Dünyanın En Gizli Kripto Parası: Pirate Chain (ARRR) Nedir?

Giriş Pirate Chain (ARRR), en güvenli ve gerçekleştirilen işlemlerde gizliliğe en fazla önem veren dijital para birimi olma hedefiyle 2018’de piyasaya çıktı


Giriş

Pirate Chain (ARRR), en güvenli ve gerçekleştirilen işlemlerde gizliliğe en fazla önem veren dijital para birimi olma hedefiyle 2018’de piyasaya çıktı. Pirate Chain sektördeki en güçlü ve en beğenilen gizlilik protokolünü kullanıyor ve bunu tartışılmaz bir strateji uygulamasıyla birleştirerek dünyadaki her kullanıcısının finansal gizliliğini korumaya çalışıyor.

Pirate Chain’in Farkı Nedir?

Pirate (ARRR), anonim ve güvenli bir kripto para birimidir. Pirate Chain, işlemleri şifrelemek ve anonimleştirmek için zk-SNARKS algoritmasını kullanıyor. Zk-SNARKS bir sıfır bilgi kanıtı protokolüdür ve endüstri genelinde en güçlü gizlilik protokolü olarak kabul edilmektedir. Pirate Chain’nin zk-SNARKS’ın kullanımını zorunlu olarak uygulayan ilk kripto para birimi olduğunu söyleyebiliriz. Pirate sistemi, herhangi bir meta verinin dışarıya iletilmesine izin vermiyor, bu nedenle de sistemin kendine has tokeni ARRR görünmezlik kazanıyor. Bir tarafı diğerine bağlarken, bilgilerin doğru olduğunu herhangi bir bilgi ifşa etmeden kanıtlanmasına olanak tanıyor. Bu kanıtlar da hem kısa hem de birkaç milisaniye içinde doğrulanabiliyor.

Pirate Chain ayrıca Komodo ve Bitcoin’in Hashrate’i aracılığıyla kendisini koruduğu için %51 saldırılara karşı dirençli hale getirildi. Tüm bunlar Komodo’nun güvenlik mekanizması olan Delayed Proof of Work (dPoW) ile mümkün oluyor.

Seçme Gücü Kullanıcılarda

Pirate Chain işlemleri sırasında gönderici adresi, işlem tutarı, alıcı adresi, işlem kimliği gibi bilgiler de dahil olmak üzere işlemle ilgili tüm bilgiler hiçbir zaman kamuya açıklanmıyor. Bu bilgiler yalnızca gönderen ve alıcı tarafından kullanılabilir durumda oluyor. Tarafların eğer isterlerse, işlemin gerçekleştiğine dair işlem kimliğini (tx id) kullanarak gizliliği devre dışı bırakma yetkileri var. Bu nedenle, Pirate Chain, gizlilik odaklı endüstriyi alt üst edebilecek güce sahip ve kullanıcılarına devre dışı bırakma seçeneğiyle (opt-out) gizliliğin gücünü kullanıcının tercihine bırakıyor.

Pirate Chain, adil bir halka açık lansmanla başlatıldı. ARRR piyasaya çıkmadan önce bir ICO düzenlenmedi  veya önceden kazılmış tokenler yoktu. Diğer gizlilik odaklı projeler de dahil olmak üzere birçok kripto para birimi madencilik ödülleri için vergi uygularken, Pirate Chain blok ödülleri için herhangi bir ücret uygulamıyor. Böylece değerler her zaman kullanıcılara geri dönmüş oluyor. Belirlenen toplam ARRR arzı 200 milyonun biraz altında. Blok oluşturma süresi yaklaşık 60 saniye ve ödül yarılanma her 388.885 blokta veya yaklaşık 270 günde bir gerçekleşiyor.

Pirate Chain’in Gizliliği Nasıl Çalışır?

