Kripto Para ETF’si Nedir?

Bir kripto para borsası alım satım fonu (ETF-exchange-traded fund) teoride, diğer tüm ETF’ler gibi çalışır

Kripto Para Cüzdanı

Bir kripto para borsası alım satım fonu (ETF-exchange-traded fund) teoride, diğer tüm ETF’ler gibi çalışır. Çoğu ETF bir endeksi  takip ederken, bir kripto para birimi ETF’si bir veya daha fazla dijital tokenı izler.

Kripto Para ETF’si İle İlgili Temel Bilgiler

  • ETF’ler, ana yatırımcıların kripto para piyasasına girmesini engelleyen birçok engel için çare olabilir.
  • Kripto Para ETF’leri, tek bir kripto para birimini veya farklı dijital token ve para birimlerinden oluşan bir sepet izleyebilir.
  • Kripto Para ETF’leri zaten birkaç ülkede işlem görüyor. Ancak şimdiye kadar ABD’deki düzenleyiciler, bu tür ürünleri borsalarda sunmak için birden fazla girişimi reddetti.
  • Piyasada, yatırımcıların dijital varlıkları kendilerinin yönetmesini gerektirmeden kripto para birimine maruz kalmaya izin veren bir dizi alternatif vardır. Ancak bu seçenekler geleneksel ETF’lere göre pek çok açıdan yetersiz kalmaktadır.
    Blockchain fonları, kripto para birimi piyasasıyla yakından bağlantılı şirketlere yatırım yapılmasını sağlar.

Kripto Para ETF’si Nasıl Çalışır?

Bir kripto para birimi ETF’sinin düzgün çalışması için, fonu yöneten kuruluşun izlediği temel varlıklara sahip olması gerekir. Başka bir deyişle, ETF’nin orantılı bir dijital token hissesine sahip olması gerekir. Bu tokenlerin mülkiyeti daha sonra hisse olarak temsil edilecek ve bu hisseleri satın alarak ETF’deki yatırımcılar dolaylı olarak bu tokenlere de sahip olacaklardır. ETF yatırımcıları daha sonra dayanak varlıkların yukarı yönlü potansiyeline maruz kalacaktır.

Özel Hususlar

Peki kripto para ETF’leri şu anda nerede duruyor? Şimdiye kadar, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), piyasalar bir derece istikrar ve güvenlik gösterene kadar kripto para birimi ETF’lerini onaylamayacağını belirtti. Bununla birlikte, SEC’in duruşu, bazı tarafların dijital para birimi ETF’leri başlatma girişimini durdurmadı.

Bitcoin vadeli işlemlerini başlatan Chicago Board Options Exchange (CBOE), önceki dijital token fon blokajını yeniden gözden geçirmek için SEC’e lobi yaptı. Popüler dijital para borsası Gemini’nin kurucuları Cameron ve Tyler Winklevoss, SEC’e bir Bitcoin ETF’yi onaylaması için dilekçe vermeye devam ediyor ve başarılı olamıyor.

Son derece popüler bir dijital para borsası olan Coinbase, en büyük dört dijital para birimine maruz kalma sunan bir endeks fonu başlattı. Ancak bu bir ETF ile tamamen aynı değil. Hatta bazı ETF’ ler GBTC’ ye küçük bir maruz kalma sunar, ancak bunlar yalnızca kripto para birimlerine odaklanmaz.

SEC, gelecekte kripto para birimi fonlarının olasılığına açık olduğunu ifade etti. Bu, kripto para birimi ETF’leri dünyanın diğer bölgelerinde gelişirse yatırımcı iyimserliğini artırmaya devam edebilir. Örneğin, Avrupa ve Asya’daki çeşitli pazarlar, farklı düzenleme seviyeleri sayesinde kripto para birimi ETF’lerini tanıttı. Ancak şimdilik ABD’li yatırımcıların biraz daha beklemesi gerekecek.

