Shiba Inu (SHIB) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Giriş Shiba Inu yeni oluşmaya başlayan memecoin, “internet mizahı kripto paraları” piyasanın yeni üyelerinden bir tanesidir


Giriş

Shiba Inu yeni oluşmaya başlayan memecoin, “internet mizahı kripto paraları” piyasanın yeni üyelerinden bir tanesidir. Bildiğiniz gibi Dogecoin (DOGE) son zamanlardaki fiyat artışlarıyla oldukça sükse yarattı. Bu marketin yaratıcısı olduğunu varsaydığımız DOGE’a rakip olma iddiasıyla yola çıkan Shiba Inu geliştiricileri Dogecoin’nin daha gelişmiş bir versiyonunu yarattıklarına inanıyorlar.

Shiba Inu kurucusu ve yaratıcısı Ryoshi toplam arzın %50’sini Ethereum kurucularından Vitalik Buterin’e gönderdi. Shiba tokenlerinden bir kısmını Hindistan’daki COVİD-19 mücadelesine bağışlayan Buterin, Shiba fiyatının aniden düşmesine sebep oldu. Buterin geriye kalan Shiba tokenlerini geçersiz bir cüzdana göndererek yaklaşık 6.7 milyar dolar değerindeki tokeni yaktı.

Dogecoin Shiba Inu’ya Karşı

Dogecoin ortaya çıkmasıyla bizlere gösterdi ki sosyal medya ve sosyal etkileşim kripto para yatırımcılarının tercihlerini derinden etkilemektedir. Dogecoin’i geçmişte Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla tanınır hale getiren Tesla CEO’su Elon Musk, şüphesiz fiyat dalgalanmalarında büyük rol oynadı. Bu noktada birçok kripto paranın çekemediği ilgiye bir anda ulaşan Dogecoin’in gerçek değeri göz ardı edildi ve maksimum arzı bulunmayan kripto paranın fiyatında büyük dalgalanmalar görüldü. Dogecoin kullanım amacını Reddit ve Twitter’da kolayca bahşiş göndermek olarak belirlemişti.

Fiyat dalgalanmalarının bir sebebi de tabii ki fırsatı kaçırma korkusu. Halen olgunlaşmayan kripto para marketi psikolojisi bu denli dalgalanmalarda ne yapacağını şaşırıyor. Ethereum tabanlı ERC-20 tokeni olarak piyasaya sürülen Shiba Inu da bu furyanın bir parçası olarak nasibini aldı. Piyasaya çıkmasından birkaç gün sonra 12 milyar dolar piyasa değerine ulaştı ve ardından derin bir dalışa geçti. Köpek cinsleriyle alakalı bu çılgınlığın ne kadar süre devam edeceğini hep birlikte göreceğiz.

Shiba Inu Neden Yaratıldı?

Shiba Inu geliştirilmeleri Ağustos 2020’de başladı. Shiba’nın yaratıcısı Ryoshi Shiba Inu’nun whitepaper’ın da Shiba’nın bir deney sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. “Bir kripto para projesi %100 topluluk tarafından yönetilirse ne olur?” sorusuyla yola çıkan Ryoshi, merkezsiz finansın sadece ekonomik anlamda değil hiyerarşik anlamda da sağlanması gerektiğini savunuyor. Ryoshi’ye göre kolektif bir merkezsizlik merkezi bir takımdan daha iyi iş çıkarabilir. Ryoshi başlangıç platformu olarak Ethereum’u tercih etti, Shiba Inu’nun hedefleri doğrultusunda en uygun platformun ETH platformu olduğuna karar kıldı. Ayrıca Ryoshi Ethereum 2.0 ile birlikte Shiba Inu’nun da ETH 2.0 ERC-20 token’leri için uygun bir platform oluşturacağını düşünüyor.

