulaması, likidite madenciliği gibi diğer yenilikler sayesinde son zamanlarda popülaritesini artırdı.

Kısacası, Yield farming protokolleri, likidite sağlayıcılarını (LP) kripto varlıklarını akıllı sözleşmeye dayalı bir likidite havuzunda riske atmaya veya kilitlemeye teşvik ediyor. Bu teşvikler, işlem ücretlerinin bir yüzdesi, borç verenlerin faizleri veya bir yönetim tokenı olabilir. Bu getiriler, yıllık yüzde getiri (APY) olarak ifade edilir. Daha fazla yatırımcı ilgili likidite havuzuna fon ekledikçe, ihraç edilen getirilerin değeri de artmaktadır.

En popüler DeFi protokolleri artık Ethereum ağında çalışıyor ve likidite madenciliği için yönetişim tokenları sunuyor.

Yield Farming Nasıl Çalışır?

Yield farming’in ilk adımı, esasen fon içeren akıllı sözleşmeler olan bir likidite havuzuna fon eklemeyi içerir. Bu havuzlar, kullanıcıların tokenları takas edebilecekleri, ödünç alabilecekleri veya ödünç verebilecekleri bir pazarı güçlendirir. Paranızı bir havuza ekledikten sonra resmi olarak bir likidite sağlayıcısı oldunuz.

Bulgularınızı havuzda kilitlemenin karşılığında, temeldeki DeFi platformundan üretilen ücretlerle ödüllendirileceksiniz. Örneğin, ETH’ye yatırım yapmanın Yield farming olarak sayılmadığını unutmayın. Bunun yerine, Aave gibi merkezi olmayan bir gözetim dışı para piyasası protokolüne ETH ödünç vermek ve ardından bir ödül almak, Yield farming’tir.

Ödül tokenlarının kendileri de likidite havuzlarına yatırılabilir ve insanların daha yüksek getirileri kovalamak için fonlarını farklı protokoller arasında kaydırmaları yaygın bir uygulamadır.

Yield farming çiftçileri, hisseli fonlarının getirilerini optimize etmek için genellikle çeşitli farklı DeFi platformları kullanır. Bu platformlar, likidite havuzlarından teşvikli kredilendirme ve borçlanma çeşitleri sunar. İşte en popüler yedi Yield farming protokolü:

1. Compound

Algoritmik olarak ayarlanmış Compound, faizin yanı sıra yönetişim tokenı olan COMP’un kazanılabildiği, borç verme ve borçlanma varlıkları için bir para piyasasıdır.

Compound, yield farming ekosisteminin temel protokollerinden biridir.

 2. MakerDAO

MakerDAO, kullanıcıların kriptoyu ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin olan DAI’yi ödünç almak için teminat varlıklar olarak kilitlemelerine izin veren merkezi olmayan bir kredi öncüsüdür. Faiz, “istikrar ücreti” şeklinde ödenir.

‍3. Aave

Kullanıcıların varlıkları ödünç alabilecekleri ve AAVE (daha önce LEND) tokenı biçiminde borç verme için bileşik faiz kazanabilecekleri para piyasaları oluşturmak için merkezi olmayan bir borç verme ve borçlanma protokolüdür. Aave ayrıca, kredilerin teminatsız olarak borç alanlara verilebildiği flaş kredileri ve kredi delegasyonunu kolaylaştırmasıyla da bilinir.

‍4. Uniswap

Uniswap, kullanıcıların hemen hemen tüm ERC20 token çiftlerini aracılar olmadan takas etmelerini sağlayan oldukça popüler bir merkezi olmayan borsa (DEX) ve otomatik piyasa yapıcıdır (AMM). Likidite sağlayıcıları, likidite havuzunun her iki tarafını da 50/50 oranında paylaşmalı ve karşılığında, işlem ücretlerinin yanı sıra UNI yönetişim tokenını bir kısmını kazanmalıdır.

‍5.Balancer

Kendisini esnek stake etme yoluyla ayıran bir likidite protokolüdür. Borç verenlerin her iki havuza eşit olarak likidite eklemesini gerektirmez. Bunun yerine, likidite sağlayıcıları, değişen token oranlarına sahip özelleştirilmiş likidite havuzları oluşturabilir.

‍6. Synthetix

Kullanıcıların güvenilir fiyatlandırma verileri sağlayabilen hemen hemen tüm geleneksel finans varlıkları için oracle’ları kullanarak sentetik kripto varlıkları oluşturmalarına olanak tanıyan bir türev likidite protokolüdür .

‍7. Yearn.finance

Yield farming çiftçilerinin en yüksek verim için Aave ve Compound gibi çeşitli kredi verme protokollerini kullanmalarına olanak tanıyan otomatik ve merkezi olmayan toplama protokolüdür. Yearn.finance algoritmik olarak en karlı farming hizmetlerini arar ve kârlarını maksimize etmek için yeniden düzenlemeyi kullanır. Yearn.finance, 2020’de yönetişim tokenı YFI’nin bir aşamada 40.000$ ‘ ın üzerine çıkmasıyla büyük dalgalar yarattı .

‍Diğer önemli Yield farming protokolleri: Curve , Harvest , Ren ve SushiSwap.

‍Yield Farming’in Riskleri Nedir?

Yield farming inanılmaz derecede karmaşık olabilir ve hem borç alanlar hem de borç verenler için önemli finansal riskler taşır. Genellikle yüksek Ethereum gaz ücretlerine tabidir ve yalnızca sermaye olarak binlerce dolar sağlandığında faydalıdır. Kullanıcılar ayrıca piyasalar dalgalı olduğunda daha fazla süreksiz kayıp ve fiyat düşüşü riskiyle karşı karşıya kalırlar.

En önemlisi, Yield farming, protokollerin akıllı sözleşmelerindeki olası güvenlik açıkları nedeniyle saldırılara ve sahtekarlığa karşı hassastır. Bu kodlama hataları, zamanın çok önemli olduğu ve yeni sözleşmelerin ve özelliklerin genellikle denetlenmediği veya hatta öncekiler veya rakiplerden kopyalandığı protokoller arasındaki şiddetli rekabet nedeniyle olabilir.

DeFi protokolleri izinsizdir ve sorunsuz çalışması için çeşitli uygulamalara bağlıdır. Bu temel uygulamalardan herhangi biri istismar edilirse veya amaçlandığı gibi çalışmazsa, bu uygulama ekosisteminin tamamını etkileyebilir ve yatırımcı fonlarının kalıcı kaybına neden olabilir.

Blok zinciri doğası gereği değişmez olduğundan, çoğu zaman DeFi kayıpları kalıcıdır ve geri alınamaz. Bu nedenle, kullanıcıların Yield farming risklerine gerçekten aşina olmaları ve kendi araştırmalarını yapmaları tavsiye edilir.