MINA Coin Nedir? MINA Coin Yorum ve Geleceği

Eskiden Coda Protocol olarak adlandırılan Mina Protocol, şu anda dünyanın en hafif blok zinciridir Ethereum’dan Tendermint’e, çoğu blok zinciri küçük başlar, ancak zamanla binlerce gigabayta kadar büyüyebilir


Eskiden Coda Protocol olarak adlandırılan Mina Protocol, şu anda dünyanın en hafif blok zinciridir

Ethereum’dan Tendermint’e, çoğu blok zinciri küçük başlar, ancak zamanla binlerce gigabayta kadar büyüyebilir. Bir blok zincirinde, mimari merkezsizlik derecesi, ağ işlemlerini doğrulamaktan sorumlu node sayısı ile artar. Tipik bir blok zincirinde, zincire eklenen her yeni blok, tam bir node’u çalıştırmayı daha pahalı hale getirir. Gerçek dünya ile kripto arasında bir köprü olan Mina Protocol, yıldırım hızlarında daha ucuz işlemler vaat eden çığır açan teknoloji ile blok zinciri endüstrisinde devrim yaratmayı hedefliyor.

Mina Coin Nedir?

Eskiden Coda Protocol olarak adlandırılan Mina Protocol, şu anda dünyanın en hafif blok zinciridir. Ethereum ve Bitcoin gibi kripto para platformlarından farklı olarak Mina’nın boyutu, üzerinde yapılan işlem sayısından bağımsız olarak sabit kalır. Bugün Mina’nın blok zinciri boyutu 22 KB, ilk başladığı zamankiyle aynı boyutta. Buna karşılık, BTC blok zincirinin boyutu Haziran 2012’de 1,93 GB idi, ancak o zamandan beri 10 Ekim 2021 itibariyle yaklaşık 360 GB’a yükseldi .

22 KB limitinin yanı sıra Mina Protocol, sıfır bilgi ispatları adı verilen ve blok zincirinin boyutunu daha da azaltan, böylece kullanıcıların yoğun kullanımda bile tam bir node’u koruyabilmeleri için karmaşık bir şifreleme aracı da içeriyor. Çok küçük olduğundan, herhangi bir Mina kullanıcısı akıllı telefonlarına tam bir node’u yerleştirebilir.

Mina blok zincirine özgü olan MINA belirteçleri, ağı stake/proof of stake (PoS) yoluyla güvence altına almak için gereklidir. Ayrıca Mina’nın Snarketplace’inde de kullanılıyorlar .

Token sahipleri, ağı doğrudan PoS ile ve ayrıca token’larını stake ederek veya devrederek güvence altına alabilir. Protokolün, doğrulayıcının hatalı davranışını cezalandırmak için kesme (pay kaybı) mekanizmasını kullanmadığını unutmayın. Bu nedenle, jetonlarınızı kilitleme veya stake etme yetkisi verme riski yoktur.

Mina Protokolü Nasıl Çalışır?

Mina Protokolü, Ouroboros Praos’tan (Cardano’nun PoS konsensüs mekanizması) türetilen bir konsensüs algoritması kullanır.

İlk fikir birliği mekanizması, zk-SNARK’ların entegrasyonu da dahil olmak üzere Mina’nın belirli özelliklerine uyacak şekilde değiştirildi (daha fazlası aşağıda). Bu yeni sürümün adı Ouroboros Samasika. Ağın üç aktörü aşağıdaki gibidir.

Doğrulayıcılar

Mina ağındaki tüm düğümler, zk-SNARK’lar olan kriptografik kanıtları doğrulayabilir (aşağıya bakın). Bu provalar, her biri yalnızca birkaç yüz bayt ağırlığında olduğundan hızlı bir şekilde indirilebilir. Ayrıca milisaniyeler içinde doğrulanabilirler.

Blok Üreticileri

Bitcoin ağındaki madenciler veya bir PoS ağındaki pay sahipleri gibi, Mina’daki blok üreticileri de işlemleri toplamaktan ve bunları bloklara dahil etmekten sorumludur. Protokol, madencileri çalışmaları için enflasyon ve işlem ücretlerinin toplanması yoluyla ödüllendiriyor. Blok üreticileri işlemleri seçer ve genellikle kazançlarını maksimize etmek için daha yüksek ücrete sahip olanları tercih eder.

Bununla birlikte, blok zincirinin “özlü” kalması gerektiğinden SNARK da sağlamalıdırlar. Bir bloğa eklenen her işlem için, üreticinin önceden eklenmiş eşdeğer sayıda işlem için yeterli SNARK sağlaması gerekir. Aksi takdirde, işlem, fikir birliği kurallarına uymadığı için diğer düğümler tarafından reddedilir.

