Bir Haftada Beşe Katladı: Dego Finance Nedir?

Dego Finance Nedir


Dego Finance Nedir?

Dego Finance (DEGO) merkezi olmayan finans (DeFi) ve değiştirilemez tokenlerin (NFT’ler) birleştiği noktada en dikkate değer protokollerden biri. Dego bir dizi eğlenceli ve akıllı uygulama aracılığıyla NFT’lerin amacını ve faydasını yenilemeyi amaçlayan bir proje.

Dego Finance, NFT’ler ve DeFi’nin birleşimidir. Platform kullanıcıların NFT destekli uygulamalar geliştirmesine ve NFT’leri madencilik ile kazmaya olanak tanır. Ayrıca NFT’lerin stake edilebilmesini ve alınıp satılmasını sağlayan platformu oluşturur. Temel olarak Dego, Eylül 2020’de başlatılan bir çapraz zincir sistemi geliştiren açık kaynaklı bir protokoldür. Ethereum (ETH) üzerine kurulmuştur ancak yüksek ücretlerden ve ETH ağıyla ilgili diğer sorunlardan kaçınmak için Binance Akıllı Zincire (BSC) geçmiştir. Dego Finance’in geliştiricileri anonim kalmayı seçtiler ve yalnızca bağışlarla destekleniyorlar. Ekip, projenin önüne geçmemek adına anonim kalmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Dego Finance İşleyişi

Dego Finance protokolü genel DeFi protokollerine benzer özelliklere sahiptir. Dego Finance ekibinin belirttiği gibi, NFT’lerin yalnızca benzersiz öğelerin dijital temsilleri olmaktan daha fazla potansiyel kullanım durumu bulunuyor. Bu yolda protokol NFT ticareti, madenciliği ve açık artırmaya uygun bir ortam hazırlıyor. Dego geliştiricileri, geliştiricilerin NFT’ler için blockchain projeleri oluşturabileceği bir 2. katman ve çapraz zincir sistemini geliştirmek istiyor.

Diğer yandan Dego NFT’lerin DeFi alanında daha anlamlı bir role sahip olabileceği bir ekosistem sağlamayı hedefliyor. NFT’lerin ve DeFi’yın toplu olarak benimsenmesini hızlandırmak için protokol, kullanıcıların Polkadot (DOT), Ethereum ve BSC’yi destekleyerek birkaç blockchain’i kullanabilmesine olanak tanır. Ayrıca kullanıcılar varlıklara sahip olmanın yanı sıra madencilik yapabilir ve yeni tokenlerini ve NFT’lerini yaratabilirler.

Platform, Çin menşeili blockchain güvenlik firması Beosin tarafından denetlendi. Firma herhangi bir yüksek güvenlik sorunu bulamadı. Diğer BSC tabanlı protokoller gibi Dego da bir kripto para birimi blockchain konsensüs mekanizması olan Proof of Stake Authority (PoSA) kullanır. İşlemleri doğrulamaktan ve blok üretmekten sorumlu çok sayıda Binance Coin’e (BNB) sahip toplam 21 doğrulayıcı bulunuyor.

Dego platformunda kullanılabilen web cüzdanları.

Dego Finance (DEGO) Tokeni

Protokolün kendi DEGO tokenlerinin özel yerleşimleri veya önceden kazılmış halde tokenleri yoktur bu da Dego Finance’i oldukça dağıtılmış bir sisteme dönüştürür. Aslında DEGO, topluluk ve öz sermaye varlığı olarak çalışan likidite madenciliği ile basılan ERC-20 tokenleridir. Dego sahipleri, yönetim tekliflerine katılabilir ve protokolde yapılacak değişikliklere karar vermek için oy kullanabilir.

DEGO tokenleri almak için kullanıcılar likidite madenciliğine katılabilir veya bunları Binance ve Uniswap gibi hem merkezi hem de merkezi olmayan borsalarda satın alabilirler. Token sahipleri, bir işlemden %0.25 ücret alınarak doldurulan bir temettü havuzundan temettü alabilirler.

