Compound (COMP) Nedir?

Compound , geleneksel bir para piyasasını işletmek için dağıtılmış bir bilgisayar ağını teşvik etmeyi amaçlayan , Ethereum üzerinde çalışan bir yazılımdır. Bu yılın başlarında, Ethereum tabanlı Compound, diğer merkezi olmayan finans protokollerinin izinden giderek bir yönetişim tokenı yayınladı

compound-COMP-nedir

Compound , geleneksel bir para piyasasını işletmek için dağıtılmış bir bilgisayar ağını teşvik etmeyi amaçlayan , Ethereum üzerinde çalışan bir yazılımdır. Bu yılın başlarında, Ethereum tabanlı Compound, diğer merkezi olmayan finans protokollerinin izinden giderek bir yönetişim tokenı yayınladı: COMP. 26 Şubat’ta yayınlanan lansmanla ilgili bir sürümde şunlar ifade edildi:

“COMP, topluluk yönetimini güçlendirir. Bu bir bağış toplama aracı veya yatırım fırsatı değildir. Merkeziyetsiz süreci tamamlanana kadar, COMP halka açık olmayacak. “

Yukarıdaki mesajın gösterdiği gibi, kripto para birimi lansmanında özeldi. Token, risk sermayesi fonları, DeFi alanındaki büyük oyuncular ve Compound Labs protokolünün operatörleri tarafından tutuldu. Ancak 15 Haziran’da, COMP’un kurumsal sahipleri – PolyChain Capital, Dharma, Argent, Dragonfly Capital ve diğerleri gibi isimler kripto para birimini halka açık hale getirmeyi oybirliğiyle kabul etti.

COMP lansmandan bu yana hızlı bir büyüme kaydetti. Kripto varlığı COMP’un piyasa değeri, MakerDAO’nun yönetim simgesi Maker’ın (MKR) değerinden 740 milyon dolar daha yüksek. Yine de sektördeki çok az kişi COMP’un ne yaptığını ve onu nasıl elde edebileceğini tam olarak biliyor.

COMP Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, COMP, temelde yatan Compound protokolünün nasıl çalıştığını etkilemeye izin veren bir yönetişim tokenıdır. Compound Labs’in açıkladığı gibi:

“Ekibimize güvenmeden veya ekibimize ihtiyaç duymadan Compound’a değişiklik önermenize, tartışmanıza ve uygulamanıza olanak tanıyan bir yönetim sistemi […] sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Bu, Compound Labs şirketinin protokolü hangi yönde almak istediklerini büyük ölçüde seçtiğini gören sistemden daha önce bir değişiklik. Compound Labs binlerce kullanıcı tabanı ve yüz milyonlarca dolarlık ekonomik bir makine oluşturmayı başardı.

Yine de COMP’un tanıtımı, kullanıcılar tarafından kontrol edilen akıllı bir sözleşmenin Compound’u değiştirmesine izin vererek DeFi’deki en büyük oyunculardan birini daha da merkezden uzaklaştırıyor. Merkeziyetsizliğin sürdürülebilmesi için atılması gereken adım budur.

“COMP, Özel Özelliklere Sahip “Standart” Bir ERC-20 Varlığıdır”

Bir kişi, oy haklarını kendi seçtikleri bir Ethereum adresine devredebilir. Bu bir DeFi başlangıcı, risk sermayesi fonu veya kripto para birimi alanında önde gelen bir kullanıcı olabilir. Demokraside olduğu gibi fikir, kullanıcılara, görüşlerini en iyi temsil ettiğine inandıkları bir adayı devretme seçeneği sunulmasıdır.

Önemli Bir Nokta: Daha da önemlisi, COMP’nızı bir adrese devretmek, bu paraları transfer etmek anlamına gelmez. Delege etmek, kişinin kendi dijital paraları üzerinde gözetim altında kalmasına izin verirken protokolün yönüne ilişkin görüşlerini öne çıkarmaya devam etmesine izin verir.

Yönetişim eylemleri öneri değil, çoğunluğa ulaştığında Compound’a entegre edilen çalıştırılabilir kod parçalarıdır.