Örneğin, bir blok üreticisi sıranın sonuna 10 işlem eklemek isterse, üretici sıranın başından itibaren 10 işlemi “snarker” yapmalıdır. Blok üreticileri bu SNARK’ları kendileri oluşturabilir veya hesaplamalarına ayrılmış düğümlerden satın alabilir.

Snarkerlar

Snarker’lar, ağda kriptografik kanıt (zk-SNARK’lar) üretmekten sorumlu düğümlerdir. Üreticiler kanıtları bloklarını oluşturmak için kullanırken, oluşturulan her kanıta bir teklif atarlar. Blok üreticileri, teklifleri işlem ücretleri ile ödeyerek Snarker’ları tazmin eder. Snarker’lar birden fazla kanıt üretebilir ve aynı işlem için teklif vererek birbirleriyle rekabet edebilirler.

Snarkerlar ve blok üreticileri arasındaki pazar dinamiğini anlamak önemlidir. Snarker kanıtlarını satmayı amaçlar ve bunun için ödüllendirilirler. Blok üreticisi, düşük bir fiyata kanıt elde etmek istiyor ve “aktarma ücreti” adı verilen özel bir işlemle snarker’a ödeme yapıyor. Ücret parti bazında ödendiği için blok üreticileri SNARK’ı toplu olarak almayı tercih ediyor.

Bu faaliyetlerin gerçekleştiği platforma Snaketplace denir.

Sıfır Bilgi Kanıtı ve zk-SNARK’lar

Mina Protokolünün nasıl çalıştığını anlamak için önce sıfır bilgili kanıt ve zk-SNARK kavramlarını kavramak önemlidir.

zk-SNARK kısaltması, “sıfır bilgili, Kısa ve Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanı“nın kısaltmasıdır. Sıfır bilgi kanıtı (ZKP) , teklifin kendisi hakkında bilgi sahibi olmadan bir işlemin doğruluğunu kanıtlamayı mümkün kılan bir kriptografik protokoldür.

zk-SNARK’lar söz konusu olduğunda, bu özyinelemeli sıfır bilgi kanıtları şunlardır:

  • Kısa ve öz: Üretilen kanıtların boyutu birkaç kilobaytta çok küçüktür.
  • Etkileşimsiz: Protokol, kanıt sağlayıcı ile doğrulayıcı arasında etkileşim gerektirmez.

Mina Protocol daha sonra “özlü” blok zincirini korumak için zk-SNARK’ların şaşırtıcı özelliklerinden yararlanır.

Anonimlik sağladıkları için zk-SNARK’lar Mina ağının ayrılmaz bir parçasıdır. Aslında, zk-SNARK’lar, “anonim” kripto para birimleri olarak adlandırılanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, Zcash ağındaki işlemlerin gizliliğini sağlamak için kullanılırlar.

zk-SNARK’lar değişmez sertifikalar olarak düşünülebilir. Ne hakkında olduğunu bilmeden ağdaki herhangi bir işlemin geçerliliğini kanıtlamayı mümkün kılarlar. Herhangi bir hesaplama dizisi için (bir bloğa dahil edilen işlemlerin doğrulanması gibi), bu dizinin doğru olduğunu onaylayan matematiksel bir kanıt üretilebilir.

Bir SNARK, konsensüs protokolünün tüm kurallarına uyulduğunu doğrulamayı mümkün kılar: imzaların ve işlemlerin geçerliliği, hisse kanıtı olarak konsensüs, vb.

Blok Zinciri Doğrulaması

Herhangi bir Mina kullanıcısı blok zincirini doğrulayabilir. Bu teknik, blok zincirini “sıkıştırmayı” mümkün kılar. Bir bloğun tüm işlem geçmişini doğrulamak için kontrol etmek yerine, tam düğümler kriptografik kanıtları ve blok zincirinin en son durumuyla ilişkili Merkle ağacını doğrular.

Protokol blok başına bir SNARK kullanıyorsa, zincirin boyutu başlangıçta küçülecek, ancak zamanla doğrusal olarak artacaktır. Daha sonra, var olanlardan kanıtlar üretilir: SNARK’ları oluşturmak için kullanılan işlev özyinelemelidir ve kanıt boyutunu sabit tutar.

Her yeni SNARK, bir ispatlar zincirinden üretilen bir süper kanıt olan “süper-SNARK” olarak kabul edilebilir. Genesis (orijinal) bloktan üretilen en son bloğa kadar herhangi bir işlemin geçmişini doğrulamayı mümkün kılan şey budur. Tam bir düğüm, yalnızca birkaç milisaniyede tüm Mina blok zinciri ile senkronize edilebilir.

