Maker (MKR) Nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Rehber

Kripto para birimlerinin büyük bir dezavantajı vardır

maker-MKR-nedir

Kripto para birimlerinin büyük bir dezavantajı vardır: yüksek dalgalanma ve düşük kararlılık. Bu nedenle, son yıllarda USD-Tether gibi birkaç stabilcoin oluşturuldu. Bunlar gerçek bir temel varlığa bağlanarak istikrarı sağlamayı amaçlamaktadırlar. Ancak USD-Tether, çok az şeffaflık sunan ve hakkında pek çok tartışmanın olduğu merkezi bir şirket tarafından yönetilmektedir.

Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen Maker Project tam olarak bu sorunu ortadan kaldırmak için DAI adı verilen merkeziyetsiz ve istikrarlı bir para oluşturan merkezi olmayan özerk bir organizasyondur.

Maker platformunun toplamda iki tokenı vardır. Bu tokenlar Maker Coin (MKR) ve Dai‘dir. Dai piyasada stabilcoin olarak işlem görürken, MKR değişken bir değere sahip bir tokendır. Bu yazımızda MKR ve Dai Nedir, Nasıl Satın Alınır ve Nasıl Çalışır gibi sorular hakkında konuşacağız. İyi okumalar…

DAI ve MKR Coin Nedir?

Maker, Ethereum blok zincirinde, ABD doları karşısında kendi stabilcoin Dai’sinin fiyat oynaklığını en aza indirmek amacıyla merkezi olmayan, özerk bir kuruluştur . DAI’nin aksine, Maker’ın fiyatı değişkendir. Maker bir yardımcı program tokenıdır ve Dai kullanımıyla fiyat artar.

Maker sahipleri, Maker sisteminin risk yönetimi ve iş mantığı için oy kullanabilirler. MKR dijital paraları çıkarılamaz, ancak birçok borsadan satın alınabilir. Maker, marj ticareti ilkesine göre çalışır. Dai tokenleri, akıllı bir sözleşmeye gönderilen ve marj ticareti için bir platform olan borç yükümlülükleri için CDP teminatı ile güvence altına alınır . Bu çerçeve, geliştiricilerin uygun fiyatlar sağlamasının yanı sıra yüksek düzeyde güvenlik sağlamasına olanak tanır .

Maker platformunda Dai üretiminden kaynaklanan işlem ücretleri MKR ile ödenir. MKR, bir hizmet tokenı olarak tanımlanabilir. Ödemeler yapıldığında token yakılır. Bu, toplam token sayısını azaltır. Dai, talep artarsa ​​MKR tokenı sayısını artırır.

Dai adiğer bir deyişle, bir dizi finansal teşvikler için rekabet ederek değeri ABD Dolarına göre tahmin edilebilir tutulan, tamamen teminat destekli bir para tokenıdır.

Merkezileştirilmiş stabilcoinlerin aksine, para birimi tamamen blok zincirinde yaşar, istikrarı herhangi bir yerellik tarafından aracılık edilmez ve ödeme gücü herhangi bir güvenilir karşı tarafa dayanmaz. Tüm Dai içine emanette olan bir teminat tarafından desteklenmektedir. Ethereum blockchain üzerinde akıllı sözleşmeler herkes tarafından görüntülenebilir.

Maker blockchain’i, blockchain üzerindeki işlemleri gerçekleştirmek ve finanse etmek için yerel MKR tokenını kullanır. Bununla birlikte, teminatlandırılmış borç pozisyonları oluşturarak DAI tokenleri ihraç etmeye odaklanır.

İade üzerine oluşturulan CDP’ler için istikrar ücretini ödemek için MKR tokenlarına sahip olunması gerekir. Ayrıca, MKR tokenlarının, yapıcı topluluğundaki karar alma ve oylama sürecine katılmaları ve teminat yönetimine yardımcı olmaları gerekir. Bu yapılandırma, MKR token sahiplerinin de Maker Project’in olumlu bir şekilde geliştirilmesi için oy vermeye teşvik edilmesini sağlar.

Maker Coin (MKR) Nasıl Çalışır?

MKR, Maker platformunda risk yönetimi ve iş mantığı üzerinde oylama için kullanılır. Platformun geleceği ve başarı ölçeğinin artırılması için risk yönetimi çok önemlidir. Tüm MKR token sahipleri, istedikleri teklife oy verme hakkına sahiptir. Ayrıca oylarını istedikleri zaman geri çekebilir veya yeni bir oylama teklif etme hakkına sahip olabilirler.

MKR sisteminde en çok oyu alan teklif, sistemdeki risk yönetiminde değişiklik sağlamak için aktif hale getirilebilir. Güvenlik açısından, teklifin kabulünden sonra kısa bir gecikme yaşanır. Bu gecikme, güvenliği sağlamak için yapılır.

Platform üzerinde çalışan ekip, Maker’daki toplulukla birlikte Dai’nin geleceğine karar verir. Platform, gelecekte çok daha gelişmiş özellikler sunmayı planlıyor. Bu özelliklerden bazıları, kullanılan oyları vekil oy kullanıcısına aktarabilme ve güvenli depolama depolarında tutulan MKR coinleri ile üst düzey güvenlik duvarı ile oy verebilme özelliğidir.

Marj ticareti: Maker sisteminin temel unsurlarından biri marj ticareti platformudur. Dai tarafından ihraç edilen her biri, aynı zamanda marjin ticareti için merkezi olmayan bir platform olan ve mevcut marj ticareti sistemlerine kıyasla daha yüksek güvenlik ve daha düşük fiyatlar sağlayan, aynı zamanda akıllı sözleşmelere gönderilen bir CDP Teminatlı Borç Pozisyonu (Collaterized Borç Pozisyonu) tarafından sağlanır.

DAI, Akıllı Sözleşmelerin uygulanmasının, Stabilcoin DAI’yi yönetmek için hiçbir insan müdahalesinin gerekmediği, merkezi olmayan özerk bir organizasyon yaratmasıdır. Kısacası DAI, benzersiz ve değerli bir katma değer sağlamak için bir Stablecoin’in istikrarını, merkezi olmayan bir blok zincirinin güvenilmezliği ile birleştirir.

Maker DAI, herhangi bir kişinin ETH’sini güvenlik olarak yatırmasına ve böylece bir CDP oluşturarak yeni DAI tokenlarını kullanmasına izin verir (gelecekte, diğer kripto para birimleri veya temel varlıklar güvenlik olarak hizmet edebilmelidir).

Bir kullanıcı bir Ethereum Akıllı Sözleşmesinde bir dayanak varlık veya teminat yatırdığında – şu anda bu amaç için yalnızca Ethereum kullanılabilir – bu varlıkların değerinin bir kısmı yeni oluşturulan DAI’lerde yatırıcıya verilir. Kullanıcı, bu DAI’leri ikincil piyasada – çok sayıda kripto borsasında – diğer kripto para birimleri veya fiat para birimlerine karşı takas edebilir.