OriginTrail (TRAC) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Giriş OriginTrail Blockchain, tedarik zincirleri arasında güvenilir veri paylaşımını sağlamak için oluşturulmuştur


Giriş

OriginTrail Blockchain, tedarik zincirleri arasında güvenilir veri paylaşımını sağlamak için oluşturulmuştur. Şirketlerin, kuruluşların ve hatta diğer Blockchain ağlarının, tamamen merkeziyetsiz bilgi grafiği ağında bilgileri hızlı ve güvenli bir şekilde paylaşmasına olanak tanır.

Ağdaki veriler, Oracles ve yapay zeka ajanlarının izleme faaliyetleri ile güvence altına alınır. OriginTrail protokolü, en temel seviyesinde verileri tutan ve paylaşan merkezi olmayan ağ Node’larının bir koleksiyonudur. Ağın TRAC token’ı, ağdaki her şeyi bir araya getiren şeydir ve verileri değişmez ve Node’ları dürüst tutmak için (bir stake token olarak) veya kaynakları ve zamanları için Node’ları telafi eden bir ödeme token’ı olarak kullanılabilir. 

OriginTrail, tarafsız, merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir protokolde tedarik zincirleri için veri paylaşımını sağlar. Ağ, Blockchain’in eski yazılım sistemleri ve diğer blok zincirleriyle arayüz oluşturmasına izin vermek için tasarlanmış Node’lardan ve zincir dışı bir teknoloji sisteminden oluşur. OriginTrail ile şirketler, güvenilir veri alışverişinin keyfini çıkarabilir ve eski sistemlerinin birlikte çalışabilirliğini iyileştirebilir.

Protokol genel olarak, işletmelerin eski sistemlerini Blockchain’ine bağlamaya çalışırken karşılaştıkları üç zorluğu ele almak için tasarlanmıştır:

Tedarik Zinciri Veri Parçalama: Tüm tedarik zincirlerinde, düşük verilerin birlikte çalışabilirliği ve veri depolarının varlığı ile ilgili bir sorun vardır. Bunlar, kuruluşlar işbirliğine dayalı uygulamalar geliştirmeye veya tedarik zinciri şeffaflığı oluşturmaya çalıştıklarında önemli engeller yaratır.

Tedarik Zincirindeki Verileri Merkezileştirme: Veri depoları, bu tür depoları taşımak için mevcut yöntemler, verileri merkezi bir şekilde toplama etrafında döndüğü için merkezileşmeye yol açar. Bu, verilerin bütünlüğü ve hesap verebilirliğin ihmal edilmesiyle ilgili endişelere yol açmıştır. Veri bozulması, verilerin merkezi kontrol altında olduğu durumlarda da büyük bir sorundur. Mevcut merkeziyetsiz ağlar, (1) veri ölçeklenebilirliği, (2) yeterli veri tabanı işlevselliği eksikliği ve/veya (3) tamamen tarafsız (izinsiz) eksiklikler nedeniyle merkeziyetsizleştirmeye geçişte tedarik zinciri uygulamalarını destekleyemez.

Hassas Veri Koruması:  Şirketler, genellikle, rekabet konumlarını tehlikeye atan herhangi bir veri paylaşımı konusunda endişelenirler; bu da, düzenleyici nedenler gerekmedikçe veya zorunlu olmadıkça, verileri paylaşmak konusunda çok isteksiz oldukları anlamına gelir. Merkezi veri alışverişi ile hassas veriler için hiçbir koruma yoktur ve bu, birçok şirketin yeni iş modelleri oluşturmasını engeller.

Birlikte Çalışabilirlik ve Veri Bütünlüğü

Birlikte çalışabilirliği desteklemek için OriginTrail ağı, GS1 ve W3C standartlarına uygun olarak oluşturulmuştur. Bu küresel standartların kullanılması, eski sistemleri ve daha yeni Blockchain sistemlerini içeren birden fazla kaynaktan alındığında bile verilerin verimli bir şekilde hizalanmasını sağlar.

Veriler, açıklayıcı verilerden ve izleme verilerinden Nesnelerin İnterneti (IoT) verilerine kadar her şey olabilir. Verileri hizaladıktan sonra, veri kümelerini doğrulamak için gerçekleştirilen fikir birliği kontrolleri vardır. Ek olarak, üçüncü taraf kuruluşlardan denetim otomatik olarak yetkilendirilebilir. Çoğu tedarik zinciri vakası hassas verilerle ilgilendiğinden, ODN, veri geçerliliğini kanıtlamak için sıfır bilgi kanıtları kullanılarak tasarlanmıştır.