Shiba Inu’nun prensipleri şöyle; Proje yoktan var etmek için yola çıktı. İlk başta hiçbir desteği yoktu ve başlangıcını birkaç kişi ile yaptı. Proje herhangi bir topluluk tarafından fonlanmadı. Shiba’da çalışan ekip daha önce birlikte çalışmadı. Shiba ekibine katılmak isteyen yazılımcılar, tasarımcılar, pazarlamacılar ve tanıtıcılar kendi inisiyatifleriyle dahil oldular ve çalışmaya başladılar. Whitepaper’da son prensip olarak da Shiba Inu cinsi köpekleri sevdiklerini eklemişler.

Shiba Inu projesi Shıba Inu cinsi köpeklere yardım ediyor. Shiba Inu cinsi her ne kadar sevimli olsa da bakımı bir o kadar zor. Karakteristik özellikleri oldukça inatçı ve cesur. Bu nedenle birçok deneyimsiz evcil hayvan sahibi Shiba Inu’lara bakamaz hale geliyor. Shiba Inu bu hayvanların bakımını sağlamak adına bir fon oluşturdu. Amozon Smile üzerinden yapılan alışverişler ile birlikte bir miktar fona bağış yapılabiliyor. Fon terk edilmiş Shiba Inular için barınak sağlıyor.

Shiba Inu Ekosistemi

Shiba Inu’nun hedefleri doğrultusunda en büyük sıçramayı ShibaSwap ile yapacağı neredeyse kesin. Shiba Inu’nun kendine has merkezsiz borsası (DEX) olacak ShibaSwap, Shiba ekosistemini baştan yapılandıracak. Bu sistem içerisinde 3 token yer alacak: SHIB, LEASH ve BONE. SHIB tokenleriyle proof-of-stake protokolüne benzer biçimde tokenler ağın kullanımı için pay edilebilecek. Böylece kullanıcılar pay etme karşılığında ödüllere sahip olacak. Ekosistemin ikinci tokeni LEASH başlangıçta Dogecoin fiyatına sabitlenimş bir coin olarak planlansa da sonradan bu özelliğinden vazgeçildi ve basit bir ERC-20 tokeni halini aldı. LEASH’in token yapısı ekonomik olarak SHIB’in tam tersi bir planla belirlendi. İlk başta 1 katrilyon SHIB basılmıştı ve yarısı kitlenmişti. Aksine LEASH için sadece 107.647 token basıldı. Arzın son derece kısıtlı olması LEASH token fiyatının bir anda patlamasına yol açtı.

Diğer yandan ekosistemin 3. tokeni BONE sadece ShibaSwap’a özel bir token. 250 milyon adet basılacak bu token diğer iki token arasında kalacak şekilde tasarlandı. Ayrıca BONE tokenleri 2022’de alınacak kararlar için oy görevi görecek. Kullanıcılar ShibaSwap’a eklenmesini istedikleri diğer kripto paralara oy kullanabilecek.

Shiba Inu tokenlerinin bir diğer ilgi çekici özelliğiyse ShibaSwap’ta kullanılacak özelliklerden kazanılan ödüllerin borsalardaki hesaplara gönderilmeyecek olması. Böylece merkezi borsalar kullanıcıların tokenlerini kullanarak gelir sağlayamayacaklar. Bu yöntemle kazanç sağlamaya çalışan borsa hesapları bir nevi kara liste olan GRRRR List’e eklenecek.

Shiba Inu kurucusu Ryoshi rekabet ortamının kızıştığını öne sürerek Shiba Inu için bir yol haritası paylaşmadı. Bir deney olarak başlayan Shiba Inu’nun 120 bin kişilik bir topluluğa dönüştüğünü belirten Ryoshi, proje geleceğinin büyük başarılara gebe olduğuna inanıyor.

Shiba Inu Tokenleri Nereden Alınır?

SHIB tokenleri Binance, Huobi Global ve Gate i.o’dan alınabiliyor. Bu borsalarda USDT karşılığında işlem görüyor. LEASH tokenlerinin büyük çoğunluğu ise Uniswap’tan temin edilebiliyor. BONE tokenleri henüz piyasaya çıkmadı. BONE tokenleri ShibaSwap’a özgü olacağından ShibaSwap ile aynı anda piyasaya sürülmesi bekleniyor.