Kripto Para ETF’si ve Grayscale Bitcoin Tröst Fonu (GBTC)

ABD’de şu anda halka açık bir kripto para ETF’si yok. Bu kavrama en yakın şey Grayscale Bitcoin Tröst Fonu (GBTC), olarak bilinen bir fon. GBTC, birçok yönden bir ETF gibi davranır. Yatırımcılar adına Bitcoin sahibidir ve onların tröst hisselerinde işlem yapmalarına izin verir.

Bununla birlikte, fonun sponsoru Grayscale Investment Trust, fon varlıklarının %2’si oranında yıllık yönetim ücreti talep ediyor. Bu, diğer birçok ETF’den önemli ölçüde daha yüksek bir fiyat noktası anlamına geliyor. Dahası, türünün ilk tröstü olan GBTC, Bitcoin’in değerindeki değişikliklere göre fiyatta bazı tuhaf dalgalanmalar yaşadı. GBTC’nin bitcoin fiyatı ile ilişkili olması beklenirken, şimdiye kadar durum her zaman böyle olmadı. Genel olarak, yüksek bir harcama oranı ve yüksek asgari yatırım ile GBTC, ana akım yatırımcılar için henüz erişilebilir değil.

Dijital para birimi ETF’lerinde yer almak isteyen ABD’li yatırımcıların sınırlı seçenekleri var. Uluslararası ETF’lere yatırım yapmak, erişimleri varsa bir yaklaşımdır. GBTC’ye yatırım yapmak için katı gereksinimleri karşılıyorlarsa, bu başka bir olasılıktır. Ancak şu an için, bu yatırımcılar ilgili bir ETF grubuna, blok zinciri ETF’lerine bakmanın en iyisi olabilir.

Blockchain teknolojisi, kripto para birimi alanını destekler ve dijital tokenlarla yakından bağlantılıdır. Blockchain ile ilgili şirketlere odaklanan artan sayıda ETF var. Bunlar, kripto para birimi endüstrisiyle yakından bağlantılı bilgisayar işlemcisi geliştiricileri ve üreticileri içerebilir. Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) ve Reality Shares Nasdaq NextGen Economy ETF (BLCN) gibi ETF’ler, yatırımcıların blockchain alanına odaklanan şirketlere erişmesine izin veriyor. Bu ETF’lerin çoğu şimdiden büyük başarı elde etti.

Kripto Para ETF’lerinin Faydaları

En başarılı kripto para birimlerinden bazıları tuhaf kazançlar gördü. Bununla birlikte, sektör hala belirsizlikle çevrilidir ve yüksek dalgalanma ile boğuşmaktadır. Bu nedenle birçok yatırımcı, kripto para birimi alanına katılmak için ETF gibi bir araç kullanmayı tercih eder.

Para birimi ETF’leri, yatırımcıların yönetimi ve güvenliği uzmanlara bırakırken tokenların sunduğu fırsatlardan yararlanmalarına olanak tanır. Kripto para birimleri ve dijital token değişimlerinin hala düzenli olarak hırsızların ve dolandırıcıların hedefi olduğu göz önüne alındığında, yatırımcıların neden bu ekstra önlemi almak isteyebileceği anlaşılabilir.

Bir kripto para birimi ETF’sinin, doğrudan kripto para birimi yatırımlarına göre birçok faydası vardır. Birincisi, yukarıda belirtildiği gibi, dijital cüzdanlar ve borsalar, bilgisayar korsanlığı ve hırsızlığa karşı oldukça hassastır. Dijital tokenleri elinde tutan yatırımcılar, varlıklarının çok az veya hiç başvurmadan yok olduğunu görme riskiyle karşı karşıyadır. Bununla birlikte, dijital para birimi ETF’si olan bir yatırımcı, emanet bankasında ETF’yi destekleyen ek bir güvenlik katmanına sahiptir.

Bir kripto para birimi ETF’sinin bir başka yararı da, aynı anda birden fazla dijital token izlemek için kullanılabilmesidir. Kripto para birimi dünyası oldukça bölümlere ayrılmıştır. Örneğin 20 farklı token içeren bir sepet tutmak isteyen yatırımcılar, çeşitli dijital para borsalarında birden fazla cüzdan ve hesaba sahip olmak ve bunları işletmek zorunda kalabilir.