Polkadot (DOT) Nedir?
Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır .
Bu şekilde, Polkadot, Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) gibi diğer önemli örnekleri içeren bir kripto para ekosistemi geliştirmeyi amaçlayan bir dizi rakip blok zincirinden biridir.
Bununla birlikte, 2020’de piyasaya sürülen Polkadot en yeniler arasında yer alıyor ve iddialı hedefine doğru bir dizi yeni teknik özellik sunuyor.
Başlamak için, Polkadot iki tür blok zinciri çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır. İşlemlerin kalıcı olduğu aktarım zinciri adı verilen ana ağ ve parachain adı verilen kullanıcı tarafından oluşturulan ağlar.
Parachain‘ler herhangi bir sayıda kullanım için özelleştirilebilir ve ana blok zincirine aktarılabilir, böylece parachain işlemleri ana zincirin aynı güvenliğinden faydalanır.
Polkadot ekibi, bu tasarımla, işlemlerin yalnızca ana zinciri çalıştırmak için gerekli bilgi işlem kaynakları kullanılarak güvenli ve doğru tutulabileceğini iddia ediyor.
Polkadot ekibi, bu tasarımın kullanıcılarının işlemleri daha özel ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanıyacağına ve kullanıcı verilerini genel ağa açıklamayan veya daha fazla sayıda işlemi işleyen blok zincirleri oluşturacağına inanıyor.
Polkadot bugüne kadar yatırımcılardan DOT kripto para biriminin iki satışı üzerinden yaklaşık 200 milyon dolar topladı ve bu da onu tarihteki en iyi finanse edilen blok zinciri projelerinden biri haline getirdi.
Projenin mevcut geliştirme durumu hakkında bağlantıda kalmak isteyen kullanıcılar, güncel ayrıntılar için resmi Polkadot proje yol haritasını takip edebilir.
Polkadot Nasıl Çalışır?
Polkadot, Nominated Proof of Stake (NPoS) olarak adlandırılan bir konsensüs mekanizmasını kullanıyor.
Polkadot’ta onaylama faaliyetinde yer alabilmek ve konsensüs rollerini alabilmek için DOT isimli “governance token”ını “stake etmek” gerekiyor. Tüm “proof of stake” konsensüs mekanizmalarında sabit olan bu durum, oyun teorisinden yola çıkarak ağın güvenliğini sağlamak için kullanılan bir yöntem.
Polkadot, üç katmanlı bir yapıda çalışıyor. Güvenlik, konsensüs ve zincirler arası iletişimi organize eden “Relay chain”, Polkadot’un kalbi olarak biliniyor. “Relay chain”, Polkadot ağının güvenlik, konsensüs ve zincirlerin iletişimini organize eden ana katmanı.
Birbirine paralel şekilde çalışan zincirleri temsil eden “Parachain” ve diğer blokzincirlerle bağlantı kuran “Bridge” de “Relay chain” ile birlikte çalışan diğer iki katman. “Parachain” ile birbirine paralel çalışan pek çok zincirde farklı projeler kendi zincirlerinde işlemlerini gerçekleştirme imkânına kavuşuyor. “Polkadot’un yüksek ölçeklendirme vaadinin temelinde bu bileşen var. Bridge” ise Polkadot’un Bitcoin, Ethereum, Tezos gibi diğer blokzincirlerle etkileşime girmesini sağlayan bileşenidir. Polkadot ağının işlevsel bir altyapıya sahip olması, bu üç katman sayesindedir.
Polkadot dört çeşit konsensüs rolü ile sistemin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir. Validator, nominator, collator ve fisherman olarak adlandırılan bu roller özünde DOT “stake” etmekle başlayan ve her biri onaylama, ağın güvenliğini sağlama, shard’lardan işlemleri toplama ve sistemin işlevine zarar veren validatorları eleme işlevlerini üstlenir.
Polkadot’u Kimler Geliştirdi?
Polkadot, 2016 yılında kurucu ortaklar Peter Czaban ve Robert Habermeier ile birlikte Ethereum’un kurucu ortağı olan Gavin Wood tarafından kuruldu.
