Dai (DAI) Nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Rehber

Büyük fiyat dalgalanmaları ekosistemi rahatsız ettiği sürece, kripto para birimi hiçbir zaman küresel olarak günlük gerçek hayattaki işlemler için bir para birimi olarak benimsenemez

DAI-nedir-nasil-calisir

Büyük fiyat dalgalanmaları ekosistemi rahatsız ettiği sürece, kripto para birimi hiçbir zaman küresel olarak günlük gerçek hayattaki işlemler için bir para birimi olarak benimsenemez. Kripto para birimi başlangıcından bu yana önemli ölçüde ilerlemiş olsa da, birkaç önemli sorun gerçek dünya para birimi olarak benimsenmesini engelliyor. MakerDAO projesi, Dai olarak bilinen stabilcoin aracılığıyla kripto para biriminin bugün karşılaştığı yüksek volatiliteye olası bir çözüm sunar. MakerDAO projesi ile ilgili daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

DAI Nedir ve Nasıl Çalışır?

Dai olarak bilinen stabilcoin aracılığıyla kripto para biriminin bugün karşılaştığı yüksek volatiliteye olası bir çözüm sunan MakerDAO projesi tarafından 2014’ten beri geliştirilmekte olan bir finansal kripto para birimi kavramıdır. Stabilcoin, başka bir sabit varlığa sabitlenmiş bir kripto para birimidir.

İlk merkezi olmayan, teminat destekli kripto para birimi olan DAI, sözleşmelerdeki diğer kripto varlıklarını kilitleyerek ABD doları ile istikrarlı 1: 1 değerini korumaya çalışan bir kripto varlığıdır. Bu, kâr amaçlı şirketler tarafından ihraç edilebilecek diğer varlık destekli kripto para birimlerinin aksine, DAI’nin Ethereum blok zincirinin üstünde çalışan merkezi olmayan bir uygulama olan Maker Protokolü adlı açık kaynaklı bir yazılımın ürünü olduğu anlamına gelir.

Bu nedenle DAI, bir şirket tarafından emanet edilen ABD doları ile desteklenerek değil, Ethereum’un kripto para birimi olan Ether (ETH) cinsinden teminatlandırılmış borç kullanarak değerini korumaktadır. Eğer aşina değilseniz, teminatlandırılmış krediler, bir borç verene, sahip olduğu varlıkları kullanarak bir krediyi güvence altına alma yolu sağlar. Tarihsel olarak, bu kredilerin faiz oranı teminatsız kredilerden daha düşüktür. Çünkü borç verenlerin varlığa el koymalarına ve borçluların kredileri ödeyememesi durumunda satmalarına izin verirler.

Maker Protokolü, Ethereum üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler aracılığıyla, borçluların ETH ve diğer kripto varlıklarını kilitlemesini ve böylece kredi biçiminde yeni DAI tokenları oluşturmak için teminatlandırmasını sağlar.

Borçlular kilitli ETH’yi kurtarmak isterlerse, DAI’yi protokole iade etmeleri ve bir ücret ödemeleri gerekecektir. Tasfiye durumunda Maker Protokolü teminatı alacak ve iç piyasaya dayalı bir açık artırma mekanizması kullanarak satacaktır.

Tasarımı nedeniyle DAI arzı, ağdaki herhangi bir tarafça değiştirilemez. Aksine, sözleşmelerindeki varlıkların piyasa fiyatındaki değişikliklere dinamik olarak yanıt vermek için tasarlanmış bir akıllı sözleşmeler sistemi aracılığıyla sürdürülür.

Dai (DAI) Nasıl Çalışır?

DAI, diğer kripto para birimleri tarafından teminatlandırılan bir kripto varlığıdır. Kullanıcılar DAI almak isterlerse, bir borsada DAI’deki dolar eşdeğerini satın almak için ETH harcayabilir. Buna ek olarak Maker Protokolünü kullanarak ETH ve diğer varlıkları teminat altına alabilirler.

İkinci yöntem, ETH’lerini satmak istemeyen kullanıcıların yine de DAI almasına izin verir.

Teminatlı Borç Pozisyonları

Teminatlı Borç Pozisyonları (Collateralized Debt Positions – CDP’ler), kullanıcıların teminat varlıklarını (yani ETH veya BAT) kilitlemek ve DAI oluşturmak için kullanabilecekleri Maker Protokolü üzerindeki akıllı sözleşmelerdir.

CDP’ler, yukarıda belirtilen teminatı depolamak için güvenli kasalar olarak düşünülebilir. Kripto teminatındaki oynaklığı hesaba katmak için, DAI genellikle aşırı teminatlandırılır, bu da gereken depozito tutarının genellikle DAI değerinden daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Örneğin, kullanıcıların ETH değerindeki olası düşüşü hesaba katması amaçlanan 100 ABD doları DAI almak için ETH’de 200 ABD doları harcamalıdır. Sonuç olarak, ETH %25 değer kaybederse, DAI’deki 100$, ETH’de 150$ ile güvenli bir şekilde teminatlandırılacaktır. Depolanan ETH’yi kurtarmak için, kullanıcının DAI’yi iade etmesi ve bir istikrar ücreti ödemesi gerekir.

Dai’yi Kim Geliştirdi?

2014 yılında Rune Christensen tarafından kurulan Maker Foundation, amacı kullanıcıların kripto para birimleriyle teminatlandırılmış kredileri almalarına olanak tanıyan bir kredi sistemi işletmek olan açık kaynaklı bir proje olan Maker Protokolünü yarattı.

DAI, işletmeler ve bireyler için geçici olmayan bir borç verme varlığı sağlamanın bir yolu olarak 2017’de Maker Protokolünde resmi olarak başlatıldı.

Maker Foundation, sonunda, yazılımın kontrolünü artık Protokolü yöneten merkezi olmayan özerk bir kuruluş olan MakerDAO’ya bıraktı.

DAI Neden Kullanılıyor?

Kullanıcılar DAI satın almakla ilgilenebilirler çünkü bu, fiyat dalgalanmalarına karşı koruma sağlarken kripto para biriminin verimliliği ve şeffaflık avantajlarını sunar.

DAI, diğer birçok kripto para birimi gibi sınırsız, programlanabilir ve aktarımı kolaydır ve sabit bir fiyat sunma avantajına sahiptir.

DAI Neden Değerlidir?

DAI gibi sabit paralar, traderlara fiyatları açık piyasa tarafından belirlenen birçok kripto para biriminin bazen aşırı oynaklığından kaçınmak için güçlü bir araç sunabilir.

Örneğin, değeri DAI’ye taşıyarak, bir trader Bitcoin veya Litecoin fiyatında ani bir düşüşe maruz kalma riskini azaltabilir. Ancak bu, ani bir değer artışına maruz kalmanın bedeli de olabilir.

DAI’nin bir başka avantajı da, bankalar arasında hareket etmesi gerekebilecek geleneksel devlet para birimlerini kullanırken kripto piyasasında ticaretin yürütülmesini bozan işlem maliyetlerini ve gecikmeleri ortadan kaldırarak optimum yürütmeyi geciktirmesidir.

DAI ayrıca kullanıcılara, mevcut seçeneklere göre avantajlar sunabilecek bir şekilde kredilere erişim olanağı sunar. Kredilerinin bir banka veya finans kurumu tarafından değerlendirildiği bir sürecin aksine, DAI kullanıcıları basitçe Ether koyabilir ve DAI alabilir. Kredileri geri ödemeye karar verdiklerinde, yalnızca küçük bir ek ücret öderler.