Tüm ARRR adresleri herhangi bir müdahale gerektirmeden korumalı z-adresleri olarak ağda yer alıyor. Bütün işlemler z-işlem standartlarıyla gizli yapılıyor. Bu, kullanıcı bakiyelerinin kullanıcı dışında başka biri tarafından görülemediği anlamına geliyor. İşlemler kullanıcının cüzdanının herhangi bir ize sahip olmamasından dolayı takip edilemiyor. Kullanıcının IP adresine kadar tam gizliliği, gömülü Tor ağı uyumluluğu ile daha da korunaklı hale getiriliyor.

Pirate Chain’in bir diğer benzersiz özelliği de anonimlik setidir. Pirate Chain, anonimlik setini oluşturmak için neredeyse her işlemi kullanmak üzere tasarlandı. Bu her şey dahil yaklaşım, sonsuz büyüyen, zapt edilemez bir anonimlik seti yaratır. Böylece işlemlerin birbirinden ayrılması  bir kat daha zorlaşır.

Pirate Chain Güvenliği

Pirate, blockchain güvenliği için bir Proof-of-Work algoritması kullanıyor. %51 oranındaki çift harcama saldırılarına karşı ek bir güvenlik olarak Pirate Chain, Komodo tarafından sunulan Delayed Proof-of-Work (dPoW) algoritmasını kullanıyor. Delayed Proof of Work, Pirate blockchain’ini Komodo ve Bitcoin blockchain’ine endeksliyor. Pirate blockchain’ine saldırmak için yapılacak herhangi bir saldırının, öncelikle bu iki blockchain’in üstesinden gelmesi gerekiyor. Bunu yapmak ise çok pahalı ve neredeyse imkansız.

Pirate topluluğu, kişisel gizlilik konusunda tutkulu bir taban gruptur. Bu topluluğun temelleri bir korsan yaşamının en iyi temellerine dayanmaktadır; ateşli bir özgürlük arzusu ve bozuk bir sistemin baskısından uzak bir hayat yaşama hakkı. Pirate Chain ekibi, gizliliği korumayı ortak hedef edinmiş, merkezi olmayan bir gönüllüler grubudur. İsteyen herkes topluluğa katkıda bulunabilir, herhangi bir şirket bu projeyi desteklemediği için topluluk gücünü bağımsızlıktan almaktadır.

Gizlilik Ekosistemi

Ödeme için ARRR’yi kabul eden mağazalar, hizmet sağlayıcıları ve şirketler bir araya gelerek Pirate ARRRmada’yı oluşturdu. ARRRmada.com, müşterileri için gizlilik odaklı ödeme yöntemleri sunmayı seçen mağaza sahipleri için bir tür çevrimiçi rehberdir. ARRRmada’da sunulan ürün ve hizmetler; giyim, sanat eseri, web hosting, eğitim, tıbbi ve hukuki hizmetler dahil olmak üzere çok çeşitlidir. Hatta ARRR ile hediye kartları bile satın alabilirsiniz. Pirate ekibi, ARRRmada ile birlikte satıcıların ARRR’yi benimsemesini daha da kolaylaştırmak adına Pirate Pay’i geliştirdi. Pirate Pay, çevrimiçi ödeme sürecini basitleştirirken aynı zamanda işlem maliyetini düşüren, tamamen merkezi olmayan, açık kaynaklı bir ödeme sağlayıcısıdır.

Gizlilik odaklı kripto paralar içinde lider konumda olan Pirate Chain, anonimlik açısından nakit paraya en yakın yaklaşım konumunda bulunuyor, bunu görünmez birinin nakit para kullanması gibi düşünebiliriz. Aynı zamanda önceden belirlen arzı ile Bitcoin’in sağlam mali politikasına da sahiptir. İlk kez, ARRR algoritması, bir işlemi kimin gönderdiğini, işlem tutarının ne kadar olduğunu ve işlemin ulaştığı kişinin kim olduğunu bilmenin veya izlemenin imkansız olduğu bir kripto paranın varlığına izin veriyor. Buna ek olarak, hiç kimse kullanıcıların bakiyesini göremiyor ve bu da ARRR’ı mükemmel bir anonim para birimi yapıyor.

Topluluk kendini korsan temasına kaptırmış durumda; Pirate Chain’in gelecek planları arasında Karayipler’de korsan haftası düzenlemek dahi bulunuyor.