Polymath (POLY) Nedir? Polymath Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Menkul kıymetleri temsil eden tokenler son yıllarda oldukça revaçta


Giriş

Menkul kıymetleri temsil eden tokenler son yıllarda oldukça revaçta. Özellikle borsalarda, denetleyicilerin merceklerinde ve bu tokenleri basan platformlarda boy göstermeye devam ediyorlar. Bu tokenlerin üzerinden büyümeye çalışan bir proje olarak Polymath öne çıkıyor. Çünkü Polymath özellikle bu alanı hedef almış bir oluşum olarak görülüyor.

Proje dijital menkul kıymetlerin gücünü artırmaya odaklanıyor. Polymath bunu yaparken global çapta düzenleyici organların yasal çerçevelerine uymayı hedefliyor. Böyle kullanıcıların platform üzerinden işlemlerini yasalara uygun hale getiriliyor. Her denetleyici ve ülke için farklı uygulamalar ve şartlara uygunluk koşulları önceden sağlanmış oluyor.

Yine de Polymath benzeri birçok platform bulunuyor, Polymath bu platformların arasından sıyrılıp en tepeye yerleşebilir mi? Bu yazımızda Polymath’ın özelliklerinden ve geleceğinden bahsedeceğiz.

Polymath’ın Çözümü Nedir?

ICO’lar birçok yatırımcıya çekici geliyor ancak aynı zamanda büyük risk taşıyorlar. ICO yatırımcıları %100, hatta %1000’e kadar kar sağlayabiliyor ancak proje bir anda ölebiliyor, bu durumda bütün yatırımları bir hiçe dönüşebiliyor. En kötüsü de ICO düzenleyicilerinin tamamen sahtekar çıkması durumu.

Geçmişte, örneğin ICO’ların yeni patlama yaptığı yıllarda yukarıda bahsettiğimiz gibi kayıplar sıkça rastlanır oldu. ICO’lar ile ilgili yatırım temelli riskler bir yana düzenleyici kurumların hareketleri yatırımları uzun vadede oldukça sert etkileyebilir. Muhtemel cezalar hem projelerin hem de yatırımcıları çaresiz bırakabilir.

Polymath ICO hastalığına şifa olmak için yola çıktı. Platform menkul kıymet tokenlerini güvenli ve düzenlenmiş biçimde basmak için tasarlandı. Ek olarak POLY coin’leri güvenlik amaçlı yaratıldı ve sadece doğrulanmış alıcılara bu coin’ler satılıyor.

Polymath’ın birlikte çalıştığı bazı hukuk büroları

Menkul Kıymet Tokenleri

Birçok kripto para herhangi bir düzenleme çerçevesine girmiyor. Aksine menkul kıymet tokenleri düzenlemelere uygun halde basılıyorlar. Henüz bu market oldukça küçük, fakat Polymath bu istatistikleri tersine çevirmeyi hedefliyor. Bu yüzden geleceğe yönelik adımlar atıldığını söyleyebiliriz. Menkul kıymet tokenlerinin yaygınlaşacağı inancı birkaç temele dayanıyor:

  • Menkul kıymet tokenleri daha güvenilirler
  • Bu tokenler sayesinde genel anlamda likidite artacak
  • ST20 standardında basılmış tokenler neredeyse anında işlemlere olanak tanıyor
  • 7/24 menkul kıymet tokeni alıp satmak mümkün

Polymath Neden Farklı?

Finansal marketler genellikle merkezi bir otorite tarafından gözetilir ve denetlenir. Bugün hisseler, emtialar ve bonolar bu şekilde yürütülüyor. Yukarıdan gelen yasalar ve yönergeler bütün yatırımcı ve şirketlere uygulanıyor. Bu kurallara uymayanlar marketten yasaklanıyor hatta bazen daha kötüsü yasal sorunlar sebebiyle ağır cezalarla yüzleşebiliyor. Eğer alternatifi bulunmazsa kripto paralar için de benzer bir ortam oluşacağa benziyor.

Polymath işleyişi tersine çevirerek hükümeti ve avukatları baştan işin içine katmayı hedefliyor. Eğer düzgün bir sistem kurulursa baştan işim içine dahil olan yasal düzenleyiciler sonradan müdahalede bulunmayabilir. Yasal anlamda uyumlu tokenler bu konuda titiz yatırımcıları da kendine çekmeyi başarabilir.

