Qtum (QTUM) Nedir? Qtum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Qtum projesinin son 3 yılda Çin’den çıkan en ilginç kripto paralardan bir tanesi olduğu söylenebilir


Giriş

Qtum projesinin son 3 yılda Çin’den çıkan en ilginç kripto paralardan bir tanesi olduğu söylenebilir.

Başlangıçta Ethereum’un yerini almak için tasarlanan Qtum, kendi iniş ve çıkışlarını yaşadı. Bununla birlikte Çin’de blockchain’in benimsenmesi adına yapılan girişimler sonucunda birçok geliştirici ve yatırımcı Qtum gibi projelerle ilgilenmeye başladı.

QTUM uzun sürecek bu gelişim sürecini tamamlayabilecek mi? QTUM hakkındaki yazımızda, bu soruya genel bir cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca QTUM tokenlerinin yaygınlaşma durumuna ve fiyat potansiyeline de göz atacağız.

QTUM nedir?

Qtum (“Quantum” olarak telaffuz edilir), 2016’dan bu yana geliştiriliyor. Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve Bitcoin ağının bir fork’unu birleştiren ilginç bir yapıya sahip. Bu birleşimden ortaya çıkan Qtum blockchain’i bize hem Bitcoin hem de Ethereum’un en iyi yönlerini sağlıyor ve bunu iki teknoloji arasındaki boşluğu Qtum geliştiricilerinin “Hesap Özeti Katmanı” olarak adlandırdığı üçüncü bir katmanla kapatarak yapıyor.

Qtum, Bitcoin’in Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO) modelini Ethereum’un merkezsiz uygulama (dApp) özellikleriyle birleştirerek, iş yeri kullanıcılarına en uygun şekilde hizmet sunmak adına oluşturuldu. Ardından geliştiriciler Proof-of-Work (PoW) modelinin büyük enerji gereksinimlerinden kaçınmak için hepsini bir Proof-of-Stake (PoS) konsensüsü üzerine inşa etti.

Ethereum VM’nin kullanımı, Qtum’a kanıtlanmış ve istikrarlı bir geliştirme ve dApp ortamı sağlıyor Ancak aynı zamanda hali hazırda var olan güvenlik ve kapasite sorunlarını da beraberinde getiriyor. Geliştiriciler Qtum, güvenliği ile ünlü Bitcoin zinciri sayesinde bu Ethereum sorunlarını çözdü. Qtum bunlara ek olarak resmi cüzdan, akıllı sözleşme yönetimi uygulaması ve zincir dışı verilerin kullanılmasına izin veren oracle’lar dahil olmak üzere birçok yeni özelliği ağına kattı.

Qtum Teknolojisi

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Qtum üç ayrı katmanda geliştirildi; Bitcoin zincirinin bir fork’u, Ethereum’un Sanal Makinesi ve iki teknolojiyi birbirine bağlayan ve Qtum’un tescilli gelişimi olan Hesap Soyutlama Katmanı.

Qtum, EVM’yi kullandığından, dApp’lerin geliştirilmesine izin veriyor ve konsensüs mekanizması olarak Proof-of-Stake’den faydalanıyor. Böylece madencilere olan ihtiyaçtan ve Proof-of-Work konsensüsünün yüksek kaynak gereksinimlerinden kurtulmuş oluyor.

Bitcoin zincirinin dahil edilmesi, Qtum’a blockchain’de çift harcamayı önleyen Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO) modelinin kullanımıyla sağlam güvenlik temeline sahip. Bu sistem işlemlerin iki kez kaydedilemeyeceğini garanti edilmesini sağlıyor. UTXO modeli, Qtum’un güvenlik katmanının temelini oluşturuyor.

Qtum iki farklı blockchain içerdiğinden, ikisinin birbiriyle iletişim kurmasının bir yolu olması gerekiyor. İşte bu noktada Hesap Soyutlama Katmanı devreye giriyor. Bitcoin’in harcanmamış işlem çıktılarını Ethereum’un kullandığı bir “hesap bakiyesi” modeline dönüştürme işlevi görür. Böylece iki zincir arasında işlemler ve hesap bakiyeleri hakkında iletişim kurulmuş olur.

