Whitecoin (XWC) Nedir? Whitecoin Hakkında Genel Bilgiler

Giriş Blockchain 2.0 çağında Ethereum geliştirmeleri blockchain ekosisteminde çeşitliliği mükemmel etkiledi


Giriş

Blockchain 2.0 çağında Ethereum geliştirmeleri blockchain ekosisteminde çeşitliliği mükemmel etkiledi. Sadece Ethereum blockchain’i değil diğer halka açık blockchain’ler de farklı uygulamalara yönelerek değer yarattılar. Ancak bu zenginlik beraberinde sorunları da getirdi. Günümüzde büyük blockchain’ler arasında bilgi ve değer özgür bir biçimde dolaşamıyor. İnternetin bir ağ etkisi olmasına kıyasla blockhain’in izole olması blockchain değerinin önüne set çekiyor.  Bu yüzden zincirler arası teknolojilerin geliştirilmesi elzem oldu.

Whitecoin geliştiricileri bahsettiğimiz sorunu hedefine koydu. Diğer projeler farklı yollar seçerek sorunu çözeme kavuşturmayı deniyor. Whitecoin’in çözümü ise yeni bir herkese açık blockchain yaratarak blockchain’lerin birbirine bağlanmasını kolaylaştırmak, sonucunda yeni bir blockchain dünyası yaratmak.

Whitecoin’in Kısa Tarihi

Whitecoin Nisan 2014’te doğdu ve 5 yıldan fazla süredir blockchain değerini temsil eden değerler arasında. Tarihininde 2 kere kırılma noktası yaşayan Whitecoin, 3. kırılma noktasına oldukça yakın. Whitecoin 2014 – 2017 yılları arasında ilk etabındaydı. Bu süreçte proof of work konsensüs algoritmasından, proof of stake konsensüs algoritmasına geçildi. Whitecoin’in kendine ait tokeni XWC Bittrex, Poloniex gibi borsalarda listelendi.

2. evre 2017 ve 2019 yılları arasındaydı. Blockchain alanında yeniliklerine devam eden whitecoin geliştiricileri POS 3.0 adını verdikleri yükseltmeleri yaptılar. Bu yükseltmenin içerisinde Whirecoin cüzdanı, Whitecoin blockchain akıllı telefonu ve diğer ekosistemin genişlemesini sağlayan yenilikler yer aldı. XWC Weiss Ratings’de yer alan ilk 78 kripto paradan bir tanesi oldu.

3. evre Ağustos 2019’da başladı. 2019’dan itibaren blockchain teknolojisinin gelişim hızı da artmaya başladı. Whitecoin endüstrinin acı çektiği noktalara doğrudan müdahale etmek adına en basitten başlamayı seçti. Bu yüzden blockchain’ler arası geliştirmeler geliştiricilerin odak noktası oldu.

Whitecoin’in Özellikleri

MTBCP adı verilen bir protokolü kullanan Whitecoin, etkisi görülebilen başarılara imza attı. Zincirler arası bir ekosistemin kurulabileceği anlaşıldı ve blockchain’ler arasındaki bariyerler kaldırıldı. Böylece değer paylaşımı ve Blockchain’in internetle uyumu daha iyi hale getirildi.

Whitecoin ekosistemini daha güvenli ve stabil hale getirebilmek adına rezerv oranının her zaman %100’de olması gerektiğine karar verildi. Bütün değerler gerçek bir değere olarak (ETH ya da BTC) çok imzalı cüzdanlarda RPOS konsensüs mekanizmasına göre saklanıyor. Her değerin azaltılması ya da artması durumunda bu cüzdanlardan da değerler alınıyor. Böylece  hiçbir değer Whitecoin ekosisteminden silinmiyor.

RPOS mekanizmasıyla Whitecoin 6 saniyede bir blok üretebiliyor. Diğer blockchain’lere bakıldığında BTC 10 dakika, LTC 2,5 dakikada sadece 1 blok üretebiliyor. BTC ve LTC’ye kıyasla Whitecoin işlem hızları oldukça kısa.  Saniyede yapılabilen işlem sayısına bakıldığında Whitecoin teorik olarak saniyede 10000’e ulaşabiliyor. Birçok blockchain arasında işlem gerçekleştireceği için Whitecoin yüklü miktardaki işlemleri kaldırması için tasarlandı.