Bütün tokenlere uygulanmak üzere bir şablon oluşturulması planlanıyor. Bu şablon takip edilmesi zorunlu kılınarak bütün tokenlerin saydam olması sağlanacak ve yatırımcıları istedikleri bütün bilgilere ulaşabilecek. Böylece kurumsal yatırımcıların alana girmesi kolaylaşıyor ve yasal sorun endişeleri kısmen azaltılıyor.

Polymath ekibi liderleri

Polymath’in 2020 Yılı Değişimi

Proje başlangıcından 2 yıl sonra kaydadeğer değişikliklere imza attı. Hemen fark edilen gelişmelerden bir tanesi platform üzerinde yaratılan token sayısıydı. 2019 Aralık ayına kadar 153 token yaratıldı. Bu tokenlerden 12 tanesinin birçok yatırımcısı bulunuyordu. Ayrıca platformda 300’den fazla token sembolü rezerve edildiği ve tokenlerin yapım aşamasında olduğu belirtiliyordu.

Diğer yandan Polymath V.3 yayınladın ve kullanılmaya başladı. Böylece ağ ERC-1400 standartlarına uygun hale geldi.

Sosyal medyada Polymath son aylarda büyüdü, Twitter, Reddit ve Telegram’da birçok takipçi kazandı. POLY token’in 2021 yılına kadar fiyatı hayal kırıklığı yaratsa da piyasa değeri olarak günümüzde ilk 300’e girdi ve halen bu seviyelerde bulunuyor.

Polymesh Blockchain

ERC-1400 Menkul Kıymet tokenleri zaman içerisinde evrimleşmiş bazı standartlara sahipler. Önceden ST-20 olarak adlandırılan tokenler geliştirilerek ERC-1400 olarak yeniden adlandırıldı ve geliştiriciler arasında yaygınlaştı.

Polymath Polymesh blockchain’ini geliştirirken menkul kıymet tokenlerini hedef aldı. Geliştiriciler menkul kıymetlerin Ethereum blockchain’inde bulunmasını uygun bulmadı. İlk olarak Ethereum belirli miktarda merkezsiz olması sorun yarattı. Ardından işlemlerin halka açık bir şekilde görülebilir olması gizliliği ortadan kaldırıyor.

Diğer yandan Ethereum gibi blockchain’lerin güncelleme yapmak adına hard fork yapması karmaşıklığa yol açıyor ve ağın devamlılığı konusunda menkul kıymetler açısından sorun yaratıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz ögeler göz önünde bulundurularak spesifik menkul kıymetlere yönelik blockchain Polymesh geliştirildi. Bu blockchain’in de kendi içerisinde onaylayıcıları ve sağlayıcıları bulunuyor yani bir ekonomiye sahip. Blok yaratıcıları yaptıkları işlem karşılığında belirli oranda ödül kazanabiliyorlar. Ancak diğer blockchain’lerdeki açık sistem Polymesh’te bulunmuyor. Farklı rollere sahip ağdaki kullanıcılar farlı alanlarda sınırlı bilgilere sahipler. Sonuç olarak otonom işleyen ancak herkesin ihtiyacı olduğu bilgiye sahip olduğu bir sistem yaratılmış durumda.

POLY Token

Polymath bütün ağını çalıştırmak için POLY token’i kullanıyor. Bütün geliştiriciler ve yasal işlemlere katılan avukatlar bu token ile ödüllendiriliyor. Blockchain üzerine taşınan değerlerin işlem ücretleri POLY cinsinden ödeniyor ve böylece ağ çalışmaya devam edebiliyor.

POLY Tokenleri Ethereum tabanlı ERC-20 tokenleri olarak karşımıza çıkıyor. Platformun kendisi menkul kıymet tokenleri platformu olmasına rağmen POLY tokenleri menkul kıymet olarak görülmüyor. Bu yüzden ERC-20 tokeni olmasında bir sakınca bulunmuyor.

Poly Tokenleri 2018 yılında airdrop ile dağıtıldı. Toplamda 1 milyar arzı bulunan POLY’nin dolaşımdaki arzı 400 milyonun üzerinde.