İlk tekliflerinden sonra, eylemler COMP sahipleri tarafından üç günlük bir süre içinde oylanır. Teklif en az 400.000 oy alırsa (toplam 10 milyon potansiyel oydan tüm COMP dağıtıldıktan sonra alınacaktır) ve bu oyların çoğunluğu teklif “için” ise, eylem iki günlük bir zaman diliminde sıraya alınır.  Özellikle, yönetişim modelinin kendisi değiştirilebilir. Ancak bu, bir kuruluşun söz konusu modeli değiştiren bir yönetişim eylemi önermesini ve onaylamasını gerektirir.

Bu acil bir soruyu gündeme getiriyor: Kişi hangi yönetişim eylemlerini önerebilir? Gerçekten her şey önerebilir. Evet! Kodlanabildiği sürece tüm öneriler açıklar.

Önceden önerilen ve oylanan bazı şeylerin listesi aşağıda verilmiştir:

Tether’in USDT’si için destek ekleniyor.
COMP herkese açık hale getiriliyor.
Kredi verenleri daha iyi desteklemek için DAI’nin faiz oranı modelini güncelleme.
Önerilerin çoğu şu ana kadar neredeyse oybirliğiyle kabul edildi ve bu durum COMP’un en büyük sahipleri arasında uyumun var olduğunu gösteriyor.

Compound’u Kim Geliştirdi?

Compound, bir önceki firması Britches olan seri girişimciler Robert Leshner ve Geoffrey Hayes tarafından, PostMates’te satılmak üzere yerel mağazalardan toplanan envanterler tarafından kuruldu. 

2018’de Compound , önemli risk sermayesi firmaları Andreessen Horowitz ve danışmanlık firması Bain’in risk sermayesi kolu olan Bain Capital Ventures’tan 8,2 milyon dolar fon sağladı.

Compound , Coinbase’in bir kurucu ortağı tarafından başlatılan bir fon olan Paradigm Capital gibi yeni katılımcıların yanı sıra aynı yatırımcıların çoğundan 2019’da 25 milyon dolar daha topladı. 

COMP kripto para biriminin toplam arzının bir payı başlangıçta şirketteki yatırımcılara ve çalışanlara dağıtıldı

COMP’u Ne İçin Kullanabiliriz?

Bileşik, kripto para birimini ödünç vererek veya ödünç alarak ek gelir elde etmek isteyen herkesin ilgisini çekebilir. 

Ayrıca, COMP’a sahip olan herkes gelecekteki platformda kararlar alabileceğinden, kullanıcılar tokenı tutmak için yerleşik bir teşvike sahiptir. Bu, Compound’un faiz oranlarına ve gelirlerini veya karlılıklarını etkileyebilecek diğer önemli tercihlere oy vermeyi içerir.

COMP’u Nasıl Alabilirsiniz?

DeFi’nin bireysel kullanıcıları için, COMP şu anda iki yoldan biriyle elde edilebilir:

İlk olarak, bunun için diğer kripto para birimlerini takas ederek;

Diğer çoğu dijital varlık gibi, kripto alanında bir “rezerv varlık” takas ederek COMP satın alınabilir. COMP, Uniswap ve diğer merkezi olmayan borsalarda ETH ile takas edilebilir. Tredarlara odaklanan vadeli işlemler piyasasının yanı sıra FTX, COMP’un ABD doları ve Tether’in USDT stablecoin’i ile alım satımını destekler.

İkincisi, Compound kullanarak;

Hali hazırda, Compound’un ETH, DAI, USDC, USDT, BAT, REP, WBTC ve ZRX piyasalarından kripto para kullanan herhangi biri, toplamda 2.880’e varan belirli bir miktarda COMP talep edebilecek.

Kripto para birimini kazanmanın diğer daha nadir (nispeten erişilemez) yolları arasında Compound ekibine katılmak ve / veya Compound Labs’ın bir hissedarı olmak yer alıyor. Sonunda, yönetişim sürecinin katılımcılarına dağıtılan az miktarda COMP da olabilir.