EOS’un kullanıdğı super node sisteminde, 21 super node sırayla blok üretimini yapıyor. Bu EOS’u dışarıdan saldırılara ve DNS dolandırıcılıklarına zayıf hale getiriyor. Buna karşın Whitecoin’de bütün madenciler arasından blok üreticileri rastgele seçiliyor.

Whitecoin kullanıcıları esnek ve karışık hizmetleri kullanabiliyorlar. Geliştiriciler orijinal blockchain’in koduyla ilgili bir değişiklik yapmadan dinamik uygulamaları kullanılabilir hale getirdi. Bu uygulamalar arasında Token sözleşmeleri, ticaret sözleşmeleri ve kilitli sözleşmeler gibi farklı amaçlarda kullanılabilen finansal uygulamalar mevcut. Üstelik diğer blockchain’lerin uygulamaları kullanılırken işlem ücretlerinden endişe duyulmasına gerek kalmıyor çünkü Whitecoin geliştiricileri bu soruna da çare buldu.

Whitecoin Madenciliği

Whitecoin madencilik için dağıtlan bonuslara farklı bir yaklaşımı seçiyor. Whitecoin’de hem madenciler hem de kullanıcıların madencilik ödülü alma şansı oluyor. Öte yandan RPOS (random proof of stake) sistemi ağın devamlılığını sağlayan madencilerin yeterli geliri elde etmesini garanti altına alıyor. Madenciler dilerlerse aldıkları ödülleri kullanarak bonus kazanç elde edebiliyorlar. Ekosistemin diğer üyeleri blok oluşturulduğunda ödülleri paylaşabiliyor.

Whitecoin’de madencilik mekanizmasında ödüller gerçek zamanlı dağıtılıyor. Belirli aralıklarla değer yatırmayı onaylayan madenciler blok oluştuğunda ödülünü alıyor. Havuz sistemleri ve dengesiz ödül  dağılımları ortadan kalkmış oluyor. Ayrıca POS’a katılmak isteyen kullanıcıların tokenlerini madencilere geçici olarak göndermesine gerek kalmıyor. Rekabet yerine birlikte çalışmaya dayalı sistem sayesinde olası hard fork’ların da azalacağı ön görülüyor.

Whitecoin Yol Haritası

Whitecoin öncelikle zincirler arası geçişe hazırlanacak ve XWC coin’lerinin bir kısmı yakılacak. Mayıs 2021 itibariyle Ethereum tokeni olarak kullanılan EXWC’ler ana ağa geçirilmek adına yakıldı. Halen bu süreç devam ediyor.

Gelecekte Whitecoin blockchain’i ilk bloğundan 5,256,000. bloğun sonuna kadar  zincirler arası işlemleri başlatacak. Bu süreç yaklaşık 1 yıl sürecek. Farklı blockchain’lere açılmanın daha fazla kullanıcı çekeceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda madencilik ödüllerinin de artacağı düşünülüyor.

Bir sonraki aşamada, yani 5,256,001. bloktan sonra madencilik ödülleri adım adım azaltılmaya başlanacak. Bu sürecin yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor. Bu noktada birçok dijital değer Whitecoin blockchain’inde yer alabiliyor olacak. En nihayetinde Whitecoin bütün blockchain’lerin bir zincirde topladığı Black Domain Projesini hayata geçirecek. Black Domain projesi hakkında henüz detaylar belli değil ancak sadece bütün blockchain’lerden oluşan bir ağı temel alacağı biliniyor.

XWC Fiyatı

XWC Nisan 2014’te piyasaya çıkmasının ardından uzun süre sessizliğini korudu. Bu süreç içerisinde projeye dikkat çekmeyen Whitecoin geliştiricileri teknik geliştirmelere odaklandı. Haziran 2020’ye gelindiğinde XWC fiyatı 0.1 dolardı ve proje 22 milyon dolar piyasa değerine sahipti. XWC fiyatı Ocak 2021’de yaşanan ani yükselmeyle birlikte kısa bir sürede olsa 2 dolara kadar ulaştı. Fiyatındaki bu inanılmaz değişim gözlerin Whitecoin projesine dönmesine sebep oldu.