2008 Finansal Kriz Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

2008 Finansal Kriz Nedir

2008-finansal-kriz-nedir-temel-rehber

2008 Finansal Kriz Nedir?

2008 Finansal Krizin Nedenleri

2006 yılında konut fiyatları on yıllardan sonra ilk kez düşmeye başladı. İlk başta emlakçılar bu duruma çok memnun oldular. Aşırı ısınan emlak piyasasının daha sürdürülebilir bir düzeye döneceğini düşünüyorlardı. Ancak emlakçılar, şüpheli krediye sahip çok sayıda ev sahibinin ipotek kredileri için onaylanması, hatta bazıları evin değerinin %100’ü veya daha fazlası gibi bir dizi faktörü hesaba katmadılar.

Finansal türevlerin kuralsızlaştırılması, finansal krizin temel nedenlerinden biriydi. Finansal sistemi iki kanun kuralsızlaştırdı. Bankaların konutla ilgili türevlere yatırım yapmalarına izin verdiler. Bu karmaşık finansal ürünler o kadar karlıydı ki, bankaları her zamankinden daha riskli olanlara kredi vermeye teşvik etti. Bu istikrarsızlık krize yol açtı.

1999 Finansal Hizmetler Modernizasyon Yasası (Gramm-Leach-Bliley Yasası), bankaların mevduatları türevlere yatırım yapmak için kullanmalarına izin verdi. Banka lobicileri, yabancı firmalarla rekabet edebilmek için bu değişikliğe ihtiyaç duyduklarını söylediler. Müşterilerini korumak için yalnızca düşük riskli menkul kıymetlere yatırım yapma sözü verdiler. Ancak bankalar kârlı türev piyasasını kovaladıkları için bu sözünü tutmadılar.

Emtia Vadeli İşlemleri Modernizasyon Yasası, türevleri düzenleyici gözetimden muaf tuttu. Ayrıca herhangi bir eyalet yönetmeliğini de geçersiz kıldı. Büyük bankalar bu karmaşık türevleri yönetecek kaynaklara sahipti.

Bu yasalar arasında, konut piyasası üzerinde en fazla etkiyi ipoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS) yaptı. MBS’nin kârlılığı, dayandıkları ipotekler için daha fazla talep yarattı. Bankalar orijinal ipotekleri kesip dilimler halinde yeniden satarak  türevlerin fiyatlandırılmasını imkansız hale getirdi.

Dünyanın dört bir yanındaki hedge fonları ve diğer finans kurumları ipoteğe dayalı menkul kıymetlere sahipti, ancak bunlar aynı zamanda yatırım fonlarında, kurumsal varlıklar ve emeklilik fonlarında da bulunuyorlardı.

2007’de bankalar, kayıpları karşılamaları gerektiğini anladıklarında paniğe kapıldılar ve birbirlerine borç vermeyi bıraktılar. Diğer bankaların kendilerine teminat olarak değersiz ipotek vermesini istemediler ve sonuç olarak Libor denilen bankalar arası borçlanma maliyetleri yükseldi. Federal Rezerv, Vadeli Açık Artırma Kolaylığı aracılığıyla bankacılık sistemine likidite pompalamaya başladı, ancak bu da yeterli değildi.

2008 Finansal Krizle İlgili Sık Sorulan Sorular 

2007-2008 mali krizi küresel bir olaydı. Yunanistan uluslararası borçlarını ödemedi. Portekiz ve İspanya aşırı düzeyde işsizlikten muzdaripti. Her milletin deneyimi farklı ve karmaşıktı. ABD’de yer alan faktörlerden bazıları şunlardır;

Soru 1: 2008 Finansal Krizinin Nedeni Neydi?

Birbiriyle ilişkili birkaç faktör iş başındaydı.

Birincisi, düşük faiz oranları ve düşük borç verme standartları bir konut fiyatı balonunu körükledi ve milyonları karşılayamayacakları evleri satın almak için araçlarının ötesinde borç almaya teşvik etti.

Bankalar ve yüksek faizli kreditörler, daha fazla ipotek vermek üzere parayı serbest bırakmak için ipoteklerini ikincil piyasada satarak hızlarını sürdürdüler.

Bu ipotekleri satın alan finans firmaları, bunları paketler veya “dilimlere” yeniden paketledi ve bunları ipoteğe dayalı menkul kıymetler olarak yatırımcılara yeniden sattı. İpotek temerrütleri gelmeye başladığında, son alıcılar kendilerini değersiz kağıt paraları tutarken buldular.

Soru 2: Büyük Durgunluk’tan Kimler Sorumlu?

Pek çok iktisatçı, suçun en büyük bölümünü, birçok tüketicinin karşılayabileceklerinden çok daha fazlasını borç almasına izin veren gevşek ipotek kredisi politikalarına buluyor. Ancak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere etrafta dolaşan için pek çok suç var:

  • Ev sahipliğini, kendilerine teklif edilen ipotekleri geri ödeyemeyenlere pazarlayan yağmacı kredi verenler.
  • Bu kötü ipotekleri satın alan ve yatırımcılara yeniden satmak için bunları paketlere çeviren yatırım guruları.
  • Bu ipotek paketlerine en yüksek yatırım notlarını veren ajanslar da, güvenli görünüm sağladı.

Soru 3: 2008 Finansal Krizinde Hangi Bankalar Başarısız Oldu?

Cleveland Federal Rezervine göre, önceki yedi yıldaki toplam 25’e kıyasla 2008 ile 2015 arasında 500’den fazla banka iflas etti. bunların biroğu küçük bölgesel bankalardı ve hepsi mevduat sahiplerinin hesaplarıyla birlikte diğer bankalar tarafından satın alındı.

En büyük başarısızlıklar, geleneksel bankalar değil, kurumsal yatırımcılara hitap eden yatırım bankalarıydı. Bunlar arasında özellikle Lehman Brothers ve Bear Stearns vardı. Lehman Brothers hükümetin kurtarma planı reddetti ve kapılarını kapattı. JPMorgan Chase, Bear Stearns kalıntılarını ucuza satın aldı.

JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of American ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere en büyük bankalara gelince, hepsi ” başarısız olmak için çok büyük ” idi. Kurtarma parasını aldılar, hükümete geri ödediler ve durgunluktan sonra her zamankinden daha büyük bir şekilde tekrar ortaya çıktılar.

Soru 4: 2008 Finansal Krizinde Kimler Para Kazandı?

Bir dizi akıllı yatırımcı, çoğunlukla enkazın parçalarını toplayarak krizden para kazandı.

  • Warren Buffett, vatanseverlik ve kârı birleştiren çeşitli nedenlerle Goldman Sachs ve General Electric gibi şirketlere milyarlarca yatırım yaptı.
  • Serbest yatırım fonu yöneticisi John Paulson, balon oluştuğunda ABD konut piyasasına karşı çok para yatırdı ve ardından dibe vurduktan sonra toparlanması üzerine çok daha fazla para kazandı.
  • Yatırımcı Carl Icahn, kriz öncesinde, sırasında ve sonrasında kumarhane mülkleri satarak ve satın alarak piyasa zamanlama yeteneğini kanıtladı.