Verge (XVG) Nedir? Verge Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Verge (XVG), piyasaya çıktığından beri dikkatleri üzerine çeken ve medyada sıklıkla yer alan kripto paralardan biri


Giriş

Verge (XVG), piyasaya çıktığından beri dikkatleri üzerine çeken ve medyada sıklıkla yer alan kripto paralardan biri.

Verge projesinin en büyük özelliği gizlilik. Bunun haricinde hız ve işlem maliyetleri de projenin özel hedefleri arasında. Verge topluluğu uzun süredir projeyi yakından takip ediyor. Ancak proje hakkındaki iddialar kafa karıştırıyor ve projenin imajını zedeliyor.

Bu şüphelerin aslı var mı yoksa “FUD” olabilir mi? Bu yazımızda Verge hakkındaki genel bilgilere göz atacağız. Ayrıca XVG’nin kullanım durumlarını ve uzun vadeli benimsenme potansiyelini inceleyeceğiz.

Verge’ün Kısa Tarihi

Verge , 2014 yılında yaratıldı ve ilk adı DogecoinDark’dı. Verge, Bitcoin’in aksine şeffaf olmak yerine gizlilik odaklı yapıyı seçti. Verge geliştiricileri, kripto para kullanıcılarının kolayca takip edilebilir olduğunu ve bakiyelerinin kamu tarafından görülebildiğini fark etti.  Bu da kripto para kullanıcılarının gizliliği için risk oluşturuyordu ve bu ihlalin önüne geçilmek istendi.

DogecoinDark’ın yaratıcısı, şeffaf olmanın Bitcoin’i bir banka hesabında tutulan fiat para birimlerinden daha iyi yapmadığını iddia ediyor. Buradan yola çıkarak sonunda Verge olarak bilinen finansal gizliliği korumak için tamamen özel bir blok zincirinin oluşturulmasına yol açtı.

Verge’ün zamnan içerisindeki değişimi

Verge, başlangıçta “Sunerok” adlı anonim bir geliştirici tarafından geliştirildi. Bir süre sonra bu anonim geliştirici projeye güven sağlamak için kimliğini açıkladı.

Verge ve Finansal Gizlilik

Bankalar, sigorta şirketleri ve diğer borç verenler vatandaşların mali mahremiyetini düzenli olarak ihlal etmektedir. Hesaplarınızda ne kadar paranız olduğunu, gelen ve giden fonlarınız, paranızı nerede harcadığınız, nelere harcadığınız ve çok daha fazlası sürekli takip ediliyor.

Her geçen gün, finansal gizliliğin temel bir insan hakkı olması gerektiğine ve hiç kimsenin finansal faaliyetler hakkında casusluk yapma hakkına sahip olmaması gerektiğine inananlar artıyor. İdeal bir dünyada hiçbir kişi veya kuruluş, başkaları hakkındaki finansal bilgileri izleyememesi ve saklayamaması gerekir. Verge, bu gizlilik sorunlarını çözmek için yaratıldı ve herkesin kripto parasını izlenemez bir değişim aracı olarak kullanmasına olanak sağlıyor.

Verge ayrıca, herkesin iyileştirmeler yapabileceği bir açık kaynak kod tabanı ile topluluk tarafından yönetilmektedir. Bu öneriler geliştirme ekibi tarafından oylanır ve Verge sahiplerinin çoğunluğu değişikliği desteklerse değişimler uygulanır.

Verge’ün Teknik Detayları

Verge’ün Bitcoin’e kıyasla iyileştirmeyi amaçladığı alanlardan biri işlem hızıdır ve bunu başardığını söyleyebiliriz. Bitcoin işlemleri minimum 10 dakika sürer ancak Verge işlemleri 30 saniye içerisinde gerçekleştirilir.

Verge, Bitcoin ile karşılaştırıldığında çok daha ölçeklenebilir bir ağa sahiptir. Şu anda Bitcoin saniyede sadece 7 işlem gerçekleştirebilirken, Verge saniyede 100 işlem yapma kapasitesiyle bu alanda da gelişmiştir. Bu ölçeklenebilirlik, Verge’ü kullanışlı bir para birimi olarak daha kabul edilebilir kılıyor.