Mina Protokolünün Artıları ve Eksileri

Mina Protocol geliştiricileri, onu gerçek dünya ile kripto arasındaki ideal özel ağ geçidi olarak tanımlıyor. Bu, açık internet ile etkileşime girmeyen blok zincirlere göre bir avantaj sağlar.

Mina, ağına güç sağlayan DApp’ler olan Snapps ile bazı yaygın blok zinciri sorunlarını çözüyor. Mina’nın Snapps’leri şunları yapmanızı sağlar:

  • İlgili ayrıntıları bilmeden bir veri kümesinin bütünlüğünü kontrol edin
  • Uzun ve/veya pahalı hesaplamaların doğruluğunu kolayca doğrulayın
  • Akıllı telefonunuzda tam bir node’u çalıştırın
  • Zincir üzerinde kullanım için herhangi bir web sitesinden gerçek dünya verilerine erişin

İşte protokolün ana dezavantajları:

  • Geliştiriciler, fikirlerin patentini almak konusunda isteksizler, bu da teknolojiye dayalı birçok çatallanmaya yol açıyor ve fikirleri mevcut kripto para birimleri için zincir dışı çözümler olarak kullanıyor.
  • Aynı anda birçok işlemi gerçekleştiremez. Mina’nın kurucusu ve CEO’su Evan Shapiro’ya göre Mina, sadece 22 TPS’lik bir hıza sahip. Bitcoin’den biraz daha iyi olmasına rağmen, taşıma kapasitesi Ripple (1.500 TPS ) gibi blok zincirlerden çok uzaktır.

Mina Protokolü Ne İçin Kullanılabilir?

  • Uçtan uca veri gizliliği: Mina Protokolü, kullanıcıların kişisel bilgileri ifşa etmeden blok zincirinde hassas işlemler gerçekleştirmesine olanak tanır.
  • İzinsiz web oracle’ları: Geliştiriciler, İnternet’ten birden fazla kamuya açık veri kaynağını, izin almak zorunda kalmadan merkezi olmayan uygulamalarına entegre edebilir.
  • Web tanımlayıcılarını yönetme: Mina, kullanıcıların bir hesap oluşturmasına veya kişisel verilerini paylaşmasına gerek kalmadan bir siteye veya İnternet hizmetine erişmek için kullanılabilir. Bu durumda Mina, herhangi bir platforma anonim erişim için bir arayüz işlevi görür.

MINA Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MINA Coin 27,36 TL’den işlem görüyor. MINA Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 0.81% değişim gösterdi. MINA Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 21,018,151 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 920,136,664 dolar seviyesinde.”

MINA Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MINA Coin $ 0.840066 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle MINA Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 9.91 dolarla kaydetti. Bununla birlikte MINA yılın en düşük seviyesini ise 0,9233 dolarla belirledi.

MINA Coin Yorum ve Geleceği

Bir kripto para biriminin iyi bir yatırım olup olmadığını ölçmek için iki faktör dikkate alınmalıdır: yatırımcı coşkusu ve blok zincirinin gücünün gerçek hayatta ne kadar yararlı olduğu. Mina Protokolü söz konusu olduğunda, her iki yön de yeterince temsil edilmektedir. MINA tokenlerinin halka satışı, beklenenden çok daha fazla yatırımcıyı cezbetti ve piyasanın protokole olan coşkusu Protocol. Ayrıca, bu yeni mimarinin merkezsizlik ve ölçeklenebilirlik açısından sunduğu beklentiler, geliştiricilerin mahremiyete ve özel bilgilerin kontrolüne dayalı uygulamalar oluşturmasının yolunu açıyor.

MINA, Mart 2021’de piyasaya sürülmesine rağmen, yalnızca Mayıs ayından itibaren borsalarda listelenmeye başladı. Ağustos ayından bu yana, MINA’nın fiyatı %100’ün üzerinde arttı (aşağıdaki şekle bakın). Bu astronomik bir rakam olmasa da, (son derece rekabetçi) kripto pazarında oldukça yeni olan bir kripto para birimi için iyi bir başlangıç ​​noktası.

Şu anda Mina blok zinciri, türünün en hafifidir. Mina Protocol yalnızca optimal merkezsizleşmeyi sağlamak için tasarlanmamıştır, aynı zamanda hassas verilerin açığa çıkmasını veya sızdırılmasını önleyerek kullanıcılarının gizliliğini de sağlar. Bununla birlikte, Mina mükemmel değil, çünkü bazı kusurları ve iyileştirme gerektiren alanları var. Genel olarak, yeni konsepti ve büyük potansiyeli ile bu blockchain/kripto kesinlikle izlenecekler listemizde.