Veriler, verilerin kurcalamaya dayanıklı kriptografik işlemler oluşturularak değişmez hale getirilir. Bu, doğası gereği parmak izine benzer ve oluşturulduktan sonra karma bir şekilde Blockchain’e yerleştirilir. Daha sonra verilerin herhangi bir şekilde değiştirilmediğini veya tahrif edilmediğini doğrulamak için bu veriler kullanılabilir.

Veri bütünlüğü ve birlikte çalışabilirliği içeren ağır yüklerin çoğu zincir dışında gerçekleşir. Bu, ODN’nin daha verimli ve ucuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Ve açık kaynaklı bir sistem olduğu için dağıtılması ve mevcut eski sistemlerle entegre edilmesi kolaydır.

TRAC token ise, veri oluşturucular, token sahipleri ve tüketiciler olmak üzere çeşitli işlevlere hizmet eder. OriginTrail tarafından kullanılan Stake etme sistemi, ağa dahil olan tüm tarafları dürüst tutan, Node’ları talep üzerine veri sağlamaya ve gerekli fikir birliği kontrollerini gerçekleştirmeye teşvik eden bir sistemdir.

Bu dört temel teknolojik özellik, merkezi bir Blockchain çözümündeki ciddi sınırlamalardan birinin üstesinden gelmek için birlikte çalışır, ağdaki tüm taraflar arasında güveni korur. Sistemin merkezinde, merkezi olmayan bir veri sağlayıcılar, veri oluşturucular, veri sahipleri ve veri görüntüleyiciler ağı bulunur.

OriginTrail Veri Akışı

Veri Oluşturucu Node, verilerin ODN’ye girdiği yerdir. Bu verilerin kaynağı, çeşitli iş fonksiyonlarından herhangi birinden olabilir. Veriler sisteme girdiğinde, veri değişmezliğini sağlamak için bir kriptografik karma basılır ve Blockchain ağında saklanır. Veriler daha sonra verileri depolamak için 3 veya daha fazla veri sahibi Node’a iletilir.

Depolanan veriler, veri oluşturucunun istediği şekilde kullanılabilir. Veriler genel veya özel olarak ayarlanabilir, belirli bir süre sonra sona erecek şekilde ayarlanabilir veya yalnızca belirli bir taraf veya grupla paylaşılmasıyla sınırlandırılabilir. Hassas veriler, tasarım gereği gizlilik yaklaşımında sıfır bilgi yöntemleri kullanılarak korunur.

Veri tutma node’ları, geniş bir merkeziyetsiz bilgi grafiği oluşturur ve veri setlerini tedarik zinciri ortakları arasında hızlı ve verimli bir şekilde bağlayabilirler. Bu, protokol için ana satış noktalarından biridir, çünkü ortaklar arasında birbiriyle ilişkili verileri bulmak şimdiye kadar bu denli mümkün olmamıştır.

Veri tutma node’ları, son derece merkezsiz bir şekilde tasarlanmıştır. 3.000 TRAC token veya daha fazlasına sahip olan herkes bir veri tutma Node’u çalıştırabilir. İşler, Node kriterlerini karşıladığında, Node’lara da rastgele atanır. Node’lar tamamen aynıdır ve 3.000’den fazla TRAC’ı stake etmenin tek yararı, Node’ların daha sonra ek işleri kabul edebilmesidir. Şubat 2021 itibariyle, OriginTrail ağında 700’den fazla veri tutma Node’u bulunmaktadır.

Blok Zinciri Etkileşimleri

ODN’nin diğer kullanışlı özelliklerinden biri, orta katman protokolü olduğu için çeşitli diğer Blockchain ağları ile etkileşime girebilmesidir. Bu ağlardan birkaç tanesine örnek verelim:

Ethereum: OriginTrail şu anda veriler ODN’ye girdiğinde oluşturulan tüm şifreleme karmalarını depolamak için Ethereum ağını kullanıyor. Bununla birlikte, Ethereum ağı için GAS fiyatlarındaki muazzam artış, veri işi fiyatlarını aşırı derecede pahalı hale getirdi. Proje, 2021’in ikinci çeyreğinde kendi StarFleet zincirini kurduklarında bunu aşabilecek.