Tüm bunlar, Verge’ü günlük ihtiyaçlar için yararlı, işlevsel bir kripto para birimi olarak daha uygun hale getirir.

Verge Madenciliği

Verge 5 farklı madencilik algoritması kullanıyor. Beş farklı madencilik algoritması kullanmak Verge’ü merkezileşmeye karşı koruyor ve blockchain’i güvenli hale getiriyor. Elbette, daha önceden yaşanan madenci saldırısında olduğu gibi bununla birlikte gelen riskler de var. Madenciliğin Bitcoin ağında merkezileşmesinin endişe yarattığını hepimiz biliyoruz. Madencilik için özel olarak üretilen ASIC makineleri ağları merkezileştiren baş aktörlerden sayılabilir.

Verge madenciliğinde ise ASIC, GPU ve CPU’lara kadar her türlü bilgisayar donanımı tarafından gerçekleştirilebiliyor ve bu da merkezsiz kalmasını sağlıyor.

Verge Finansal Gizliliği Nasıl Sağlar?

Verge, Bitcoin’deki mahremiyet eksikliğine bir çözüm olarak yaratıldığından, Verge’ün blok zincirinde gizliliği nasıl geliştirdiğini açıklarken Bitcoin ile karşılaştırmalar yapacağım.

Bir Bitcoin işlemi gönderildiğinde kullanıcının adı iletilmez ancak cüzdan adresinizin iletildiğini belirtelim. Ve adresinizle birlikte internet servis sağlayıcınız da IP adresinizi blockchain ile paylaşacak bu da bulunduğunuz yere dair ipuçları veriyor.

IP adresinin açığa çıkması çoğu durumda sorun olmaz, ancak birisinin bu bilgileri ele geçirmesi ve Bitcoin adresinizi konumunuza bağlaması olasılığı vardır. Bu, bir bilgisayar korsanının bu bilgileri size bireysel olarak odaklanmak için kullanması durumunda ciddi bir gizlilik kaybı yaşatabilir. Verge geliştiricileri IP adreslerini gizlemek için 2 yöntem ekleyerek, işlemleri takip edilemez hale getirerek bu konuda iyileştirme yaptı.

İlk yöntem TOR veya Onion ağı olarak bilinir . TOR, Verge blok zinciri ile internet servis sağlayıcınız arasında köptrü görevi görüyor. TOR internet sağlayıcınızdan Verge blockchian’ine gönderilen IP adresinizi değiştirmek için farklı sunucuları kullanarak çalışır. Bu, konumu etkili bir şekilde gizler ve kötü niyetli insanların konumunuzu izlemesini oldukça zorlaştırır.

İkinci yöntem I2P olarak adlandırılır ve TOR’a benzer olsa da, TOR gibi tek bir yol yerine birden çok yol kullandığı için daha verimli olduğu düşünülmektedir. Birden fazla yol kullanmak, I2P’nin işlemi birkaç parçaya ayırmasına olanak tanır. Böylece bilgilerin yalnızca bir kısmına aynı anda erişilebildiği için bir işlemi izlemeyi çok daha zor hale getirir.

Verge Geliştiricileri

Verge yalnızca Sonerok olarak bilinen anonim bir kişi tarafından yaratıldı. Artık tamamen anonim değil ve şimdi adının Justin olduğu ve Florida’da yaşadığı biliniyor.

Verge geliştiricileri

Justin kimliğini açıkladı çünkü anonim geliştirme ekiplerine sahip kripto para birimi projelerine kripto para birimi topluluğu içinde güvenilmediğini düşünüyor. Berlin’den bir yazılım mühendisi olan Marvin veya “Marpme” ile birlikte Verge’nin liderliğini üstlenmeye devam ediyor. Ana geliştirme ekibinin, Hindistan’dan Rusya’ya ve Avustralya’dan İsviçre’ye kadar dünyayı kapsayan altı üyesi daha var.

Verge başlangıçta ICO düzenlemedi. Ek olarak XVG önceden kazılmadı. Bu sebepten dolayı açık kodlu geliştirilmeye devam etti ve tüm katkıda bulunanlar, ana Verge ekibi de dahil olmak üzere gönüllülük esasına göre çalışıyorlar.