Wood’un geçmişi, geliştiriciler tarafından Ethereum’da merkezi olmayan uygulamalar (dapps) yazmak için kullanılan Solidity’yi icat ettiği için dikkate değer bulunuyor. Aynı zamanda Ethereum Vakfı’nın ilk CTO’suydu ve daha önce Microsoft’ta araştırma bilimcisiydi.
Wood, 2015 yılında Jutta Steiner ile Parity Technologies adlı bir şirket kurdu. Amacı, Ethereum üzerine inşa etmek isteyen projeleri uygulamaktı. Ayrıca, ağ düğümlerinin çoğunluğu tarafından çalıştırılan iki istemciden biri de dahil olmak üzere Ethereum’u güçlendirmek için gerekli olan yazılım üzerinde çalıştı.
Web3 Vakfı Nedir?
Web3 Vakfı, Polkadot’un token satışlarını gerçekleştiren kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Gavin Wood aynı zamanda kuruluşun başkanıdır ve vakfı Pete Czaban ile birlikte kurmuştur.
Web3 Vakfı, token tekliflerinden fonların %30’unu aldı ve bu fonların Polkadot geliştirmesinin ilerletilmesi için tahsisini denetlemektedir.
DOT Kripto Para Birimi Neden Değerlidir?
DOT kripto para birimi, Polkadot ağının sürdürülmesinde ve işletilmesinde önemli bir rol oynar.
Kullanıcılar, DOT’a sahip olarak ve hisselerini alarak, her bir oylama hissettiği DOT kripto para birimi miktarıyla orantılı olacak şekilde, ağ yükseltmeleri için oy kullanma olanağına sahip olurlar. Polkadot, bu kullanıcıları yeni basılan DOT ile kaç token stake ettiklerine göre ödüllendiriyor ve dört ana fikir birliği rolünün tümü ödül alıyor.
Ancak yatırımcılar için dikkat edilmesi gereken nokta, Polkadot’un yazılım kurallarının başlangıçta sınırlı arz olmaksızın 10 milyon DOT yaratılmasına izin vermesidir. Aksine, yeni DOT tokenlerinin önceden belirlenmiş bir enflasyon oranında kalıcı olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Neden DOT Kullanmalıyız?
Kullanıcılar, blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmaya odaklandığı için Polkadot Ağını çekici bulabilirler.
Dahası, Polkadot’ta halihazırda inşa edilen çeşitli projeler var. Bazı örnekler arasında bir bulut platformu, bir tarayıcı uzantısı cüzdanı ve farklı tipte blok kaşifleri bulunur.
DOT, stake etme yoluyla ödül kazanmak isteyen yatırımcıların ilgisini çekebilir.
Polkadot’u Ethereum’dan Farklı Kılan Nedir?
Yüksek profilli bir kurucuyu paylaştıkları göz önüne alındığında, Polkadot’u Ethereum’dan farklı kılan şey hakkında birçok spekülasyon yapıldı.
Aslında, Polkadot ve Ethereum 2.0 olarak bilinen yakında çıkacak büyük Ethereum güncellemesi , tasarım ve operasyonda birçok benzerliği paylaşıyor.
Her iki ağ da, işlemlerin sonuçlandırıldığı ve kaynaklarını kullanan birçok küçük blok zincirinin oluşturulmasına izin veren bir ana blok zinciri işletiyor. Her iki teknoloji de ağı senkronize tutmanın bir yolu olarak madencilik yerine stake etmeyi kullanıyor.
Ağlar arasındaki işlemlerin nasıl birlikte çalışabilir hale getirilebileceğine dair araştırmalar devam etmektedir. Örneğin Parity, Ethereum’un kodunu ve topluluğunu kullanan uygulamaları dağıtmak isteyebilecek, ancak Polkadot da çalışacak kullanıcılar için tasarlanmış bir teknoloji geliştirdi.
Son olarak, geliştiriciler, kendi özel blok zinciri tasarımlarında kullanılabilecek Ethereum blok zincirinin bir kopyasını simüle etmek için Polkadot’un geliştirme çerçevesini kullanabilirler.