DEGO tokenleri, farklı NFT’lerin yanı sıra ERC-20 veya BEP-20 tokenlerini ile basmak için de kullanılır. NFT’ler, para basma işlemi sırasında yatırılan tokenlerle desteklenir. Özellikle bu NFT’ler daha sonra tokenleri geri almak için ayrıştırılabilir. Topluluk, tokenleri kullanarak elçileri aday gösterebilir ve oy verebilir. Kazanan elçi bir Dego elçisi madalyası NFT’si kazanabiliyor. Kazanan ayrıca etkinliklerde protokolü temsil etme ve finansal destek alma gibi bazı haklara da sahip oluyor.

DEGO Token Dağılımı

Ödül kazanmak için kullanıcılar likidite sağlayıcı tokenlerini stake edebilirler. Diğer DeFi protokollerinden farklı olarak, Dego Finance’in verim çiftçiliği, daha adil bir sistem oluşturmak için önceden tasarlanmış bir dağıtım yöntemi kullanır:

  • 1x ödül Balinalara gider (büyük miktarda token içeren cüzdanlar)
  • 5x ödül yatırım olarak ağda kalır
  • 3x değerinde ödüller daha küçük yatırımcılar için tahsis edilmiştir

DEGO’nun toplam arzı  21.000.000  DEGO’dan oluşmaktadır. Bunların dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • Madencilik için %80, 16.800.000 DEGO ayrıldı
  • Ön satışta %10,  2.100.000 DEGO satıldı
  • Değiştirilebilir likidite havuzları: %5,25, 1.102.500 DEGO
  • DEGO DAO için %3.75 veya 787.500 DEGO bulunuyor
  • Tokenlerin %1’i, 210.000 DEGO Airdrop’larla dağıtıldı

Dego NTF ve Diğer NTF’ler

Dego Finance NFT ve DeFi’nin bir kombinasyonu olduğu için yalnızca merkezi olmayan bir protokolün klasik yönlerini değil aynı zamanda NFT’ler için yeni özellikleri de taşır. Tipik NFT pazar yerleri, yalnızca NFT’ler için açık artırmaya yönelir ve kullanımını yalnızca dijital temsillere indirger. Dego Finance ise kullanıcıların ticaret yapabilecekleri, madencilik yapabilecekleri ve kendi tokenize ürünlerini çıkarabilecekleri bağımsız bir ekosisteme sahip benzersiz bir altyapı sunuyor.

Dego NFT pazarı.

Dego NFT’lerin altı derecesi vardır: Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas ve Kriptonit. Her sınıfın belirli bir güç değeri ve madencilik verimliliği vardır ve en değerli olanı Kryptonit’dir. Bir NFT’nin madencilik verimliliği ne kadar yüksek olursa, DEGO almak için NFT’leri stake ederken kazanılan verim o kadar yüksek olur. Güç değeri, NFT’nin yedi katmanını belirler.

Kullanıcılar, madencilik havuzlarında pay sahibi olmak için ERC-20, BEP-20 ve diğer değiştirilemez tokenleri birleştirerek bir NFT yayınlayabilirler. Bu birleşimler büyük madencilik gücü sağlar. Başka bir deyişle bir havuz en büyük birleşik madencilik gücüne (yani, stake edilen NFT’lerin toplamı) sahipse, %0,1 ila %0,15’lik ekstra bir ödül alabilir. Aynı şekilde, her bir havuzdaki token sayısı her hafta yarıya iner.

NFT’leri açık artırmaya çıkarmak veya doğrudan satmak için kullanıcılar desteklenen üç platformdan herhangi birini tercih edebilir. Bunlar arasında DEGO NFT Market, BSC NFT Market ve Opensea bulunur.

Dego, NFT’lere benzersiz öğelerin yalnızca dijital temsilleri olmanın yanı sıra daha fazla özellik vermeyi planlıyor. Proje ekibi şu anda NFT’lerin GameFi’da madenciliğine, oluşturulmasına ve açık artırmaya çıkarılmasına olanak tanıyarak oyun ve finansı birleştiren bir modül olan Dego NFT’yi geliştiriyor. Belirtildiği gibi, NFT’lerin oluşturulduğu sırada yatırılan tokenler kilitleniyor ancak daha sonra NFT’nin ayrıştırılmasıyla bu tokenler geri alınabiliyor.