yearn.finance (YFI) Nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Rehber

Yearn.finance (YFI) Nedir

yearn-finance-yfi-nedir

Yearn.finance (YFI) Nedir?

Yearn.finance, merkezi olmayan finans (DeFi) yatırımcılarının elde ettikleri kârı en üst düzeye çıkarmak için otomasyonu kullanan bir toplayıcı hizmettir. Yearn.finance, token kredinizi optimize etmek için Aave, Compound, Dydx ve Fulcrum gibi kredi hizmetlerini kullanan merkezi olmayan bir toplayıcı ekosistemidir. Tokenlerinizi yearn.finance’a yatırdığınızda, en kârlı borç verme hizmetlerini seçmek için periyodik olarak yeniden dengelenen yTokens’e dönüştürülürler.

Amacı, teknik olarak çok fazla düşünmeyen veya ciddi traderlara göre daha az taahhütlü bir şekilde etkileşim kurmak isteyen yatırımcılar için sürekli genişleyen DeFi alanını basitleştirmektir.

Şubat 2020’de başlatılan ve daha önce iEarn olarak bilinen hizmet, yeni ürünler piyasaya sürüldükçe ve geliştiricilerin şirket içi token YFI’yı piyasaya sürmesiyle son aylarda büyük bir büyüme gördü.

Yearn.finance (YFI) Nasıl Çalışır?

yTokens’ı bir havuz olarak düşünün. Belirtildiği gibi, bir kullanıcı bu havuzdan para yatırdığında veya çektiğinde, akıllı sözleşme APR’yi kontrol eder. Evet bir Oracle gibi işliyor ama tam olarak değil. Cronje bunu şu şekilde açıklıyor: “Oracleler zincir dışı kontrol ediyor, ancak bu böyle değil.  Burada her şey zincir üzerindedir. ” 

Cronje, yTokens’i geleneksel anlamda Oracle olarak adlandırmasa da, bunlardan “APR Oracles” olarak bahsetmektedir. En yüksek verimi arayan bir robot gibi zincir üzerindeki bilgileri normalleştirir. Ve tüm bunlar, fonları olması gereken yere taşımak için akıllı sözleşmelerle otomatikleştirilmiştir. 

Diyelim ki bir DAI havuzu var. Bir kullanıcı daha fazla DAI yatırdığında, akıllı sözleşme APR Oracle’a en yüksek APR’nin nerede olduğunu sorar. APR oracle Aave olduğunu söylüyorsa DAI tokenlerini Aave’ye taşır. Böylece kullanıcı arkasına yaslanıp Aave’den faiz kazanabilir. 

Yearn.finance Kurucuları Kimlerdir?

Yearn.finance, Andre Cronje’nin bir buluşudur. Cronje, Şubat 2020’de iEarn projesinden ayrıldıktan sonra, yeni araçların ortaya çıkması ve YFI’nin Temmuz ayında devreye girmesiyle adeta yeniden bir doğuş yakaladı.

O zamandan beri, serveti tersine döndü. Sahip olduğu toplam değeri kilitli olan varlıklar, Eylül 2020’nin sonunda 1 milyar doların biraz üzerinde bulunuyor.

Cronje’nin kripto para biriminde ve özellikle DeFi alanında uzun bir kariyeri var. Yearn Finance kurucusu Andre Cronjekripto alanında iz bırakmak isteyen birçok kişiye ilham kaynağı olabilir. Spesifik olarak, bilgisayar bilimine odaklanmak için bir hukuk diplomasından vazgeçmeyi tercih etti. Dağıtılmış defter teknolojisi ve kripto para birimleri hayal gücünü ele geçirdi. Daha sonra bir bilgisayar bilimi programını sadece altı ayda bitirdi ve FinTech’te çalışmaya başladı. 

Yearn.finance’ı Benzersiz Yapan Nedir?

Yearn.finance, DeFi yatırımını ve daha geniş yatırımcı sektörü için birçok faaliyeti basitleştirmek için yola çıktı.

Platform, Curve, Compound ve Aave gibi DeFi protokolleri için bir toplayıcı olarak hareket etmek için çeşitli araçları kullanır ve kripto para birimini hissedenlere mümkün olan en yüksek verimi getirir. Diğer şeylerin yanı sıra, platformun uzun vadeli değerini korumaya yardımcı olmak için yeni özellikler sunulmaya devam ediyor.

Yearn.finance, şu anda %0,5 olan para çekme ücretlerinin yanı sıra %5 gaz sübvansiyon ücretlerini alarak kâr ediyor. Yönetişim modeli sayesinde bunlar teknik olarak herhangi bir zamanda fikir birliği ile değiştirilebilir.

Yearn.finance için hedef pazar, gittikçe karmaşıklaşan DeFi fenomenini sıfırdan incelemek için zamanı olmayan veya getirilerini optimize etmek isteyen yatırımcılardan oluşuyor.

Dolaşımda Kaç Yearn.finance Tokenı (YFI) Vardır?

Yearn.finance şirket içi tokenı olan YFI’nin 30.000 tokenınlık sabit kaynağı vardır. Temmuz 2020’de piyasaya sürüldüğünde ön madencilik yoktu ve geliştiriciler herhangi bir başlangıç ​​fonu almadı: lansmanda toplam arz 0 YFI idi.

O zamandan beri, sınırlı arzın çoğunluğu dolaşıma girdi ve tokenın başarısı, 2020 Eylül ortalarında vurduğu tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 41.000$ ‘a yansıdı.  Yearn.finance kullanıcıları likidite sağlayarak YFI kazanırken, token holdingleri yönetişim ayrıcalıklarını belirler.

Yearn.finance Nasıl Güvence Altında Tutuluyor?

Yearn.finance kullanıcıları, hızla değişen piyasa koşulları ve daha az deneyimli katılımcılardan kâr sağlamaya çalışan fırsatçı varlıklar sayesinde yüksek para kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Cronje, platformun menşei konusunda şeffaflığı korumaya çalışmıştır. Ancak kod denetimlerinden sonra bile, yearn.finance’in %100 güvenli olmasının garanti edilemeyeceğini belirterek DeFi’nin doğasında risk olduğunu ifade etmiştir.

Yearn.finance Tokenı (YFI) Nereden Satın Alabilirsiniz?

YFI, tümü yaygın olarak bulunan kripto para birimleri, stabilcoinler ve fiat para birimleri için çiftlere sahip serbestçe ticareti yapılabilen bir tokendır.

YFI ticareti yapan başlıca borsalar arasında Binance, OKEx ve Huobi Global ile otomatik piyasa yapıcı (AMM) Uniswap bulunmaktadır.

Yearn.finance’ın Geleceği

Cronje, DeFi’nin ortalama bir insan için fazla karmaşık hale geldiğini söylediğinde haklıydı. Süreci basitleştirebilen ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilen herkesin kitlesel olarak benimsenme şansı daha yüksektir. Ve herhangi bir Yield Farming stratejisi yüksek düzeyde risk içerirken, yEarn bu yıl nispeten sınırlı riskle bazı güzel getiriler sağladı.

Cronje tek geliştirici olsa da, yEarn civarında bir topluluk büyüdü. Ve bu topluluğun yönetişimine olan bağlılıkları son derece mükemmel. YFI, güçlü bir şekilde tasarlanmış ve çok istenen bir tokendır. Protokoldeki değişiklikler zincir üzerinde teklifler ve oylama yoluyla yapılır.