HyperLedger Fabric: Bu, köprülenen ikinci Blockchain ağıydı ve akıllı sözleşme entegrasyonları ilk kez 2018’in sonlarında bağlandı.

xDai: xDai entegrasyonunun 23 Mart 2021’de gerçekleşmesi bekleniyor. OriginTrail geliştiricileri, olgun ekosistemi ve Ethereum’a güvenli, üretim sınıfı köprüleri için xDai’yi seçti. XDai entegrasyonu hayata geçtikten sonra, geliştiriciler standartlaştırılmış bir entegrasyon süreci olacağını ve OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinden yararlanmak isteyen herhangi bir Blockchain ekosisteminin entegre edilebileceğini söylüyor.

TRAC Token Hakkında

Projenin yerel token’ı (TRAC), tüm OriginTrail ekosistemine güç sağlamak için kullanılan bir ERC-20 yardımcı program token’ınıdır. Toplam 500 milyon token arzı ile önceden belirlenmiştir ve enflasyonist değildir. 18 ondalık basamağa bölünebilir, bu nedenle arz ile ilgili bir sorun asla yaşanmayacağını öngörebiliriz. Sonuç olarak, ODN’deki bir veri işinin fiyatının, benimsemeyle paralel olarak TRAC’ın değeri arttıkça sabit kalacağına inanılmaktadır.

TRAC’ın yalnızca bir hizmet token’ı olduğu göz önüne alındığında, fiyatı ODN’nin kullanımıyla oldukça ilişkili olacaktır. TRAC token kıtlığının OriginTrail’in 2019 Vizyon Belgesinde açıklandığı gibi üçlü bir etkiye maruz kalacağı düşünülüyor:

“TRAC token ekonomisi ve yukarıdaki tüm yardımcı programlar uygulamaya konulduğunda üçlü bir etki yaratırlar. Veriler ODN’de yayınlandığında, yayıncı, yayınlanan verileri tutmak için ağdaki Node’ları telafi etmek için kullanılan TRAC için belirli bir talep oluşturur. Aynı zamanda, söz konusu iş için teminat olarak konulan TRAC için aynı talep yaratılır. Bu teminat kilitlenirken, mevcut TRAC arzının tamamını da etkili bir şekilde düşürür ve böylece üçüncü etkiyi yaratır.”

TRAC için ICO, Ocak 2018’de geri çekildi ve toplam arzın yarısı (250.000.000 TRAC) her biri 0.10 dolardan teklif edildi. ICO, satılan tüm tokenleri etkiledi. token ticareti, ICO’dan yaklaşık bir hafta sonra başladı ve fiyat hemen iki katından fazla arttı. Sonradan Nisan 2018 itibarıyla fiyat, ICO seviyelerine yakın geriledi, ancak daha sonra ikinci bir ralli, TRAC’ın fiyatının 15 Mayıs 2018’e kadar 0.30 doları aştığını gördü.

Fiyat tekrar düştü ve sonunda 13 Mart 2020’de tüm zamanların en düşük seviyesi olan 0.003785 dolara kadar indi. Erken yatırımcılar bu noktada oldukça hayal kırıklığına uğramış olabilirler, ancak umarım paralarını çekmemişlerdir, çünkü sonraki yıl TRAC token’ı inanılmaz bir şekilde yükseldi ve neredeyse tam olarak bir yıl sonra 17 Mart 2021’de TRAC token’ı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0.8903 dolara ulaştı.

OriginTrail’in Arkasındaki Ekip

OriginTrail’in CEO’su ve kurucu üyesi Tomaz Levak’tır. Aynı zamanda Ethereum Enterprise Alliance Tedarik Zinciri çalışma grubunun bir üyesidir ve Avrupa ve Orta Doğu’daki teknoloji projelerini yönetme deneyimine sahiptir.

OriginTrail’in ikinci kurucu üyesi ve COO’su ise Ziga Drev. Daha önce Avrupa ve Asya’da karmaşık tedarik zinciri kurulumlarını yönetmiş ve ona OriginTrail’i inşa etmesine yardımcı olan alanda derin bir deneyim kazandırmıştır.

Branimir Rakić, OriginTrail’in üçüncü kurucu üyesi ve CTO’su. 2016’dan beri tedarik zincirlerine Blockchain devrimini tanıtmak için çalışıyor. Çok fazla akademik geçmiş ve kodlama deneyimi var, ancak çok fazla kurumsal tecrübesi yok diyebiliriz.