Qtum ayrıca EVM’yi kullandığından üçüncü taraflar kolayca yeni tokenler oluşturabiliyor. Ek olarak tedarik zincirlerinin yönetimini otomatikleştirmek bile mümkün oluyor. Qtum standart haline getirilmiş bir ekosistem kullandığından, hem makine hem de insan tarafından okunabilen sözleşmeler oluşturmak adına araçlar sunuyor. Bu sayede akıllı sözleşmeleri hem daha esnek hem de hatalara daha az meyilli hale getiriyor.

Qtum Ekibi

Qtum, blockchain teknolojisini keşfettiğinde Alibaba’da çalışan Patrick Dai tarafından kuruldu. Dai bu teknolojinin erken benimseyen ve meraklısı olanlar arasında.

Qtum ekibinin bazı üyeleri

Qtum’a çeşitli farklı sektörlerde onlarca yıllık deneyime sahip bazı birinci sınıf geliştiriciler de dahil olmak üzere 40’ın üzerinde çalışan bulunuyor. Ekip siber güvenlik, telekomünikasyon ve blockchain uzmanlığına kadar çeşitli tecrübelere sahip güçlü üyelerden oluşuyor.

Qtum’un hepsi güvenlerini ve finansal desteğini Qtum’a veren sermaye piyasalarında geniş ve deneyimli bir melek yatırımcı grubu da bulunuyor. Bunlar arasında Bitcoin.com’un CEO’su Roger Ver ve OKCoin’in CEO’su Xu Star da yer alıyor. Destekçileri arasında ise Ethereum’un kurucu ortağı ve Jaxx Wallet CEO’su Anthony Di Iorio ve kırk yılı aşkın ticaret tecrübesine sahip finans piyasalarının emektarı Jeffrey Wernice da bulunuyor.

Qtum Ortaklıkları

Qtum’un bugüne kadarki başarısının en büyük nedenlerinden biri hem blockchain alanında hem de geleneksel iş sektörlerinde büyük şirketlerle ortak olma yönündeki cesur ve agresif hamleleriydi.

İlk büyük ortaklıklardan biri Nisan 2018’de Filipinler’de bir temiz enerji üreticisi olan Energo Vakfı ile ortaklık kurulmasıydı. Energo, Filipinler’deki yerel küçük şebekeler için daha iyi yerleşim sistemleri, kayıtlar ve ölçümler yapan araçlar geliştirmek için Qtum blockchain teknolojisini kullanıyor.

Sadece birkaç ay sonra Haziran 2018’de Qtum, Çin’in en büyük kamu yazılım şirketi ve internet güvenliği alanında uzman olan Qihu360 ile bir ortaklık yaptığını duyurdu. Diğer yandan Qtum, Çin’in bir başka yazılım lideri Baofeng ile ortaklık kurdu.

Qtum node’larının dünya üzerindeki dağılımı

Qihu360 ortaklığı Qtum’un 50.000 node kazanma hedefine yardımcı olmanın yanı sıra içerik dağıtımı ve telif hakkı koruması için araçlar geliştirilmenin yolunu açtı. 50.000 node hedefine yakın olmasalar da, Qtum, Bitcoin ve Ethereum hariç diğer tüm blok zincirlerinden daha fazla node’a sahip. Proje ile ortaklığın haricinde Qihu360, blockchain araştırmalarına ve merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesine de yardımcı oluyor.

QTUM Token

QTUM token ağ içerisindeki hizmetlere erişmek için kullanılıyor. Hizmetler arasında akıllı sözleşme işlemlerinin yürütülmesi, dApp’lerin oluşturulması da bulunuyor. Çoğu kripto para gibi QTUM’un da token kullanımına ve token için genel talebe göre değeri belirleniyor.

Projenin white paper’ına göre QTUM’un dağılımı şöyle planlandı: Toplam arzın %80’inin Qtum topluluğuna dağıtılacak. Kalan %20’si projenin kurucusuna, geliştirme ekibine ve projenin ilk destekçilerine dağıtılmak üzere ayrılacak. Qtum, 12 Mart ile 17 Mart 2017 tarihleri ​​arasında başarılı bir ICO gerçekleştirdi. QTUM tokenleri her biri 0,3 dolardan satarak 15 milyon dolar toplandı.